Od 19. ledna 2013 včetně budou existovat (stejně jako nyní) 4 skupiny ŘP na motocykl, ale nově s označením AM, A1, A2 a A.
Přitom ta "druhá nejsilnější" skupina A2 bude opravňovat k řízení motocyklu s výkonem do 35 kW namísto dnešních 25 kW.
Můj dotaz zní:
Stávající držitelé ŘP s omezením na 25 kW budou automaticky zařazeni do skupiny A2 s 35 kW?
Nebo se těch 35 kW bude týkat jenom nově nabytých řidičáků od toho 19. ledna 2013, a de facto tak vlastně místo čtyř zákonem stanovených skupin (AM A1, A3 A) bude těch skupin existovat pět?
Jinými slovy - ta dnešní skupina do 25 kW vlastně zrušena nebude a nadále bude existovat, i když o ní nový zákon už nemluví?
Podle mne to bude stejně, jako když se zvedl limit z 50ccm na 125. Měl jsem v řidičáku A1 v poznámce "pouze do 50ccm). Budeš tam nespíš mít A2 s poznámkou "pouze do 25kW)
F650GS (2005)
takitak napsal:
Podle mne to bude stejně, jako když se zvedl limit z 50ccm na 125. Měl jsem v řidičáku A1 v poznámce "pouze do 50ccm). Budeš tam nespíš mít A2 s poznámkou "pouze do 25kW)
vidím to podobně, pochybuji, že by jsi povýšil čistě jenom byrokraticky.
BMW F 800 R '15
BMW R NineT '15
BMW F 650 GS TWIN '08
Ex.: BMW R 1150GS Adventure '02
Ex.: MZ 251 ETZ '90
taky bych rekl ze to zustane, co me ale znepokojuje je ta skutecnost, ze chteji aby se zvysila bezpecnost na cestach a podle prilozene tabulky z ministerstva dopravy jsou kriteria spis rizikovejsi. Asi jsem blbej, ale nerozumim tomu...
zdroj: http://www.mdcr.cz/NR/rdonlyres/43C1A270-FB00-42C8-8127-968CE41E9E24/0/věkyŘO.pdf
Michal21 přiložený následující obrázek:
Nové znění jednotlivých podskupin v kategorii A – motocykly:
- skupina AM - EU sice navrhuje min. věk 16 let, ČR si však ponechává stejně jako dosud hranici 15 let. Konstrukční rychlost stroje nesmí přesáhnout 45 km/h.
- skupina A1 - EU navrhuje 16 let, ČR tuto hranici akceptuje. Jde o motocykly s objemem válců do 125 cm3, s výkonem do 11 kW a poměrem výkonu ke hmotnosti do 0.1 kW/kg a dále pro motorové tříkolky s výkonem do 15 kW.
- skupina A2 - EU navrhuje min. 18 let, ČR akceptuje. Tato kategorie je pro motocykly s výkonem motoru do 35 KW a s poměrem výkonu ke hmotnosti do 0,2 kW/kg.
- skupina A - EU navrhuje min. 24 let. V ČR jsou zavedeny dvě věkové hranice - 24 let v případě, že řidič nebude mít žádnou předchozí zkušenost s řízením slabší motorky a 20 let v případě, že řidič měl předchozí skupinu A2 (min. rozpětí dle nařízení EU mezi skupinami A2 a A činí 2 roky).
Michal21 napsal:
no podle toho co tam pisou, muzes mit ridicak bez omezeni uz ve dvaceti kdyz mas "praxi" dva roky s A2 35kW od 18ti. to mi neprijde prisnejsi...
co jsem zjišťoval kvůli kluka: rozhodující je datum, kdy proběhnou zkoušky. Nic se automaticky nemění.
Těch 35KW je zavánějící - která motorka do toho vleze? Dnes Vám přiškrtí na 25KW i R1ku, po novém roce to nepůjde. Mluvil jsem nedávno s jedním prodejcem, který provádí i snižování výkonu motorek - 4x více požadavků než loni. Ten dodatek 0,2 kW/kg takové snižování už neumožňuje, takže je něčemu zamezeno. Kolik myslíte že v praxi jezdí přiškrcených motorek?
Děkuji za všechny názory, a opravdu to vypadá, že kdo má dneska ŘP na motocykl "do 25 kW", tak mu to tak asi i zůstane.
Já sice mám neomezený Áčko, ale ptal jsem se na to hlavně kvůli synovi, který má ŘP sk. Ao (nebo jak se to píše) - prostě papíry na motorku do 25 kW. A někdo z jeho kamarádů mu řekl, že od ledna může jezdit na mašině s 35 kW...
Ale jak to vypadá, tak nemůže, a jsem i za syna rád, že k tomuto poznání se dospělo ještě v předstihu a ne až potom ve správním řízení a pod vysokýma sankcema.
__
Jinak ještě na Motorkářích jsem mezitím dostal i odkaz na osvětový článek k tomuto tématu; jeho autorem je majitel kolínské autoškoly Matouš Landa (jeví se jako seriozní člověk), takže díky moc i jemu!
Kdyžtak blíže viz http://www.motork...amp;fid=21__________________________________________________________
VT 750 C2 Spirit, WR 250 X, CBF 125, S 22, S 11 (2x)
(WR250R, R1100GS, VT750C4, F650GS, Betka, 50/20, S11)
Michal21 napsal:
no podle toho co tam pisou, muzes mit ridicak bez omezeni uz ve dvaceti kdyz mas "praxi" dva roky s A2 35kW od 18ti. to mi neprijde prisnejsi...
Myslím si že většině lidí to bude vyhovovat....
Taky bych rekl ze to smysl ma, je hodne normalnich motorek, ktery maji 25-35kW a usetri to starosti a penize se snizovanim vykonu.
Článek Zmeny - 25 (35 kW) od 18-ti let - 2013
10.09.2012 15:00 #64
Dobrý den,
řidičské oprávnění A do 25 kW (A18) se po účinnosti novely zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů automaticky překlopí na A2, tzn., že po účinnosti novely výše zmiňovaného zákona budete moci řídit vozidla zařazená do skupiny A2, což jsou motocykly s postranním vozíkem nebo bez něj s výkonem motoru nejvýše 35 kW a s poměrem výkonu/hmotnosti nejvýše 0,2 kW/kg, které nebyly upraveny z motocyklu s více než dvojnásobným výkonem. Jelikož se skupina A18 překlopí, bude toto ustanovení platit jak pro stávající držitele řidičského oprávnění A18, tak i pro držitele skupiny A2 získané po novele zákona č. 361/2000 Sb., o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích.
S pozdravem
Lenka Wasyliw
referent
Oddělení administrativní a operativy
Ministerstvo dopravy
Nábřeží Ludvíka Svobody 12
110 15 Praha 1
Jinak je to podle mě docela rozumný, výkon 35kW by měl zvládnout každej a měl by tam být dodatek o maximálním výkonu, z kterýho se bude moct motorka přiškrtit. Takže už žádný R1, Fireblady a litrový GSX-R, který by měli pouze přepsanej výkon v techničáku.
Zdar borci uplne se neorientuju ve starejch ridicakach ale slecna ma uz od osmnacti v mapirech datum u polozek A1, A, AM. Jen u toho A jje dvijradek ale u toho neni nic napsano. Resime ted jake ma tedy opravneni. Uz si ani nevzpomina na cem jezdila
Co tedy muze ridit.
diky
h
pozn. Vse to ma k 4.12.01
Upravil jack96 dne 25.05.2013 20:45