Zdravím, kdo jiný mi v tomhle poradí líp než zase motorkář Vybírám klasický digitální kompakt, cena do 5000Kč na tahání s sebou na motorce. Předem hlásím, že co se focení týče, jsem úplný začátečník, takže zrcadlovky a superzoomy kolem 10tis. nepřicházejí v úvahu, jejich potenciál bych nevyužil. Do teď jsem si půjčoval od rodičů Canona 8Mpix 6x zoom, jinak jsem fotil mobilem. Zkrátka - vybírám mezi Canon PowerShot SX150IS a Nikon Coolpix L120. Nikon má papírově lepší parametry, ale Canon má možnost manuálního nastavení, což by mohlo být dobré pro získání zkušeností a experimentování. Váhu a velikost neřeším. Určitě se tu hodně lidí ve focení vyzná, co jsem tak fórum pročítal Díky za rady.
Tento fotoaparát mi doporučil Jirka Kolbaba. Fotí s ním na svých cestách po světě. Pak se přiznal, že jej Casio požádalo o otestování a bude ho i prezentovat v připravované reklamní kampani.
Já mám starej nikon kůlpixlu. su sním spokojenej a až umře tak mám zas tři podmínky.Musí to byt starý model-ty sou levnější,musí byt stříbrný a musí byt na tuškový vnitřky. Kupredu spatki ni krok...
Parametry u levnějších kompaktů jsou přibližně stejný. Vybírej podle toho, jak ti padne do ruky, zda jde připojit k PC rovnou a ne třeba jako Kodak přes podpůrnej program a hlavně podle toho, jak ho budeš chtít používat. Taky jsem koukal a nakonec koupil superzoom a už se těším, jak ho otestujem.
Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.
"Laskavým slovem a namířenou pistolí dosáhnete víc než jen laskavým slovem" www.elektrorv.cz
Vem si o kousek lepší, něž teď využiješ dobrá volba je Canon G12 kvalita zrcadlovky velikost ještě pořád do dost velký kapsy cena 11 a něco, ale vyplatí se Zvítězit s pokorou nebo prohrát se ctí...
Videl som starší typ v akcii u kamaráta a keď fotil so zapnutým GPS (samozrejme vonku) hneď mu ukázal názov objektu (napr. Orlie hniezdo) a súradnice. Na potulkách na motorke je to pre mňa super vec mať GPS lokátor. Cena začína na 218 eur a za tú cenu asi dobrá mašinka. Nie som náročný fotograf, takže asi pôjde pod vianočný stromček .
Upravil Barko dne 29.11.2011 20:41
Za sebe doporučuju taky to Panasonica, mám TZ10, stačí i TZ-8(bez GPS) jinak myslím totožný, ta GPS fíčura dost žere baterku. Jinak s neorigo baterií 1250mAh s aukra s větší kapacitou v pohodě celý den intenzivního focení vydrží, s tou origo baterkou 895mAh tak půlden max. Ukázky mých fotek s TZ10 pro inspiraci zde:http://jtopman.ra...Elektrokolo homemade 9kW, BMW R1200GS Adventure 2007, dále jsem měl - Yamaha XP 500 T-MAX 2004, Honda TRX 650 Rincon 2005, Journeyman Gladiator CF 500 2007, Honda XRV 750 Africa Twin 1994, ČZ 175 a fichtl
To xtmotoman: Tak co,máš už vybráno? Nebo ti mám ještě více zamotat hlavu
Už to tu zaznělo, pokuď nekoupíš stylový růžový naperfumovaný fotoaparát pro slečinky, je to v této cenové kategorii úplně jedno.
To rop:
Byl jsem původně skoro rozhodnutej pro ten Canon SX150IS, ale dneska jsem si vyzkoušel ten Nikon L120. Tělo má jako ultrazoom z vyšší (a dražší) řady, zoom má na tuhle cenu parádní, megapix. stejný, lepší světlost a širší úhel. Navíc se s nim skvěle pracuje, ač jsem zvyklej na Canon, tenhle mi skvěle padnul do ruky. Kašlu na větší rozměry, naopak mi vyhovuje. Takže ho vezmu.
PS: I když takovej žůžovej HelloKitty s puntíčkem by marnej taky nebyl
Nedá mi aby som ešte neprispel. To pribiližovanie má tiež svoje čaro s kvalitnou optikou. Snažil som sa napr. v Durmitore zoomovať obyčajným kompaktom za pár eur niekoľko fotiek a doma po zobrazení na PC des!!! Nepoužiteľné !!! Z celej dovolenky najkrajšie foto v riti. Vtedy si človek povie že sa oplatí kvalitný foťák. Zrkadlovka sa váčšinou na dlhých cestách do kufrov nezmestí, vtedy je kvalitný kompakt na nezaplatenie . Hlavne ak je ešte rýchly z pozície vypnutia na fotenie (nie vždy sa dá zostať stáť s motorkou tak aby človek nezavadzal). A to GPS mňa osobne láka. Výjazdy spôsobom: foťák na krk, idem kade sa mi páči a chcem praktizujem často. Prejdem aj 200 km a potom sa ťažko hľadá kde som to fotil, odkiaľ tá fotka je. Vtedy má podľa mňa GPS význam. Ale to si každý musí povedať načo a aký chce foťák.
Upravil Barko dne 29.11.2011 23:08
To xtmotorman: vida, tak o tom skutečně přemýšlíš a myslíš to s focením seriózněji. V tom případě bych šel do kompaktů vyšší třídy, protože ti to nevydrží dlouho. Podívej se na diskuzi o fotoaparátech na cenduro. Včera jsem diskutovaný Sony držel v ruce a vypadá to skutečně zajímavě.
To je věčné dilema.
Utrazoomy jsou poměrně háklivé na nečistoty a prach. Velká zrcadlovka zabere půl kufru a v motoprostředí nadšením zrovna taky nehýká.
Před časem jsem začal jako pohotovostní foťák vozit odolný kompakt. Docela to s tím jde a nemusíš ze znervózňovat deštěm,prachem a sajrajtem na cestě. Občas to taky i upadne.
Zkus číhnout na Nikon Coolpix AW100.
Má to GPS se základní mapou světa, dá se ovládat v rukavicích a fotky vypadají docela k světu. Mají ho i v maskovací verzi aby se blbě hledal když ho někde necháš http://www.megapi...0-oranzovy
Upravil Pavel GS vyletnik dne 30.11.2011 07:05
Kochač GS Pavel -- jezdím tak abych dojel vcelku. www.diodky.cz
Taky mám v merku Canon G12 jak píše Jarda Dingo. Dá se koupit i za 10. Mám zrcadlovku, ale je příliš velká na nošení a na motorce nemluvě. Je to pocitově docela festovní foťák a funce podobné jako na zrcadlovce. např. RAW formát, korekce ISO. Ale taky je pravda, že přístroj je jen část dobré fotky, hodně záleží na tom, kdo jej má v ruce.
Upravil tomtom dne 30.11.2011 08:57
tak ja ti taky poradim... Mame doma olympus epl 1 . Myslim ze neni vubec spatnej a dnes se da sehnat uz za 7 tisic. Vymenny objektivy, plne manualni rezim atd. Pisu z mobilu tak se tu nebudu moc rozepisovat, mrkni na net.
jardajerman@seznam.cz