Poslední rok jsem řešil špatné startování. Po stisknutí start tlačítka se vetšinou ozvalo jen takové zahučení (píst nemohl překonat kompresi) kontrolky pohasly a nastartovat se povedlo až na druhé nebo třetí stisknutí.
Přikládal jsem to slabé baterii a krátkým jízdám do práce 3-5 minut jízdy kdy se baterie nestačila dobít. Po delších jízdách nebyl problém nastartovat tak velký, ale stejně, nebylo to ono. V červnu jsem řešil novou volnoběžku a následně potkaný motor (viz ve foru z května a června).
Příčinou špatného startování , odrovnání baterie a možná i volnoběžky byl dekompresor. Jeho spodní část doléhající na ventilovou podložku a otevírající výfukový ventil byla oběhaná (ploška na obr 1) a možná byla i unavená pružinka dekompresoru, která ho tam měla udržet do určitých otáček kdy se odstředivou silou vyklopí a přestává působit na ventil. podložku.
Můj dekompresor se po podložce jen smekal a neotevíral ventil zatímco starter točil zakousnutou volnoběžkou proti plné kompresi motoru plnou silou baterie. Z mototu se ozývali kovové rány. Kontrola volnoběžky neukázala problém Po výměně dekompresoru (dodal Ježek ADV ONE) má motor při startování normální zvuk a chytá bez nepříjemných zvuků
petersky přiložený následující obrázek:
Špatné startování, slabá baterie,strhnutá volnoběžka. Problém vyřešen. Dekompresor
Přidané 30.11.2014 14:00
Super postřeh budu si to pamatovat, jen malá otázečka neměřil jsi náhodou opoužití starý vs. nový, dalo by se to kontrolovat průběžně
Servis motocyklů BMW včetně originální diagnostiky BMW Motorrad
Špatné startování, slabá baterie,strhnutá volnoběžka. Problém vyřešen. Dekompresor
Přidané 30.11.2014 20:10
Bohužel neměřil, ale rozdíl byl patrný pouhým okem a napohmat.
V manuálu od Pegasa jsou hraniční míry. V manuálu BMW je jen jedna 0,6mm, v Pegasu dvě.
petersky přiložený následující obrázek:
Přidané 11.03.2016 09:20
Ahoj,
tak včera jsem měl menší problém s Dakarem a našel jsem podobu zde v tématu.
Včera jsem chtěl nastartovat, baterka nabitá přes noc naplno. Otočím klíčem, zapnu vstřik, počkám na kontrolku a startuju. Ozval se celkem dost hlasitý kovový zvuk a moto akorát točilo a nic. Ještě sem to zkusil 4x, zvuk se už neozval, ale začali problikávat, pohasínat budíky a baterka hin. Při vypnutí klíčku asi tak cca 2 min cvaká jakoby v budíkách a pak to přestane :-/
Jo a ještě po tom prvním startu se někde jakoby pod řídítkama/budíkama/baterkou zakouřilo celkem dost(zkrat?).
Přidané 12.03.2016 10:22
Ahoj,
Ten kovový zvuk může být volnoběžka, špatný dekompresor,, vytahaný rozvodový řetěz, vadný napínák rozvodového řetězu, atd , kouř z pod řídítek múže být startovací relé. Můžou to být i prodřené kabely
Přidané 14.03.2016 06:24
Díky. Tak nevím, v sobotu sem to natočil a jezdil v poho.....tak jestli nějak baterka je hin nebo co. Ten dekompresor teda zkontrolovat nechám. Jinak ten rozvoďák doporučuješ preventivně udělat každopádně, jo ? Řetěz + napínák ?
Přidané 29.05.2017 08:44
Ahoj, v poslední době jde moto spatně naistartovat (baterie je nová). Jako kdyby měl statér malou sílu. Je úplně ze zvuku poznat že pokud zůstaně píst před horní úvratí má s tím startér velký problém. Dále je tu problém s ránou co se ozve po zhasnutí motoru. Zpětné kopnutí (asi do volnoběžky) ?
Z tohoto tématu předpokládám, že se bude jednat nejspíš o problém s dekompresorem.
Přidané 12.06.2017 08:54
Ahoj omlouvám se za pozdní odpověď.
Ano vypadá to na dekompresor a možná napínák rozvodového řetězu.
Vizuální kontrolu dekompresoru jsme provedli s mechanikem takto.
odstrojit, sundat víko ventilů, připojit baterii a bez přívodu paliva stisknout starter. Bylo vidět jak se dekompresor smeká po hrníčku ventilu a neotvírá ho.
Přidané 23.12.2017 19:19
Prosím o radu dnes jsem startoval mašinu byli 4 stupně hned chytla pak po chvíli zdechla potom jsem ji nenastartoval a baterka dojela.Tak přemýšlím nad tím že je bud baterka v čudu nebo špatné relátko startu.Komprese jsem dělal rok zpátky a nebyl problém měnil jsem i napínák levý ale celý problém je vždy při startování prostě jak by jela na jeden válec až se zahřeje není problém a nastartuje pak na jeden škrt snad někdo budete vědět at neměním zbytečně něco jiného.
Přidané 23.12.2017 20:43
@raptor670
Asi si si spletl vlákno. Tady je to o jednoválci s motorem Rotax. Ty máš asi jeho dvouválcového nástupce.
Upravil vsezved dne 23.12.2017 20:44
'02 BMW R1150GSA, bylo '05 BMW F 650GS
Přidané 23.12.2017 20:57
Ne ne ma podle profilu 1150 gsa. Tam to muze ovlivnit i vypadle.lanko na pravem valci. Ja bych to nechal seridit nekym.kdomto.ovlada.
... servis a diagnostika BMW Motorrad
Přidané 21.01.2018 11:39
Zdravím,
vrhnul jsem se na výměnu dekompresoru, ale ten nejeví známky opotřebení. Přitom příznaky jsou. Občas při startování neotočí - nepřetáhne kompresi, při chcípnutí rána jak kladivem.
Po rozdělání byl v poloze viz foto. Takže nefunkční.
Ale po otočení (imbusem v pravém deklu) se otevřel úplně a je vidět, že otevírá.
Otázka zní, když to mám rozebrané, co s tím udělat? Vyměnit třeba jen pružinku a doufat?
Moc díky za info. Jsem trochu bezradný.
trotl přiložený následující obrázek:
[104.88Kb]
„Neodpoutávej se nikdy od svých snů! Když zmizí, budeš dál existovat, ale přestaneš žít.“
www.pycoadventure.cz
Přidané 21.01.2018 14:19
Ahoj,
můj dekompresor také nejevil žádné známky viditelného opotřebení.
S mechanikem jsme udělali takový pokus, zkusili jsme otočit motorem pomocí starteru jako když startuješ při odkrytém víku ventilů s našroubovanou zapalovací svíčkou (bez fajfky aby to náhodou nechytlo) opatrně aby necákal olej. Motor se několikrát otočil a viděli jsme, že se dekompresor po ventilové podložce smeká a ventil se neotvírá. To znamená že starter tlačí píst proti plné kompresi a má s tím velkou práci.
Doporučuji vyměnit celý dekompresor. Proto, že může být vůle mezi dekompresorem a ventilovou podložkou ale i mezi dekompresorem a osičkou na které je nasazen. Jedná se možná o desetiny mm ale když se vůle sečtou může docházet k neotvírání ventilu.
Dále doporučuji výměnu napínáku rozvodového řetězu případně i celý řetěz a vodítka (nevím kolik máš najeto moje měla mít při koupi 35 tisíc ale rozvodový řetěz a dekompresor vypadali tak na 70 tisíc, jsem asi 3. nebo 4. majitel. Kovové rány můžou být od rozvodového řetězu i načaté volnoběžky. Když jsem motorku kupoval tak prodávající mi říkal že je to normální, ale není.
Přidané 21.01.2018 14:38
Ještě něco, origo pružinka je přesně kalibrovaná na tento dekompresor.
Dekopresor působí jako excentr, při otáčkách motoru se odklání a přiklání. Při startování otevírá ventil, při běhu motoru se točí rychle a na ventil nepůsobí.
Doporučuji kompletní dekompresor objednat u Ježka.
Rozvodový řetěz a vodítka mám z Motořetězy
Vonoběžku jsem koupil přes Ebay výrobce http://www.idealez.com/ideaengineparts/home/en_US
Přidané 21.01.2018 16:01
Moc díky za rychlou reakci
Nicméně, u tebe na fotkách je vidět ta ploška, já tam nemám ani škrábaneček, fakt jak z výroby.
Když tím točím, tak normálně otvírá ventil v pohodě, je to krásně vidět.
Mě zaráží to, že když jsem to rozdělal, tak byl v nefunkční poloze, proč?????
Vždyť by měl právě při chcípání přece začít otevírat, nebo ne?
„Neodpoutávej se nikdy od svých snů! Když zmizí, budeš dál existovat, ale přestaneš žít.“
www.pycoadventure.cz
Přidané 28.01.2018 09:06
Takže dekompresor vyměněn. Asi zbytečně. Rána jak kladivem při chcípání je stále. Takže kdyby někdo chtěl, mám dekompresor opravdu netknutý, stačí koupit pružinku a radši nový čep.
Rozdíl byl jen ten, že pružinka byla oproti nové asi o 3mm kratší.
Ještě dotaz, jak se měří, jestli je napínák rozvoďáku v pořádku? Nějak to z příručky nechápu, co mám vlastně změřit.
www.pycoadventure.cz