Marek - dělám si srandu, máš pravdu, v nějaké knížce jsem četl že ideální světlo je po ránu a před západem slunce (teď si nevzpomínám, které je "teplejší" a které "studenější", ale v tomhle případě nešlo o nějaké plánované portrétování, prostě jsem v sobotu před polednem přijel z práce, bylo hezky, tak jsme popadli brašny a vyrazili zase do Opočna. A tam mne v jednu chvíli zaujal ten světelný kontrast pozadí a ze strany/shora nasvícené Drákuly, tak jsem ji cvaknul.
Ale obecně mně u portrétu i některých jiných fotek přijde i takhle velký kontrast zajímavý...
Ivan napsal:
Pertla - mám tyhle industriální motivy rád, atmosféra v takové nefunkční fabrice mi přijde zčásti depresivní, zčásti magická, asi jako když se objeví v bermudském trojúhelníku loď, ztracená před 20 lety, kde je všechno, jen posádka ne, prach, krysy, otevřené dveře a okna sebou mlátí ve větru..
Ale ještě víc se mi líbí fabriky, sklady apod., které jsou navíc architektonicky zajímavé, toho byla spousta, vždycky jsem kroutil hlavou, proč udělal pan prvorepublikový továrník tu halu tak krásnou...
Protože tenkrát byla čím zdobnější a honosnější fabrika, či komín, vizitka společenského postavení. Tehdá se ještě stavělo krásně ...
Pertla napsal:
Pořád kritizuju, tak sem s kritikou ... je to řekněme další koníček (rozhodně se nepovažuji za Urbexera..) nicméně starý fabriky, industriál nejhrubšího zrna já tuze rádo ..
Když se na to podívám, tak to na mě působí jako šedivý celek, asi bych uvítal malilinko větší rozsah od nejtmavší po světlejší, aby vynikly jednotlivé prvky.
Jinak jestli jsi to takhle chtěl a právě tak se ti to líbí, tak je to v pořádku. Každý by si měl fotit jak se mu to líbí a jen tak je pak jedinečný.
Ono to částečně pokazí zmenšení ... ale e fakt že tak tmavě a omšelé se mi to líbí ... nechybí tomu nádech tajemna, je to příjemně špinavý a tak to tam na mě působilo jasně že můžu udělat HDR, tkerý mi vytáhne světlo, ale myslím že pak to nebude ono ..
xHackerM napsal:
Kdo chcete, můžete se podívat na moje fotky. http://xhackerm.z...
Případné komentáře vítám na mailu.
Jen malá drobnost, dávej si pozor na horizont, hodně věcí z Osvětimi Ti padá ... nebo nedrží linii.
Obecně je to problém při focený vysokých staveb, v mém případě továrních komínů. Když fotím šikorákečem (a vlastně čímkoli), nemůžu si dovolit votit jinak než na osou komína .. ale pak mi padá horizont, stejně tak nemůžu fotit nějakou kompozici, aniž by byl komín v ose, protože pak padá zase on Je to začarovaný kruh
Stejně tak to máš s tímhle .. Barvy nechytíš, i když nasvětluješ led světlem ... Nicméně ať si říká kdo chce co chce, mě se to líbí a ty pocity které se mi vrací při pohledu na tu fotku nikdo nepochopí
Pertla přiložený následující obrázek:
Pertla - a o Tvoje pocity jde především, ne? Ta hala se mi v barvě líbí určitě víc. Tunel dobrý, ale tématicky mne zaujala víc hala, i když tunel je kontrastnější:-). Ala jak píšeš - Ty jsi tam stál a měl nějaké pocity a pokud fotka ty pocity oživí, je to ta pravá.
Pertla napsal:
Jen malá drobnost, dávej si pozor na horizont, hodně věcí z Osvětimi Ti padá ... nebo nedrží linii.
Já vím, všiml jsem si toho, když jsem je upravoval. Tou dobou, když jsem to pořizoval, jsem ještě netušil, že mě to takhle chytne. Některé jsem i pootočil, ale většinu z nich jsem nechal svému životu a beru to jako ponaučení pro příště. Díky
Pertla napsal:
Ivane to není ani tak tunel jako sloupový sál v podzemní továrně Richard Kdoví k čemu sloužil ale je to krásné místo.
Co o tom vím tak tam ani k ničemu nesloužily, protože zůstaly nedostavěné, ale pro jaký účel se stavěly taky nevím., ale místo krásný pro fotky.
Je tam plno sálů který mají jen betonový žebra ... tenhle sloupový sál je prostě rarita ve celém Richardu .. A to je tam 30 km chodeb. Žebra vypadají nějak tak ..
Pertla přiložený následující obrázek:
Pertla napsal:
Já vím, všiml jsem si toho, když jsem je upravoval. Tou dobou, když jsem to pořizoval, jsem ještě netušil, že mě to takhle chytne. Některé jsem i pootočil, ale většinu z nich jsem nechal svému životu a beru to jako ponaučení pro příště. Díky
Myslet na to a kdyžtak doladit v postprodukci. Fotka může být sebelepší, ale první co Tě plácne do oka ... že to padá..
Nic si z toho nedělej, co já nafotitl padajících komínů...
Ivane, snažíme se aby těch padajících bylo co nejméně.. Je škoda přicházet o naší industriální historii nesmyslnými projekty developerů, kteří se nezastaví před ničím. Ať je to fabrika, komín, či jiná připomínka z dob minulých ..