Protože jsem potřeboval jednoho krásného dne povícero náhradních dílů na Hrocha (když jsem udělal pár salt přes mostík v pangejtu) a po kontaktování Cycliho po soukromé lajně mi ani on nedokázal pomoct (stejně dík za ochotu a čas), tak jsem si prakticky všechno sehnal přes německý eBay (http://www.ebay.de/ ).
Takže co je k tomu potřeba :
Za prvý je nutný mít účet, z kterého se to bude platit. My jsme si ho zřídili v Německu, platby nakoupených věcí probíhají přes internet. Jsou tam dost vysoký poplatky při přeposílání peněz z český banky (Kč) do německý (€), to radši pokud tam někdo ze známých má cestu, tak je ideální to tam vložit v € v Německu.
Za druhý - jenom málo lidí je ochotno poslat věci do ciziny a ještě míň do zemí býv. vých. bloku!!!. Ostatně to tam bývá uvedeno, kam je prodávající ochoten to poslat, někdy rozepsané ceny poštovného podle zemí, ale většina tam má "- Versand nach: Deutschland ". A když jo ,tak si připočtětě na poštovném cca 500 Kč oproti tomu, které tam je uvedeno.
Takže jsme to posílání vyřešili přes jednu babču (prostě známou přes pátý koleno), s kterou jsme to domluvili a pak jednou za 14 dní pro to jeli. Bohužel se nám stalo to, že jsme nedávno koupili autozesík a majitel nám přibalil k tomu doma dělanou tubu velikostí jako malá psí bouda.Když to babče přišlo, tak ta nebyla doma a dostala lístek k vyzvednutí na poště.Z pošty ten"balíček"potom táhla sama domů pěšky(cca 1 km do kopce, auto nemá).Od tý doby nám už nic nebere... .)Kdybyste náhodou někdo věděl o někom v Německu nedaleko hranic, kterej by byl ochoten i za dejme tomu 2 až3 €/balíček, nebo nějakej paušál poštu brát, dejte vědět).Možná by to šlo poslat i na poštu a pak si pro to zajet (máme to po dálnici cca 60 km), ale taky ne každej to posílá poštou (něco jako u nás PPL..). Prostě ideální je mít někoho v Německu s pevnou adresou, který by ty koupené věci přijal.Nic neplatí, jenom to převezme, placeno to je převodem z banky- viz výše. Faktem je, že pro moraváky je to do Němec taky trochu z ruky...Šlo by to v Německu vyzvednout a přeposlat po Čechách, ale momentálně to nemam v Něm. kam poslat.
Já jsem si pro příklad koupil držák kola (co jím prochází kardan),a vyšel mi na 69€ , plus pošta (z Rakouska do Čech)-chtěl 25 €.Za poštu po Německu chtějí běžně 5 - 7 €.
Jinak na tom nic nejni, někdo čeká do poslední minuty, aby přihodil, já tam radši frknu tu max. cenu, co jsem za to ochoten dát hned, a potom už jenom můžu doufat, že to vyhraju. A když je trocha štěstí a neni o to moc zájem, tak to máte za dobrou cenu - i když třeba se světlem na 1100 jsem se dost natrápil..až na 4. pokus jsem ho vyhrál, vyšlo asi na 1200 Kč s poštou (tehdy ještě babče do Německa).
Kdo nezná pravidla, je to hodně podobný Aukru( http://www.aukro.cz/ ), tak si je tam přečtěte. Jo - málem bych zapoměl -nejprv se musí udělat registrace, t.j. vyplnit příslušný formulář s vašimi údaji a ověřovací dopis vám pak přijde domů poštou!
Jinak to je k eBay asi všechno, pokud by někdo měl k tomu výhrady nebo nějaký lepší nápad na zjednodušení nákupů přes tenhle aukční server, tak je vše vítáno - prostě my to děláme tak! A doufam, že se tam teď nebudu přehazovat o věci s členama tohohle klubu ...to by mě hráblo... ale já už mam Hrocha celýho ! a má najeto jenom 19 tis.! (r.v. 97) - prostě tam pasoval tacháč z eRTéčka...Tak zdar...
krotitel červeného R 11OO GS
BMW Z-3 hadraplán