Ahoj, jsem u BMW úplný nováček, před pár dny jsem dotáhl z německa GS 1150. Ještě ani není na papírech, a už se mi objevil problém - při parkování v garáži a posouvání se mi povedlo (nevím jak) zablokovat přední kolo - brzda je zakousnutá jak pitbul, a kolo se ani nehne. Start motorky nic nevyřeší, nic se neodblokuje. Zadní je v pořádku, motorka má abs. Nenapadá někoho co s tím? Jsem z toho dost vyděšený, kdyby se to stalo za jízdy, je to o hubu, a navíc - těšil jsem se že se nejdřív trochu svezu a ne že začnu řešit takové problémy. Díky.
David - Brno, 1150 GS.
Je mozne ze by se zadrhly na obou trmenech zaroven? Sundat trmeny bude asi problem, vzhledem k tomu ze jsou pritisknute na kotouc...
David - Brno, 1150 GS.
dobra, zkusim. a kdyz se mi povede to sundat, co s tim pak? Rozpacit od sebe? Jak zabranim aby se to neopakovalo? A muze to byt i necim jinym? Je mozne ze se mi do systemu dostal vzduch pri stelovani polohy paky brzdy?
David - Brno, 1150 GS.
David_BO napsal:
Ahoj, jsem u BMW úplný nováček, před pár dny jsem dotáhl z německa GS 1150. Ještě ani není na papírech, a už se mi objevil problém - při parkování v garáži a posouvání se mi povedlo (nevím jak) zablokovat přední kolo - brzda je zakousnutá jak pitbul, a kolo se ani nehne. Start motorky nic nevyřeší, nic se neodblokuje. Zadní je v pořádku, motorka má abs. Nenapadá někoho co s tím? Jsem z toho dost vyděšený, kdyby se to stalo za jízdy, je to o hubu, a navíc - těšil jsem se že se nejdřív trochu svezu a ne že začnu řešit takové problémy. Díky.
Co máš za brzdy? Někde tady na webu jsem četl, že na první EVO byla svolávací akce a jako následek mohlo dojít až k zablokování kola. Už ale tam nebylo co se měnilo nebo proč k tomu docházelo. Můžeš povolit odvzdušňováky a uvolníš tlak pokud tam je, nebo jsou zaseklé pístky a to je divný. Až to rozloukneš dej vědět co to bylo, jsem zvědav.
R1150 GS Adventure
Tak pokrok vesměs žádný. Třmeny jsem sundal, byly kousnuté oba dva. První se mi povedlo roztahnout normalne, druhy nesel ani o fous, musel jsem povolit odvzdusnovaci sroub. Pak jsem to cele slozil, ale po dvou zmacknutich uplne stejna situace - kolo se zase ani nehne. Jsou to brzdy brembo, a ja jsem s rozumem v koncich. Jeste nekdo nejaky tip? Blbe je ze s tim nedojedu ani do servisu...
David - Brno, 1150 GS.
David_BO napsal:
Tak pokrok vesměs žádný. Třmeny jsem sundal, byly kousnuté oba dva. První se mi povedlo roztahnout normalne, druhy nesel ani o fous, musel jsem povolit odvzdusnovaci sroub. Pak jsem to cele slozil, ale po dvou zmacknutich uplne stejna situace - kolo se zase ani nehne. Jsou to brzdy brembo, a ja jsem s rozumem v koncich. Jeste nekdo nejaky tip? Blbe je ze s tim nedojedu ani do servisu...
Máš dostatečnou vůli na páčce?
Upravil BIGR dne 30.06.2008 21:39
Dokud nepoznáš BMW,nechybí...
BMW R1200GS
David_BO napsal:
je pravda ze s packou jsem sachoval - zkousel jsem ruzna nastaveni. jak se pozna dostatecna vule?
Páčka by měla mít malou vůli,než zabere do pístku. Prostě nesmí se o něj pořád opírat. Poznáš to jednoduše když za ní vemeš,tak musí jít kousíšek volně a pak ucítíš,že začne tlačit na pístek. Malá vůle je tam potřeba aby se mohl pístek vrátit úplně na konec a otevřel se kanálek kterým se vrací kapalina do nádobky. Jinak jí tam jen pumpuješ a pak se to kousne.
Upravil BIGR dne 30.06.2008 21:52
BMW R1200GS
Tohle mam myslim v poradku, navic si nedovedu predstavit jak by to mohlo zpusobit takovy prubeh - roztahnu pistky, kolo se toci. Zmacknu brzdu, kolo se toci mnohem mene, zmacknu podruhe, kolo se kousne uplne. Jeste jeden poznatek - kdyz to fungovalo, tak sla packa zmacknout jenom minimalne, ted ji promacknu mnohem vice, skoro az k riditku.
David - Brno, 1150 GS.
Myslím že to má souvislost s duálem a nějakým zpětným ventilkem pod který se brzdovka pumpuje a nevrací zpět. Nevím to jistě ale jak to popisuješ tak bych řek to a nebo abs a něco tam.
Dakar 650, HusaberG
David_BO napsal:
Tohle mam myslim v poradku, navic si nedovedu predstavit jak by to mohlo zpusobit takovy prubeh - roztahnu pistky, kolo se toci. Zmacknu brzdu, kolo se toci mnohem mene, zmacknu podruhe, kolo se kousne uplne. Jeste jeden poznatek - kdyz to fungovalo, tak sla packa zmacknout jenom minimalne, ted ji promacknu mnohem vice, skoro az k riditku.
To je přece jasný. Když vrátíš pístky,tak se musí zase kapalina napumpovat zpátky a to je na několikerý zmáčknutí páčky až na řídítko. A pak když se kousnou,tak už jde zmáčknout jako kdysi viď? Jen kousek.
BMW R1200GS
ano, to je mozne, a nakonec i logicke - mohlo me to napadnout taky. Ted to nevyzkousim, nechal jsem pistky roztazene aspon tak, aby se dalo s motorkou pohybovat po garazi. Jak se to kousne, tak jsem v koncich. Ale to porad neresi ten problem... :-(
David - Brno, 1150 GS.
David_BO napsal:
no neviem ale ak sa ti prvy podarilo roztiahnut normalne tak mi to na piestik v packe nevychadza chyba bude niekde inde. Pises ze ma abs a ma aj dual?
BMW 1100GS
a este ma tak napadlo ak si mal uz stiahnute piestiky na prvom rtrmeni a druhy stiahnut neslo bude chyba vnom alebo hadicke ved ak by bol zaseknuty piestik v packe a ty by si roztahoval piestiky v druhom strmeni vysunuli by sa ti v prvom proste by ti ta kapalina presla z druheho do prveho
BMW 1100GS
Tak nove poznatky - vcera jsem nechal v garazi motorku ze zablokovanou brzdou, do rana to trochu povolilo. Jakmile povolim odvzdusnovaci sroub, pistky povoli, a vsechno funguje. Do prvniho zmacknuti packy brzdy. Pak se to zase kousne. Jako by se mackanim brzdy pumpovala do hadicek kapalina, ale uz nesla zpatky... Dual nemam.
David - Brno, 1150 GS.
David_BO napsal:
Tak nove poznatky - vcera jsem nechal v garazi motorku ze zablokovanou brzdou, do rana to trochu povolilo. Jakmile povolim odvzdusnovaci sroub, pistky povoli, a vsechno funguje. Do prvniho zmacknuti packy brzdy. Pak se to zase kousne. Jako by se mackanim brzdy pumpovala do hadicek kapalina, ale uz nesla zpatky... Dual nemam.
No vždyť jo! To jsem ti psal včera. Problém hledej tam,kde se kapalina vrací zpátky. To znamená pumpa na řídítkách,ABS,případně skřípnutý hadice,ale to je nepravděpodobný.
BMW R1200GS
tak muzu maximalne zkontrolovat ty skripnute hadice, pripadne vizualne omrknout jestli neni problem v te pumpe. Se svym vybavenim a zkusenostmi si na nejake podrobnejsi rozebirani brzdoveho systemu s ABS netroufam.
David - Brno, 1150 GS.