Ahojte, potrebujem poradit. Chcem kupit otcovi funkcne pradlo (pozor nie thermo) na nosenie po dvore, do lesa a pri praci. Ma problemy s chrbtom a pradlo by mu malo udrzat chrbat v suchu. Viete mi poradit ktore kupit a kde? Dik, Jozo
sliver
Já používám tohle http://www.outdoo...a-imarion/ na motorku dokud není fakt už zima,a i do práce ,dobře odvádí pot a udržuje optimální teplotní komfort,teď jsem nedavno omylem do hokny vzal obyč bavlněný tričko a hned jsem to poznal (v negativním smyslu) se zádama mám problém taky (plotýnka) tak jestli nechceš vyloženě zimní prádlo tak tohle je fakt univerzál,
Já nedám dopustit na čistou Merino vlnu, nosím to jako spodní vrstvu furt od 0 do 40+ stupňů včetně kukly.
Zkoušel jsem i několik umělin, některé nebyly špatné a některé byly opravdu dobré, ale ta vlna se mi zdá nejlepší.
Pokud ti nevadí vyšší investice a nevadí mu vlna, tak vol Merino. Umělé vlákno není vyloženě špatné ale dřív smrdí.
Některým stačí motocykl, jiní potřebují BMW
Spousta lidí Merino nesnese. A další lidi nesnesou třeba cokoliv z polypropylenu - což je typicky Moira. Diví se, proč mají vyrážky a pupínky a je to z toho.
Polyesterové úplety obvykle nesmrdí ani po několika dnech - pokud mají příměs stříbra a nějakou antibakteriální úpravu (nejčastěji sanitized, což je švýcarský systém), tak nesmrdí ani po týdnu v Maroku i když prádlo bylo propocený durch..
Ale zase ne každému vyhovuje polyester - nejsou na něj alergický reakce jako na polypropylen, protože to vlákno když praskne tak nezraňuje buňky na kůži ale jsou lidi, kteří mají pocit že to je "moc umělotina" a nechtějí ho.
Takže to chce vědět, co člověk snese a co mu dělá problémy.
Jinak Merino obecně nestudí ani když je propocený. To se teda říká. Otázka je, co je pravda, protože já jsem ho zkusil jednou na lyžování a nemůžu tuhle vlastnost teda potvrdit - na rozdíl třeba od úpletu Trevira, který jsem už bohužel roky neviděl od žádného výrobce. To bylo asi to nejlepší, co fakt hřálo i když to bylo totálně mokrý. Hodně podobný pocit jako mokrý neoprén. Chvilku to studí a pak to začne hřát.
Při pocení nedoporučuju obecně nic s úpravou Outlast - opět ze zkušenosti - při propocení to nehřeje. Je to snesitelný tak půl hodiny a pak to začne studit a i když trička a spodky Outlast používám a mám je rád, tak to není vhodný v případě, kdy se člověk fakt výrazně zapotí. Na běžnou chůzi venku nebo fotografování v přírodě - v pohodě. I na motorku. Ale na ostrý enduro, kde člověk maká, to prostě nefunguje.
Důležitá je ta věta, co Sliver píše - udržet záda v suchu. Já na to používám dvě vrstvy triček na odvod potu. Sice moc nehřejí ale přímo na kůži nemám nic mokrého. Pochopitelně v momentu, kdy se člověk potí - třeba když vláčím lyže někam na kopec, tak logicky je to celý propocený. Ale doškrábu se nahoru a nemusím se převlíkat, protože za pár minut je to spodní tričko na rubové straně (na kůži) suchý a na tom horním mi nezáleží. Obvykle si přes ty dvě navlíknu nějaký další - třeba termo nebo i obyčejný mikrofleece a je to a vůbec nezažiju ten moment, kdy by měl člověk pocit, že mu začíná být zima - když se předtím potil a přestal se pohybovat a venku je fakt chladno, třeba výrazně pod nulou nebo fouká vítr.
Takhle mě to funguje líp, než když jsem měl jen jednu vrstvu na odvod potu. A taky záleží na konkrétním typu materiálu i úpletu. Všelijaký ty rádoby funkční trička z Tchibo jsou nanic. Vypadají třeba hezky ale nefunguje to. Měl jsem i několik různých typů Nike, Mizuno, Abacus... a už asi dva roky používám na všechny sporty jako první vrstvu jedno nebo dvě trička Rukka Seamless Max. Mám ještě starou zásobu Trevira ale ty jsou už dost zežmolkovatý a koušou mě a to nesnáším. Na ně beru buď triko s rolákem Mizuno Therm nebo tlustší a podle mě lepší Descente. Ty mám dvě - rolák a stojáček se zipem ale obě ze stejného úpletu i když jsou kupované několik let po sobě. Jsou fantastický. Je to už něco mezi tenkou mikinou a tričkem - hrubý úplet. Kupované v Rakousku a v Itálii, u nás jsem to neviděl. Každopádně to není zadarmo - odhaduju to na kategorii kolem 150EUR. Nedávno jsem na sobě měl hodně podobný trikomikinu Kjus ale i když to byl výprodej, tak jsem ho nekoupil, protože cenovka byla asi 4 tisíce ve výprodejové ceně. Ale tyhle věci prostě fungují. Nemá smysl utratit desítky tisíc za dovolenou aby se člověk první den nachladil a pokazil si celý týden. To první Descente mám dejme tomu deset let, takže to i docela vydrží. A hlavně - nemění to co funguje, materiál a úplet vypadá pořád stejně.
Upravil TomasTT dne 07.12.2013 15:27
Tomáš Kocanda www.touratech.cz
Touratech e-shop: http://shop.toura...
Všechno ostatní e-shop: http://www.techge...
Na maily se snažím odpovídat co nejdřív, na SZ a messengery sporadicky!!! Pokud chcete odpověď rychle, napište mail nebo zavolejte 602 349970...