Melizoy - paráda. Jel bych hned znovu. Ty cesty tam jsou neskutečně nádherný. Je fakt, že ideální doba na cestu do těchto míst je kvůli sněhu až tak konec července + celý srpen. Když jsme tam byli my (tj. období od 14.6. - 24.6.2012) tak na cestě k Jafferau bylo sněhové pole přes cestu hned za tunelem pod Col Basset - nedalo se tam ani na "lehkejch", a to je k vrcholu "po svejch" ještě pěkných pár kilometrů. Mluvili jsme s Rakušáky v Salbertrandu v kempu, kteří tam byli na WR a EXC a říkali, že se dostali jen o kousek dál než my - pak že už je to nebavilo vláčet v tom půlmetrovým sněhu a otočili to. To samé nám říkali o Someilleru. Ve Francii k tunelu na Parpaillonu nám od zastavení u sněhového pole zbývalo tak cca 1,5km pěšky, ale stejně bychom došli k zamčeným vratům a k tomu se hnala bouřka a začalo pršet, tak jsme to otočili. Ale v tom období, když jsme tam byli my, tak bylo jinak (krom pár přeháněk a bouřek - a ty byly jen ve Francii, a pak jedno dopoledne po cestě domů u Cortiny v It) velmi pěkný a slušný počasí a sníh rychle odtával. Takže teď jak jste byli vy to muselo být zase jiný - ještě lepší - určitě se dalo projet víc. Jsem rád, že se vám ta cesta z Demonte do Marmory (Maira - Stura Kammstrasse) líbila - já osobně jsem ji měl v itineráři jako takový "druhořadý průjezd - cíl" (o kterém jsem toho moc nevyčetl, moc fotek jsem na netu nenašel), který když se nestihne, tak se nic neděje. Nakonec to bylo to nejhezčí, co jsem asi kdy jel.
...po dohodě servis a diagnostika moto BMW...
Tonda-> Tak s tím sněhem jste měli fakt peška... Na Someiller jsme se dostali 4.7. do výšky 2.840, zbytek byl pod sněhem, ale protože jsem se potřeboval nutně dostat nahoru a podívat do druhé strany údolí, strávili jsme hodinku a půl broděním ve sněhu a pochodem šutrovým polem. Je fakt, že od motorek jsme šli poměrně nalehko, v samozapařovacích igelitexových hadrech Büse, ale bohužel bez helem, což se nám vzápětí vymstilo příchodem opravdu solidního krupobití, ale výsledek stál za vidění. Na vrcholu jsme loupli ve sněhu vychlazená pivka a zase klusali dolů. Loni jsme se s Woodmanem otočili na začátku sněhu ve výšce 2823 m, bylo tenkrát teplo a nechtěli jsme se i mým přičiněním pařit smrtelným výstupem vzhůru.. Celý rok to ve mě hlodalo a letos jsem prostě musel za každou cenu. V sedle je ledové jezírko s morénkou a kolem ještě spousta sněhu, výhled do dálky byl v mracích, ale vykukovaly skály a výšlap i přes kroupy stál za to. Tunell du Parpaillon jsme projeli opět v plné náloži s kufry směrem od Embrunu a po sněhu už nebyla po cestě památka, zato vevnitř byl klasicky tající led, což s naloženou motorkou byla lahůdka... Ve výjezdu k tunelu nás předjel asi padesátiletý Skot na hodně dobité XTZ 660 Tenére, se kterým jsme si pak přes led navzájem pomohli, aby nám v zápětí zblajzl bagetu a podíl z masovky, dozvěděli jsme se při tom, že je 25 dní na cestě, má zasebou Portugalsko a Španělsko a záviděli jsme mu jeho časovou svobodu... Od Parpaillonu jsme přejeli do okolí Demonte a fakt to stálo za zajížďku, plně souhlasím, Mercantour je ráj na zemi, příště bych tam jel klidně na 5 dní a Francii vynechal.., ikdyž všechno má svoje a příští rok snad dáme konečně tu Černou Horu, co jsme letos původně plánovali!
Melizoy přiložený následující obrázek:
Tak jsme se nechali inspirovat a taky si pojeli nejaky ty alpsky polnacky :-) - dovolena paradni diky za inspiraci , neco jsme ubrali neco zas pridali nejaky foto a videjka tu : http://rybkabohun...012_VIDEA/http://rybkabohun...inky_2012/
Upravil milanek dne 30.07.2012 23:54
nejsem motorkar - ja motorky miluju :-)
milanek napsal:
Tak jsme se nechali inspirovat a taky si pojeli nejaky ty alpsky polnacky :-) - dovolena paradni diky za inspiraci , neco jsme ubrali neco zas pridali nejaky foto a videjka tu : http://rybkabohun...012_VIDEA/http://rybkabohun...inky_2012/
Moc pěkné album! Je hezké vidět ta místa s odstupem pohledem někoho jiného. Na té pevnosti pod vrcholem Jafferau, kde jste měli celtu a svačinu jsme spali...tenkrát nikde ani noha, u vás kolona offroadů. Sjezd na Bardonecchii byl docela mazec, že? Na Col Someiller se koukám dalo vyjet, u jezera už skoro žádný sníh... mění se to rychle. Paráda..
Milanek - moc pěkný fotky - před cca 6-ti týdny nás běžně zastavovala sněhová pole a na vrcholky jsme se bohužel nedostali. Např. na Jafferau bylo sněhové pole hned cca 100metrů za "zalomeným" tunelem. Taky jsem si podle tvých fotek všimnul, že cestu na Jafferau od Salbertrandu už cestáři trochu upravili. Když jsme tam byli my, tak vypadala po zimě jinak:
Upravil Tonda dne 31.07.2012 07:55
...po dohodě servis a diagnostika moto BMW...
obcas tam snih byl ale vzdycky byla aspon nudle vyjety koleje kde se dalo projet - 6 tydnu je v horach strasne moc , ten sjezd bych podle stupnice co jsem uz nekdy jel hodnotil jako 8 z 10 :-) - bylo to vcelku bezpecny ale semtam byli zradny kamenity pole - v jednon v pohode ale ve 2 jak to nakopne predek chce to silu a stesti tu motorku podrzet - jednou jedno z toho chybelo a tak jsme se i povaleli :-) jinak na pevnosti bylo vcelku zivo ale vsichni otaceli a sjezdovku nejel nikdo - a to byli vsichni nalehko ty nemcouri s terenakama to byli trapaci neskutecny - jeli to nahoru asi 3h a na tom hornim parkovistatku nas ukecavali at dolu nejedeme ze to je nebezpecny - tak jsem tam koukl a rikam -cajk :-) - vznikl tam pro ne novej nazev : spickove vybaveny offroudaky co jedou "na pole" a pak zpatky = homoenduristi :-)
celkove to bylo naprosto paradni a je tam porad moooc co pojezdit -jen okolo fort central jsou dalsi 4 naprosto spickove vypadajici cesty ale rozhodne to neni nic pro ty co se boji vysek :-))
Upravil milanek dne 31.07.2012 08:35
Milanku super videa a fotky od Bohunky nadherne se na to diva.Jen dotaz,dali by se to zajet cca do mesice na anakee2 s 1150gs?Podotykam ze s terenem fakt nemam skoro zadnou zkusenist.Premyslim s kamaradem o techto koncinach.5 dni by mihlo stacit nebo je to malo?Delsi volno bude asi trochu problem
milanek napsal:
Škoda, že k tomu nejsou nějaké popisky, jinak pěkné.
Honda XL600R
KTM 790R
BMW GS
Popisky budou casem - jsem jenom clovek :-), jinak co se tyce terenu - neni to klasicky offroud jako na ukrajine nebo v rumunsku - ty cesty jsou v dobrym stavu vcetne ty sjezdovky ktera je jen trosku prudsi :-) jen jsou v tech svazich nahazeny pomerne silenym zpusobem klikate :-) mel by to zvladnout kazdy s pevnou rukou a predbezne se nepriposravajici :-) - co se tyce gumy tak na suchu to pujde projet na sjety silnicni gume a na mokru bych se tam bal na vsem :-))
nejaky popisky a mapy kudy jsme to jeli jsou pridany do fotek - neni to gps trasa jen vyklikany v goodle earthu - snad to najdete i podle papirovy - kdyztak si nechte od prababicky poradit ja se hleda v papirovy mape :-)
Upravil milanek dne 08.08.2012 22:38