já vím, že v dnešní době mobilních telefonů, digitalizace apodobně je to trochu téma z "minulého století" ale stejně by mě to zajímalo..
Je mezi motorkáři nějaký "radioamatér" ?? Pokud ano, děláte pořád aktivně tohoto koníčka? co používáte za rádio? máte něco na motorce namontovaného? jakou anténu na motorce? atd... Myslím, že jich moc už asi nebude ale co kdyby..
Zatím vím jen o sobě a Charliem..
dokonce používáme i stejná rádia (on velký výběr v téhle kategorii není) ale já už nejsem X let činnej a koncese už propadla.. není už ani chuť a čas ji dělat znovu..
Pro neznalé - radioamatér: člověk, který si udělá zkoužky na radioprovoz, dostane přidělen volací znak a může na určitých frekvencích vysílat s kolegy nebo navazovat spojení s jinými radioamatéry ať už z okolí, nebo v určitých pásmech a s potřebnou technikou i z celého světa a radovat se z okamžiků "poklábosení si" třeba s někým ze zapadlého ostrova v Tichém oceánu například.. Spojení lze navazovat fónicky (hlasem) nebo telegraficky (morseovkou za pomocí klíčovacího zařízení, tzv. klíče), po spojení se pak můžou vyměňovat potvrzení o spojení tzv QSL lístky. I tohle se dá sbírat jako např. známky nebo pohlednice. V tomto "oboru" se i pořádají závody kdy je potřeba za určitou dobu udělat co nejvíc potvrzených spojení atd.. Docela zábava, jen se to už docela vytratilo..
Upozorňuji jen, že se nejedná o CB radiostanice, které bývaly mezi lidmi do příchodu mobilů dost rozšířené..
pozn.: prosil bych prosím jen komentáře opravdu k tématu, aby se nezaplevelilo blábolama. Docela mě to fakt zajímá a na různé dotazy rád odpovím po PM..
jezek napsal:
já vím, že v dnešní době mobilních telefonů, digitalizace apodobně je to trochu téma z "minulého století" ale stejně by mě to zajímalo..
Je mezi motorkáři nějaký "radioamatér" ?? Pokud ano, děláte pořád aktivně tohoto koníčka?
Kdysi jsem se tím zabýval, zkoušky jsem udělal, ale pak mne to přestalo bavit
ono vysílat v profi pásmu bylo tenkrát jako dnes telefonovat,přes vysílače-převaděče,akorát si nato musel dělat zkoušky
když sem udělal po nocích spojení na 5W s amerikou nebo s týpkem za polárním kruhem,to bylo jiný dobrodružství,bohužel sem nebyl OK
vypadá to že si asi moc nepokecáš
Upravil bystricke dne 24.10.2012 19:01
Hliníkové kufry BEGR - www.begr.cz
Já žádného neznám, ale kluk jim prodává takovéto zdroje www.x-power.cz/ pro jejich zařízení. Tak občas něco pustí - kdo, kdy, kam až...
...že já vůl nenašetřil na to GSo už dříve ! ! !