Bobe, na druhé straně v příspěvku číslo 39 máš hrubku, ve slově "poslóchete" se píše dlouhé É, tedy mluvnicky správně to bude "poslóchéte"
Mařa & BMW R 1150 GS Adventure http://marags.raj... http://www.youtub...marekondra
mara napsal:
Bobe, na druhé straně v příspěvku číslo 39 máš hrubku, ve slově "poslóchete" se píše dlouhé É, tedy mluvnicky správně to bude "poslóchéte"
mara napsal:
hobr napsal:
Se zájmem jsem si přečetl Tvůj příspěvek. Některé věci, co píšeš, jsou úsměvné - holič za 500.-, fitko za litr, pes za 1500.-. Co kdybys se takových "položek" zbavil, hned by se Ti lépe dýchalo...
Co se týče života na vesnici - život je tam tvrdší a hlavně vykoupen fyzickou prací. A že funguje "výměnný" obchod, to je jen dobře. Lidi nepotřebují tolik peněz (nebo je spíše nemají) a mají k sobě blíž.
Kdybys mě znal, tak bys věděl, že psa nemám a do fitka už nechodím, což je rozhodně vidět na postavě
Uváděl jsem ty příklady, který jsou prostě "tady" docela normální částky a v jiných oblastech by si lidi divili, jak je možný, že někdo dá za brambory 26Kč za kilo, když je může mít od kamaráda za pětikorunu apod. To byly prostě příklady. Brambory můžeš třeba koupit metrák na celou zimu a dovézt si to někde od příbuzných apod. Ale třeba s cenama různých služeb moc nenaděláš. Teď třeba revize kotlů a spalinových cest - je to povinný. Kontrola dvou kotlů, zápis, čištění filtrů a doprava a režie - celkem 5736Kč. Nevěřím, že by to v Jihlavě stálo tyhle prachy. Dodávka a montáž mřížky na střechu - sněhová zábrana v délce asi 10m celkem. Dodávka za 13500Kč. Montáž místním pokrývačem za 3000 bez papíru. Máma měla klempíře na chatě dva dny, dělal sám celý den - pravda vezla ho tam ona a vařila mu oběd a svačiny. Platila 1000Kč za dva dny práce. To je prostě nesrovnatelný. Za ty peníze mi nepřijde ani student z vedlejší vesnice posekat tu zahradu. I ten chce za den 800. Mimochodem - před časem jsem dával do místního věstníku inzerát že hledám někoho na pravidelnou údržbu zahrady - sekání trávy apod. Volalo celkem dost lidí ale když zjistili, že mám představu kolem 80Kč za hodinu tak se už neozvali. Takhle se dá pokračovat donekonečna.
Tomáš Kocanda www.touratech.cz
Touratech e-shop: http://shop.toura...
Všechno ostatní e-shop: http://www.techge...
Na maily se snažím odpovídat co nejdřív, na SZ a messengery sporadicky!!! Pokud chcete odpověď rychle, napište mail nebo zavolejte 602 349970...
hobr napsal:
Se zájmem jsem si přečetl Tvůj příspěvek. Některé věci, co píšeš, jsou úsměvné - holič za 500.-, fitko za litr, pes za 1500.-. Co kdybys se takových "položek" zbavil, hned by se Ti lépe dýchalo...
Co se týče života na vesnici - život je tam tvrdší a hlavně vykoupen fyzickou prací. A že funguje "výměnný" obchod, to je jen dobře. Lidi nepotřebují tolik peněz (nebo je spíše nemají) a mají k sobě blíž.
Kdybys mě znal, tak bys věděl, že psa nemám a do fitka už nechodím, což je rozhodně vidět na postavě
Uváděl jsem ty příklady, který jsou prostě "tady" docela normální částky a v jiných oblastech by si lidi divili, jak je možný, že někdo dá za brambory 26Kč za kilo, když je může mít od kamaráda za pětikorunu apod. To byly prostě příklady. Brambory můžeš třeba koupit metrák na celou zimu a dovézt si to někde od příbuzných apod. Ale třeba s cenama různých služeb moc nenaděláš. Teď třeba revize kotlů a spalinových cest - je to povinný. Kontrola dvou kotlů, zápis, čištění filtrů a doprava a režie - celkem 5736Kč. Nevěřím, že by to v Jihlavě stálo tyhle prachy. Dodávka a montáž mřížky na střechu - sněhová zábrana v délce asi 10m celkem. Dodávka za 13500Kč. Montáž místním pokrývačem za 3000 bez papíru. Máma měla klempíře na chatě dva dny, dělal sám celý den - pravda vezla ho tam ona a vařila mu oběd a svačiny. Platila 1000Kč za dva dny práce. To je prostě nesrovnatelný. Za ty peníze mi nepřijde ani student z vedlejší vesnice posekat tu zahradu. I ten chce za den 800. Mimochodem - před časem jsem dával do místního věstníku inzerát že hledám někoho na pravidelnou údržbu zahrady - sekání trávy apod. Volalo celkem dost lidí ale když zjistili, že mám představu kolem 80Kč za hodinu tak se už neozvali. Takhle se dá pokračovat donekonečna.
Tome, jen tak pro představu. Bydlím od Jihlavy ještě dost na východ. Město cca 12 tis. obyvatael, tedy pro vás vesnice. Metr čtvereční pozemku tady stojí od 1500 do 2500 Kč, podle toho, jak daleko od centra. Pokud chceš levnější, musíš cca 20 km někam do úplné vesnice, kde je snaha dotovat stavební pozemky kvůli zvýšení počtu obyvatel. Do práce a zpět pak musíš denně absolvovat dohromady třeba 80 km. Byt 1+1 tady stojí skoro milion korun, pozemek na barák tu samou částku. Řemeslník na dva dny za 1000 Kč je utopie, pokud to není třeba někdo z rodiny. To s těma bramborama platilo možná dřív a nebo se děje někde fakt na vesnicích. Ceny elektřiny, plynu, nebo vody tady oproti Praze levnější nejsou, to mi věř...např. cena vody tady je 87 Kč za kubík a bude zase dražší, kolik platí pražák? O ceně jídla v obchodech nemluvě. Za levnějšími nákupy se přece jezdí do Brna, Prahy, atd.
Před půl rokem mně borec z konstrukční skupiny utekl makat do Prahy, protože tady jako vysokoškolák dostal za kvalifikovanou práci 15 tisíc měsíčně. Nástupku jako základ na zkušební dobu v Praze dostal větší, než já mám ve firmě po 18 letech jako vedoucí konstrukčního týmu v německé firmě...Jo, dělám taky do večera, neboj, jen to nemá vliv na plat, přesčasy se prostě kancelářským neplatí.
Takže ono to není o Praze a o zbytku světa, ale je to trochu složitější...
zetor napsal:
A kam se nám Hicksíkovo snaha ušetřit někomu pár korun dostala...
jsem dobrotiva holubice miru rozstrilena protileteckym kanonem
17 cm
----------------------------------------------------------------
BMW R1200GS LC od 2013, BMW F800 GS od 2008,
Aprilia SR 50 Factory, Praga ED 250, CFMOTO CFORCE 520 Gen2
Udelame maly pruzkum ne ?
Olomouc a okolninvesnice do 30km
Brambory se opravdu loni dali koupit kolem petikacky sam se je kupoval ale letos od tech samych lidi uz byly za 8-11 bezna cena i od malopestitelu je 9-15.
Makat u nekoho ve volnym case za 80 na hodku proc ne lepsi jak dratem do oka , ale vetsina uz chce vic. Oeobne tome pokud mas zahradni traktor a byl by si u Olomouce za 80,- bych tam klidne jezdil secu znamymu zahradu u jeho srubu a pak mam pronajem zadarmo jen energie platim coz je super.
Voda stoji skoro vsude stejne rozdily opravdu asi nejsou velky kdyz bydlis nekde na vesnici kopnes studnu a mas prinejhorsim alespon uzitkovou vodu mam i blizko centra v Olomouci
Rozdily budou urcite v platbe hromadne dopravy tam rozdil urcite je. Nejezdi rychleji, než umí tvůj anděl strážný létat!!!
Čeština můj koníček
no jo no.. nektere holubice proste jedi vice, nez jine...
17 cm
----------------------------------------------------------------
BMW R1200GS LC od 2013, BMW F800 GS od 2008,
Aprilia SR 50 Factory, Praga ED 250, CFMOTO CFORCE 520 Gen2
hobr napsal:
Myslim,ze uz je to jinak.I na vesnici uz ma pokryvac,automechanik atd.svoji taxu a vetsinou ne malou.Brambory za 5 kc/kg uz fakt nekoupis a do fitka stejne musis jet do mesta.Takze kdyz si pripoctes dojizdeni,tak moc neusetris.
Teoreticky vím o dvouventilech hodně,ale prakticky jsem úplně levej!