Myslím že jsem to už napsal. Zkusím to ještě jinak. Nejde o to že jezdíš jednou na takových a jednou na makových které prohazuješ, ale na makových už v zimě pod 4mm za předepsaných podmínek nesmíš. Má loňská zkušenost byla trochu víc než pár tisíc a proto mě to nepřijde jako pár stovek.
Jestli myslíš přehazování sad pneu na jedněch discích.. asi budu zase šetřílek protože druhá sada plechových disků na makové období se mě časem taky zaplatí(nesjedu pneu za sezonu) a lité disky netrpí solí.
Na dálnici ve slejváku jedu tak rychle, aby gumy neplavaly ani když mají jen 3mm. Zimáky sjeté na 4mm dále nevyužívej, s největší pravděpodobností tím přispěješ k bezpečnosti v letím období více než já. (kdyby mě sem šel hodit mrkací smilek tak ti ho sem dám ale nejde)
Ano, souhlasím. Se zimními pneu pod 4 mm dezénu za stanovených podmínek nesmíš. Stejně tak nesmíš jezdit v létě s pneu pod 1,6 mm dezénu. Jak se takové pneu chovají na vodě je (aspoň doufám) bez diskuzí. Jistě, dá se jet pomaleji. Pokud to podmínky dovolují. Pokud máš to štěstí, že jezdíš tam a tehdy, jak to např. hustota deště dovoluje, mohu jen tiše závidět. Nebo se dá jezdit jen za sucha a namítat, že předepsaných 1,6 mm je na suchu pitomost?
Vzhledem ke sněhovým podmínkám nemám problém i zimní pneu dojet do 3 mm. Mohu si dovolit za stanovených podmínek cestu odložit či zvolit alternativní způsob dopravy.
ASi si nějak skutečně nerozumíme, přehazování pneu na jedněch ráfcích jsem skutečně nemyslel.
Nevím, mám za to, že pneumatiky jsou právě to, co mě drží na silnici. Každá se stýká s vozovkou v ploše ne větší dlaně, tudíž mi dojíždění zimních v létě, kteréžto mají při vyšších teplotách, než na ktěré jsou dělané, podstatně horší adhezi, přijde jako šetření na nesprávném místě. To je ovšem na zvážení každého, co si dovolí.
Škoda však, že nemohu přispět k bezpečnosti provozu nějak výrazněji, situace v ČR by si to zasloužila.
Sice to nesouvisí s tématem, kterým byl reklamní článek na IDNESu, ale co se Tvých zbytečných útoků týče, zkus si pro příště ve svém zájmu doplnit vzdělání, když už chceš o světonázorových otázkách zavádět debaty.
Existenci Boha totiž nelze vědecky ani potvrdit, ani vyvrátit.
A proto - i když Tě to zjištění asi nepotěší - podobně jako teisté věří, že Bůh je, tak úplně stejně ATEISTÉ VĚŘÍ, že není.
Jenže Ty sis až doposud myslel, že ta Tvoje VÍRA je lepší a/nebo VĚDEČTĚJŠÍ, viď ?
Samo zase meleš standardní bláboly stejný všem podobným náboženským fanatikům,když dojde na konfrontaci vědy a pohádek.
Já nikde nepsal,že moje víra je v to,že bůh není,ale v přírodní vědy...a to potvrditelný zdovolením je,pane pohádkář
A to,že je někdo blázen a řekne např. že když skočí z 15. patra,tak bude lítat, z něho neudělá menšího blázna tím,že na tom základu založí náboženství.To jen vy se schováváte pořád za tyhle rádoby mírumilovný kecy o volnosti víry,když vám dojdou argumenty.To je tak asi všechno.
Ty tady zesměšňuješ to,že někdo mění pneumatiky podle ročního období a tím ze sebe dělá ovci a hltače reklam na druhou stranu seš sám ovečka ve stádu bláznů,co věří v nesmysly a přesně,jak píšeš,není o tom jedinej důkaz...zato o vhodnosti přezouvání pneumatik je důkazů tolik,že bys o nich mohl sepsat další bibly
...a to není zlej nápad,co?Zkus to navrhnout těm vašim ovečkám na nějakým srazu upalování nevěřících...třeba to pro ně nakonec bude lepší zábava,než osahávat chlapečky
Servis motocyklů BMW Praha- východ
(po dohodě, tel.: 773767249, 776602104) http://www.youtub...er/PETRGSA
Sice to nesouvisí s tématem, kterým byl reklamní článek na IDNESu, ale co se Tvých zbytečných útoků týče, zkus si pro příště ve svém zájmu doplnit vzdělání, když už chceš o světonázorových otázkách zavádět debaty.
Existenci Boha totiž nelze vědecky ani potvrdit, ani vyvrátit.
A proto - i když Tě to zjištění asi nepotěší - podobně jako teisté věří, že Bůh je, tak úplně stejně ATEISTÉ VĚŘÍ, že není.
Jenže Ty sis až doposud myslel, že ta Tvoje VÍRA je lepší a/nebo VĚDEČTĚJŠÍ, viď ?
Samo zase meleš standardní bláboly stejný všem podobným náboženským fanatikům,když dojde na konfrontaci vědy a pohádek.
Já nikde nepsal,že moje víra je v to,že bůh není,ale v přírodní vědy...a to potvrditelný zdovolením je,pane pohádkář
A to,že je někdo blázen a řekne např. že když skočí z 15. patra,tak bude lítat, z něho neudělá menšího blázna tím,že na tom základu založí náboženství.To jen vy se schováváte pořád za tyhle rádoby mírumilovný kecy o volnosti víry,když vám dojdou argumenty.To je tak asi všechno.
Ty tady zesměšňuješ to,že někdo mění pneumatiky podle ročního období a tím ze sebe dělá ovci a hltače reklam na druhou stranu seš sám ovečka ve stádu bláznů,co věří v nesmysly a přesně,jak píšeš,není o tom jedinej důkaz...zato o vhodnosti přezouvání pneumatik je důkazů tolik,že bys o nich mohl sepsat další bibly
...a to není zlej nápad,co?Zkus to navrhnout těm vašim ovečkám na nějakým srazu upalování nevěřících...třeba to pro ně nakonec bude lepší zábava,než osahávat chlapečky
hele nezastávám se nikoho a ničeho..ale jsi zbytečné ostrý: Nejsi ve válce ani na cvičení.A sám jako já a spousty jsme staádo oi tady na tomto webu..ale jsem tady dobrovolně a rád.A tak je to i s každou vírou.A každý věří něčemu...neupirej jiným to co by jsi nechtěl aby upírali tobě
http://czunici.ra...
to čuník:
Já nikomu nic neupírám.Evidentně jsi to nepochopil a zase vidíš jen to svoje.Dovi je ten,kdo si začal s nesmyslným fantazírováním a zesměšňováním výměny pneumatik dle sezóny a přitom on sám je ten HLAVNÍ pohádkář.
To mě na tom fascinuje.Člověk,kterej je sám typickým příkladem toho,jak funguje ovládání davů,tady bude zesměšňovat logickou a ověřenou věc.Ještě si získá zastánce,jen proto,že háže tím jejich pověstným chlebem proti kameni a to,že je úplně mimo mísu je už jedno...to je vážně neuvěřitelný,jak to pořád funguje.
Si všichni pobožní klidně jezděte celoročně třeba na 10let starých letních pneu,když máte teda toho strážnýho anděla....ale až na tý silnici budete sami!!!...protože já ho nemám
Upravil Mr GS dne 04.02.2014 12:23
Servis motocyklů BMW Praha- východ
(po dohodě, tel.: 773767249, 776602104) http://www.youtub...er/PETRGSA
Já nevím, proč se pořád na tohle téma dohadujete. Je evidentní, že asi každej trošku normálně myslící člověk, nebude tvrdit, že pneumatika bez vzorku se chová stejně jako pneumatika s vysokým vzorkem. Ne každý asi aquaplanning zažil - já ano, rozmlátil jsem svoje první auto na hadry a dodneška mám na ruce jizvu, která mě to připomíná. To že na sněhu je vzorek potřeba taky je asi jasný taky každýmu - kdo třeba zkoušel vyjet někde zasněžený kopeček třeba ke garáži apod. Když člověk s letníma pneumatikama v první zatáčce udělá hodiny, tak to obvykle na zapamatování stačí. A podle mě je úplně šumák, jestli člověk jezdí s dostatečně vysokým zimním vzorkem v létě. Všechny offroadový pneumatiky na 4x4 auta označený jako M+S jsou použitelný celoročně, liší se od ostatních tvarem toho dezénu nebo jak se tomu říká. Geometrickým vzorem drážek atd. Ale kromě toho se dělají i speciální zimní gumy, který jsou nesrovnatelně lepší na zimní podmínky. Existuje na to pochopitelně testovací metodika, celkem snadno se dá změřit trakce nějaké konkrétní pneumatiky na konkrétním povrchu. Jestli si někdo myslí, že to je jen výmysl výrobců - tak není. Jak v Evropě, tak v USA se dělají testy pneumatik a měří se právě třeba ta trakce pomocí určitých indexů ve srovnání s referenční pneumatikou. Rozdíl mezi trakcí tzv. celoroční pneumatiky a zimní v zimních podmínkách je docela velký. Vloni na to téma byl test v d-testu, porovnávali třeba brzdnou dráhu různých zimních pneumatik i ten záběr a rozdíly byly fakt velký. V jednom testu dvoutunový offroadový auto na zimních gumách zastavilo z 80km/h do nuly na 67m, a s jinými pneumatikami (taky označenými M+S) mělo po 67m ještě rychlost 35km/h a zastavilo na značce 82m. To jsou velký rozdíly. Záleží určitě nejen na tom označení ale i na konkrétním dezénu, počtu těch zimních lamel atd. Přitom třeba nejlepší zimní pneumatiky Pirelli, které se skvěle chovají na sněhu a zmrzlé silnici byly ze všech nejhorší na normální mokré silnici při teplotě +15C. Takže je otázka, jestli je to dobrý nápad, jezdit s opravdu speciálními zimními pneumatikami v létě (o kousek dál to další test vyvrací). U těch M+S je to asi fuk, ale to jsou celoroční.
Tady je docela hezký video z praktických testů (srovnání letních a zimních pneumatik na autech s předním náhonem nebo 4x4) časopisu Auto Express z Anglie: YouTube Video
Tady je porovnání rozjezdu, průjezd zatáčkou a brždění na ledu (letní, M+S a speciální zimní): YouTube Video
Jediný test, který jsem našel opačně - tedy zimní pneumatiky v létě byl test Auto Bildu z roku 2010, který přetiskly některý anglický časopisy. Výsledkem testu je, že jak M+S tak speciální zimní gumy jsou jen o maximálně 10% horší v letních podmínkách (průjezd zatáčkou na suchu, brždění na suchu, průjezd zatáčkou na mokru a brždění na mokru). Takže není důvod dávat letní gumy pokud je člověk připravený na to, že měkčí zimní směsi asi budou ubývat rychleji v letním provozu. Ale 10% rozptyl je OK. Ale opačně to je sebevražda. Na zimu patří opravdu zimní. I ty univerzální M+S nejsou tak dobrý. https://spreadshe...2eg24ew050
Jen bych rád ještě dodal, že NEMÁ smysl dohadovat se o tom s lidma, kteří jsou přesvědčení že nás řídí nějaké "centrální plánování z kapitalistické ciziny" nebo s lidma, kteří vidí všude spiknutí apod. Když je někdo přesvědčený, že výrobci říkají nesmysly a legislativa většiny zemí jim nahrává, když se vyžaduje v zimních podmínkách zimní pneumatika, tak snad ho přesvědčí ty videa. Ale nejspíš ne. Určitě budou tvrdit že to je nahraný a že "na starým žigulíku nikdy žádný zimní gumy neměli a přesto vyjel všechno" atd. Nemá smysl se o tom dohadovat. Jen doufám, že takový člověk nepojede po stejné silnici ve stejný čas jako já nebo někdo z mé rodiny. Kdo tvrdí, že zimní gumy nefungují je magor.
Opačně - řekl bych že, to je každého asi věc, pokud ta pneumatika neodejde během cesty nebo se nepřehřeje apod. Taky existují videa, kde jsou příklady zimních pneumatik zničených třeba při +35C bez varování. Otázka je, byly nafouknutý jako měly být? Těžko říct. Zvyšují zimní lamely teplotu pneumatiky tak, že by bouchla v horkém létě? Nevím. Ale celoroční M+S jsou rozhodně i v létě naprosto OK.
Upravil TomasTT dne 04.02.2014 12:56
Tomáš Kocanda www.touratech.cz
Touratech e-shop: http://shop.toura...
Všechno ostatní e-shop: http://www.techge...
Na maily se snažím odpovídat co nejdřív, na SZ a messengery sporadicky!!! Pokud chcete odpověď rychle, napište mail nebo zavolejte 602 349970...
Mr GS napsal:
Člověče, nebyl někdo z Tvých předků ve Výboru veřejného blaha za Francouzské revoluce? Nebo u nás v 50. letech církevním tajemníkem?
Samozřejmě, že není zrovna moc bezpečné jezdit na sněhu a ledu na letních gumách...
Možná ale ještě nebezpečnější je Tvé setrvávání ve stavu zaslepené nenávisti.
Škodíš tím nejvíc sám sobě a je mi líto, že se moje minulé přání zatím minulo účinkem. Tak snad později, až opadnou emoce nebo až budeš starší a budeš se už umět dívat na věci i z různých úhlů pohledu. __________________________________________________________
VT 750 C2 Spirit, WR 250 X, CBF 125, S 22, S 11 (2x)
(WR250R, R1100GS, VT750C4, F650GS, Betka, 50/20, S11)
Škoda však, že nemohu přispět k bezpečnosti provozu nějak výrazněji, situace v ČR by si to zasloužila.
Zkus třeba zpravodaje radiožurnálu. Tak přispívám já. Hlášení zpravodajů mě často pomohlo.
To ano, nicméně se obávám (což tentokráte hraničí s jitotou), že pokud bych volal do rádia, ať si ten pospíchálek vzadu dá větší odstup, jelikož stejně nemám kam uhnout a že ani když na mě bude svítit dálkovejma, tak 120 na 80 kvůli němu nepojedu , vůbec ničemu moc neprospěju.
Já nikomu nic neupírám.Evidentně jsi to nepochopil a zase vidíš jen to svoje.Dovi je ten,kdo si začal s nesmyslným fantazírováním a zesměšňováním výměny pneumatik dle sezóny a přitom on sám je ten HLAVNÍ pohádkář.
To mě na tom fascinuje.Člověk,kterej je sám typickým příkladem toho,jak funguje ovládání davů,tady bude zesměšňovat logickou a ověřenou věc.Ještě si získá zastánce,jen proto,že háže tím jejich pověstným chlebem proti kameni a to,že je úplně mimo mísu je už jedno...to je vážně neuvěřitelný,jak to pořád funguje.
Si všichni pobožní klidně jezděte celoročně třeba na 10let starých letních pneu,když máte teda toho strážnýho anděla....ale až na tý silnici budete sami!!!...protože já ho nemám
Hele ,pochopil jsem jednu zásadní věc ,a to že hádat se tady a urážet tady je kravina.A nevidím jen svoje,na to aby jsi mě soudil mě vůbec neznáš.Jen prostě si myslím že zbytečně to hrotíš.Nic víc jsem na mysli neměl. A nejsem pobožný a co se týka toho ježdění.Taky nic nevíš. Najdi si nějaké závody roky 91-94 rallye. Ale to sem nepatří a nemám potřebu někomu něco dokola dokazovat.Jen v mých letech celekem nerad hledám důvod hádky...A na to dojdeš taky s věkem.A podotýkám nejsem zastáncem nikoho a ničeho.Každý soudný ví jak a co obout,jen je nevhodně dle mne argumentováno zlým jazykem. A životní poučku...proč se hádat 10 min když se můžem 3 minuty rvát:-)
Upravil czunik dne 04.02.2014 14:19
Zkus třeba zpravodaje radiožurnálu. Tak přispívám já. Hlášení zpravodajů mě často pomohlo.
To ano, nicméně se obávám (což tentokráte hraničí s jitotou), že pokud bych volal do rádia, ať si ten pospíchálek vzadu dá větší odstup, jelikož stejně nemám kam uhnout a že ani když na mě bude svítit dálkovejma, tak 120 na 80 kvůli němu nepojedu , vůbec ničemu moc neprospěju.
Tak to jsem opravdu na mysli neměl. :-)
---------------
Život je cesta. Čím dál-tím líp.
TomasTT napsal:
Určitě budou tvrdit že to je nahraný a že "na starým žigulíku nikdy žádný zimní gumy neměli a přesto vyjel všechno" atd.
Tome na Žigulíku si toho v zimě moc nevyjel, spíš si měl napsat ve staré 120ce, a tam to je pravda
Hmm, no nevím. Táta měl jeden čas nějakýho a celkem v zimě jezdil OK. Je fakt, že se 120 jsem nikdy nikde problém neměl - na rozdíl třeba od Omegy, se kterou jsem normálně parkoval 3km od domu, protože jsem na namrzlé silnici bez pytlů cementu vzadu nebyl schopný vyjet ten kopec ani náhodou. Ale Omega byla těžká mrcha s lehkým zadkem a náhonem vzadu.
Na maily se snažím odpovídat co nejdřív, na SZ a messengery sporadicky!!! Pokud chcete odpověď rychle, napište mail nebo zavolejte 602 349970...
TomasTT napsal:
Určitě budou tvrdit že to je nahraný a že "na starým žigulíku nikdy žádný zimní gumy neměli a přesto vyjel všechno" atd.
Tome na Žigulíku si toho v zimě moc nevyjel, spíš si měl napsat ve staré 120ce, a tam to je pravda
Hmm, no nevím. Táta měl jeden čas nějakýho a celkem v zimě jezdil OK. Je fakt, že se 120 jsem nikdy nikde problém neměl - na rozdíl třeba od Omegy, se kterou jsem normálně parkoval 3km od domu, protože jsem na namrzlé silnici bez pytlů cementu vzadu nebyl schopný vyjet ten kopec ani náhodou. Ale Omega byla těžká mrcha s lehkým zadkem a náhonem vzadu.
táta 100% dával něco do kufru. Měl jsem ladu v roce 89 a bez pytle v zimě masakr
tchán měl žigulíka 1600 a na zimu měl v kufru 4x závaží z kol traktora .. a pytel písku + lopatku ....
a jízda s prázdným Fordem Transitem - zadokolkou (1999) je taky v zimě parádní ... vlastně i v létě stačí mokrá tráva ...
Upravil chstepan dne 04.02.2014 14:43
(ch)stepan
Tak teďka tu diskuzi trochu nechápu. Téma je,jestli jezdíme na zimních v létě,což je pro hodně lidí,kteří najedou cca 10 000km ročně zcela normální záležitost,která i podle článku od TomasTT není nijak na závadu-krom zvýšenýho opotřebení pneu a do toho lidi motají,jak sme nezodpovědní čurá.ci,že je to vlastně stejný s jízdou v zimě na letních....
Mužeme byt rádi,že se lidi naučili jezdit celoročně na zimních,než jak bývalo donedávna zvykem že jezdili celoročně na letních,což je vopravdová kok.kotina.
Reakce Doviho na ten prvotní PR článek,kde lidem podsouvají to,že je to děsně nebezpečný a že už kolem nuly sou zimáky nahovno a přitom nablejou napodzim do stejně zaměřenýho článku to,že sou zimáky výrazně lepší už při plus deseti a na letních by se nemělo z ohledem na bezpečnost ani koukat,natož na nich jezdit,mě přišla jako vtipné shrnutí dnešní společnosti,což se ale některým konzumentům moc nelíbí,protože si samozřejmě musí připadat jako blbci,který někdo napálil. Ale samozřejmě se těmhle PR článkům nechává ve fšech médiích dostatek prostoru,protože se to prostě fšem hodí,aby lidi utráceli a na téma jejich bezpečnosti a bezpečnosti jejich blízkejch fšichni dobře slyší a pak vznikají tyhle "zaručeně vědecky podložený názory" za který je potřeba,obzvláště na internetu bojovat do posledního dechu:-)
Komedie až kam voko dohlídne:-)
chstepan: hele vozil jsem jich pět a naprosto to stačilo. Byl to kombík, dopředu se ještě vešel normálně nákup apod. Prostě statická zátěž. Bez nich ani prd. Zadek si to začal šinout ke krajnici a konečná.
TomasTT napsal:
chstepan: hele vozil jsem jich pět a naprosto to stačilo. Byl to kombík, dopředu se ještě vešel normálně nákup apod. Prostě statická zátěž. Bez nich ani prd. Zadek si to začal šinout ke krajnici a konečná.
... pytle jo !! ale cement je na nic ... když už tak písek nebo šťěrk .. aby se to v případu náledí a nouze dalo podházet pod kola ...
ps ... s předokolkou se dá v nouzi třeba couvat, ale žigulík nejel ani dopředu ani dozadu ....
Upravil chstepan dne 04.02.2014 14:59
(ch)stepan
TomasTT napsal:
... pytle jo !! ale cement je na nic ... když už tak písek nebo šťěrk .. aby se to v případu náledí a nouze dalo podházet pod kola ...
ps ... s předokolkou se dá v nouzi třeba couvat, ale žigulík nejel ani dopředu ani dozadu ....