naopak, já bych to tady rozmáznul, ať si z toho ostatní ne tolik zkušení s policií (třeba i já ) vezmou co je pro ne dulezity - a to reseni, moznosti atp. o tom bych cekal ze bude tohle vlakno, a ne flame war o videu
R 1100 GS
to mali: už si sice nepamatuju jak je to v tom videu, ale mam pocit, že MP může zastavovat jen pokud je spáchán nějaký přestupek. Pán nic nespáchal. A pokud měli podezření že něco spáchal tak měl být poučen o podání vysvětlení. MP není dopravní policie. Aspoň já to tak vidím. Mne totiž přijde, že tak polovina pokut se platí tak je pouze z neznalosti zákonů. Bohužel v tomhle státě platí pokuty jen obyčejní lidé. Lumpové vědí jak se z toho vykroutit, bohatí mají právníky a polityci imunitu.
Konečně jsem našel to co jsem hledal ...GS
To smazak73: Promlčecí doba přestupku je 1 rok. Pokud s přestupkem nesouhlasíš, tak máš samozřejmě právo na sepsání oznámení, kde se můžeš vyjádřit dále se pak z toho vysekat nebo naopak zaplatit větší pokutu ve správním řízení. Věř mi, že ono to těm policajtům taky neni 2x příjemný, když musí jít většinou ze svýho volna k přestupkový komisi.
To Kubicek: viz. § 79 z.č. 361/2000Sb. - Zastavování vozidel
(1) Zastavovat vozidla je oprávnen
c) strážník obecní policie ve stejnokroji
1. pred prechodem pro chodce k zajištení bezpecného prechodu osob, jestliže to situace na
prechodu ci stav precházejících osob vyžaduje,
2. jestliže ridic vozidla nebo prepravovaná osoba je podezrelá ze spáchání prestupku týkajícího
se bezpecnosti a plynulosti provozu na pozemních komunikacích,
- z toho je to jasný a myslim, že si to skoro vždycky obhájí
- sice nejsem a nikdy jsem nebyl měšťák ani dopravák, ale na 99% si myslim, že oni po něm podání vysvětlení nepožadovali, tak nač poučovat? Poučit by měli o následcích odmítnutí dechové zkoušky, protože:
§6 z.č. 553/1991 Sb. Povinnosti strážníků:
2) Strážník je povinen poučit osoby o jejich právech, provádí-li podle tohoto zákona zákrok nebo úkon spojený se zásahem do jejich práv nebo svobod, pokud to povaha a okolnosti zákroku nebo úkonu dovolují; v opačném případě je poučí okamžitě, jakmile to okolnosti dovolí.
Možná by bylo dobré, aby se k tomu vyjádřil taky někdo od MP - určitě tu někdo takový bude.
Jinak pokud budu vědět, tak vám samo s čímkoliv rád poradím, ale spíš přes PM. Souhlas, že spousta pokut se platí jen z neznalosti zákonů a ze spousty věcí se dá vykroutit právě podle § 11 z.č. 553/1991 Sb.
Oprávnění požadovat vysvětlení
(4) Vysvětlení může odepřít pouze osoba, která by jím sobě, svému příbuznému v pokolení přímém, svému sourozenci, osvojiteli, osvojenci, manželu nebo druhu anebo jiným osobám v poměru rodinném nebo obdobném, jejichž újmu by právem pociťovala jako vlastní, způsobila nebezpečí trestního stíhání nebo nebezpečí postihu za přestupek.
Tohle se dá s určitym fíglem a za určitejch okolností aplikovat např. i na to když si Tě MP předvolá za překročení rychlosti, kdy Ty tam jsi vyfocenej jako majitel auta. Ale jak píšu víc přes PM.
Pravdou je, že se mi několikrát stalo, kdy u podání vysvětlení, přímo mě nebo mojí přítelkyni vyhrožovali tím že se na to stejně přijde a podobný kecy - nepřišlo..
Každýmu vždycky doporučuju hlavně jednat s policií i úřady slušně! Osobně taky nesouhlasim s tím, aby MP směla zastavovat auta a řešit rychlost. Přijde mi to, že si timhle město slušně plní pokladničku.
Upravil MALI dne 05.11.2010 15:28
MALI napsal:
Poučit by měli o následcích odmítnutí dechové zkoušky, protože:
§6 z.č. 553/1991 Sb. Povinnosti strážníků:
2) Strážník je povinen poučit osoby o jejich právech, provádí-li podle tohoto zákona zákrok nebo úkon spojený se zásahem do jejich práv nebo svobod, pokud to povaha a okolnosti zákroku nebo úkonu dovolují; v opačném případě je poučí okamžitě, jakmile to okolnosti dovolí.
No Mali myslím, že tohle je celé groo věci, ať se pán hadal o čemkoliv, to platí i pro státní poliicii. A sám vím, že hodně státních to taky nedodržuje. Proto se dá hodně pokut obejít.
No asi by to bylo zajímavý vidět od začátku - tam byly asi dost podstatný věci. Jak už jsem tady psal, tak nejsem a nikdy jsem nebyl dopravák, ale domnívám se, že oni nejsou povinni mu něco na silnici dokazovat. Prostě souhlasíš zaplať, nesouhlasíš - oznámení do správka + možnost vyjádření včetně podpisu - to je Tvoje právo. Myslim, že tady by mu asi ani neměli ukázat co, protože ten radar nemusí mít záznamový zařízení a pak bude stačit ÚZ policisty, kterej měřil. Ono to taky třeba ani neni dost dobře možný dokazovat mu něco na místě, když je radar na dálnici o 400m výš a celý to pořád balit a přejíždět je prostě nemožný. Něco jinýho je to pak s laserovym radarem kterej na místě je, tak proč by mu to neukázal. Tohle je zase typicky český vychcánkovství. Trošku to nechápu - když už se přestuku dopustim a jsem u toho chycen a jsem si toho vědom, tak tu pokutu prostě zaplatim. No a když ne, tak jdu do správka a tam můžu argumentovat dál. Policista mu to asi měl vysvětlit trochu líp, ale jak říkám to video neni celý. Policistka byla podle čísla evidentně nová, takže asi zrovna moc nevěděla která bije
Nezlob se na mě, ale mě pokaždé změřil sám mi nabídl ukázku.. To by byl pěknej kocourkov kdyby řekl fízl jel tolik a tolik Ten fízl co neuměl ani argumentovat nebo mluvit..nebudu komentovat.. Pokud byl fízl v právu má se umět chovat a má umět odpovědět a né čumět jak péro z gauče!!!!
*** koupím mladé pevné velké poprsí ***
** zn. VÝCHODNÍ ČECHY **
přeci nebyl žádný problém říct,radar je tam a tam ,zajděte se tam podívat na záznam
myslím,že když mě za něco chceš pokutovat,musím vědět zaco,pokud si nejsem jistý a neuznám svou chybu,musíš mi to prokázat,aspoň doufám že to tak funguje
Hliníkové kufry BEGR - www.begr.cz
No tohle je přesně ten případ o kterém jsem tady psal.Nevím jaký český vychcánkovství máš na mysli,ale když něco provedu tak mi to musí dokázat nééé .Podle mě ten tiskopis co tam vyplňuje po odjezdu toho řidiče zmačká a hodí do koše.Takhle si může každej dopravák vymejšlet co chce..Se mnou právě ani ty papíry nevyplňovali. Navíc když mě chytli tak už dávno byli hlášený v radiu i na CB tak nevím o co jim jde.Určitě nejsem tak blbej když o nich vím tak je budu zkoušet jak malej kluk
Jestli to taky není tak ,že pan policista před svou novou hezkou kolegyní nedělal trošku machry,machry A ve finále tu situaci vůbec nezvládl
Upravil smazak73 dne 06.12.2010 19:27
To Remus511: Přečti si můj příspěvek prosím znova! Odůvodnit mu to měl, ale to třeba udělal už před tim - to video neni celý a po zkušenostech s TV zNOVA vim jak je lehký postavit něco úplně jinak (tím ho samo neobhajuju a neříkám, že je to tenhle případ). Jak říkám - myslím že neni povinnen mu na místě něco ukazovat - vždycky to ani neni možný. Pokud s tim nesouhlasil, tak se mohl do oznámení vyjádřit, podepstat (nebo nepodepsat) a jet do pryč.
To Smazak73: Myslim to tak, že se tady každej ze všeho vykecává Pokud to oznámení zmuchlá a zahodí, pak neni co řešit
To Bystřa: Máš naprostou pravdu, ale jak píšu - někdy to ani tak neni možný a prokazuje se to ve správku.
Nevím to přesně, dopraváka mám doma a co povídala. Tak máš právo na to vidět fotku. Rozhodně pokud souhlasíš s vyřešením na místě nemůže tě jen tak ze své vůle policista poslat do správního. Mám takový pocit, že oba z toho měli asi pěkný průser a pán to ve správním vyhrál, at je to video celý nebo není. Dle mne se pán choval korektně a nikdo mu nebyl schopen nic k tomu říct. Nevím, ale tohle není profesionální přístup. Mlčet a jednat ze svévole moci, jak píše remus jako péro z gauče.
Konečně jsem našel to co jsem hledal ...GS
Je to možný - jak jsem říkal - dopravák jsem nikdy nebyl, s radarem do styku nepřišel a patent na rozum taky nemám.Pokud souhlasí, tak to vyřešit na místě měl a i kdyby ten polda nechtěl, tak se může do toho oznámení vyjádřit. Přístup poldů neobhajuju, to už jsem psal výše
To jsem rád MALI,že jsi alespoň trošku ustoupil
Já to trochu zlehčím: By mě zajímalo jak by to probíhalo u toho zprávka:
No von nám radar zrovna nefotil ,ale to nevadí tady Karel ja bystrozrakej a pozná,že to auto jelo rychle
A nebo jako na vojně:
Pravidlo č. 1 -Policista má vždycky pravdu
Pravidlo č. 2- A když ji nemá platí pravidlo číslo-1
Zlobte se na mě nebo ne, ale někteří tady absolutně neví o čem píší. Protože jsem stejně jako MALI od fochu, tak vám na rovinu říkám, že ukazovat fotku mu nikdo nemusí. Ten radar se nastavuje vždy na konkrétním místě a pokaždé, když si přestupce usmyslí, že chce vidět ono foto ho přece nebudou nastavovat znova a to jen proto, že musí přejet 400m za milým přestupcem. To jakým způsobem mu to kolega podal je jedna věc, ale druhá věc je ta, že né každému je příjemné, když mu někdo strčí mobil do ksichtu a natáčí co říká a jak se chová. Zvláštní je doba a místo, ve kterém žijeme. Pracuji v příhraničí s Polskem a mám několik zážitků a divili by jste se, jak to funguje tam. Plastový radar, který si nepamatuje předchozí měření, nedělá fotky, nezaznamenává se místo, kde se měřilo a ejhle. Jeden policajt změří šňůru třeba pěti auto. Veme prostřední a to ocení. Může tam být 5 lidí v tom autě a i kdyby došlo ke správnímu řízení, tak pravdu má ten policajt. Na druhou stranu tam nevznikají takové křečovité akce, protože všichni ví, že policie má určité pravomoce a ta si naopak nemusí nic dokazovat. V Reichu nebo Německu by jste asi taky dvakrát nezkoušeli vést nějaký rozhovor s příslušníkem, že? Tak nechápu, jakým způsobem se to dostalo až sem? Viděl jsem jedno video s jezdcem na R1 v USA. Mimochodem jel chvili asi 160km/h po dálnici? Zastavili ho a on natáčel policistu kamerou na přilbě. Světe div se, ale dočetl jsem se, že v USA mu hrozí tuším 18 let v base.
Dolek napsal:
Zlobte se na mě nebo ne, ale někteří tady absolutně neví o čem píší. Protože jsem stejně jako MALI od fochu, tak vám na rovinu říkám, že ukazovat fotku mu nikdo nemusí. Ten radar se nastavuje vždy na konkrétním místě a pokaždé, když si přestupce usmyslí, že chce vidět ono foto ho přece nebudou nastavovat znova a to jen proto, že musí přejet 400m za milým přestupcem. To jakým způsobem mu to kolega podal je jedna věc, ale druhá věc je ta, že né každému je příjemné, když mu někdo strčí mobil do ksichtu a natáčí co říká a jak se chová. Zvláštní je doba a místo, ve kterém žijeme. Pracuji v příhraničí s Polskem a mám několik zážitků a divili by jste se, jak to funguje tam. Plastový radar, který si nepamatuje předchozí měření, nedělá fotky, nezaznamenává se místo, kde se měřilo a ejhle. Jeden policajt změří šňůru třeba pěti auto. Veme prostřední a to ocení. Může tam být 5 lidí v tom autě a i kdyby došlo ke správnímu řízení, tak pravdu má ten policajt. Na druhou stranu tam nevznikají takové křečovité akce, protože všichni ví, že policie má určité pravomoce a ta si naopak nemusí nic dokazovat. V Reichu nebo Německu by jste asi taky dvakrát nezkoušeli vést nějaký rozhovor s příslušníkem, že? Tak nechápu, jakým způsobem se to dostalo až sem? Viděl jsem jedno video s jezdcem na R1 v USA. Mimochodem jel chvili asi 160km/h po dálnici? Zastavili ho a on natáčel policistu kamerou na přilbě. Světe div se, ale dočetl jsem se, že v USA mu hrozí tuším 18 let v base.
Jak mobil do xichtu? Hlavně že benga si natáčej lidi při přestupku a podobně... pak jdou ještě do staFky!! Hele, co se týče mě, když udělám přestupek tak jsem si ho vědom a vždy nesu následky, prostě nic nevymejšlím, ale když bych si nebyl jistej a ten radar tam neviděl tak reaguji stejně jako pan kameraman.. V Německu mě z jara chytil pan policajt na dálnici za rychlost. Překročil jsem řekl bych opravdu o dost. Když mě stavěl málem jsem se posral. Byl to nejslušnější policajt co jsem snad potkal (90% českých jsem uplatil) Ukázal mi video kde mě natočil dvakrát po sobě po 500m a to půl minuty po sobě.. Nebylo o čem.. Dostal jsem 100 éček. Tady by mi vzal papíry tedy spíš by se nechal uplati.. Nechci se dohadovat, spíš mi jde o to že může takovej vocas dostat placku!! Ten si snad ani nemůže říct holce o pomoc
*** koupím mladé pevné velké poprsí ***
** zn. VÝCHODNÍ ČECHY **