do budoucna zvažuju nákup 12ky, ale často uvažuji nad tím, jak se liší litá kola od drátových. Obecně je známé, že lepší jsou dráty,... pružení, tuhost.. ale co třeba oprava defektu? Jednou na vyjížďce jsme byl starším kamarádem přezkušován, jak si opravím proseklou duši u drátěného kola? Řekl jsem mu, že mám na to ten lep ve spreji, který se nafouká do ventilku..
Prý je to blbost, která mi nepomůže. Že když proseknu, tak pravděpodobně oboustranně a ten lep se rozprostře jen po venkovním obvodu duše a tu vnitřní škubu nezalepí.... prý (když opomenu spravování někde v poušti svým umem a montpákama) mě zachrání pouze druhej motocyklista, kterej to moje sundané kolo odveze do nejbližší přezouvárny.. jinak jsem prý v pr....li.
Otázka zní, litá kola na 12kách jsou také s duší, či bezdušáky? Pomůže mi v takovém případě tento dle reklam opravyschopný sprej? Nebo všichni umíte spravovat v terénu?
U 11,11,5,12 jsou bezdušáky.Dráty totiž nejdou do středu kola ale na kraje.Sprej z osobní zkušenosti pomůže pouze při malinký dírce a u dušovýho kola je uplně k ničemu. Při větších hřebících apod je lepší hříbek.
Dvanáctka je nejlepší pivo i motorka.
dusvla napsal:
kola od drátových. Obecně je známé, že lepší jsou dráty,... pružení, tuhost.. ale co třeba oprava defektu?
ja na tim laboroval taky, nakonec jsem objednal litaky:
a) mensi neodpruzena hmotnost VETSI tuhost
c) mensi udrzba
d) min hazej
nicmene.. pokud jezdis OFF, tak na ne zapomen.. jsou proste krehci.
17 cm
----------------------------------------------------------------
BMW R1200GS LC od 2013, BMW F800 GS od 2008,
Aprilia SR 50 Factory, Praga ED 250, CFMOTO CFORCE 520 Gen2
Druhej odstavec sem sice nepochopil ... ale duru zacelis knotem na ulici ve Stalingradu za plnyho provozu za 10 minut a jedes dal jako by byla nova ... s pAr nahradnima dratama ti kolo po nehode taky vycentruje kazdej zrucnejsi komsomolec ... prasklej ,, litak asi bude horsi no. .... jinak s tema ,, pripravkama co se lejou dovnitr zkusenost nemam.
BMW GS 1150 Adventure
Bandit 12OON
No ja moc Off nejezdim, resp. to ještě neumím... nejsem si tak jistej, mám Dakara. No, chystám se proto na Radarku na jaře, tak si myslím, že tam se def. rozhodnu, kterým směrem se budu ubírat... na ON mi přijde více klidná stopa a mám doma dva malý uličníky, tak to na nějaký blbnutí po lesích nevidím... i když na silnicích je to taky o hu...u! Spíš mně baví silničky, okrsky a občas někde sjet na výhledy, kochačky, a tak... Takže asi liťáky, což? Leštit drát (když není můj) mně taky moc nebere, takže to bude jednou asi jasná volba, ...
Takže, TOLI, na maličkou dírku stačí sprej a na hřebíky pak gumovej hříbek a ten tam zalepit + mít u sebe malej kompresůrek...?
Spreji jsem nikdy moc nevěřil,ale byl jsem svědkem toho,že zalepil dušovku na celodenní ježdění v terénu. Viď Emile.
Všeobecně platí asi to,že na silnici litý kola a do terénu drátový.
Záleží kde budeš víc jezdit. Na opravy nemá vliv jaký kola máš.
Dokud nepoznáš BMW,nechybí...
BMW R1200GS
Kompresůrek musíš mít tak jako tak protože ten sprej to nenafoukne.Se sprejema mám fakt špatný zkušenosti.Lepší je tam mít nalitou takovou tu zázračnou s.r.ajdu (ultraseal,OKO) nebo mít sebou ty hříbky.Sada hříbků a všeho potřebnýho co ktomu potřebuješ je od 400kč nebo i s bombičkama na nafouknutí od 1000kč, krásně se to vejde pod sedadlo a není co řešit.Bezdušáky jsou rozhodně na cestě mnohem snadněji opravitelný než duše.
Dvanáctka je nejlepší pivo i motorka.
na cestovní enduro, když chceš jet i po jiné než asfaltové cestě, tak jedině dráty. Taková prasklá loukoť někde v centrálním Rusku by byl docela oříšek, a nejen překladatelskýčervenej Elf
Za mě dráty už jen na oko.Používám preventivně do nových pneu takovej zelenej maglajz Slime a jsem spokojenej.Při sundávání starý pneu jsem do ní udělal 5 děr a pořád držela.Ale jinak vozim bombičky a hříbky.
Upravil rummen1150 dne 12.01.2014 20:08
Na výlet do Norska jsem dal pro jistotu ULTRASEAL. Nemělo to vliv na vyvážení a defekt se nekonal,nebo jsem si ničeho nevšiml. Můžu doporučit. Aplikuje se nejlíp do nových pneu a vydrží to po celou životnost pneu. samozřejmě to funguje na normální průpichy v běhounu. Na proražený bok to nepomůže. Ale to nevyřeší nic,jen nová pneu.
Dokud nepoznáš BMW,nechybí...
BMW R1200GS
... taky záleží co si kdo představuje pod slovem off road ..
třeba Liška na svá 650 má taky liťáky a na taky s nima něco projel ..
a navíc mě se liťáky líbí vic než dráty ... ale ja jsem takovej a.s.f.a.l.t.o. m.r.d.a.l ... takže pro mě jsou liťáky super
(ch)stepan