Koukám dnes z nudy na net k BigHuskymu a nasel jsem tasky na kufry za tretinovou cenu proti TT
Hned jsem zarezervoval a v pondeli pro ne frcim na spacak a na stan to bude akorat, a nemusim resit igelitovy pytliky kvuli desti...
*tdown*Tleskej! To se to vyrábí, když můžeš prostě něco okopírovat že? Předpokládám že nosíš boty Adudas a bundu Nyke a stálo tě to taky třetinu proti originálu. Tohle je naprosto to samé.
Mimochodem, srovnávat musíš srovnatelné. Dost pochybuju o tom, že je to ze srovnatelného materiálu a ve srovnatelném provedení. Pokud tedy porovnáváš universal toolcasem, který skutečně stojí skoro 3x tolik. Ale není to z hadru, má fůru vychytávek včetně pevné konstrukce základu, poutek a úchytek na nářadí a neklouzající základně, která neodírá vršek kufru. Docela by mě zajímalo, jestli i kordura má napařenou teflonovou vrstvu uvnitř, jako to má i ta původní taška na Zega kufry, která je dražší o stokorunu.
Nesnáším plagiátory..
ja myslim ze Tom ma pravdu, ale musim si trochu rejpnout. Tome, pravda je, ze nekdy je cena za doplnky opravdu neopodstatnena a nemam na mysli TT. Obecne. Napriklad ja mam hlinikac topcase origo BMW. Cena za vnitrni tasku byla pres 100Euro. Ano, ma uchyty, uchytky, nepromokave zipy, pasy na pridelani nad topcase a privazani k topcasu. Ale 100 Euro neni malo. Ale budiz, jeste jsem to spolkl, protoze jde o fakticky specialni vyrobek presne vymysleny a urceny a zpracovany ta tento ucel. Predstav si ovsem, ze mam postranni hlinikace H&B a vcera mi dorazily originalni vnitrni tasky i na ne. Staly [par] pres sto Euro a NENI na nich doslova nic. Prisaham, ze jde o obycejnou vnitni plastickou tasku jako tisice jinych cestovnich tasek. Na kazdem nadrazi a v kazdem pristavu by stala maximalne kolem 10 Euro jedna. Jediny remen na zaveseni na rameno a to je vse. Material nevypada nijak specialne, nema kapsy a kapsicky a zvlastni upravu zipu apod. Ablotutne nic. Tenka plasticka vnitrni taska. Za takovou platit Tome pres padesat Euro za jednu.... prijde lito. Byl jsem z toho doslova sokovanej. K tomu jsem kupoval dve ty kovove site TT se zamkem 85litru a platil na dobirku 285Euro. Ale zase, pokud jde i o ty site, uznavam, ze jde o neco specialniho, zvlastni napad, ktery resi jedinecnym zpusobem jiste situace. Ale vem si to dohromady... za dve blbe [opravdu] tasky a dve sitky 285E? Mozna ze jsem skrt, nevim, ale prijde mi to drahe. Hlavne ty tasky. Nezapomenme Tome, ze jsou ruzne platy, pro nekoho to je polovina mesicniho platu, tak se na to musime koukat. Ano, je pravda, ze jsou vyrobky urcene pro slabsi platove skupiny a jine pro velke kapsy, ale tady nemluvime o Ferrari proti Skode. Jde o normalni cestovni doplnky. Pulka platu? Proto neni divne, kdyz v zoufalstvi nekdo hleda i jina reseni. Musim rici, ze shodou okolnosti ja na to mam, koupit origo vnitrni tasky, ale kdybych je nejdriv videl, rozhodne bych je nekoupil. Z toho duvodu, ze nemam rad tahani za nos. A tady jde o tahani za nos, o zneuziti. Cili jiz z ucty k jinym lidem, kteri nemaji me vydelky, bych nepodporoval, aby si z nas firmy vystrelovaly a mely nas za blbecky.
Ani ja nemam rad plagiaty, ale to je jenom jedna strana mince. Existuji jiste i u TT vyrobky, nad jejichz cenou i ty kroutis krkem a davas za pravdu lidem, kteri maji radi plagiaty.
Upravil Doc dne 19.04.2008 07:25
Frajeřina není nespadnout...frajeřina je zvednout se a pokračovat....
In Greece since 1988 BMW R1200GSADV
Volvo XC90 2.9 T6 Biturbo
Audi A3 Sportback 1.8 TSFI Tiptronic
No jéje, to jsem mohl Tomáši čekat...
Víš ono jde taky o to, na co člověk tu věc potřebuje. Třeba já tím vyřeším akorát převážení spacáku tak, abych nevozil na kufru ne zrovna estetický igelitový balíčky. Takhle je schovám do pěkné tašky. Ale dát za to 3k by se mi nechtělo... Stejně tak do dílny si klidně vezmu boty Abdidas, páč na zasrání od oleje jsou tak akorát.
A s tou tvou plagiátorskou fóbií by jsi měl brzdit... Nikdo na to přece nelepí nálepky Touradech a podobně. Protože která firma vyrobila první auto, boty, motorku, kufr....?? A ostatní už jsou jen plagiátoři?
Prostě něco dokážou ostatní dodat levněji, tomu se říká konkurence trhu. Např u Romana 2l kanystr i s držákem za 550,- a u TT to samé za 900,- a zrovna v tomhle případě je funkčnost myslím zcela stejná... a kanystr dokonce identický.
Docu, a nemyslím si, že to zrovna musí být automaticky řešení pro slabé platové skupiny... Spíš každý porovnává cenu s užitnou hodnotou.
Já mám na motorce originál TT příslušenství odhadem za 150tis jen proto, že zrovna to se mi zdálo za byť vysokou cenu opodstatněné. A pak mám samozřejmě spoustu věcí, které jsem si - jak říká Tomáš - oplagiátoroval (takhle on totiž říká tomu, když člověka baví si sem tam něco vyrobit sám :-) ) a pár věcí, které jsem si u jiných plagiátorů koupil...
Z pohledu prodejce TT bych byl z principu nakrklej ,z pohledu koncovýho uživatele se nedivím Hovezovi.Prodejce nesnáší plagiáty,zákazník je mnohokráte snáší....
Doplňky na motorku
Vybavení a příslušenství motorky
Moderuje: TomasTT
mela by se zalozit nova rubrika *TT*kdyz to tady ctu tak tomas jeste neporadil nic nikomu co by se netykalo TT a pritom je spousta jinych vyrobcu doplnku(lacinejsich)takze lidi pokud mate prostor tak kopirujte co se da alespon i kdyz se to nezdari tak mate pocit dobre vykonane prace
Transylvánští koně jsou ještě rychlejší než vlkodlak. Všechno ostatní je na vás.
„Joo, svět je plnej podivnej krás a jeden život na to nestačí.“
zmijon napsal:
Doplňky na motorku
Vybavení a příslušenství motorky
Moderuje: TomasTT
mela by se zalozit nova rubrika *TT*kdyz to tady ctu tak tomas jeste neporadil nic nikomu co by se netykalo TT a pritom je spousta jinych vyrobcu doplnku(lacinejsich)takze lidi pokud mate prostor tak kopirujte co se da alespon i kdyz se to nezdari tak mate pocit dobre vykonane prace
Myslim ze jde predevsim fakt o pouziti. Kdyz vyvrtam 3 diry za rok, nemusim mit v garazi vrtacku Hilti, staci mi ETA.
Tohle je situace dost podobna, kdyby to mel Hovez brat s sebou na kazdou cestu a vozit v tom obleceni, asi by si taky priplatil za jistotu.
Docu, a nemyslím si, že to zrovna musí být automaticky řešení pro slabé platové skupiny... Spíš každý porovnává cenu s užitnou hodnotou.
Já mám na motorce originál TT příslušenství odhadem za 150tis jen proto, že zrovna to se mi zdálo za byť vysokou cenu opodstatněné. A pak mám samozřejmě spoustu věcí, které jsem si - jak říká Tomáš - oplagiátoroval (takhle on totiž říká tomu, když člověka baví si sem tam něco vyrobit sám :-) ) a pár věcí, které jsem si u jiných plagiátorů koupil...
Kdyz si to znova prectes, a i ten ton, tak uvidis ze souhlasime. Jenom jsem rekl, ze i kdyz ja naletim, mam ty rezervy, aby me to tolik nebolelo, ale nekdo jiny je nema a je potreba to mit skromne na mysli. Ja jsem nevyrostl z vysokych pomeru a nezapominam na sve koreny. Proto me podobne premrstene ceny vadi. I kdyz na to ted mam, to neznamena, ze je mi to fuk.
Myslel jsem to dobre, mozna jsem se spatne vyjadril...., zkratka kdyz te natahnou na hul, jde i o to, jakou skodu rodine pricinili. U mne to tak strasne neni, ale jinde je to moc dulezita vec.
A pokud jde o opravdu totozne veci [viz kanystr], tak tam je to vse nad slunce jasne..
zajímavá diskuze..
a nejzajímavější je, že každej má trochu pravdu.
Ale jako člověk dělající rukama souhlasim s Hovězem.
Každopádně na svým bmw mam taky spoustu doplnku TT , HB..
hlavně, že je pivo ftlamě
Pochopitelně že jsem čekal tyhle reakce.
Dívejte se na to ale i z jiného pohledu - mě nevadí že někdo dělá podobný výrobek jako máme v nabídce. Vadí mi, když ale někdo tvrdí, že je to to samé jako náš, který je naprosto jinak vyrobený, mnohem pracnější a z jiných materiálů. Je to přesně to samé, jako když napíšu že jsem si koupil kupříkladu batoh Tesco za 300Kč a ušetřil 4000, což je rozdíl proti batohu z Rockpointu a na první pohled vypadá stejně. Každý člověk uvidí rozdíl v materiálech a provedení a řekne že to nejde takhle srovnávat. Některé výrobky jsou obecné a vyráběné mnoha firmami bez ohledu na to, kdo s tím přišel první. dost možná že s většinou těch věcí nepřišly ani firmy ale lidi si to dělali sami. První hliníkové kufry na motorkách taky nebyly vyráběné firmami - napadlo je to dělat jako výrobu až když to od nich chtělo víc a víc lidí. Co se týká třeba vnitřních tašek do kufrů, tam není celkem o čem mluvit a dělá to prostě každý a ceny sází podle toho, jak se mu líbí. Naše stojí třeba 1200, od BMW třeba dvojnásobek a jak píše Doc, tak od jiné značky 50EUR. Na tom výrobku nic není ale ani tak bych nesrovnával třeba tašku do originálních kufrů Adventure 1150, která stála svého času taky asi 3000 ale byla opravdu výrobně složitá a těžko napodobitelná, i když v praxi to nebyl dobrý výrobek. Nejde jí ale srovnávat s taškou, kterou nám tady nabízela nedávno nějaká paní, která šije obaly na věci pro chopperáky - vyrobená z tenoučkého nylonu a stála 600. To srovnat nejde. Ten výrobek co psal Hovez, je vzhledově napodobenina relativně nového výrobku, který jsme uvedli na trh vloni. Známe osobně autora a vysvětloval nám, proč tam jsou ty věci takhle uspořádané, proč to má tyhle konkrétní rozměry a na co je určená ta která kapsička. Prototyp si vyráběl sám a touratech od něj ten návrh koupil a vyrábí ho v Kahedu. Proto jsem psal, že tohle srovnávat nejde a že klasická taška nahoru na kufry, kterou pod názvem KDS vyrábí kahedo stejně dlouhou dobu, jako se dělají Zega kufry, je k tomu provedením blíž. Nevím jaký další příklad bych napsal, abych zvýraznil fakt, že mi nejde o to, jestli někdo dělá najaké tašky nebo nedělá, ať už někoho napodobuje nebo ne. Základ je v tom, že Hovez uvádí jako příklad obrovského rozdílu ceny výrobek, který je funkčně i materiálově nesrovnatelný. Druhá věc je, že výrobce vnější vzhled opsal. Ale žijeme v době, kde je to normální - kufry SW Motech napodobenina BMW, motorky Hyosung kopie Suzuki, H-D a jánevímčeho všeho. Lidi nosí hodinky, které napodobují Panerai, Omegy nebo Rolex a je to asi běžné. To ale neznamená, že je to v pořádku. Přijít s něčím novým, něco chytrého vymyslet, to je trošku složitější.
Co se týká moderování této sekce - snažím se být maximálně objektivní a uvádím alternativní řešení jiných výrobců. Je pravda, že je jen málo výrobků, které neděláme ale pokud máte pocit že to je špatně, okamžitě se vzdávám moderování. S některými věcmi ale nesouhlasím a souhlasit nebudu a napodobeniny mezi ně patří. Na některých fórech okamžitě mažou příspěvky, kde se mluví o napodobeninách, protože to je proti etice a je úplně jedno, jestli člověk napíše že se jedná o "výrobek inspirovaný... nebo "repliku" nebo prostě nic ale je vidět, že to napodobenina zavedeného výrobku je".
Bohužel když jsou lidi, kteří dokáží napsat, že chtějí dokonce zapůjčit náš výrobek, aby podle něj mohli vyrábět levnější kopie a abychom jim to prodávali, to je prostě jen ukázka toho, jak mají lidi posunutý smysl pro tyhle věci. A jak jsem psal taky několikrát - přehlížím to, když si někdo vyrobí kopii nějakého výrobku pro sebe ale už mi vadí, když to inzeruje a snaží se na tom postavit melouchářskou výrobu (většinou z materiálu z fabriky a s využitím cizích strojů). Jsou určité věci, které prostě už považuju za "příliš". *******************************
Tomáš Kocanda www.touratech.cz
Touratech e-shop: http://shop.toura...
Všechno ostatní e-shop: http://www.techge...
Na maily se snažím odpovídat co nejdřív, na SZ a messengery sporadicky!!! Pokud chcete odpověď rychle, napište mail nebo zavolejte 602 349970...
odpividas velmi logicky Tome, co se tyka napodobenin
presto bych chtel vedet tvuj nazor na ceny vyrobku - prislusenstvi [abychom nemluvili jenom o TT]
ja nosobne je povazuji za nekdy az premrstene
Nemůžu než souhlasit s Docem...ale...chápu obě dvě strany, v hodně věcech stojím za Tomášem, ale také nejsem zrovna z těch majetných, abych si mohl motorku ověsit komplet od TT, Wunderlich nebo jiných firem...některé výrobky jsou opravdu dle mého názoru zbytečně drahé a tak si sem tam zkusím něco vyrobit sám ( přiznám, že se někdy nechám inspirovat již vymyšleným...) a nebo koupím jinou levnější alternativu...např. přídavná světla Hella...
Ale jak říkám, chápu obě strany a jejich postoje...
KTM 1190 Adventure R
A Tome, nemyslím si, že by byl důvod vzdát se moderování...
Myslím, že máš hodně co říci k tomuto tématu a málokdo má takový přehled v doplňcích na moto jako ty....takže já rozhodně nemám pocit, že bys to měl zabalit, naopak...
KTM 1190 Adventure R
Ach jo, já myslím, že tohle fórum je o doplňcích a nemělo by být komerční propagandou Tomáše...
Nemyslím si, že by BH tašky byly nějakým nelegálním výrobkem, nikde je nikdo nepodsouvá za TT natož aby na nich bylo TT logo...
Tomáš by tedy v těchto příspěvcích neměl vystupovat jako moderátor - ten má za úkol dohlížet na fórum z pohledu dodržování pravidel - a ty zde porušeny nebyly..., naopak - jako z moderátora by z něj neměly vypadávat nevraživé příspěvky obviňující někoho z plagiátorství - takhle se prezentuje jako zhrzený prodejce značkového zboží, kterému se nelíbí konkurence. Tedy tohle fórum beru trochu jako jeho moderátorské selhání. Nicméně mu neupírám, že je z nás všech v tomto oboru nejfundovanější a na moderování fóra nejpovolanější. Jen by se měl občas nejdřív zamyslet a potom psát. Vyrábět něco podle něčeho se totiž bude vždycky, dokud budou lidé alespoň trochu vynalézaví.
Já uznávám, že můj příspěvek ho jako zapáleného obhájce vlastní značky musel rozvášnit, bohužel mne nenapadlo, že by se na to někdo zrovna takhle musel dívat.
Porovnáním ceny s TT jsem měl na mysli spíš úvahu - hele, pokud lidi chcete něco podobného ale stačí vám obyčejnej baťůžek na převážení trenclí, tak je lepší si to koupit tady o dvě třetiny levnějc...
Nevím proč tolik překvapených lidí. Moc nepíšu spíš pozorně čtu ale tato přestřelka je zbytečná.
1) Tomáš_TT je na tomto fóru zapáleným obhájcem TT. Myslím, že je to dobře protože kdyby něvěřil tomu co prodává tak by to nebylo úplně v pořádku.
2) To, že Tomášovi poměrně dost často ujede reakce na cizí zboží je fakt, kterého si tady musel všimnout kde kdo. Viz dnešní hodnocení cituji :
" Mimochodem, srovnávat musíš srovnatelné. Dost pochybuju o tom, že je to ze srovnatelného materiálu a ve srovnatelném provedení." z čehož je jasné, že tašky, ke kterým se vyjadřuje neviděl ani je neměl v ruce.
3) Kouzelné že je vlastně zatím tašky neviděl ani Hovez takže užitečná informace se tu hledat nedala.
4) S tím plagiátorstvím bych moc nekřičel je to případ od případu a je spousta výrobků, které už někdy někdo podobně dělal. Tomáši s krytem chladiče a ani světel u motorky nepřišel první TT přesto vás nikdo nenapadá z plagiátorství už jen proto, že stejný díl se často moc jinak tvarově vyrobit nedá pro ten kerý tip moto. A přehnaná kreativita vede k tomu, že to funkčně stojí za .....
5) V čem mám Tomáš pravdu je, že na cenu má vliv použitý materiál. Proto nenosím a nekuju boty Adihasch nebo KNike, nechci totiž po vyzutí otrávit andulky. Na druhou stranu pantofle ve kterých jdu vynést koš si od podobných firem rád koupím. Na pět kroků k popelnici jsou prima a za ty prachy
Na závěr tedy můj názor na :
rozhodující je užitná hodnota - poměr cena výkon - rozhodovat se člověk má podle toho na co danou věc potřebuje a co od ní očekává. Není pravdou že vše značkové je super ale ani se nedá vše vyrobit na koleně. Tak pokud budu mluvit za sebe kufry jsem si koupil originál od BMW protože mne okouzlily nápadem kompaktností s motorkou a protože se nechystám do JAR po ose tak mi budou sloužit. Neopak tašky si nechám ušít u místního obuvníka na míru podle vlastních potřeb a za rozumnou cenu. Pravda nebudou GORE teflono bůhví co. Ale pravá kůže taky není k zahození.
Myslím že to je celkem zbytečná diskuze. Mě na Hovezově příspěvku vadilo to přímé srovnání - pokud někdo cituje značky, reaguji. Pokud by napsal "je to levné a mě to bohatě stačí", nereagoval bych. Pokud ale napsal že "to je za třetinovou cenu oproti TT", tak reaguji, protože logicky v tomhle případě budu obhajovat to, čemu věřím a co má svojí hodnotu. Pochopitelně by to chtělo porovnat vedle sebe ty dva výrobky a nebo spíš porovnat ty, které jsou k sobě bližší materiálově i zpracováním. Protože asi ani Hovez nezná ten náš výrobek jinak než z fotek, tak mohl být uvedený v omyl jen tím, že srovnával vnější vzhled. Nechtěl jsem dělat propagaci a všimněte si, že jsem nevložil fotku ani odkaz na ten náš výrobek. Jen jsem reagoval na přímou citaci. Myslím že když někdo napíše nějaký příspěvek a cituje nějaké jméno, název nebo značku, měla by citovaná strana mít možnost reagovat. Mimochodem v řadě moto konferencí v zahraničí se nesmí citovat jména lidí. Každopádně jsem nereagoval jako moderátor ale jako běžný čtenář. Moderátor má možnost opravit nějaký příspěvek, doplnit fotku nebo odkaz nebo dokonce nevhodný příspěvek smazat. To je práce moderátora. A co se týká reklamy, nikdy jsem nikde (teda pokud vím) nenapsal, že "touratech je nejlepší a ostatní je šunt" nebo třeba jak píše nejmenovaný člověk do konferencí jako podpis "nejlepší jsou v carservisu" apod.
Co se týká výběru a cenové politiky, tak souhlasím s tím, že řada věcí z kategorie doplňků pro motorky i motorkáře je předražená, výrobci jedou sériovou výrobu v pákistánu nebo číně, ty firmy jim tam navrhnou všechno - od značky produktové řady až po barvy materiálů, navzorkují a dodávají po kontejnerech za babku a běžně pracují s rabatem kolem 300% i více. Ano, považuju to za předražené, protože to nemá tu hodnotu a i když to je levnější než jiné značky, nemuseli nic dát do vývoje, výroby a jen to ve velkém prodávají, slevují a doprodávají a vyprodávají a pořád si drží obrovské zisky. Pokud ale někdo vymyslí třeba nový rám na motorku, během let udělá desítku prototypů, neustále ho vylepšuje a dotáhne do finální podoby a vyrábí kusově s milimetrovou přesností ze špičkového materiálu za 50 tisíc Kč, tak to předražené nepovažuju, protože sice vím, že když ho někdo obšlahne a vyrobí u nás ze stejného materiálu, vyjde to třeba na třetinu ale ty 2/3 rozdílu ceny jsou právě ten vývoj a rizika, které výrobce kopie neřeší. Vůbec nejhorší je situace s "lifestyle" výrobky. Tam nemá vůbec cenu sledovat nějakou hodnotu té či oné věci - buď to prostě chci a peníze neřeším a nebo si nemůžu stěžovat. Chci koženou peněženku s odlitým logem BMW? Stojí 4800Kč. Je to adekvátní? Jasně že není ale buď jí chci a mám na to a nebo ne. Pokud na to nemám, tak je to můj problém ale nemůžu obviňovat výrobce, že to nabízí za takové peníze. Kdyby stála 500Kč, měl by to asi každý druhý a kdyby byla za 50Kč, což tak jsou asi výrobní náklady, nemělo by smysl jí prodávat, protože by to nemohlo zaplatit ten butik, kde se prodává a katalogy, kde se to prezentuje atd. To je přece jasný. Ale pokud se najdou zákazníci, kteří si takovou věc za takové peníze koupí, tak by ten výrobce udělal chybu, kdyby tu cenu snížil. A kdyby nasadil cenu třeba 20 tisíc, tak si jí nekoupí nikdo. U lifestylu se všichni snaží profitovat ze značky, určité exkluzivity a zasáhnout horní okraj možného cenového rozpětí u každého výrobku. Vemte si třeba sluneční brýle BMW. Ty plastové, které mají výměnná skla. Za 1500Kč nebo kolik to teď stojí, to je velmi dobrá cena, protože vypadají perfektně, netlačí pod přilbou a mají žluté i čiré náhradní sklo a pouzdro v ceně. Já kupoval podobné před lety na lyžování od nějaké francouzské firmy a stály skoro dvojnásobek. A věřím že na trhu budou taky za 700Kč ale je otázka, jestli bych si je koupil, když ta cena je pro mě snesitelná a jsou osvědčené. Ale jistě si nekoupím lifestylové s kovovými postranicemi za pětinásobnou cenu. A někdo si naopak těch za 1500 vůbec nevšimne a chce ty drahé. To je lifestyle. Žádná logika, žádná pravidla. Ber nebo neber.
Totéž ale s trošku menší agresivitou vidím v cenové politice u všech značkových výrobků a většiny doplňků. Kupoval jsem před mnoha a mnoha lety střešní box Thule. Stál šílený ranec. Kamarád mi tenkrát říkal že jsem magor, že si koupil nějaký levný za polovinu ceny. Já mám ten Thule pořád, vypadá pořád skvěle, nic se neulomilo, půjčuje si ho celá rodina v létě i v zimě a když mi táta ztratil jednu zajišťovací matici, koupil jsem po deseti letech novou za 50Kč. Kamarád ten bílý dávno nemá, protože se mu vylomily nýty co držely plastový horní díl a z hor dojížděl s boxem přelepeným páskou. Ušetřil ale na nesprávném místě. Jenže někteří lidi prostě z principu nekoupí nikdy nic kvalitního, protože si myslí, že nákupem levných věcí ušetří. Takže opět má nějaký levný čínský. Tak to je tak nějak můj názor na to, co se ptal Doc.
Jinak je fakt, že někdy reaguju tak, jak reaguju ale snažím se v průběhu psaní opravovat formulace tak, abych omezil jednostrannost a nikoho neurážel. Omlouvám se, pokud moje reakce vyvolala pocit, že nějak zpochybňuju jiný výrobek. To vůbec ne. Jistě má své místo na trhu a jeho cena je nastavená asi adekvátně tomu, jak je vyrobený. Jen nesouhlasím se srovnáním ceny, protože adekvátní výrobek není 3x dražší, jak by mohlo vypadat po srovnání pouze podle vzhledu.
A poslední odpověď - vlada-GS: mřížky na světlo prodává Touratech jako OEM. Není to jejich výrobek ale mají dohodu s jinou firmou, která jim je dodává. Ta samá firma je dělá ještě pro několik dalších. Řada dalších věcí se objevuje u více výrobců pod různým označením. Třeba nástavce na řídítka se ty samé (dokonce i s nápisem Touratech) prodávaly u Wunderlicha a naopak jejich zamykací zátka na olej je v nabídce Touratechu. Mate to ale nevidím v tom problém. Mřížka na chladič, to si dovolím nesouhlasit. Nevím o jiném výrobci, který by prodával voštinové mřížky a dělal to před Touratechem, který jí poprvé zařadil do výroby asi před 10 lety. Možná i dřív ale nemám starší katalogy. Běžná mřížka chrání proti poškození kamenem ale je katastrofa v případě zablácení. Stačí se zeptat některých účastníků výprav do Rumunska s úplně novým BMW F650GS v době jeho uvedení na trh. Vařili a vařili a čekali a čekali. Motorka s voštinovým krytem se sice přehřívala taky (na chladiči jsou v takových situacích kila bláta) ale díky voštinám se přívod vzduchu nikdy úplně nauzavře a motorka se nezavaří. Po té první výpravě mi organizátor (nechci citovat, nevím nakolik byly tyto výpravy slučitelné s jeho pracovní pozicí) říkal, že už nikdy nevezmou nikoho s F650, kdo nebude mít tenhle kryt. Schválně kouknu jestli ten typ objevím na nějakých starých rallye motorkách ale na relativně nové z roku 1999 už je, jenže tu stavěl pro BMW R. Schalber a ten s TT úzce spolupracoval. Kouknu na něco staršího. Tohle asi nebude nejlepší příklad ale v principu tě chápu a rozumím. Třeba to chtělo napsat že dělají alternativní sedla a taky nejsou první, kdo sedla vyráběli. OK. Ale skoro u každého výrobku se dá najít jeho určitá charakteristika, speciální způsob využití a vychytávky. Pokud někdo právě ty charakteristické rysy použije na jiném výrobku, je to kopírování. Boty jsou boty a bunda je bunda a přesto se dají i boty obšlahnout a bunda napodobit. Už dávno nejde o našívání nějakých značek. V případě třeba těch hodinek, které jsem uváděl jako příklad, jen šílenec nabízí fake s logem původního výronce. Plagiáty mají různé jiné značky ale tvarem a designem napodobují určité charakteristické modely jiných výrobců a de facto na nich parazitují.
Kdyby tedy Hovez nenapsal to přímé srovnání s cenou TT a kdyby dotyčný výrobce měl trochu invence a maličko ten výrobek doplnil něčím svým (třeba namísto síťky nahoře by tam dal kapsu na pantofle a místo konverze na batoh by vymyslel že to jde třeba připínat k jejich další tašce a udělat z toho cojávím velký batoh) prostě to neookopíroval, nebylo by o čem mluvit.
to Hovez: když jsi porovnával držák na kanystr, tak sic kanystr je sice identický, ale zpracování Huskyho držáku nemůžeš s TT srovnávat, Husky je vskutku domácí výroba...
osobně nesnáším kopie, před lety jsem si takhle naběhl s čínským skůtrem....už nikdy víc...nejsem tak bohatý, abych si mohl kupovat levné věci...
.. kdyz si chce nekdo udelat radost a narvat prachy do neceho co ma tu spravnou anlepku, at to udela ...
.. kdyz nekdo vidi vec, ktera se mu libi, vi, ze je o neco horsi nez neco co se da koupit za mnohem drazsi penize, s lepsi kvalitou, ale ulovi ji za prachy ktery je do toho ochoten dat, tak at si to klidne koupi ...
... pamatuju se, ze kdyz jsem byl kdysi davno na skole, sporoval sem kazdou korunu, tak sem si udelal radost a vrazil sem neuveritelny penize do origos cedecek, jen proto, ze jsme je chtel a chteli jsme si s moji kockou udelat radost ... dneska jsem za vodou, ale cedecka uz si nekupuju, protoze mi ceny projdou prehnany ....
... predevcirem jsme si koupil hezkou kosili dost 'uznavany' znacky ze dost nekrestansky penize, ale libila se mi ... doma sem tam nasel cedulku, na ktery bylo psani 'made in india', tak jsem si ruchle spocetl ze tu frmu usiti te kosile stalo asi setinu proventa ceny za kterou to prodava ... mohl jsem se citit ojebanej, ale necitil, protoze jsem si proste udelal radost ...
... dnesni trh se proste chova divne a vyhraje ten, kdo nabidne zbozi za cenu, za kterou si to lidi koupi a on na tom vydela .... je to mozna drsny, ale tak to funguje a neni jina sance nez se s tim smirit ... bojovat proti tomu je lehce donquijotske nadsnstvi, ktere z globalniho pohledu nema valny vyznam ...
[quote][b]Slavek napsal:
... dnesni trh se proste chova divne a vyhraje ten, kdo nabidne zbozi za cenu, za kterou si to lidi koupi a on na tom vydela .... je to mozna drsny, ale tak to funguje a neni jina sance nez se s tim smirit ... bojovat proti tomu je lehce donquijotske nadsnstvi, ktere z globalniho pohledu nema valny vyznam ... [/quote[/b]]
takova je pravda.....