Místní člen Dufino se mne ptal, jestli se mu vejde Leatherman ALX, pár bitů a adaptér do nylonového pouzdra Premium, 4" nebo 4,5". Slíbil jsem mu, že to zkusím, jen nemám ALX ale AL, což je rozměrově shodný multitool. A 1/4" bity, 6 ks, mám v plastovém pouzdru Narex (dělá se i pro 7 ks).
Takže - do Nylon Premium 4" se to vejde úplně v pohodě a ještě trochu lépe do 4,5", kde je multitool utopený hlouběji v kapse. Použít se dají obě pouzdra, ze 4" se o něco lépe vytahuje, protože se dá lépe uchopit. Takto to vypadá v 4" pouzdru:
Ivan přiložený následující obrázek:
A ještě celkový pohled. Obě boční kapsičky jsou ještě volné, vejde se třeba propiska, tenká tužková svítilna, popř. malý, doplňkový multitool.
Ivan napsal:
Mně přijde Leatherman Ti asi jako Charge Al, ale s titanovými střenkami. Tj. nemá v čelistech kleští to krimplovací vybrání a nemá párací hák na zubaté čelisti. A hladká čepel není z oceli S30V, ale 154CM. Ale možná tam je rozdílů víc, Roman to ví určitě přesněji...
Presne tak!
Možná, že jsem krásnej jako anděl, ale anděl rozhodně nejsem!
Moje aktuální opasková sestava. Vlastně ne, mobil tahám po kapsách. 3 Leathermany, to už fakt přestává být normální...
Tak já na té židli zase tak moc nesedím, dost jezdím a i v práci každou chvíli něco rozebírám, řežu a stříhám. Odmysleme mobil, kreditky, Zippo, to nosím jinde. A pokud mám místo Signalu třeba Charge, vypadne i Style CS. Zbytek jsou drobnosti...:-).
Tak konečně mohu napsat něco jiného než OT. Protože vlákno je o Charge TTi a já o něm nic napsat nemohl, páč jsem ho neměl. Ale naskytla se příležitost koupit starší kus z ledna 2008, čili ještě relativně z ranného období výroby, protože Charge TTi se dělal od roku 2007, bohužel nevím, kdy v tom roce přišly na trh první kusy. Můj je ve výborném stavu, snad jen s horší špičkou nože, s bohatým příslušenstvím, edice pro USA. Od posledního provedení, které je na trhu od r.2013, se liší především jinými střenkami, rovněž ale titanovými.
No a díky místnímu členovi jsem se stal i majitelem starého PST II, modelu vyráběného v letech 1996-2004, tento kus je vyroben v březnu 1998.
Zkusil jsem porovnat 3 multitooly, které mají hodně společné. Wave, Charge AL a Charge TTi, starší provedení ze druhého roku výroby, tj. 2008. Současné provedení se však liší jen jiným designem střenek. Ve skupině na FB jsem psal, že s Wave si kupujete základní model, s Charge AL eleganci a s TTi exkluzivitu a trochu takového lehkého snobství. No, musím to poopravit, Charge TTi je už natolik rozšířený, že určitě není exkluzivní. Je to ale vlajková loď. Je zdaleka nejdražší, ale dostáváte příslušenství, které cenu neospravedlní úplně, ale už pro někoho může být k zamyšlení, jestli Wave nebo Charge TTi.
Hladké čepele jsou stejné tvarově, ale rozdílné materiálem, u TTi je z oceli S30V, která je u Leathermanu opravdu prémiová. Počítejte však s tím, že není sranda ji nabrousit a že se může otupit i o relativně měkké materiály.
Kleště jsou tvarově stejné, ale TTi má krimplovací vybrání. Pro mne k ničemu a navíc to snižuje pevnost čelistí. Za ostudu považuji, že TTi jako vlajková loď nemá vyměnitelné čelisti štípaček. Zbytek nástrojů je shodný. To znamená, že vybavíte-li se bity, které má TTi v základu, u ostatních se musí dkokoupit, zastane i Wave stejnou práci jako TTi. Nebudete ale tak cool, aspoň mezi odborníky, jinak samozřejmě Wave není žádná socka a je vidět, že máte dobrý vkus a nelitujete utrácet za kvalitu.
Střenky způsobují, že AL a TTi se lépe drží a stupnice pravítka je na nich lépe čitelná. AL má střenky hliníkové, s černým eloxem, TTi titanové, v současnosti už s jiným designem. Ty budou určitě odolnější než elox a nebude na nich vidět kdejaký škrábanec.
A ještě drobný rozdíl. Mačkací ploška u nůžek je největší u TTi. Ale netěšte se, dnešní model už ji má shodnou s Wave a AL.