Jedeme v červenci do Petrohradu,vízum na dva vstupy a chceme jet z Kaliningradu po Kurské kose. Jel někdo tuto trasu? Dík za každé užitečné info. Polda
Taky jsme se vrátili v pátek z Pobaltí. 14 dnů, 5000 km, mj. i Kuržská kosa (ale ne přes Rusko, jeli jsme trajetkem z Klaipedy), Kunda (kromě cedule, cementárny, smrdícího moře a komárů tam nic není) a spoustu dalších míst. Mám rád hory a tak jsem se obával zklamání, ale naopak to bylo super. Počasí ne ideální, často pršelo, ale teploty tak akorát na cestování. Krásná místa jsou ve všech pobaltských zemích, osobně se mi už teď stýská po Estonsku, kde žije nejméně lidí, má krásné silnice, přirodu, všude je čisto... Ale nezapomenu na bezplatné přespání v místní rodině (náhodné setkání ten den) v Kaunasu, zmíněnou Kuržskou kosu, moře a liduprázdné pláže, západy slunce do moře, skoropolární den, kdy je světlo i po půlnoci, malebné vesničky a samoty, jezera, úžasné smíšené lesy plné bříz, borovic atd., naprosto rovné boční šotolinové silnice.... Doporučuju, já tam určitě zase pojedu:-).
My přijeli v neděli večer,17 dní, 4850 km. Kurská kosa přes Kaliningrad padla kvůli neschopnosti báby v Čedoku v Brně.Tvrdila že vízum do Ruska platí pro libovolný počet vstupů do země. Není to pravda, je jednovstupové nebo dvouvstupové turistické vízum.Já měl jednovstupové za 2750,- bratranec který jel s náma z Opavy dvouvstupové za 3300,-. Takže taky trajekt z Klajpejdy,přespání a ráno přes Šiauliai( hora křížů) do Rigy. Další den cesta v dešti do Tallinu. Po dvou dnech cesta do Petrohradu s návštěvou Kundy( souhlas s Ivanem , strašná smradlavá díra.) máme číslo návštěvy 187. Hranice do Ruska = 80 minut čekání s vyplněním tří bumážek. Na doporučení kámošů jsme měli dolary v drobných,úplně na nic!!! Na benzinkách brali karty, v bufetech po cestě jedině ruble. Petrohrad je ale úplně někde jinde,to není Rusko to je západ se vším všudy, Coca Cola,Mekáč,KFC plný obchody globálního zboží jen popsané azbukou.