Ahoj,
koupil jsem si R 1100S a po 100 kilácích co jsem se vrátil z nákupu jsem musel utřít zadní zaliskané kolo od oleje. Teče olej z rozvodovky, přes gumovou manžetu. Z hlavního ložiska to není a z převodovky také ne, rukáv kardanu je zevnitř suchý - oddělal jsem manžetu.
Po sundání manžety vyteklo tak deci oleje. Všechno jsem vyčistil a zjistil, že hladina oleje v rozvodovce je těsně pod závitem šroubu na doplnění. Minulý majitel říkal že nechal všechno dolívat ale servisák o žádné závadě nic neříkal, že to nekontroloval.
Otázka ale je:
Najel jsem dalších 100km žádný další olej se neobjevil, manžeta je suchá a olej nezmizel. Je možné že servisák oleje nalil moc a gufero si muselo upšouknout a je to ok?
nebo je to jak ?
pamatuji se, že jsem jednou kamarádovi řešil podobný problém, po vyčištění odvzdušňovacího ventilu, který slouží k vyrovnání tlaku v rozvodovce problém podobně, jak u tebe, zmizel. Jak je známo, tak se vzduch teplem roztahuje a pokud nemá kam odfouknout, ta může protlačit olej přes gufero. Mrkni na ten ventil, může být ucpaný.
Ivoš.
bmwivo napsal:
pamatuji se, že jsem jednou kamarádovi řešil podobný problém, po vyčištění odvzdušňovacího ventilu, který slouží k vyrovnání tlaku v rozvodovce problém podobně, jak u tebe, zmizel. Jak je známo, tak se vzduch teplem roztahuje a pokud nemá kam odfouknout, ta může protlačit olej přes gufero. Mrkni na ten ventil, může být ucpaný.
Ještě je ve hře varianta, že ti to proteklo manžetou a po kardanu ojetým guferem shora z převodovky. Zkontroluj si radši ještě stav oleje v převodovce..
Edit: (jo, koukám, že kdo umí číst první příspěvek, má samozřejmě výhodu DD)
Upravil Melizoy dne 27.03.2014 21:00
Wer später bremst, fährt länger schnell.
Neronis - Drákule dělalo to samé R850R, dotazem u mého servisového guru jsem se dozvěděl, že se to může stát, zejména na jaře a pokud motorka déle stála ve studené garáži. Gufero (pochopil jsem že zadní, ale nejsem si jistý) je ztuhlé a jarním provozem se může (ale nemusí) závada sama "opravit". Z eRka jsem asi 3x vypustil manžetou panáka oleje, pokaždé méně, až nakonec nic neteklo a motorka najela dalších 30 tisíc km bez problému. Takže guru měl jako obvykle pravdu...:-).
Ivan napsal:
Neronis - Drákule dělalo to samé R850R, dotazem u mého servisového guru jsem se dozvěděl, že se to může stát, zejména na jaře a pokud motorka déle stála ve studené garáži. Gufero (pochopil jsem že zadní, ale nejsem si jistý) je ztuhlé a jarním provozem se může (ale nemusí) závada sama "opravit". Z eRka jsem asi 3x vypustil manžetou panáka oleje, pokaždé méně, až nakonec nic neteklo a motorka najela dalších 30 tisíc km bez problému. Takže guru měl jako obvykle pravdu...:-).
Ta motorka byla přes zimu ve studené garáži a letos sem na ní jel myslím první. Majitel říkal že letos ještě nebyl že jen to nastartoval a tak. Snad máš pravdu. O víkendu mrknu pod manžetu a snad budeš mít pravdu