Motorky BMW GS - vše o motocyklech BMW řady GS a o cestování na nich
Motorky BMW GS - vše o motocyklech BMW řady GS a o cestování
  • · BMW GS
  • · Fórum
  • · Články
  • · Zprávy
  • · Galerie
  • · Naše fotografie
  • · Odkazy
  • · Ke stažení
  • · Inzerce
  • · Hledat
Reklama
Kalendář akcí
<< Září 2025 >>
Po Út St Čt Pá So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Číst diskusi
Motorky BMW GS - vše o motocyklech BMW řady GS a o cestování :: Ostatní :: Volná diskuze

jizda ve stupackach a CR legislativa
petrs
Přidané 28.06.2011 10:45

Registrace: 31.10.07
Nedavno se v australske vetvi ADVrideru probilralo, ze dle australskych zakonu, musi ridic na motorce SEDET, mit na stupackach OBE NOHY a na riditkach minimalne jednu ruku. Vzhledem k tomu, ze tady jsou i mnohdy dost drsne offroadove cesty povazovany za silnice, muze pri natrefeni na vol.a dojit i na pokutu, nebo i hur...
A tak mne napadlo, jak je presne definovan zpusob jizdy na motocyklu v ceske legislative? Mame neco podobneho jako tady v Oz?
Passion to Ride.
Passion to Dive.

Medik
Přidané 28.06.2011 10:48

Registrace: 04.05.08
Nijak. Jenom všeobecné definice. Ve starém předpisu dokonce bylo, že má mít řidič a spolujezdec na motocyklu řádně upevněnou přilbu, ale nebylo stanoveno kde, tak to chopperáci řešili ukurtováním blembáku na nosičGrin To už tam nění. Doplnili to o to, že ji máš mít na hlavě. O staání či sezení není v zákoně zmínka.
Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.
"Laskavým slovem a namířenou pistolí dosáhnete víc než jen laskavým slovem"Wink
www.elektrorv.cz

www.elektrorv.cz
hicks
Přidané 28.06.2011 10:59

Registrace: 09.07.08
noo...

(6) Přepravovaná osoba při jízdě na motocyklu se musí nohama dotýkat stupaček a nesmí kouřit.

(7) Boční sezení na motocyklu je zakázáno.
17 cm
----------------------------------------------------------------
BMW R1200GS LC od 2013, BMW F800 GS od 2008,
Aprilia SR 50 Factory, Praga ED 250, CFMOTO CFORCE 520 Gen2

Woodman
Přidané 28.06.2011 11:10

Registrace: 23.09.09
To mě by zajímalo, jestli může být spolujezdec na motorce pod vlivem alkoholu...?? Nemyslím nalitej jak dělo, ale řekněme, že si na cestě po obědě dá "dvě"..? Dostane taky při silniční kontrole "dýchnout"?

Medik
Přidané 28.06.2011 11:22

Woodman napsal:
To mě by zajímalo, jestli může být spolujezdec na motorce pod vlivem alkoholu...?? Nemyslím nalitej jak dělo, ale řekněme, že si na cestě po obědě dá "dvě"..? Dostane taky při silniční kontrole "dýchnout"?

Spolujezdců se to netýká. Může být jako dělo. Otázkou zůstává, zda by se udrželGrin
To Hicks
to jsou právě ty všeobecné informace. V podstatě převzatý ze starý vyhlášky a lehce upravený. Vypadlo i to, že se mohou přepravovat osoby od 7 let, pokud dosáhnou na stupačky. Myslím, že nyní je to jako přední sedačka v autě - od 12 let, ale nejsem si jist. Nemám po ruce zákon a na webu jsem ho ještě nevyhrabal. - už ho mám
povinnosti řidiče:
mít za jízdy na motocyklu nebo na mopedu na hlavě nasazenou a řádně připevněnou ochrannou přílbu schváleného typu podle zvláštního právního předpisu
2) a chránit si za jízdy zrak vhodným způsobem, například brýlemi nebo štítem, pokud tím není snížena bezpečnost jízdy, například za deště nebo sněžení.
řidič nesmí:
d) kouřit při jízdě na motocyklu, na mopedu a na jízdním kole,
e) na druhém sedadle motocyklu přepravovat osobu mladší 12 let.
(to by mě zajímalo, jak by řešili, že bych měl starou Bohemku a za sebou ženu a 3 dětiShock)
povinnosti spolujezdce:
Cool užívat za jízdy na motocyklu nebo mopedu ochrannou přílbu schváleného typu podle zvláštního právního předpisu,2) kterou má nasazenou a řádně připevněnou na hlavě,
(6) Přepravovaná osoba při jízdě na motocyklu se musí nohama dotýkat stupaček a nesmí kouřit.
(7) Boční sezení na motocyklu je zakázáno.

Nikde není psáno, že řidič motocyklu musí mít nohy na stupačkách. je to povinnost přepravované osoby.Wink
Pro masochisty celé znění : http://www.podnik...ele-zneni/
Upravil Medik dne 28.06.2011 11:37
www.elektrorv.cz

www.elektrorv.cz
100bubu
Přidané 28.06.2011 12:07

Registrace: 20.06.08
na slovensku je že nesmí fajčit a ani byt pod vplivom alkoholu a omamnych látok ani šofér ani spolujazdci
Škoda Superb 1,4TFSI LPG LaK
Diagnostika GS-911 BT
https://www.faceb...963987398/

https://www.facebook.com/Bubutech-109219963987398/
Dovi
Přidané 28.06.2011 12:07

Registrace: 15.10.09

petrs napsal:
Nedavno se v australske vetvi ADVrideru probilralo, ze dle australskych zakonu, musi ridic na motorce SEDET, mit na stupackach OBE NOHY a na riditkach minimalne jednu ruku. Vzhledem k tomu, ze tady jsou i mnohdy dost drsne offroadove cesty povazovany za silnice, muze pri natrefeni na vol.a dojit i na pokutu, nebo i hur...
A tak mne napadlo, jak je presne definovan zpusob jizdy na motocyklu v ceske legislative? Mame neco podobneho jako tady v Oz?

Ahoj,

jako asi skoro každý z nás se taky občas na motorce zvednu ze sedla a stojím chvíli ve stupačkách i při jízdě na silnici (nejenom v terénu, kde je to běžné). Jednak při překonávání větších nerovností na vozovce (a ty jsou u nás běžným jevem i na silnicích 1. třídy) ulehčím trochu podvozku a svoji hmotnost odpružím v kolenou, jednak když už mě po delší době začne bolet přesezený zadek a chci změnit polohu.
A zatím jsem se nesetkal osobně ani z doslechu s tím, že by toto odůvodněné krátkodobé stání ve stupačkách měla naše policie (zde v česku) snahu nějak negativně komentovat nebo dokonce trestat.

Ale už jsem slyšel z více stran, že trestá jízdu po zadním (wheelie) a po předním (stoppie) kole. A celkem logicky to odůvodňuje tím, že jde o nebezpečný způsob jízdy respektive že řidič nezvládnul své motorové vozidlo - jakože jednostopé vozidlo nemá co jezdit v tak nestabilní poloze a má mít obě kola na vozovce kvůli své ovladatelnosti...

Co se týče toho australského zákona (ta zmiňovaná povinnost řidiče motocyklu stále sedět v sedle a mít obě nohy na stupačkách), tak kdyby člověk u vás narazil na extra kousek vykládající si zákon přesně dle jeho litery, mohl by mít řidič asi problém při rozjezdu kdy zvedá nohy ze země a dává je na stupačky rozjíždějící se mašiny... Sad

Alda
Přidané 28.06.2011 12:41

Registrace: 20.10.07
Mediku a ridic neni prepravovana osoba? Bych rekl ze je Pfft

Jinak teda koukam, ze porusuju vsechno, i to cigarko si za jizdy obcas dam Grin

Novej
Přidané 28.06.2011 14:01

Registrace: 15.03.08
Já dostal od Radonický kobry flastr za jízdu ve stupačkách.
BMW R1250GS Adventure HP, Yamaha WR450F 2019. Yamaha WR250F 2015

http://custombynovej.webnode.cz/fotogalerie/
Bohumil
Přidané 28.06.2011 14:18

Registrace: 13.02.07
To sou mi vjeci... Stejně je to šecko prt platný,každý druhý plechofkář telefonuje,ženský jezdí v botech f kerích se nedá chodit né tak řídit,já bil f sobotu na veteránech s káčkem a doma sem si fšim že mám půl roku propadlů technicků atd...Grin prostě je tu strašné bordel Sad
Kupredu spatki ni krok...

Medik
Přidané 28.06.2011 14:28

Alda napsal:
Mediku a ridic neni prepravovana osoba? Bych rekl ze je Pfft

Jinak teda koukam, ze porusuju vsechno, i to cigarko si za jizdy obcas dam Grin

Mrkni se do zákona, v povinnostech řidiče to není a řidič není ze zákona definován jako přepravovaná osoba, takže máš klid. Já měl kdysi na přilbě vydloubnutej větrák a přesně do něj zapadal cigareta. Párkrát se policajti ptali, od čeho je to tak opáené a já jim říkal, že jsme u ohně v sedě zkoušeli, zda tím projde cigáro a zda půjde vykouřit. Ovšem jednou mě tygr zapadl a pěkně sesmahnul braduGrin Už nekouřím, tak je mě to dneska jedno a za jízdu ve stupačkách bych se nedoplatil, páč mám prdelku jako miminko a potřebuje často větratGrin
www.elektrorv.cz

www.elektrorv.cz
Pivos
Přidané 28.06.2011 15:57

Registrace: 17.08.07
bohumil napsal:
To sou mi vjeci... Stejně je to šecko prt platný,každý druhý plechofkář telefonuje,ženský jezdí v botech f kerích se nedá chodit né tak řídit,já bil f sobotu na veteránech s káčkem a doma sem si fšim že mám půl roku propadlů technicků atd...Grin prostě je tu strašné bordel Sad

bohúšu máš recht, je tu bordel... já sem zjistil letos v dubnu, že mám rok propadlou technickou....Grin
Upravil Pivos dne 28.06.2011 15:57
5.10.1842
www.bmwgs.cz
Vlak by měl jet jen takovou rychlostí, aby motýli mohli otevřenými okny volně létat dovnitř a ven

Fila
Přidané 28.06.2011 18:56

Registrace: 06.09.10
Novej napsal:
Já dostal od Radonický kobry flastr za jízdu ve stupačkách.

koliks vyfásnul a co ti řekli že jsi porušil?
R 1100 GS in love

Přejít na fórum:
Motorky BMW GS - diskuse :: Ostatní :: Volná diskuze :: Více v diskusním fóru
Přihlášení
Jméno

Heslo

Zaregistrovat se
Zaslat zapomenuté heslo
Kdo je on-line
Hosté on-line: 90
Členové on-line: 0

Registrováno: 8,729
Nejnovější člen: ilicz

Poslední návštěvy
Reklama
Vygenerované za: 0.27 sekund
Copyright © 2006 BAWORAK.CZ | Kontakt | Časté dotazy | Pravidla portálu | Hosting poskytuje CGI