Tak to já si myslím také, ale už mockrát jsem slyšel, že 58 je dinosaurus na h..no a AR je jediná pořádná moderní puška. Ale 58 stále slouží a dokonce někomu stojí za to, aby investoval nemalé prostředky do úprav a vývoje doplňků. A určitě počítá s tím, že ty peníze se mu vrátí... Možná by bylo zajímavé vyjádření přímo od Alfatactical...
O 58 si myslim jen to nejlepsi. Je to provereny kus zeleza. Jedinej problem je ze je dnes moralne zastarala. A kvuli logistice se prechazi na NATO razi. Ale kdyz se "orailuje" tak je to parada a hlave vykon streliva nejde s NATO 223 razi vubec porovnat.
Ale at si kazdy vybere co mu vkus a penezenka dovoli.
Ivan napsal:
Tak to já si myslím také, ale už mockrát jsem slyšel, že 58 je dinosaurus na h..no a AR je jediná pořádná moderní puška. Ale 58 stále slouží a dokonce někomu stojí za to, aby investoval nemalé prostředky do úprav a vývoje doplňků. A určitě počítá s tím, že ty peníze se mu vrátí... Možná by bylo zajímavé vyjádření přímo od Alfatactical...
>Ivan Je v tom trochu i kšeft protože ty zbraně (58ka) jsou pořád chtěné a to z důvodů nostalgie těch co to měli na vojně,těch co oceňují jednoduchost spolehlivost a funkčnost -přísloví že ,,v jednoduchosti je genialita"není jen fráze -výhoda že co tam není to se neposere může mnohdy těžce převážit výhody vychytaných zbraní kterýma v klidu za dobrých povětrnostních podmínek se supr střelivem na střelnici trefím na 100m desetník. Nejednou jsem slyšel od bývalých lampasáků a lidí co se dnes zabývají aktivně zbraněmi větu ,,do války jedině glock a osmmapadesátku" Asi kdyby došlo k apokalipse typu Sýrie a pod tak si buďto nevystřelíme a budem rádi že zdrhnem nebo budou podmínky krušné kdy nebude čas a čištění na zbraně (ty vychytaný olejíčky co používáme) baterie do různých kolimátorů,při náletu dvakrát zakopnem a jebnem drahou optikou o sutiny sousedova domu tak že ji utrhnem a zahodíme aby nezavazela atd atd Hlavní bude získat nějaký včely do magacínu a kvér co se po tom všem trefí aspoň ze vrat ven , Jasně popisuju extrém. Samo že chci li kvér na zábavu koupím co se mě líbí a na co mám ,pokud na sport tak to s čím budu mít nějaké výsledky.
Ale kdyz se "orailuje" tak je to parada a hlave vykon streliva nejde s NATO 223 razi vubec porovnat.
K porovnání výkonu. Máme obě ráže, Sa 58 klasika Číňan, Tavor .223 s hlavní 16,5 palce náboj Barnaul 62 grainů, na 50 metru byl průstřel ocelové desky tl. cca 6-8 mm shodný. Všechno durch. Řekl bych, že dokonce malá, rychlejší ráže prolítla tím kusem železa lehčeji, možná také díky délce hlavně. Nemluvě o komfortu střelby. Účinek na živou tkáň byl už mnohokrát prokázán,.. 223 má o něco lepší ranivost, což je v dnešním boji asi žádanější, než okamžité zabití. Proto Rusové mají svůj 5.45x39. Nicméně, větší ráže svůj smysl bude mít taky pořád, hlavně na východě, kde jsou miliony kusů vyrobené levné munice.
Upravil kejda dne 20.01.2017 20:37
2004 - 2013 tyhlety super stroje:
R1150GSA '02, R1200ST '05, R1200GS '08, R1200GS '10
kejda napsal:
Ale kdyz se "orailuje" tak je to parada a hlave vykon streliva nejde s NATO 223 razi vubec porovnat.
K porovnání výkonu. Máme obě ráže, Sa 58 klasika Číňan, Tavor .223 s hlavní 16,5 palce náboj Barnaul 62 grainů, na 50 metru byl průstřel ocelové desky tl. cca 6-8 cm shodný. Všechno durch. Řekl bych, že dokonce malá, rychlejší ráže prolítla tím kusem železa lehčeji, možná také díky délce hlavně. Nemluvě o komfortu střelby. Účinek na živou tkáň byl už mnohokrát prokázán,.. 223 má o něco lepší ranivost, což je v dnešním boji asi žádanější, než okamžité zabití. Proto Rusové mají svůj 5.45x39. Nicméně, větší ráže svůj smysl bude mít taky pořád, hlavně na východě, kde jsou miliony kusů vyrobené levné munice.
kejda napsal:
K porovnání výkonu. Máme obě ráže, Sa 58 klasika Číňan, Tavor .223 s hlavní 16,5 palce náboj Barnaul 62 grainů, na 50 metru byl průstřel ocelové desky tl. cca 6-8 cm shodný. Všechno durch. Řekl bych, že dokonce malá, rychlejší ráže prolítla tím kusem železa lehčeji, možná také díky délce hlavně. Nemluvě o komfortu střelby. Účinek na živou tkáň byl už mnohokrát prokázán,.. 223 má o něco lepší ranivost, což je v dnešním boji asi žádanější, než okamžité zabití. Proto Rusové mají svůj 5.45x39. Nicméně, větší ráže svůj smysl bude mít taky pořád, hlavně na východě, kde jsou miliony kusů vyrobené levné munice.
Vyměň cm za mm, ať je to realistické.
Jasně chyba díky. To ten našeptávač... ????
erik71 napsal:
[quote]kejda napsal:
Vyměň cm za mm, ať je to realistické.
Jasně chyba díky. To ten našeptávač... ????
Tak to zkus porovnat na veprove hlave nebo kyte s kosti. Duleziy je strelny kanal atd.
Treba raze 45ACP je bezdebaty pomalejsi a mene prurazna nez 9 mm. luger, ale ma mnohem lepsi zastavovaci ucinek. A desku ke na 15 metru prosteli take obe raze.
kejda napsal:
kejda napsal:
erik71 napsal:
[quote]kejda napsal:
Ty střelné kanály, když se malá kulka vychýlí, svojí rotaci způsobuje větší kanál. Ale to je nadlouho a diskuze na téma 7,62 vs 5,56 plní už roky stránky všech možných fór. Bez výsledku Pro mne je Sa 58 prostě nemoderní a za zenitem, ale v základní verzi pořád ještě levná a rád z ní střílím, protože na těch 50 metrů je pořád slušně přesná a má levnější střelivo. S doplňky jde cena dramaticky nahoru.
Mnohem radši mám ale svého Tavora, který je pro mne prostě lepší, samozřejmě také mnohonásobně dražší.
SOUHLAS.
to ze je moralne zastarala jsem psal hned ve svem prvnim prispevku. A kdyz bude clovek ve stresu a srdce mu bude busit jako zvon tak stejne na 50 metru trefi kulovy. Neni biatlonista. A lepsi je mit cokoliv nez jen hole ruce.
kejda napsal:
Ty střelné kanály, když se malá kulka vychýlí, svojí rotaci způsobuje větší kanál. Ale to je nadlouho a diskuze na téma 7,62 vs 5,56 plní už roky stránky všech možných fór. Bez výsledku Pro mne je Sa 58 prostě nemoderní a za zenitem, ale v základní verzi pořád ještě levná a rád z ní střílím, protože na těch 50 metrů je pořád slušně přesná a má levnější střelivo. S doplňky jde cena dramaticky nahoru.
Mnohem radši mám ale svého Tavora, který je pro mne prostě lepší, samozřejmě také mnohonásobně dražší.
S tím lepším zastavovacím účinkem to není u 0.45 oproti 9Lug. tak jednoznačný -nedavno jsem četl obsáhlé pojednání se spoustou tabulek a porovnání pistolové munice kde se zohledňovali všechny možné aspekty účinků různých ráží na živý organismus včetně tvorby šíře střelného kanálu rázových vln rozvíjení šoku atd atd a v konečném výsledku překvapivě byl rozdíl zastavovacího účinku mezi 045ACP a 9 Luger zanedbatelně větší pro 0.45. Dal bych to sem bylo to fakt zajímavý ale jsem patologický mazač přečtených věcí takže
Já ho někde mám, zkusím ho vyštrachat. Tuším, že nejlépe dopadl .40 SW, jako ideální kombinace obého.
Jo myslím že máš pravdu. Taky jako ideální tvar kulky byl vyhodnocen pro 9 L komolý kužel kvůli snížení průchodnosti a efektivnějšímu předání energie v cíli
Kejda, Kim - no, oba máte asi zčásti pravdu. Ale takhle kompletně upravená zbraň bude cenově na úrovni lepších AR-15 a určitě nevypadá jako klasicá 58. Takže nostalgii bych vyškrtl, z nostalgie si lidé koupí nějaký základ v původním provedení. A vzhledem k ceně ani nemyslím, že by se taková zbraň prodávala ve větších sériích někam na východ. Tak jasně, jsou různé soukromé firmy, které na blízkém a středním východě působí jako bezpečnostní agentury, bodyguardi VIP lidí, třeba obchodníků atd. a ti mohou takovou spolehlivou zbraň vyhodnotit jako optimální. Ale Alfatactical třeba ani nemá takové ambice, nevím, prostě vyrobil komplexně upravenou 58,, když se bude prodávat tak super, když ne, tak si u nich třeba lidé budou nechávat upravovat zbraně ne takhle komplexně, ale třeba jen částečně. No nic, shodli jsme se asi na tom, že i v dnešní době má vz.58 stále opodstatnění:-).
Ivan- jasně bavíme se v úrovni nás obyčejných uživatelů co to mají pro srandu králíkům-jako rel.levnou zbrań na zábavu a kdyby nedej bože něco tak jednoduchou a max. spolehlivou na ochranu ŽZM. To velký tunění mi nehrozí -dal jsem jen kolimátor a ten musí na něčem držet takže pouzdro závěru -no a už je to další desítka a stop. víc nepotřebuju -přetpažbí s nožkama atd neplánuju osobně se mi ty tuningy moc ani nelíbí -ztratí to tvář ta věc tak jako auta třeba ale to je jen můj osobní názor.Je to hodně o tom co se komu líbí .Já kdybych měl na něco pověsit svůj život tak asi fakt raději na 58ku než na nějaké klony M16tek . Kolegové vždycky při této řeči vzpomínají jak v Lulči na střelnici přišel borec s nějakým klonem M16ky za 60 000,-Kč (v té době) +taktickou vestu ,nákoleníky a kdoví co ještě- super výbava za ranec a puška se mu zasekla a ne a ne s tím něco udělat ani vyndat ten náboj .kluk prý nešťastný -to víš lidi koukali -pak už s tím mlátil o trámek aby to nějak dostal ven - prekérka. Prý -to víš Tonda hned vzal 58ku nabil a pic pic pic pic pic Tož tak ale nikomu to nechci hanit .
Upravil kim dne 21.01.2017 19:33
Ivan napsal:
Kejda, Kim - no, oba máte asi zčásti pravdu. Ale takhle kompletně upravená zbraň bude cenově na úrovni lepších AR-15 a určitě nevypadá jako klasicá 58. Takže nostalgii bych vyškrtl, z nostalgie si lidé koupí nějaký základ v původním provedení. A vzhledem k ceně ani nemyslím, že by se taková zbraň prodávala ve větších sériích někam na východ. Tak jasně, jsou různé soukromé firmy, které na blízkém a středním východě působí jako bezpečnostní agentury, bodyguardi VIP lidí, třeba obchodníků atd. a ti mohou takovou spolehlivou zbraň vyhodnotit jako optimální. Ale Alfatactical třeba ani nemá takové ambice, nevím, prostě vyrobil komplexně upravenou 58,, když se bude prodávat tak super, když ne, tak si u nich třeba lidé budou nechávat upravovat zbraně ne takhle komplexně, ale třeba jen částečně. No nic, shodli jsme se asi na tom, že i v dnešní době má vz.58 stále opodstatnění:-).
No já nevím, jestli má Sa 58 dnes opodstatnění, určitě pro fandy, z nostalgie kvůli vojně, pro někoho důležité finance. Myslíš, že takto upravená Sa58 od Alfy bude stát okolo 35 tisíc? To jsou ceny AR15, které můžeš koupit, není to sice špička, ale dobrý standard, a to je Sa58 taky, dobrý standard. Ale myslím, že ta dobrá od Alfy to bude horší než 35 tisíc, ale pouze spekuluji. A to nemluvím o tom, že se dá koupit Ruger AR15 v ceně okolo 27 tisíc a některé i méně. Já mám bullpup, a myslím, že v dnešní době CQB budou mít prim zbraně s menší délkou, než je 845 mm v základu. Tak to prostě vidím já, sorry.
Ivan napsal:
No já nevím, jestli má Sa 58 dnes opodstatnění, určitě pro fandy, z nostalgie kvůli vojně, pro někoho důležité finance. Myslíš, že takto upravená Sa58 od Alfy bude stát okolo 35 tisíc? To jsou ceny AR15, které můžeš koupit, není to sice špička, ale dobrý standard, a to je Sa58 taky, dobrý standard. Ale myslím, že ta dobrá od Alfy to bude horší než 35 tisíc, ale pouze spekuluji. A to nemluvím o tom, že se dá koupit Ruger AR15 v ceně okolo 27 tisíc a některé i méně. Já mám bullpup, a myslím, že v dnešní době CQB budou mít prim zbraně s menší délkou, než je 845 mm v základu. Tak to prostě vidím já, sorry.
To je v pohodě. Myslím dokonce, že takhle upravená bude stát i víc než 35 tisíc a to výrazně, stačí mrknout na ceny doplňků...
Ivan napsal:
To je v pohodě. Myslím dokonce, že takhle upravená bude stát i víc než 35 tisíc a to výrazně, stačí mrknout na ceny doplňků...
Hm, tak to je pak fakt na zvážení. Ale třeba se to bude prodávat po kusech, a ne po stovkách. Nevím no, jestli s teda raději nekoupit 805 Brena, za ty prachy. Třeba se bude prodávat i v ráži 7,62x39, když už někdo tu ráži bude vyžadovat.