Jsem BMW zelenáč, GSA1150 jsem si koupil letos v únoru, najeto 2500. Nicméně spotřeba od začátku vysoká, začal jsem cca 7,5l/100. Následnou optimalizací jízdního stylu jsem se dostal na cca 6l/100, ovšem s tím, že jsem jezdil tak pomalu, že to nejde . Tak jsem hledal příčinu- seřízení ok, diagnostika ok. Tak jsem se zaměřil na snímač klapky- ok. Nakonec lambda- vzal jsem na ni osciloskop- po ohřátí na volnoběh napěťové úrovně ok, ale perioda signálu cca 8 sekund (jen při volnoběhu). Tak jsem cvičně koupil novou lambdu viz výše od Delphi. Výsledek je period ve srovnatelném měření 3 sec (to mi připadá pořád ještě pomalé tj velká hodnota), spotřeba při normální jízdě (silnice 2. a 3. tříd do 130km/h) klesla na 5,5l/100. To už mi připadá v mezích normálu.
Vyndaná lambda byla poměrně dost zakarbonovaná, možná ji stačilo vyčistit a vrátit zpět.
Nová lambda se liší od té původní v děrování kloboučku, který se zasunuje do katu. Původní je děrovaná rovnoměrně po povrchu, nová má v podélném směru (tj v rovnoběžném s osou lambdy) takové tři podélné vyhnuté otvory. Ty jistě bezvadně fungují při typickém umístění sondy kolmo do potrubí (jako to bývá v autech nebo myslím že i na GS12). Obtékající zplodiny tak vždy na jedné straně do sondy vnikají a na druhé odcházejí. Narážím na to, že při umístění sondy v katu na 1150 nemusí plyny do sondy jít optimálním způsobem.
Závěrem, věc budu ještě zkoumat, zajímalo by mě:
-jakou periodu na volnoběh naměříte na lambdě
-nevíte někdo jakým způsobem Motronic lambdu vyhodnocuje- myslím detailně.
kolik stala ta lambda? mam uplne ten samy problem.
btw: jak merite spotrebu? podle km z tachometru? ja mam podezreni, ze drobatko keca, tudiz pak vychazi vypoctem nizsi spotreba...
Možná, že jsem krásnej jako anděl, ale anděl rozhodně nejsem!
ten dojezd a spotřebu řeším furt, i když mi Tonda řekl ať to neřeším Papá mi plus mínus 6-6,4 litrů když jedu klidně. když tomu tahám jsem kolem 7 litrů....
čím jsi čistil tu Lambdu?
Nebyli jsme stvořeni proto, abychom poznávali svět pomocí strojů...
A treba ja mam spotrebu uplne u zadele... kdysi jsem si cvicne spotrebu zpocital a to je tak asi vsechno... Motorka je pro zabavu a ne pro honeni decilitru na spotrebe
Upravil Kubrt dne 13.04.2015 18:02
Každou stresovou situaci řeším jako pes: když to nemůžu sežrat nebo ošukat, tak to pochčiju a odejdu od toho.
A proč bys jezdil za 6,když to umí jezdit za 5,mozna by hodně pomohlo nemít lambdu ve středu slučovače ale na výstupu z něj, jak to má dvanáctka Hliníkové kufry BEGR - www.begr.cz
Presne jak rika Bystra! Jestli Kubrte seres penize, tak Ti prijedu zdarma vyvezt septik... Proste kdyz jedu predpisove, prudce neakceleruju a stejne se nedostanu pod 6l, tak je neco spatne. A ja chci vedet co!
BURE napsal:
Presne jak rika Bystra! Jestli Kubrte seres penize, tak Ti prijedu zdarma vyvezt septik... Proste kdyz jedu predpisove, prudce neakceleruju a stejne se nedostanu pod 6l, tak je neco spatne. A ja chci vedet co!
přesně tak, já se zase nemohl dostat pod 5,5L a teď po kompletním seřízení včetně snímače klapky jsem na 4,8L i se třema kuframa . Ale je to jedenáctka ...
BURE napsal:
Podřazuješ s meziplynem? Jestli jo, tak přestaň...
Peníze neseru, ale mám motorku a né břichoplaza abych jezdil jak podesranej sachs...
Každou stresovou situaci řeším jako pes: když to nemůžu sežrat nebo ošukat, tak to pochčiju a odejdu od toho.
Ani meziplyn. Proste jsem zkousel jezdit jak dedecek s babickou do kostela a dostal jsem se nejmin na 6l. Kdyby tu vsichni psali, ze jezdi za 6-6,5l, tak to beru jako fakt a neresim to. Ale vsichni se tu ohanite tak skromnyma cislama, ze mi jsou ta moje divna. Ta lambda by mohla byt cesta...
Za tu lambdu DELPHI ES10899-12B1 jsem dal asi 1200. Ono mně ani tak nejde o tu spotřebu kvůli penězům. Podle mě jde o to, že když motor bere o 20% víc než má, tak je někde chyba. Můj příspěvek vemte jen jako tip, co zkontrolovat. Mj. o frekvenci lambdy se toho mnoho nikde nepíše. Nejčastěji se udává frekvence 0,5...10 Hz tj perioda 0,1...2 sekundy.
Já tu lambdu nijak nečistil. Dal jsem novou, a u té staré jsem si všiml, že když do ní jenom ťuknu, tak se z ní sype karbon. b
Jo a spotřebu měřím podle tachometru od plné do plné. Ta přesnost není úplně důležitá (záleží i na gumách), ale o to, že při stejné metodice měření to klaslo. Uvidím co bude dál, teď moc nejezdím, něco mně sedlo na průdušky :-((.
A to já se zas přiznám,jde o prachypokud bych najel za rok 1000 km,tak to něřeším,tak si to užívám jak kubrt,ale přeci jen najedu nějakej ten tisíc za rok a za ten rok je to celkem dost peněz,co zbytečně vyfoukám přes výfuk do luftu,mám vysledováno,ýsvod + laďák,obojí Ztechnik,spotřeba o 0,5-1l menší,ale pořád jsem to přehazoval kvůli jízdám do zahraničí a už toho mám dost,tak to mám v originále,na laďák zatím čekám.
Ceny benzínu lepší nebudou,takže jakákoliv vychytávka je pro mě vítaná
Hliníkové kufry BEGR - www.begr.cz
Mám 1150 GSA r.v. 2003.
Prakticky od začátku jezdím s Y svodem a pak i s jinou koncovkou a filtrem sání. Nicméně spotřeba v rozsahu 5-8l podle toho, co se jede. Masakr v písku nebo různé rallye klidně přes 8l žádný problém. Pohodový přesun po silnici rychlostí lehce nad 100km/h (když třeba s náma jelo Superenduro tak kvůli jeho spotřebě aby dojel na nádrž co nejdál), tak dokážu jet i pod 5l/100 marockého benzínu. Normální mix - trošku pisty, trošku písek, trošku kamení, trošku silnice během jedné nádrže - kolem 6l/100. Na nádrž prostě dojedu kolem 350km a pak vím, že to bude kritický.
Tomáš Kocanda www.touratech.cz
Touratech e-shop: http://shop.toura...
Všechno ostatní e-shop: http://www.techge...
Na maily se snažím odpovídat co nejdřív, na SZ a messengery sporadicky!!! Pokud chcete odpověď rychle, napište mail nebo zavolejte 602 349970...
Bystro, to jsi mel s Y-em a ladekem spotrebu jeste mensi? Kdyz pominu otazku penez a budu delat haura, tak nemuz.u opomenout, ze najezd na 22l je pri prumerne spotrebe 6,5l na hovno. At si to kazdy soudruh prepocita sam... Kdyby to bylo pri ostre jizde, tak se mi do palice vyloci tolik endorfinu a adrenalinu, ze mi to bude opet fuk. Ale z to je pri langsam jizde, tak me to drobatko sere. Musim proste prijit na to proc...
Ale tu stovecku si zmer na navigaci. Protoze na tachu natocis s nejvyssi pravdepodobnosti vic km, nez je skutecnost...