Nechci otvírat nové vlákno, tak se zeptám zde. Znáte prosím přesný rozměr baterie, který patří do R 1200 GSA? Všude vidím rozměr: 150x87x145mm, ale moc se mi nezdá, že by se to vlezlo pod tu plechovou sponu, co má tu baterii držet.
Fojtik Design napsal:
Nechci otvírat nové vlákno, tak se zeptám zde. Znáte prosím přesný rozměr baterie, který patří do R 1200 GSA? Všude vidím rozměr: 150x87x145mm, ale moc se mi nezdá, že by se to vlezlo pod tu plechovou sponu, co má tu baterii držet.
Radim přestat řešit blbosti a koupit Yuasu. https://m.heureka...pvEALw_wcB
Tuhle mám teprve druhou od roku 2007. Aktuálně má 3 roky a úplně ok.
V dalších motorkách používám také jen Yuasy. Poslední jiná baterka byla Varta kdysi v Jawe a za pár let byla KO. Pak jsem koupil právě Yuasu a byl klid.
Pája
Ještě se chci zeptat na jednu věc. Už je to nějaký pátek co jsem kupoval novou baterii. Platí stále, že je baterie dodána suchá přednabitá s ampulí elektrolytu? Nebo to platilo pouze pro baterie klasické, které se musí během provozu dolévat? Což není tento případ.
Na některých e-shopech jsem totiž četl, že soudruzi v EU toto zakázali. Jak potom poznat, zda je baterie opravdu "čerstvá"?
Upravil Fojtik Design dne 28.01.2021 12:13
Nepoznáš nic jenom to co ti řekne prodejce.
Od jednoho značkového prodejce mám info že se aku objednávají
jednou za rok na kontejnery a dokud se neprodá loňská várka tak se
letošní nezačnou prodávat.
Ten zákaz bych konkretizoval, protože jako prodejce se nás to týka:
Od 01.02.2021 vstupuje v platnost Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2019/1148 o uvádění prekurzorů výbušnin na trh a o jejich používání, které přináší omezení v obchodě s přednabitými, suchými bateriemi se samostatným balením akumulátorové kyseliny.
Jaká jsou tedy klíčová omezení a povinnosti:
- prodej baterií se samostatným balením akumulátorové kyseliny (o koncentraci vyšší než 15%) je soukromým osobám z řad široké veřejnosti (koncovým uživatelům) zakázaný. Platí to jak pro tradiční formy prodeje tak i pro elektronické způsoby obchodování na dálku,
- takovým odběratelům je možné prodat jenom předem naplněnou – aktivovanou baterii,
- na kyselinu, která je již součástí naplněné baterie se uvedený zákaz nevztahuje,
- prodej baterií se samostatným balením kyseliny hospodářským subjektům dotčený není, máte ale povinnost informovat je o omezeních spojených s platným nařízením,
- ověřit před prodejem samostatného balení kyseliny potenciálnímu zákazníkovi zda je tato osoba oprávněna k jejímu nakupování,
- vést evidenci takových osob, které samostatné balení kyseliny nakoupili a tuto uchovávat min 18. měsíců pro účely případné kontroly,
- u online způsobu prodeje na dálku zajistit, že bude vyhovovat plnění pravidel nařízení a jeho uživatelé budou podléhat příslušným omezením a ověření,
- rozeznávat a do 24 hodin oznamovat podezřelé transakce a případné významné krádeže či zmizení samostatných balení kyseliny. Kontaktní místa: Policie ČR, Český báňsky úřad.
Stručně řečeno - koncovým zákazníkům (maloobchod, bez IČ) musíme před prodejem elektrolyt vlít do baterie, velkoobchodu (servisy, prodejny, odběr na IČ) se to netýká.
Fojtik Design napsal:
Ještě se chci zeptat na jednu věc. Už je to nějaký pátek co jsem kupoval novou baterii. Platí stále, že je baterie dodána suchá přednabitá s ampulí elektrolytu? Nebo to platilo pouze pro baterie klasické, které se musí během provozu dolévat? Což není tento případ.
Na některých e-shopech jsem totiž četl, že soudruzi v EU toto zakázali. Jak potom poznat, zda je baterie opravdu "čerstvá"?
Tak si to nekupuj na eshopu. Najdi si dobrýho prodejce s kamenným obchodem a máš klid. Já si zavolám, baterku objednám, a když si pro ni přijedu, tak ji zrovna zavíčkuje a sundává z nabíječky, takže jistotu mám stejnou, jako kdykoliv před tím.
Servis motocyklů BMW Praha- východ
(po dohodě, tel.: 776602104) http://www.youtub...er/PETRGSA
Prave som objednal novú batériu Yuasa ytx14h-bs. Rozmery presne sedia do 1200 GS/A, má 12,6 Ah a hlavne má 240 A štartovací prúd. Známy to kúpil pred týždňom a štart je podstatne lepší, ako s predpísanými 200 A.
Filo napsal:
Prave som objednal novú batériu Yuasa ytx14h-bs. Rozmery presne sedia do 1200 GS/A, má 12,6 Ah a hlavne má 240 A štartovací prúd. Známy to kúpil pred týždňom a štart je podstatne lepší, ako s predpísanými 200 A.
Já koukal na: Yuasa YTX-14-BS, ve srovnání s tou co píšeš: Yuasa YTX-14H-BS, je rozdíl jen v tom startovacím proudu, je to tak? 200 A oproti 240 A. U toho vyššího startovacího proudu je cena +900 Kč. Ale tak asi se to vyplatí.
Upravil Fojtik Design dne 03.02.2021 10:59
Filo napsal:
Já koukal na: Yuasa YTX-14-BS, ve srovnání s tou co píšeš: Yuasa YTX-14H-BS, e rozdíl jen v tom startovacím proudu, je to tak? 200 A oproti 240 A. U toho vyššího startovacího proudu je cena +900 Kč. Ale tak asi se to vyplatí.
Ano, rozdiel je v štartovacom prúde. A cena? No je drahá ale stojí to za to. Tu v SK som za ňu dal 91€.
Filo napsal:
Já koukal na: Yuasa YTX-14-BS, ve srovnání s tou co píšeš: Yuasa YTX-14H-BS, je rozdíl jen v tom startovacím proudu, je to tak? 200 A oproti 240 A. U toho vyššího startovacího proudu je cena +900 Kč. Ale tak asi se to vyplatí.
No právě kde asi vzali ze stejného rozměru vyšší startovací proud?
Pro naši motorku je 200A naprosto s rezervou. Je levnější.
A věřím je je robustnější protože není hnana do krajnosti.
Také jsem původně uvažoval o náhradě původní baterky tou silnější, ale pak jsem od toho právě kvůli naději na delší životnost a kvůli ceně ustoupil.
Prostě jsem neměnil co dobře fungovalo. Pája
GSA Petr napsal:
Já mám v motce Yuasa YTX-14-BS již sedmým rokem a spokojenost
Až odejde tak dám co tam patří a nemám důvod měnit za jinou .....
Ta moje vydržela 11let a měnil jsem ji spíš preventivně aby mě nevypekla někde na dovolené v zahraničí. Fungovala pořád normálně. Ještě ji mám ve sklepě ale bude už KO protože není nabíjena.
Pája