Petre, mas pravdu, ale podle mne ma CERV pravdu v tom, ze kdyz ze silnice vjedu do lesa, neni to poruseni zakona o provozu na pozemnich komunikacich, ale lesniho. Taky si myslim, ze pokud ze silnice vjedu treba na pole ci travnaty pruh mimo silnici, muze se policista pouze koukat, dokud ho majitel pozemku nepozada o ochranu jeho vlastnickych prav... nebo se mylim?
Njn, nekdo chodi po lese pesky a ja jezdim na motorce, samozrejme jen po lesackejch cestach a polnich cestach, neni nad to si ve stupackach projizdet nekonecnejma planema po polnich cestach
Jedu i když jízda dále zdá se býti nemožná !
randolf napsal(a):
Petre, mas pravdu, ale podle mne ma CERV pravdu v tom, ze kdyz ze silnice vjedu do lesa, neni to poruseni zakona o provozu na pozemnich komunikacich, ale lesniho. Taky si myslim, ze pokud ze silnice vjedu treba na pole ci travnaty pruh mimo silnici, muze se policista pouze koukat, dokud ho majitel pozemku nepozada o ochranu jeho vlastnickych prav... nebo se mylim?
To už se jde to takových detailů a krajností,že.........bych to moc nerozváděl. Každopádně bych asi nikomu cizímu po pozemku motorkou moc nejezdil, to už fakt smrdí průserem a ty pokuty jsou velký. Tam to může být přestupek proti majetku, občan. soužití a já nevím co ještě. (Ostatní přestupky proti pořádku ve státní správě a přestupky proti pořádku v územní samosprávě) tam jde zahrnout v podstatě vše, no a orgán policie když ví že dochází k páchání přestupku musí ze zákona "konat" (ztotožnit osobu, předvést na sepsání protokolu opodání vysvětlení, sepsat úřední záznam+oznámení přestupku na příslušný úřad). Je toho fakt strašně moc a kdo si myslí že policie v podstatě nic nemůže tak opak je pravdou. Klidně vás může policista zajistit na 24hod z.č. 273/2008 Sb. §26/1f (osoba byla přistižena při jednání, které má znaky správního deliktu, je-li důvodná obava, že bude v protiprávním jednání pokračovat anebo mařit řádné objasnění věci). Jak už jsem řek, je to psaní na dlouhé zimní večery. Doufám že Ti to Randolfe stačí. Jdu chrápat su KO.
F800GS 2011 is history (76000Km)
CRF 1000 Rally Red 2016 is history (47000)
Yamaha Tenere 700 zatím 40 tis
petrj napsal(a):
Také si pamatujte to že ve správním řízení ta pokuta bude minimálně 2x větší než na místě !!! Policajtovi to je jedno jestli ti to dá za pětikilo nebo za dvojku(500-2000), má za to jednu čárku. Obec ti tam nasolí strop bo to jde do jejich pokladny a oni pak budou mít vyšší co??? No prémie volovéééééééééééé Jo a lístek do správka stojí patnáct kil ale sedíš v první řadě . Takže tě ta podívaná přijde na 5 talířů minimálně a za to už je kufr od BEGRA (Bystřické za skrytou reklamu beru kilo jo.......).
Hezký den a večr bacha du pomáhat a chránit...........
Nóóó vidíš jak ti to pěkně jde pěkná a přehledná mluva pro průměrného občana ČR
Myslím furt lepší než musíte se řídit § tím a tím odst.toho a toho jsem si připadal jak u soudu
Garážový vrtal se ve všem :-)
petrj napsal(a):
Také si pamatujte to že ve správním řízení ta pokuta bude minimálně 2x větší než na místě !!! Policajtovi to je jedno jestli ti to dá za pětikilo nebo za dvojku(500-2000), má za to jednu čárku. Obec ti tam nasolí strop bo to jde do jejich pokladny a oni pak budou mít vyšší co??? No prémie volovéééééééééééé Jo a lístek do správka stojí patnáct kil ale sedíš v první řadě . Takže tě ta podívaná přijde na 5 talířů minimálně a za to už je kufr od BEGRA (Bystřické za skrytou reklamu beru kilo jo.......).
Hezký den a večr bacha du pomáhat a chránit...........
to by mě mohlo chudáka soukromníčka zrujnovat
Hliníkové kufry BEGR - www.begr.cz
Poptal jsem tento problém u dvou kamarádů, členů Policie...
První:
Tam, kde není dopravní značka "Zákaz vjezdu" popř. "zákaz vjezdu
motorových vozidel vč. motocyklů", tak vjet můžeš. Lesní cesty
před samotným vjezdem do lesa, ovšem značeny jsou anebo by být
značeny měly být. Pokud vjedeš do lesa přes polní cestu nebo louku,
musíš počítat, že také existuje příslušná obecně závazná
vyhláška obce, která tento zákaz místně upravuje a postih může
být až 50.000 Kč ve správním řízení. Stačí, aby tam byli lesáci
a zastavili tě apod...
Druhý, detailnější:
Ahoj Hackříku,
tak tím svým dotazem jsi narazil na jednu z nejproblematičtějších otázek poslední doby. Hledal jsem nějaký stanoviska ministerstva dopravy a na jejich stránkách jsem nenašel jedinou zmínku. Problém je ten, že čtyřkolky se rozmohly jako houby po dešti a prostor pro jejich využití určitě moc nebude a tak si jezdí po lesích, kde se jim zlíbí a to je špatně.
Jinak jsem objevil, že na tuhle problematiku odpovídalo už jednou naše policejní prezidium a jejich stanovisko vypadá po úpravě asi takto:
- z ustanovení § 7 zákona č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích vyplývá, že komunikace, která slouží ke spojení jednotlivých nemovitostí pro potřeby vlastníků těchto nemovitostí nebo ke spojení těchto nemovitostí s ostatními pozemními komunikacemi nebo k obhospodaření zemědělských a lesních pozemků je účelovou pozemní komunikací.
Polní a lesní cesty (sloužící k obhospodaření zemědělských a lesních pozemků) jsou tedy účelovými komunikacemi.
Příslušný silniční správní úřad může na návrh vlastníka účelové komunikace a po projednání s příslušným orgánem Policie české republiky upravit nebo omezit veřejný přístup na účelovou komunikaci. Na lesní nebo polní cestu tedy vjet můžete, pokud na ni není omezen přístup.
Je tedy jasné, že pokud vjedeš na lesní nebo polní cestu, která je označena značkou "Zákaz vjezdu", porušíš ust. § 4písm. c) zák. č. 361/2000 Sb. oprovozu na pozemních komunikacích, tam kde tato značka není, vjet tam podle všeho můžeš, ale musíš se držet vyznačené cesty, neboť se jedná o účelovou komunikaci a sjetí z její trasy znamená, že už jedeš v lese, čímž porušíš ust. § 20, odst. 1, písm. g) zákona č. 289/1995 o lesích, který praví, že "V lesích je zakázáno jezdit a stát s motorovými vozidly." Lesy jsou pozemky vedené v evidenci nemovistí jako lesní půda a porosty na nich.
Doufám, že ti moje odpověď alespoň trochu pomohla a přeju ti co nejmíň střetů s policií v tomto směru.
Už jsem to jednou psal a nevím kde vzniká ta nejistota prostě stačí si přečíst dva zákony udělat si poznámky a je to jasné. Práce na dvě hoďky večer místo televize. Protože mi nejdou odkazy tak to vložím ještě jednou:
1) jedzit po účelových komunikacích mimo les je možné bez omezení pokud tam není zákaz vjezdu t.j polní luční a podobné mimo lesní cesty
2) dle definice zákona je "les" soubor porostu a pozemků tvořících funkci lesa. Do těchto pozemků patří opravdu i nezpěvněné lesní cesty a průseky užší než 4m.
3) do těchto pozemků patří i zpevněné komunikace(všechny!!!) mimo zastěvěných ploch a k nim vedoucím komunikacím (což je logické protože i běžná silnice je zpevněná komunikace a jinak by přes les nemohla žádná silnice vést)
1) Z toho plyne jedu-li po cestě zpevněné které spojuje nebo vede k zastavěné ploše jedu po ní i v lese legálně.
2) Jedu li po nezpevněné cestě nebo průseku širším než 4m jedu tam legálně (je to většina cest protože jen rozchod kol lesních strojů a nákladních vozidel, které tudy jezdí je 2,5-3m pak stačí 0,5-0,75m na každou stranu a jsem z obliga.
3) Jezdím-li mimo cesty nebo v ochranném pásmu vodních zdrojů jedu tam nelegálně.
Mimochodem pokud by to bylo jinak nikdo by si nedával práci s umisťováním zanaček zákazu vjedzu motorových vozidel na lesní cesty.
Co se týče volného ježdění mimo les platí :
1) Polní cesty bez zákazu = legální
2) Ostatní pozemky mimo les t.j. pole, louky, lomy, pískovny, pouště mají následujcí režim:
- Pokud tam nevjedete přes zákaz vjedzu netýká se vás silniční zákon.
- Káždopádně ježděním po cizím pozemku užíváte cizí majetek a záleží na dohodě s vlastníkem a pokud dohoda není tak pak na tom jestli pojížděním spácháte škodu.
- Za samotnou jízdu vám nikdo nic neudělá. Není totiž rozdíl jestli jdete po louce pěšky nebo jedete na motorce. Pokud půjdete a pojedete jako člověk bude vše OK a i případná stížnost půjde k ledu.
- Jestli někdo používá motorku jak pluh k orání a přeorá někomu pozemek (louku, zaseté pole) pak dojde ke škodě kterou bude pokud bude odlapen platit.
(mimochodem asi by měl dotyčný změnit sportovní náčiní závody v přesné orbě se konají ale používá se traktor s pluhem)
- Nevím proč stále vznikají dotazy co jde a co ne. Berte to tak jako kdyby to po čem jedete bylo Vaše.
Pár lidí mě tu zná. Vědí že do zákazů nelezu a přesto se dá jet i mimo slinici. Hodně lidí se směje jak pořád někoho zdravím (chodce, kolce, traktoristy...) prostě se snažím nechovat jako arogantní hovado.
To je nejlepší recept jak s lidmi vyjít. Někdy pozdrav zeptání se na cestu dá víc než tuna siláckých keců. Až lidi uvidí, že existuje skupina motorek kterou majitelé používají jako kolo k cestování po krajině tak se nám uleví. Hádejte proč asi do dneška nemám na GSu laďák. Protože mi těch pár Hp a Nm nestojí za to abych nasíral lidi tím, že jen projíždím.
Je to tak tři neděle co jsme je li k vodě a při pauze po jednou zakufrování s panem Garminem jsem se pídil u domorodého traktoristy kudy že vede ta cesta co je v navigaci po konstatování místního znalce že opravu dál nic nevede jsem se poptal jestli můžem kolem a odpověd byla jasné nezdětě kolem vemte to támhlec napříč a jste na cestě. Většina lidí je normálních a dá se s nimi domluvit.
Mimochodem co jsem psal platí mimo území CHKO tam je pokud se mi podařilo zjistit jedna zásadní odlišnost, že putovat mimo cesty legálně nelze. Pro ježdění po cestách platí to co kdekoliv jinde. (Mimochodem frekvence zákazů vjezdu je v CHKO evidentně vyšší což odpovídá tomu co jsem zjistil)
Omlouvám se za tento slint, ale prostě mi to nedalo.
Upravil vlada-adv dne 12.10.2009 14:19
Uplne souhlasim, ze hodne zalezi na chovani cloveka na motorce. Ja kdyz jezdim mimo asfalt a nekoho potkam, tak vzdycky zpomalim a mijim lidi skoro krokem, abych neplasil psiky a nedesil lidi, pozdravim a tak. Parkrat jsem i zastavil, poptal se, pochvalil, jak to tam maji pekne. Lidi reaguji vesmes v klidu a v pohode.
"Svoboda jednotlivce končí tam, kde začíná svoboda druhého"
Prostě žijeme v zemi, kde je přiliš vysoká koncetrace jednotlivců na km2, proto je naše svoboda logicky menší než v zemích kde je koncentrace výrazně nižší. Jen je těžké to překousnout. Bohužel je to ale pravda. Jak říká Cimrman :
"Může o tom diskutovat, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je to jediné co s tím můžeme dělat"
Pokud si na tohle vzpomene aspoň jeden člověk před tím, než na cizí louce vezme za heft a vyreje tam zbytečnou kolej mělo smysl to sem napsat.
TO: Vlada -gsa naprosto vyčerpávající a jasnéTak konečně někdo kdo má tuhle problematiku v malíku.A pro ty značky (zákazy vjezdu) který nejsou v souladu s vyhláškou platí asi ten § o dopravních značkách co?
PS: Jestli jsi to sem už psal tak se omlouvám asi jsem to někde zazdil
Garážový vrtal se ve všem :-)
Je to tak tři neděle co jsme je li k vodě a při pauze po jednou zakufrování s panem Garminem jsem se pídil u domorodého traktoristy kudy že vede ta cesta co je v navigaci po konstatování místního znalce že opravu dál nic nevede jsem se poptal jestli můžem kolem a odpověd byla jasné nezdětě kolem vemte to támhlec napříč a jste na cestě. Většina lidí je normálních a dá se s nimi domluvit.
Vlada-gsa: Jen jestli nás ten traktorista neposlal přes to pole schválně proto, že tam chvilku před tím rozházel plnej valník hnoje. Pamatuješ jak tam bylo plno srač..
BMW R1200 GS Adventure ......... super stroj!!!!
Jízda na motorce je dobrá droga :-) ... a FORD je LORD
Deny+Jarda>> Jo hnuj byl prima taky pamatuju jak jsme ukecávali Jardu aby moc negazoval při odjezdu . Ono hnuj pod kolem a na helmě je docela rozdíl. Musím ale uznat že se Jarda aspoň prvních 10-metrů kontroloval. hledí zůstalo čisté
Upravil vlada-adv dne 12.10.2009 20:18
2 vlada-gsa & alesvagner: Tak to hoši máme stejnou taktiku... Když jedu kolem lidí, automaticky podřazuju na dva a jedu jak šnek... Otevřu si plexi a zdravím, popř. se ptám na cestu... Nevěřili byste, jak jsou lidé i ochotní... Rodinka s kočárkem mi dokonce chtěla pomoci přenést motorku přes lávku, kam byl asi 40cm schod... Škoda jen té zrezlé značky zákazu před lávkou... V klidu a pohodě jsem se zeptal na cestu, nastartoval a bez machrování odjel z dosahu kočárku a na místní cestě, již dál od rekreační oblasti jsem si to pěkně očoudil... Tam jsem nikomu neškodil... Vážně jde o to, abychom se chovali jako lidi a tolerovali soukromí ostatních... Kolega se mnou jednou jel na Husquarně, tuším 610 v motardu... Ačkoliv má sériový lauf, dělá to kravál jako blbec... Bál jsem se, že když ho vezmu mimo silnici, budou tam lidé nadávat, ale po prvním opětovném pozdravu od jednoho staršího pána na kole se mi ulevilo...
Jinak souhlasím s vladou-gsa, že každá cesta se dá jet mimo hlavní tahy... Jen to chce hledat a prostě tu mašinu u zákazové značky otočit... Ne projet a tvrdit, že tam přeci žádná značka nebyla... To ne, tím akorát hodíte špatný stín na nás slušné motorkáře...
Děkuji vám všem za příspěvky do tohoto vlákna, teď už je snad vše řečeno a hurá do sedla...