Čaume,
potrebujem poradiť: posledne sa mi z kardanu počas jazdy ozývali strašné rany, niečo ako riadne zarezonuje. Pri cca. 200km jazde sa mi to stalo asi 10-15 krát. Dosť ma to vystrašilo, takže som znížil rýchlosť a snažil sa ísť plynule. Keď som moto odstavil na hlavný stojan a zaradil rýchlosť podarilo sa mi pri pridaní a ubraní plynu "trafiť sa" do tých kovových zvukov. Boli to dosť silné pecky, skôr bližšie k prevodovke ako k zadnému kolesu. Moto má najazdené 75000 km, sám som na nej spravil cca. 30000 km a žiadne pazvuky z moto nešli... Čo som prelúskal diskusie, zrejme je čas na výmenu ložísk, koleso nevykazuje žiadnu axiálnu vôľu. Dnes som rozobral kardan, a jediné čo som zatiaľ zistil, že pastorok od motora nemá žiadnu vôľu a pastorok na zadnom kolese pri otočení sem a tam má vôľu cca 1mm. Dúfam že som sa nejak správne vyjadril...
Riešili ste niečo podobné?
Ďakujem za každý názor, ktorý ma posunie dopredu...
Upravil baca dne 26.06.2011 09:48
no vůli a rány v ložiscích zadku bys cítil když s tím kolem otáčíš ve vzduchu
ale pokud to máš rozebraný tak zkus hlavně samotnej kardan a křížky
BMW? Co s takovou Jawou chcete dělat?
Vôľu cítim, keď otáčam pastorkom zľava doprava a späť. Je tam malá vôľa, asi spôsobená ozubením? Zaujímavé že keď otáčam pastorok z prevodovky, tam žiadna vôľa nie je. Samotný kardan a krížiky sú bez vôle, vizuálne ako nové... Ďalej rozoberať motorku som stratil odvahu a tak ju teraz znova kompletujem. Ak sa mi podarí, skúsim nahrať video ako to rachoce a asi ju zanesiem do servisu. Takže tak.
nevím co je pastorek
ale na vstupní hřídelce do rozvodovky pochopitelně vůle je a bude, to problém není
ta hřídelka by se tam akorát neměla vyklat (pak teče kolem gufera olej)
díval si se do ramena, jestli tam není někde něco špatně? Třeba místa omlácený atp.? Od něčeho ty rány jít musej.
BMW? Co s takovou Jawou chcete dělat?
Převodovku poznáš jednoduše.Když vymáčkneš spojku tak ten zvuk nebude.
Nastartuj na místě a poslouchej,až se ozve rachtání vymáčkni spojku,když to zmizí je to jasný.Měl jsem to taky.Generálka převodovky není nic hroznýho,když to teda dáš někomu kdo to umí a ložiska koupíš u SKF.
Inak skúšať to na stojane nemá význam, rachotať bude takto každá mašina. Písal si že ten rachot bol niekoľkokrát za tých 200km. Takže to nebolo stále? Ak by to bolo nejaké ložisko, malo by to rachotiť za jazdy nonstop.
Práveže ten rachot nebol súvislý, ozvali sa sporadicky kovové zvuky ako keď lyžicou klepeš o stôl v rýchlom slede.... Už ju mám znova zloženú, ešte cez víkend spravím synchro valcov a ak sa podarí hodím odkaz na video s tými čudnými zvukmi. Potom som zvedavý na váš typ...
kalupko napsal:
Inak skúšať to na stojane nemá význam, rachotať bude takto každá mašina. Písal si že ten rachot bol niekoľkokrát za tých 200km. Takže to nebolo stále? Ak by to bolo nejaké ložisko, malo by to rachotiť za jazdy nonstop.
No nic.Nebudu si tu plácat játra.Osobní zkušenost je holt nepřenositelná.
Dělej jak rozumíš,ale nevím proč by jako měla zdravá motorka vydávat nějaký zvuky.To bych se z Vás po...l.
Posielam odkaz na video, kde počuť klepanie. Podľa všetkého to vyzerá, že je vadné ložisko v prevodovke. Mal som zaradenú 4 - 5, a ten kravál robí vždy keď som stlačil spojku... YouTube Video
sadilek napsal:
Ještě jednou pro upřesnění.Při vymačknuté spojce stojí převodovka a tak se nic v ní netočí.Pokud jdou zvuky tak to musí dělat spojka.
jestli jsem správně pochopil tak vymačknul spojku když se převodovka ještě setrvačností točila..takže klidně ložisko v převodovce. Ale myslím že Baca ušetří čas a peníze když navštíví servis
plynu není nikdy dost.. servis motocyklů BMW
jestli jsem správně pochopil tak vymačknul spojku když se převodovka ještě setrvačností točila..takže klidně ložisko v převodovce. Ale myslím že Baca ušetří čas a peníze když navštíví servis
Tak, Tak, odviezol som ju do servisu BMW Bielsko Biala (mám to najbližšie), potom podám správu ako to dopadlo...
Motorku mám KONEČNE V PORIADKU, ale užil som si svoje. Nechcem sa tu vyplakávať, ale aspoň podeliť o svoje skúsenosti s autorizovaným servisom...
Tak predsa som sa rozhodol zaviesť moto do autorizovaného servisu BMW. Najbližšie som mal do Bielsko Biale a počul som na servis zväčša chvály. Doniesol som ju tam, ukázal im video a bolo. Po troch týždňoch a niekoľkých telefonátoch som si ju nakoniec odviezol naspäť, pretože mi nevedeli nájsť príčinu. rozobrali komplet prevodovku a spojku a že všetko je v perfektnom stave.... Nuž tak som sa začal riadiť tu už toľko omieľaným: nerieš a jazdi.... Za rozobratie a poskladanie moto som zaplatil nekresťanské prachy, len čo mi vymenili guferá v prevodovke ostatok bolo za robotu... Doma som ju prevetral a po cca. 80 km jazdy som si všimol, že mi prekĺzla spojka. Doma som si všimol že zadné koleso vykazuje značnú vôľu vo vertikálnom smere cca. 1 cm. Jasnačka, páni v "autorizovanom" servise mi zabudli dotiahnuť spodnú tyč na kardane.... Ďalej som si všimol, že mi začal tiecť olej z prevodovky.... Áááááá kua...... Čo ďalej...... Dal som ešte jednu jazdu, a tu už mi statočne šmýkala spojka, takže som sa zvrtol, a išiel domov. Po zrelej úvahe som sa rozhodol, že si ju už nepustím z ruky a spravím si to sám....
Po rozobratí moto som zistil, že cez guferá ktoré mi menili tečie olej a kuželové ložiská po smrti... S kamošom sme pozreli spojku, ale tá vyzerala v poriadku - veď mám Touratech keramickú spojku - má najazdené cca. 45000 km tá ešte nemôže byť zodratá. Podozrenie padlo na kardan, ten po prehliadke už bol načatý - po obvode medzi hriadeľmi bol gumenný silenblok už strhaný. Človek sa učí na svojich chybách, kúpil som nový kardan, vymenil guferá a kardan zložil moto a.... Predsa to bola spojka..... Tak znova rozborka moto..... Rozobrali sme spojku, na prítlačných platniach som zistil nejaký ten olej, tak som celú spoku odmastil a zase všetko zložil.... Kontrolná jazda a..... zase šmýka spojka..... Objednal som klasickú SACHS a znova rozobral moto... Vymenil som spojkovú lamelu, nahodil nový kardan a moto konečne ide... Celkovo som bol sklamaný a znechutený z keramickej spojky, že mi vydržala smiešnych 45000 km, myslel som ža ju už mám nastálo... No keď som ju porovnal s novou spojkovou lamelou, tak keramická spojka je hrubšia ako nová ! Jasnačka, na**** mi je keramická spojka, keď bola zanesená a zapečená spáleným olejom! Teraz mám v zálohe Touratech spojku a ešte starý kardan, čo by ešte dačo vydržal. Zoženiem nejakú chemikáliu a spojkovú lamelu vyčistím... Bežnými odmasťovacími prostriedkami a aj drôtenkou som nedal dole čierny povlak zo spojkovej lamely...
+ moto som mal rozobratú a zloženú 4x
+ rozborku už zvládnem za cca. 1,5 hod
+ zborku som zvládom za 4 hod
+ neoplatí sa dávať staršiu moto do autorizovaného servisu
+ KONEČNE JAZDÍM !
+ fotky môžete pozreť tu: https://picasaweb...HomeServis