Parker napsal:
Hoj, je nejaka norma udavajici, co je povolena odchylka pro tachometry ?
Da se tachometr nakalibrovat pokud by ,, pridaval km,,??
Tachometr s originál 19" kolem přidává poměrně dost, dá se to upravit buď použitím 21" kola nebo výměnou náhonu tachometru na kole za model tuším R 11x0 R, ale to píšu z hlavy, možná je to jinej modle, každopádně je tam jinej převod a už to měří skoro správně.
Stepan Praha
BMW R 1200 GS Triple Black
Diky ... proctu to... no me jde prevazne o vzdalenost ... rychlost neresim, kocham se ... a pak najednou cumim, ze sem moc daleko
BMW GS 1150 Adventure
Bandit 12OON
Tohle neřeším, i při odchylce 10 km/h při stovce (v mém případě 8-9 km/h) je na 100 tachometrových km ujeto o 10 km méně což je mi běžně jedno nehledě k tomu, že GPS z řídítek vůbec nesundávám a i kgyž mne nevede, zobrazuje správnou rychlost i vzdálenost. Podle GPS odměřuji vzdálenost i při navigačních soutěžích. Jetsli Ti to proměřuje o 4 km/h při stovce, ve skutečném provozu to bude méně, nejedeš totiž průměrně stovkou a při menších rychlostech to švindluje o méně, nejde o absolutní číslo ale o procento. Takže se dostaneš na celkovou odchylku cca 3% (já třeba 6%) a to není nic podstatného.
Neee ... ja to asi blbe napsal ... NEJDE MI O RYCHLOST ... ale o VZDALENOST ... v porovnani s gps a i jenejma motorkama cca mam najeto o 4-5 km vice na 100 kilometrech
BMW GS 1150 Adventure
Bandit 12OON
5% odchylka - jenom? To opravdu neřeš. Stačí, abys dal jinou pneumatiku (třeba jen jiný výrobce) a hned budou vycházet úplně jiná čísla.
Bandit 12OON
No jasně že neřeš, protože si úplně stejně přidávají i všechny ostatní...
Jen tak orientační výpočet - 5 mm vzorku na 19" (tj buď tam je nebo není - v podstatě nová vs ojetá silniční pneu) udělá na obvodu rozdíl 1,5%.
Parker - jak už někdo napsal, přidávají si skoro všechny motorky i auta, proč by se Ti někdo smál. Až budeš mít najeto 300 tisíc km a ve skutečnosti to bude 280 tisíc, je to důvod ke smíchu nad výdrží motorek BMW?
hobr napsal:
Mě tacho také přidává rychlost + 10km. Na počet ujetých km nevím. Jestli ano, tak mám menší spotřebu...
Spotrebu mas samozrejme o 10% vyssi
Pozor, tachometr obvykle přeměřuje více, než ukazatel ujetých km.
Je to tak nastavené schválně od výroby kvůli bezpečnosti, u ujetých km ten důvod není, takže tam je tacho přesnější.
Stepan Praha
BMW R 1200 GS Triple Black
Vždyť je to mechanická záležitost naháněná mechanickým náhonem. Chápu tachometr (rychloměr) ale myslel jsem, že od jeho zkreslené hodnoty se odvíjí stejně procentuelně zkreslená vzdálenost, takže když jedu podle tachometru přesně 60 km/h, po minutě mi ukáže ujetý 1 km. Nebo ne a přístroj má záměrnou, mechanicky udělanou odchylku mezi tachometrem a počitadlem km? Nikde jsem to neměřil přesně, ale při navigačních soutěžích jezdím na vzdálenost mezi jednotlivými body itineráře a přijde mi, že odchylka GPS a počitadla km je procentuelně podobná jako odchylka rychlosti dle GPS a dle tachometru.
Ivan napsal:
... myslel jsem, že od jeho zkreslené hodnoty se odvíjí stejně procentuelně zkreslená vzdálenost...
tady dělám trochu "chytrýho" ( trochu jsem si zahicksoval ) ... párkrát jsem při měření vzdálenosti a rychlosti narazil na trochu menší odchylku u vzdálenosti a i jsem to někde četl, že to je běžné, ale to je tak vše ... jenom bych to bral jako, že ta odchylka nemusí být nutně stejná, aby se s tím počítalo
IVAN: ja mam prave ppcit ze ty dve hodnoty nekorelujou ... delali jsme pokus na dalnici stale stejna rychlost , gps kontrola a ostatni motorky cajk jen ta moje ludra ujela o 5 kilaku vic ostatni se lisili ve stovkach metru
BMW GS 1150 Adventure
Bandit 12OON