8. Etapa - Milan Engel si upevnil pořadí v první třicítce a Honza Brabec je již 40.
Nejprve Aktuální info z FB o Remusovi: "Doktoři Ondrovi začali snižovat dávky anestetik a pomalu ho probouzí. Když půjde všechno dobře, bude ve středu vzhůru. Noc jsme přečkali bez komplikací a doufám, že to tak zůstane!"
Držíme mu všichni palce!
Dnešní 8. etapa navazuje na včerejší maratonskou a jezdci jedou na strojích, které si byli nuceni odservisovat sami bez asistence.
Etapa vedla z Uyuni do Tupizy a rychlostní zkouška měla 489 km. Celková délka byla 585 km a jezdci se dostali i do nadmořské výšky 4 800 m.n.m.
V čele dnešní etapy docházelo rovněž ke častým změnám v pořadí na jednotlivých WP. Největší propad zaznamenal Barreda Bort, který se včera zranil a dnes se uprostřed etapy propadl až na průběžné 33. místo. V závěru však máknul a dostal se celkově na místo 8. Etapu vyhrál Antonie Meo a druhý byl Američan s Ricky Brabec (čti „Bejbek“).
Štefan Svitko si dnešním 5. místem v etapě hodně polepšil a v celkovém pořadí je již na 7. místě. Gratulace!
Po dnešní etapě celkově vede Adrien Van Beverene před Kevinem Benavidesem o pouhých 22 vteřin. Za zmínku stojí i to, že celkově šestý Antoine Meo ztrácí na vedoucí pozici necelých 10 minut. Špička je velmi vyrovnaná.
Z našich dnes opět nejlépe dojel Milan Engel na skvělém 25. místě a upevnil si tak svoji pozici v celkovém pořadí v první třicítce.
Všichni naši jezdci včetně Gabriely Novotné jedou skvěle a zlepšují si svoje postavení v celkovém pořadí.
Nejlepší zlepšení dosahuje Jirka Brabec, který se posiluje svoje postavení ve startovním poli etapu za etapou. Dnes se dostal celkově do první čtyřicítky - viz graf. Také velká gratulace.
Podle posledních informací je kvůli počasí zítřejší 9. etapa zrušena!
Video z dnešní etapy zatím není. A tak se alespoň podívejme, jak na motorce umí pelášit další dáma na Dakaru - Laia Sanz.
YouTube Video
Tak nakonec se video z 8. etapy podařilo. Zde je: YouTube Video
Upravil Paji dne 15.01.2018 14:13
DAKAR 2018: David Pabiška celkově třetí v Maratonské kategorii! + pozdrav od Remuse
Přidané 16.01.2018 01:41
Moderátor Příspěvků: 408 Registrace: 03.04.07
9. Etapa – Bez závodění sjezd o skoro 4 km níže!
Aktuální info z Remusova FB: "Nechci nic zakřiknout, ale jsme na dobré cestě!
Ondra dýchá sám a začíná se probouzet, komunikuje!
Ptal se, kde má telefon. Takže jsem ho musela hned naštvat, protože ho nemá. Zase ho ztratil. "
Dnešní etapa byla kvůli počasí zrušena a závodníci se během dne přesunuli z Bolívie do argentinské Salty. Dostali se tak z nadmořských výšek mezi 4 a 5 tis m.n.m. do pro ně i jejich stroje jistě přijatelnějších cca 1 150 m.n.m.
Po dvoudílné maratonské etapě tak mají závodníci více času na odpočinek a údržbu strojů. Závodit se začne opět až zítra 10. etapou
Dnešní video je o zrušené etapě trochu delší. YouTube Video
Upravil Paji dne 16.01.2018 01:46
DAKAR 2018: David Pabiška celkově třetí v Maratonské kategorii! + pozdrav od Remuse
Přidané 17.01.2018 01:27
10. Etapa – Dosavadní lídr Adrien Van Beveren havaroval a odstoupil.
Dnešní etapa byla opět pěkná nálož. Vedla ze Salty do Belénu. Nabližovací část měla 425 km a vlastní rychlostní zkouška 373 km.
Závodníci se opět dostali do nadmořské výšky přes 3 tis m.n.m. a většinu rychlostní zkoušky tvořil písek a velbloudí tráva.
Do čela celkového pořadí se dostal poprvé letos Matthias Walkner, který dnešní etapu i vyhrál. Van Beveren, dosavadní vedoucí jezdec celkového pořadí, měl dnešní etapu dobře rozjetu a na posledním mezičasu byl dokonce nejrychlejší. Zhruba tři kilometry před finišem měl však ve vyschlém řečišti vysoké rychlosti těžký pád. Do lékařského centra jej dopravil vrtulník a vyšetření odhalilo, že má zlomenou klíční kost a poraněný hrudník a páteř.
Někteří jezdci hodně v etapě bloudili. Kdy například Barreda Bort a Kevin Benavides z Argentiny po startu druhé části rychlostní zkoušky zvolili spolu s dalšími jezdci špatnou cestu a odchýlili se od trasy až o deset kilometrů. Museli se pak vracet a ztratili hodně času.
Z našich jsou v cíli již téměř všichni. Jen Gabriela Novotná a Honza Veselý jsou v etapě těsně před cílem a vypadá to, že všichni naši jezdci 10. etapu v pohodě zvládnou. Velká gratulace.
V celkové pořadí si našich jezdců skoro všichni hodně polepšili. Milan Engel posílil o 4. místa a je již 24., Honza Brabec je 38., David Pabiška je 47. a Petr Vlček je 51.
Honza Veselý si drží svoje 77. místo a Gabriela Novotná je 81.
A na závěr opět video. I s pádem dosud vedoucího Adriena Van Beverena YouTube Video
Podle aktuální informace po pádu v 10. etapě bohužel na letošním Dakaru skončil i Štefan Svitko, který byl celkově na pěkném 8. místě.
Držme mu palce, aby byl v pořádku!
Ten pád vypadal dost hrozivě. Posuďte sami: YouTube Video
Upravil Paji dne 17.01.2018 11:40
Přidané 17.01.2018 10:58
Štefan Svitko končí na Rally Dakar 2018! Dôvodom sú neutíchajúce bolesti hornej časti tela po páde v 10. etape. Podľa lekárov mal slovenský jazdec Slovnaft Rally Teamu problémy najmä s kľúčnou kosťou. Štefan Svitko z pretekov odstupuje z ôsmeho miesta celkového poradia. Vicešampión z roku 2016 tak pri svojej deviatej účasti na najprestížnejších motoristických vytrvalostných pretekoch do cieľa nepríde po tretí raz (2011 a 2013 pozn. red.)
Števo, prajeme skoré uzdravenie...
Přidané 17.01.2018 14:46
Paji napsal: 9. Etapa – Bez závodění sjezd o skoro 4 km níže!
Aktuální info z Remusova FB: "Nechci nic zakřiknout, ale jsme na dobré cestě!
Ondra dýchá sám a začíná se probouzet, komunikuje!
Ptal se, kde má telefon. Takže jsem ho musela hned naštvat, protože ho nemá. Zase ho ztratil. "
diky za info, navic pozitivni.
mmch to asi musela bejt docela rana, ze ho drzeli tak dlouho v umelym spanku, co?
17 cm
----------------------------------------------------------------
BMW R1200GS LC od 2013, BMW F800 GS od 2008,
Aprilia SR 50 Factory, Praga ED 250, CFMOTO CFORCE 520 Gen2
Přidané 17.01.2018 15:02
Pardal napsal:
Tak Gabča taky zlomená klička
Máte někdo aktuální zprávu?
Bohužel je to opravdu tak. Zpráva z FB: Gábina si včera při druhé RZ zlomila klíční kost a Dakar pro ní končí. Ještě dojela 90 km do bivaku, ale po vyšetření lékařem se potvrdilo, že v závodě není schopna pokračovat. Gabča předvedla obdivuhodný výkon.
Je to velká škoda. Gabča jela naprosto úžasně!
Upravil Paji dne 17.01.2018 15:40
Přidané 17.01.2018 15:15
Jen to co se pise na FB :
Letos nám štěstí nepřeje.
Gábina si včera při druhé RZ zlomila klíční kost a Dakar pro ní končí. Ještě dojela 90 km do bivaku, ale po vyšetření lékařem se potvrdilo, že v závodě není schopna pokračovat.
Gabča předvedla obdivuhodný výkon.
Těžko se hledají slova útěchy, ale myslím, že na sebe může být pyšná.
V závodě už tak v týmu Klymčiw Racing pokračuje jenom Petr Vlček a Bill Conger.
A ti už to musí dát
Upravil xavier dne 17.01.2018 15:15
Aktualne 1250 GSA HP
Přidané 17.01.2018 15:47
O včerejším pádu a úrazu Gabči Novotné jsou nové informace:
Gabriela Novotná si zlomila klíční kost a na Dakaru končí. Bolelo to jako čert, sykla Dnes 15:05 - Belén
Bojovnice! Motocyklistka Gabriela Novotná si v 10. etapě Rallye Dakar zlomila klíční kost, přesto etapu s bolestmi dokončila. Soutěž pro ni ale skončila a čeká ji operace. První Češka, která se na Dakaru v této kategorii představila, odstoupila ze 74. místa v průběžném pořadí. Z žen byla lepší jen zkušená Španělka Laia Sanzová, která je momentálně patnáctá.
Gabriela Novotná v bivaku Rallye Dakar, na němž v průběhu 10. etapy utrpěla zlomeninu klíční kosti.
"Asi 90 kilometrů před cílem jsem neviděla kámen, který byl v řečišti zahrabaný v písku, a najela jsem do něj," popsala Novotná nehodu reportérovi České televize. "Bohužel jsem do něj narazila předním i zadním kolem, takže jsem chvíli jela po předním, ale neustála jsem to a spadla na rameno," řekla devětadvacetiletá česká reprezentantka.
Pád ji mrzel i proto, že zrovna nejela vysokou rychlostí. "Nebyl to dramatický pád, jen smůla. Hned jsem cítila, že to není dobré. Bolelo to jako čert, až se mi dělalo špatně," uvedla Novotná, která ale nechtěla přivolat pomoc organizátorů a rozhodla se, že dojede do cíle etapy. "Říkala jsem, že si tam přeci nepípnu a neskončím. Co kdyby to bylo jen naražené nebo to byl nějaký úpon? Tak jsem těch 90 kilometrů s tou zlomenou kličkou nějak doplácala," řekla.
Vypadlo celé rameno, nefunguje lopatka
Protože mohla motocykl držet jen jednou rukou, spadla ještě několikrát. "Přes vysoké duny to bylo hrozně těžké a já si nemohla pomoct motorkou. Vše jsem vyvažovala tělem a jela to jako trial," líčila Novotná. Když už měla svoji Husqvarnu zvedat popáté, musela počkat na pomoc soupeřů. Nakonec do cíle dorazila společně s Olgou Roučkovou jedoucí na čtyřkolce, která měla problémy s navigací, takže si vzájemně pomáhaly.
Hned v cíli pořadatelé poslali Novotnou na lékařské vyšetření a na rentgenu se zjistilo, že má klíční kost zlomenou a musí na operaci. "Zjistilo se, že je zlomené blbě. Celé rameno vypadlo a nefunguje lopatka," řekla zklamaná Novotná, která věřila, že závěrečný týden rallye zvládne a dojede do cíle. "Je mi to líto, cítila jsem se dobře a mohla jsem dojet. Jela jsem tak, aby to bylo bezpečné. Abych měla jistotu, ale zároveň abych jela. Nechtěla jsem se jen vozit," podotkla.
Na Dakaru startovala poprvé a aby účast zaplatila, vzala si dokonce hypotéku. Do Jižní Ameriky se chce za rok vrátit. "Snad dojedu příští rok, doufám.
Přidané 17.01.2018 19:21
Tak, aby toho s těmi nehodami a pádům nebylo možná dost. Někde se nám na trati ztratil Milan Engel. Poslední záznamem je jho průjezd WP4 a pak nic.
Snad je to jen technický problém se záznam průjezdu bodů v aplikaci.
Tak bohužel ne! Aktuální info o Milanovi: Oficiální informace o Milanu Engelovi momentálně nejsou k dispozici, podle neoficiálních zpráv si ale poranil záda a je na cestě do nemocnice.
Podobný problém je i s dosud velmi dobře jedoucím jezdcem Barredara Bortem. Obávám se, že oba dnešní etapu nedokončí a v letošním Dakaru skončili.
Přidané 17.01.2018 22:30
Letos to odpada nejak moc. Snad to nebude nic vazneho.
Jinak Gabriela jak dojela tu etapu, tak fakt chlapsky vykon. Klobouk dolu pred ni.
Splněný sen moje 1100GS
Přidané 17.01.2018 23:34
jencekgs napsal:Letos to odpada nejak moc.....
...tak na tom je ten bussines postaven....vyřadit = nemuset zajišťovat služby = zisk pořadatele...
"Před miliony let opustil člověk moře. Každý někdy udělá chybu..."
Přidané 17.01.2018 23:38
Etapa 11. Pole našich závodníků bohužel hodně prořídlo.
Dnešní etapa byla hodně těžká a již máme v závodě pouze 4 naše jezdce.
Po pádu ve velké rychlosti v počátku dnešní etapy musel odstoupit Milan Engel. Byl vrtulníkem transportován do nemocnice. Nemá nic zlomeného. Je hodně potlučený, má naražená záda, pochroumané rameno a otřes mozku. Bude v pořádku. Jen si připomeňme, že byl celkově na krásném 24. místě, stejně jako Ondřej Klymčiw před tím, když po obdobné havárii odstoupil ve 3. etapě.
Aktuální info o Ondrovi z jeho FB: "Ondrův stav se i nadále zlepšuje, ale zítra bude muset absolvovat další chirurgický zákrok, při kterém mu zavedou drén do plic. Při dnešním vyšetření totiž odhalili v plíci tekutinu, kterou je třeba odsát. Podle doktora mohlo dojít k poranění plíce během operace.Doufala jsem, že už ho přeloží na normální pokoj, ale to se prozatím odkládá. Musíme být trpěliví."
Gabriela Novotná měla 90 km před koncem včerejší etapy měla, kdy ji vyhodil ze sedla motorky kámen skrytý v písku. Bohužel to odnesla komplikovanou zlomeninou klíční kosti a bude muset následně postoupit operaci. Etapu dojela do cíle i s tímto zraněním. Je to velká hrdinka.
V přehledu níže vidíte, kdo z našich jezdců je ještě v závodě a kdo bohužel již ne. Je to „Fifty-Fifty“.
Dnešní etapa v Argentině vedla z města Belén do města Fiambalá a měla celkem 485 km, z toho rychlostní zkouška 280 km.
Převážná část měřené části vedle opět v písku.
Dnešní etapu vyhrál suverénně Toby Price, který byl první na všech měřených WP. Možná i proto, že dnes motorky startovaly společně s nejlepšími posádkami v kategorii automobilů, se pořadí moc neměnilo. Motorkáři a auta jeli hodně pohromadě. Za zmínku stojí i odstoupení jinak výborně jedoucího Barreda Borta, který již nezvládl dojezd kvůli zranění nohy v předchozí etapě.
V celkové pořadí si vedoucí pozici upevnil takticky jedoucí Matthias Walkner.
A Jak dnes jeli naši? V cíli 11. etapy jsou již jen 4 jezdci. David Pabiška dojel 37., Honza Brabec 48, Petr Vlček 57. a Honza Veselý na 72. místě
V celkové pořadí se naši drží takto:
Jan Brabec: 40. místo
David Pabiška: 43. místo
Petr Vlček: 48. místo
Jan Veselý: 72. místo
Video z dnešní 11. etapy: YouTube Video
Upravil Paji dne 18.01.2018 19:08