Moje zkušenost je taková, že přípojka elektro je papírově náročnější než postavit barák. Kamarád to měl levnější o to, že jsem mu to dělal já (mimo zemní a zednické práce), takže jsem si užil šplh po sloupu atd. Letos konečně začnu "vrtat" i na naší nemovitosti. Je to halda kamení na jílu bez podsklepení a nějaký filuta na to za války přílepil patro bez věnce. Takže na ohlášku přistavím verandu a zázemí - tj. kolem starého domu postavím nový. Co se týká nářků na "montérky", tak jsem na stará kolena začal zase "fušovat" do elektriky a vyneslo mě to kontakt na splehlivého vodaře topenáře a zbytek je loterie jako všude. Když jsem viděl, co jsou kde někteří schopní spáchat, tak si i tu zedničinu udělám sám. Pomalu, ale jistě. Kdybych stavěl nový dům, nikdy ne na klíč. Vyjímkou by mohly být dřevostavby. Ještě se musím některých řemeslníků zastat. Jsem přeci jenom původně elektrikář a momentálně mě řemeslo živí Bobše - firma Vilimovský je firma na pořízení, údržbu, provoz a další zvelebení 1100GS. Moc kšeftů nestíhám, tak posun není taky příliš vidět Hlavně po domácím zdanění (3 baby)
Ono je docela těžké vyhovět zákazníkovi, který neví co chce, ale chce to včera a zadarmo. No a nejlevnější málokdy znamená výhru Většinou se prodraží jinak a o to víc.
Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.
"Laskavým slovem a namířenou pistolí dosáhnete víc než jen laskavým slovem" www.elektrorv.cz
xavier napsal:
...kdyz si odpocitam,ze nemusim mit komin...
Stavíš barák za X set stisíc a je ti líto dát 20 000 za komín? Tohle je hodně častá chyba... Nikdy nevíš, kdy se ti bude komín hodit.
Např. kachlová kamna atd... My s nima vytápíme 4 místnosti na pohodu, plus ovlažení chodby...
A je to úplně jiný teplo než třeba z elektriky....
Studuju 4. rokem Stavební fakultu ČVUT a do každého projektu už i na střední jsem
dal komín a vždy to bylo hodnoceno jako plus...
Je to fakt mizivá investice, když to vezmeš globálně
Jinak ještě jedna věc - stavět svépomocí je OK, ale pozor na ten projekt.
Každopádně se vyplatí zaplatit si technickej dozor... Taky už to není až taková pálka a stavba obsahuje moc míst, kde se dá udělat chyba, která se pak těžko napravuje.
A za další - dozor si ohlídá kvalitu projetku a pokud bude problém, bude to řešit dozor x projektant... A vy budete mít jistotu, že nic není zanebdbáno...
----- Ať se práší za kočárem !!! :-) -----
Zdravím.
Tepelné čerpadlo vzduch-voda max20kW mám od 2003.Bez problému stíhalo udržet vytopený dům i v -25 ( ale to už je dlouho ). Musí se ale počítat s hlukem od kompresoru a vrtule.Toto řešení má ale malý tepelný spád - nahřeje vodu na max 50° -k tomu musí být uzpůsobeny radiátory ( větší plocha) a ještě nejlépe nízkoenergetická stavba.
Dům je cca 120m2 na místě stavěná dřevostavba ( ne z panelů ani srub ) a max spokojenost.Loňská spotřeba energií byla 25000kč a to ještě občas topím dílnu ( ytong ) a zhruba 3 měsíce jsem měl půjčenou vířivku.To si myslím , není špatný.
Jak píše kolega - komín si určitě dej. Já ho nemám ( mám sice připraveno - základ,prostup atp ) ale docela by bodnul , už se mi nechce do ničeho vrtat a něco kutit.
Jinak - ke stavbě je potřeba kromě peněz taky spousta elánu a nadšení.
Kochač GS Pavel -- jezdím tak abych dojel vcelku. www.diodky.cz
Pavel GS vyletnik napsal:
Zdravím.
Tepelné čerpadlo vzduch-voda max20kW mám od 2003.Bez problému stíhalo udržet vytopený dům i v -25 ( ale to už je dlouho ). Musí se ale počítat s hlukem od kompresoru a vrtule.Toto řešení má ale malý tepelný spád - nahřeje vodu na max 50° -k tomu musí být uzpůsobeny radiátory ( větší plocha) a ještě nejlépe nízkoenergetická stavba.
Dům je cca 120m2 na místě stavěná dřevostavba ( ne z panelů ani srub ) a max spokojenost.Loňská spotřeba energií byla 25000kč a to ještě občas topím dílnu ( ytong ) a zhruba 3 měsíce jsem měl půjčenou vířivku.To si myslím , není špatný.
Jak píše kolega - komín si určitě dej. Já ho nemám ( mám sice připraveno - základ,prostup atp ) ale docela by bodnul , už se mi nechce do ničeho vrtat a něco kutit.
Jinak - ke stavbě je potřeba kromě peněz taky spousta elánu a nadšení.
A jaká je teda návratnost investice do tepelného čerpadla, když jsi měl spotřebu energii 25000 a já jedu celej barák na elektřinu a za minulý rok mám vyúčtování 24069Kč? Předpokládal bych u tč spotřebu energií okol 12-14000?
Nemám vířivku tak nevím co ta baští?
Vezmeme to zkratkou, je to sice dál, zato horší cesta.
insorto
No , ta vířivka má spotřebu jak svině. Je tam cca 1,5 m3 vody a když se koupeš tak do vody prdí 2x2kw čerpadlo. Topení tam bylo 3f myslím 6kw celkem.Při -5 to topení má fofr udržet teplotu na -+0,5°C - to už se subjektivně pozná.
Na dílnu mi přímotop 2,2kw nestačí , nějak jsem si nechal od odborníka poradit a mám málo izolace v podlaze a je tam dost kosa.
Spotřebu samotnýho baráku neodhadnu, nemám jak to rozdělit. Ale topím stále , protože mám dost domácí práce jsem téměř furt doma nebo v dílně.
Tu návratnost počítali tuším na 8 let. Nemůžu to najít.Ale to bylo v době kdy levná sazba byla 1kč a drahá 4kč ( +- nevím přesně ) Do toho byla počítána dotace kterou než jsem stihnul propapírovat tak jí podstatně zkrátili. Ale teď mám dojem , že ceny těchto sestav nejsou tak hrozný. Mě to vyšlo na 190tkč , - dotace 52tkč tedy 140tkč Kochač GS Pavel -- jezdím tak abych dojel vcelku. www.diodky.cz
Zdá se mi, že návratnostn tepelnýho čerpadla 8 let je dost utopie..i když osobní zkušenost s tím nemám...
A zvládá to vytopit celej barák po celý rok?Nebo si přitápíš elektrikou?
Topím celý rok. V těchto bídných zimách není problém. Když byly velký mrazy , myslím tím 20 , tak se na rozjetí musel chvilku připnout kotel.
Příspěvek Baltazara mě přiměl opatřit ještě jeden elektroměr , abych dokázal odlišit spotřebu dílny od baráku.Samotnýho by mě to zajímalo. Ale co se bavím se sousedy nebo známými tak na topení svých domů mají podstatně vyšší náklady. Elektriku platí cca 1200 měs a plyn kolem 2700. A nejsou to starý baráky - ca 10 let. Tak nevím.Pomíjím topení pevnými palivy kdy si část topiva nakradou po lesích a zbytek tvoří kdejaký bordel. Soudě podle toho smradu co je venku.
Suprový jsou ty krbový kamna. Na kus dubovýho špalku.Bohužel nemám komín a zatím se mi nechce ho dodělávat. Kochač GS Pavel -- jezdím tak abych dojel vcelku. www.diodky.cz
jen aby jsi nezjistil,že návratnost tepelnýho čerpadla je 15 let a jeho životnost 12.... pak by to nemělo smysl.... ale u systému vzduch/vzduch to tak nějak vycházelo
H.
/ Z howna bič neupleteš. Když upleteš, tak s ním nezapráskáš. Když zapráskáš, tak jenom sebe. /
...
Suprový jsou ty krbový kamna. Na kus dubovýho špalku.Bohužel nemám komín a zatím se mi nechce ho dodělávat.
My máme kachlový a úplně pohoda - dřevo se dá domluvit s lesákem a když tě to baví a nemopátáš náklady na tvou vlastní práci, tak se dost ušetří...
A jak jsem tady už jednou říkal, je to úplně jiný teplo jak z elektriky
asi je to věc izolací toho konkrétního domu. Já mám pod střechou 48 cm vaty a jako jedinýmu v ulici když napadne sníh mi na střeše netaje. Soused má 16 cm vaty na stropě a pak půdu a ten furt fedruje bo je mu tam kosa, když to stavěl tak jsem mu říkal, že je to málo. V obvodových zdech mám 16 cm vaty a zvenku 8 cm polystyren a měl jsem dát 15. Jo a celelej barák má vevnitř nějakou hliníkovou fólii s bublinkama, která odrářží teplo, aby neutíkalo. Okna mám taky malý a pokovený skla, protože sice všichni výrobci oken říkají, že jejich okna nemají žádné tepelné ztráty, tak prostě to přes okna utíká nejvíc a už jsem se setkal s lidma co mají stejně izolace jako já a měli doma chladno, protože měli velký francouzký okna, jako výlohy, je to krásný , ale podle mě ne dobré. To pokovení oken doporučuji každému, kdo bude stavět, super, v zimě vrací teplo a v létě odráží. Další zkušenost pro stavaře, dát si opravdu velkýho majzla na okna z polska, často je nabízejí firmy jako český!!!! Minulý týden jsme zkoumali okna s kolegou, byly polský a měli výztuhu v profilu z 0,7 mm plechu a ten byl rezavej, výztuha šla mezi prsty ohnout!!!!! Co se týče eurooken dřevěných, můj názor, určitě pro mnohé neskousnutelný, je takový, že u dřevěných oken jsou profily, z kterých jsou frézované samotné rámy, lepené (3 vrstvy, aby se okna nekroutila) a proto stejně neprostupné jako plastové (nedýchají) navíc se musejí udržovat, nátěry a tak, což pro mě lenocha je napikaču
Jestli někdo stavíte v okolí Prahy a sháníte obkladače, mám chlapíka, je sice divnej, ale já ho objednával v říjnu na červen a jinýho jsem nechtěl, je fakt dobrej. A pak taky topenáře. Jsou to lidi, za který dám ruku do ohně.
insorto
Hrabe_X napsal:
jen aby jsi nezjistil,že návratnost tepelnýho čerpadla je 15 let a jeho životnost 12.... pak by to nemělo smysl.... ale u systému vzduch/vzduch to tak nějak vycházelo
No jak jsem psal někde zkraje. Když to počítali tak byly ceny a dotace někde jinde. Ta dotace byla snad mezi 50-60% ceny !! Bohužel jsem jí nestihl. Pak by to bylo jiný.Ale bohužel nejdřív musíš zacálovat a pak někde prosit.
Alespoň teď nemusím tolik cálovat za provoz. Jinak bych ty love investoval do nějaké " nesmírně důležité" věci a bylo by z nich prd.
To Baltazar : Jestli máš takhle zaizolováno tak to je potom paráda. To stačí romantika s pár svíčkama a je to na trenky.A to se vyplatí.
S okny - soused má nějaký "super nejlepčí" od nějakýho garážníka a když je teplo tak se mu ty okna kroutí a je strach je otvírat. Je to jak žvejkačka. V zimě zase tím tahne , když víc fouká tak se mu hýbou záclony. Nekecám.
Hele chlapi teď zrovna řeším čím topit.Komín na tuhý paliva nemám.
Zaujalo mě infratopení.Snadná montáž a úspora místa.Mělo by to i málo žrát.
Máte někdo osobní zkušenost?
sadilek napsal:
Taky jsem si to nechal spočítat, kolik by to stálo a kolik by to sežralo. Tak spotřeba úplně nejlepší, ale cena byla za panely 160 000, to ještě jde, ale pak byla životnost panelu 10-12 let a při představě, že za 12 let to budu muset koupit celý znova?????
Mě se pořád zdá, že tep.č, infra, solární a jiný věci jsou tak nějak nevratný, protože u všeho hrozí ,že v čase kdy se to má tak nějak začít rentovat, se něco podělá a budeš muset znova investovat. Možná to tak není, ale fakt nevím. Když vezmu tak ty plastový trubky co mám v podlaze, kterejma teče teplá voda, mě přežijou a elektrokotel stál 12 000.
insorto
sadilek napsal:
Nazdar
Vyser se na to a okamžitě na to zapomeň. Mám osobní zkušenost....dělaly jsme v baráku kterej tim byl vybavenej celej. Bylo to na něj přesně spočítané ale když před měsícem nebo dvouma začalo bejt venku -15 až -20 tak to nestíhalo i když to jelo naplno. V celym baráku byla zima cca 12-15 stupňů do plusu a teplota podlahy byla pouze 11. Takže kdyby tam už někdo bydlel tak chcípne.
Možná je to HITECH ale nefunguje to jak by člověk očekával a aby mě při projití pod tim něco hřálo do palice je taky na houby. Funguje to jako odražené teplo ale tak nějak na pytel......
Robert přiložený následující obrázek:
[121.1Kb]
Upravil Robert dne 05.02.2009 14:15
Asfalt nic moc, offroad sehr gutt und super.
Kdybych stavel barak,tak jizni stranu strechy pokreju fotofolvaickymi(nebo jak se to pise)panely.Zkusil bych na ne sehnat dotaci a urcite bych tim nevytapel barak,ale poustel bych to za 13 kc do site.Elektrinu bych ze site odebiral za normalni cenu.Barak bych rozumne zaizoloval a topil bych plynem.A jako pojistku proti nejakemu nesmyslnemu zdrazeni plynu bych udelal v kominu pruduch navic,pro pripadny krb.
Teoreticky vím o dvouventilech hodně,ale prakticky jsem úplně levej!
Tak o tomhle jsem taky dumal. Dotace nebyly na loňský rok vypsaný. Na letošek to bude nejspíš taky zrušený. A výkupní cena se nenápadně zmenšuje :
za1 MWh
po 1. lednu 2009 s instalovaným výkonem do 30 kW včetně
12890
uvedený do provozu od 1. ledna 2008 do 31. prosince 2008
13730
uvedený do provozu od 1. ledna 2006 do 31. prosince 2007
14080
Na barák může být do 5Ti Kwp , investice ca 550tkč.
Při střízlivých propočtech je návratnost při těchto cenách cca 9-10 let , smlouva se uzavírá na 20 let. Někteří dodavatelé se pyšní návratností 6 let. Nevim kde k tomu přišli.Snad při dovolený někde na jihu Španělska.
Výkupní ceny - Jsou to mrzáci - jak se něčeho chytne víc lidí než je někomu mocnému po chuti tak zkrouhnout.
Upravil Pavel GS vyletnik dne 05.02.2009 19:13
sadilek napsal:
Měli jsme to jednou na nějaký chatě na dovolený. Když je to na stropě tak ti to pálí do budky a hnáty jsou zmrzlý.Šáhneš na něco co je dál nebo ve "stínu" a je to studený - vzduch je taky studenej.Žádný zázrak.
Dobrý je to tak v podobě infražárovky pro malý kuřata v kurníku. Aby je nezábly zobáky.
Baltazar napsal:
Jestli někdo stavíte v okolí Prahy a sháníte obkladače, mám chlapíka, je sice divnej, ale já ho objednával v říjnu na červen a jinýho jsem nechtěl, je fakt dobrej. A pak taky topenáře. Jsou to lidi, za který dám ruku do ohně.
Ten obkladač by mne zajímal,ale potřeboval bych ho dřív,než v červnu.
Můžeš to zjistit? Díky
Dokud nepoznáš BMW,nechybí...
BMW R1200GS
Tak ja se podelim o zkusenosti s mezistupnem stavby - ackoliv uz bydlime . Mame Ytong Lambda 37cm bez izolace (a zatim i bez fasady). Na strope a sikminach mame izolaci min 20cm a zda se mi to malo, jsou studenejsi nez zdi. Milostiva topi na 22 (to uz ja sundavam i trenyrky, jakej je mi hic). Topim jen plynem (komin mam, ale zatim nezbyl penis na kr. Za 2 a pul mesice co topim plynem (trvalo dobu, nez jsem dostal revizi a tak za topeni primotopama ve stavbe zaplatim skoro dvacet litru!!! ) je spotreba presne 1000 kubiku. Jelikoz zase trvalo, nez jsme pripojili i topeni do podlahy a termostat, jel kondezacni kotel naplno asi 14 dni jen do radiatoru bez prestavky, takze pocitam spotrebu cca 2.5 tisice kubiku za rok. Coz je lehce pres 30 litru. Za mesic mam spotrebu cca 200kWh VT a 1000kWh NT, takze dalsich cca 20 tisic za rok za elektrinu. Tudiz asi 50 tisic za energie a rok. Ale ted je to tezky pocitat, protoze jsem tu dva mesice a furt se jeste neco dodelava a navic jeste nemam namontovany vnitrni dvere, takze holt letos se z toho trochu obklicim... Investice do baraku se vsim vsudy (vcetne pozemku, povoleni, projektu, pripojek atd.) mam zatim 3.4M vcetne jedny koupelny a kuchyne se spotrebicema a vybaveni vubec. Zbyva mi fasada, plot (drevenej za dvacet tisic, bydlim na vsi), vnitrni dvere, krb, plovoucka v patre a koupelna v patre. Odhadem 200 tisic. Sumasumarum neco pres 3 a pul milionu za 6+kk s garazi a pul hektarem pozemku
Tak o tomhle jsem taky dumal. Dotace nebyly na loňský rok vypsaný. Na letošek to bude nejspíš taky zrušený. A výkupní cena se nenápadně zmenšuje :
za1 MWh
po 1. lednu 2009 s instalovaným výkonem do 30 kW včetně
12890
uvedený do provozu od 1. ledna 2008 do 31. prosince 2008
13730
uvedený do provozu od 1. ledna 2006 do 31. prosince 2007
14080
Na barák může být do 5Ti Kwp , investice ca 550tkč.
Při střízlivých propočtech je návratnost při těchto cenách cca 9-10 let , smlouva se uzavírá na 20 let. Někteří dodavatelé se pyšní návratností 6 let. Nevim kde k tomu přišli.Snad při dovolený někde na jihu Španělska.
Výkupní ceny - Jsou to mrzáci - jak se něčeho chytne víc lidí než je někomu mocnému po chuti tak zkrouhnout.
Tenhle týden jsem to studoval taky a narazil jsem na zajímavou věc - odebrat energii od tebe musí, ALE musí být všechno technologicky v pořádku včetně připojení do sítě.
Takže ty do toho vrazíš přes půl mega, dotaci nedostaneš a energetici ti řeknou, že v místě je nevhodné vedení, které neumožňuje a bla bla bla a jsi v loji. Budeš mít svejch 14kW za slunného odpoledně a pokud nevrazíš kopec peněz do baterek a neuděláš si ostrov, tak je to na prd.
Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.
"Laskavým slovem a namířenou pistolí dosáhnete víc než jen laskavým slovem" www.elektrorv.cz