Ahoj, mám dotaz pro zkušené.
chystáme výlet do maroka a:
v "lonely planet" píšou: Z M´hamidu je to kousek (56km) ke 40kilometrovému ohromujícímu úseku "zlatých dun" vysokých až 300m.
Cesta tam trvá 3 hod terénním autem, které musí překonat reg- tvrdou kamenitou poušť.
Kterým směrem z M´hamidu je ten úsek dun, popř. víte souřadnice?chtěl bych se mrknout na googlu, jestli je to poznat.
Merzouga je vidět jasně, ale tohle...
Díky
Je to kousek za MHamidem směrem k FoumZguid jižní cestou po Iriki.
Neřekl bych, že to tam je nějak vyšší než u Merzougy (Erg Chebbi), spíš naopak. Můj odhad je do 100m a kdo ví jestli. Ale je možné, že jak se tam postupně najíždí, že oproti povrchu jezera to je víc metrů.. No nevím. Každopádněje to docela rozsáhlá oblast a zasekali jsme se tam skvěle. Noční jízda ve fešfeši - masakr. Nebyl tam nikde pevný písek.
Pošlu souřadnice za chvíli.
Zatím foto přímo z místa:
Koukni se na google mapy tady na tu souřadnici:
29.84305,-6.210548
Mělo by to být přibližně tam. Kousek od toho místa na severovýchod mám uložený bod, kde jsme spali s místníma (to místo, kde údajně měli mít sprchu a jídlo a měli prd...)
Skoro jistě bych řekl, že informace o 300m výšce je tak 5x nadnesená proti skutečnosti ale je možné, že v nějaké větší vzdálenosti směrem k alžírsku něco vyššího ještě bude ale tak daleko jsme se nedostali a s velkou motorkou se ani nedostaneš. Písek tam byl fakt příšerný.
Na google mapách jsou vidět permanentní bivaky co tam místní provozují, některé jsou opuštěné nebo fungují jen část sezóny ale je jich tam docela hodně. My jsme spali asi 500m od té krajní duny, které říkali Erg Chegaga, což je myslím to samé jako Chigaga o které píšeš. Na 100% to je to místo co hledáš. Z pevné pisty Foum Zguid - MHamid, kde je další permanentní kemp (t.č. zavřený) to bylo asi 3km po docela slušném terénu a pak masakr fešfeš. Jeli jsme to snad hodinu nebo dvě v noci a většina lidí nechala motorky v písku asi kilometr od cíle a došla do bivaku pěšky.
Tady je vysílačka a ten kemp, před ním je vrak starého defíku. To je jasný orientační bod. Místní se předhánějí, abys nocoval u nich a ne u konkurence za druhou dunou *******************************
Tomáš Kocanda www.touratech.cz
Touratech e-shop: http://shop.toura...
Všechno ostatní e-shop: http://www.techge...
Na maily se snažím odpovídat co nejdřív, na SZ a messengery sporadicky!!! Pokud chcete odpověď rychle, napište mail nebo zavolejte 602 349970...
Tady jsem našel jednu fotku té největší duny.
Je to noční záběr, zkusil jsem to vytáhnout co to šlo, snad to bude vidět.
Pro představu, ta tmavá převěj v popředí byla vysoká asi 2m a téměř kolmá. Docela problém tohle vyjet i na malém enduru. Takových prahů tam je plno a musíš to objíždět a zkoušet mezi "údolíčky", kde tě to pustí a kde ne. Je to jako bludiště.
No a ještě k té popisce z lonely planet - je to asi 50km ale z toho je asi 15km fešfešovým údolím hned kousek od MHamidu a pak ty poslední kilometry přímo pod duny. Zbytek je naprosto v pohodě. To údolíčko může trvat půl hodiny nebo hodinu nebo i dvě. Nám tam odešla spojka na F800GS a dostávali jsme odsud motorku na kurtě docela dlouho. Každopádně když projedete to údolíčko, tak ten závěr k tomu dunovýmu poli je o dost horší, dá se tam fakt solidně zasekat a když s motorkou sjedeš do některého slepého kráteru, tak se sám z pasti nedostaneš. Doporučuju jet po stopách aut, kterých tam jezdí docela dost. Celé to fešfešové pole (asi 3-4km široké) se dá prý objet ale my jsme tu cestu nenašli a tam i zpátky jsme jeli přímo přes to. Každopádně tam je 100x míň lidí než kolem Merzougy a když pak jedeš po Iriki po úplně jižním okraji konce jezera, je to asi to nejlepší, co v marockých pouštích můžeš projet.
Upravil TomasTT dne 07.11.2012 18:57
Tomáš Kocanda www.touratech.cz
Touratech e-shop: http://shop.toura...
Všechno ostatní e-shop: http://www.techge...
Na maily se snažím odpovídat co nejdřív, na SZ a messengery sporadicky!!! Pokud chcete odpověď rychle, napište mail nebo zavolejte 602 349970...
óóó, děkuji úplně mi to ohřálo srdíčko
popis vyčerpávající, Vaši příhodu-noční enduroetapu jsem četl...asi nezapomenutelný zážitek (a podle Tvé rychlé reakce - stále živý)
spíš jsem myslel jestli to není toto: googl 29.716234,-5.482031
když si to přiblížíš a aktivuješ fotogalerii, tak se objeví v tom místě pár fotek, na kterých jsou duny opravdu hooodně vysoké.
Nicméně jestli fotky odpovídají místu je diskutabilní a blízkost hranice....
nerad bych po zbytek života loupal banány a pásl camely
Ne, určitě to není na jihovýchod od MHamidu. Kousek za vesnicí jsou zátarasy a varování že to je vojenská oblast (asi) - arabsky psaný cedule s obrázkem samopalu hovoří víc než jasně, takže tam jsem nebyl, ale podle satelitu to jsou jen návěje, ne duny. Ty fotky jsou nesmyslný v celé té oblasti. Koukni se na jezero Iriki, lidi tam umisťují fotky z Merzougy, takže tomu umístění fotek vůbec nevěřím..
Vtipný je, že jsme se v té oblasti sekali v noci dvakrát. Poprvý v roce 2006, kdy jsme jeli nalehko s Milanem a měli jsme spoustu defektů na výletu ze Zagory do FoumZguidu a zpátky, takový okruh. Vraceli jsme se za tmy do MHamidu a na GPS jsme měli jen ten MHamid vzdálený přímou cestou 13km. Po hodině trápení ve fešfeši byl 12km daleko, tak jsme už mysleli že budeme bivakovat ale nějak jsme to nakonec ješte v noci zvládli. No a s Noidem a spol. to samé - zase noční jízda, kdy nevidíš kam jedeš a bojíš se, že vjedeš do údolíčka, ze kterého se pak nevyhrabeš.