Tohle je dnes, polské Mezihoří, zchátralé lázeňské městečko plné nádherných staveb, které se naštěstí začíná probouzet k životu a mnohé stavby se opravují. Doporučuji jako cíl výletu, v okolí jsou skvělé motorkářské silnice.
Ivan přiložený následující obrázek:
Dnes proběhla poslední významnější investice a nastane období šetření. Důra dostala nové pneumatiky. Bohužel bez bílého pruhu, který jí slušel, zato v rozměru zapsaném v TP. Ten jsem chtěl, jak kvůli STK, ale hlavně kvůli pojišťovně při případné nehodě. V pátek večer, když jsme jeli od Karla Prokopa, řídila Drákula Důru a já jel za ní dalším autem. V Mladé Boleslavi před kruháčem dupla na brzdu kvůli nějakému chodci a jak se zadek odlehčil, šel hned do smyku. Drákula to srovnala, ale stát se něco horšího, určitě by pojišťovnu i PČR pneumatiky zajímaly.
Na nových pneu o rozměru 255/70-R15, jsem ujel jen 20 km domů, ale kupodivu to vypadá, že jsou lepší než 235, které na autě byly. Pneumatiky - i auto - jsou vyšší a méně se bortí pod vahou auta. Řízení mi přijde citlivější a méně houbovité, v zatáčkách je auto jistější, je ale trochu tvrdší, pár desetinek upustím a uvidíme jak se bude chovat pak.
Súlov a Liptov jsou krásné oblasti, ale všechny slovenské hory jsou krásné a na podzim nejkrásnější, často jsem tam jezdil sám, aby mne nikdo nerušil, každou chvíli jsem zastavoval, zíral na tu nádheru a pomalu ani nedýchal. Kde jsou ta další místa na fotkách?
Jak jsme teď strávili v Důře 3 dny a já ještě skoro celý včerejšek, stále víc si uvědomuju, že to auto snese v pohodě srovnání s luxusními limuzínami a tím nemyslím Superb. Už jsem to možná psal, měl jsem před lety Mercedes W126, starou "Čínu", auto bez elektroniky, stabilizací, se sedadly téměř bez bočního vedení, zato bohatýrsky čalouněnými a odpruženými klasickými "péry z gauče". Spolu s podvozkem a pneumatikami to bylo, zejména v přímé jízdě, neuvěřitelně komfortní auto, možná víc než jeho současní následovníci. Tehdy jsem si říkal "to je jachta". Přátelé, mýlil jsem se, jachta na kolech je Vandura. Nechápu, jak to Amíci udělali, ale ta loď je ještě MNOHEM komfortnější, jasně, opět především v přímé jízdě a nejlépe na pěkné silnici. Místo za volantem, spousta dřeva, přepínače na stropě, vše připomíná kapitánský můstek, sedačky jsou neskutečné (a to ještě nejsou po renovaci), hluk je téměř 100% utlumený, ozývá se odněkud z podpalubí a opravdu chvílemi připomíná vzdálené, temné vrnění lodního motoru, které nevnímáte. V autě se dá mluvit šeptem a to je mezi řidičem a spolujezdcem dost velká vzdálenost. Prostě úžasný, musel jsem se o to opět podělit, je to hodně silný pocit...:-).
Tak na delší dobu poslední větší série fotek, tentokrát z instalace elektriky, vody a vaření... Tohle je odkrytá elektrárna v kufru, zleva měnič, jističe, cyrix, pojistky a nabíječka, vzadu je trakční baterie.
A takhle to vypadá zakryté, ještě musím vymyslet kryt zboku. Do podélného výřezu na desce zajíždí rameno postele při jejím sklápění.
Sloupek mezi okny, na něm se zabydlel ukazatel napětí nástavbové baterie (za jízdy ukazuje nabíjecí napětí), pod ním noční osvětlení (bylo v autě) a dole trojzásuvka, 2x12V a 1x220V.
Na parapetu přibyla 220V zásuvka napojená na 300W měnič, určená k dobíjení foťáků, koptéry atd., které nemají 12V nabíječku.
Ještě jednou palubka. Koupil jsem GPS Becker z řady Professional, se 6,2" displejem. Mám brýle na dálku, na blízko vidím jen bez nich a na malý displej bych si je musel sundávat. Velký displej je řešením a Becker mne funkčností i obsluhou mile překvapil.
Nádrž na odpadní vodu, objem 24 litrů, servisní otvor + výpustný kohout. Za ním začíná nádrž na LPG o objemu 70 litrů.
Ivan napsal:.....že to auto snese v pohodě srovnání s luxusními limuzínami ...... zejména v přímé jízdě, neuvěřitelně komfortní auto, možná víc než jeho současní následovníci. ....
...tak tím jsou ameriky pověstné....rovně plující koráby...
"Před miliony let opustil člověk moře. Každý někdy udělá chybu..."