Ahoj. Už se to tu řešilo v minulosti párkrát, ale okolnosti byly vždy trochu jiné. Proto se zkouším zeptat ještě tady. Situace – zánovní 1200 GS (r.v. 2012) s dobrou baterkou, startovala bez potíží i např. po 3-4 týdnech odstávky. Není připojeno nic jiného navíc, kromě origo držáku na Garmin Zumo přes přední can bus. Navigaci pochopitelně vždy vyndavám. Přesto dochází k tomu, že náhle jednou za 1 – 2 měsíce je ráno baterka prakticky prázdná. Koupil jsem novou, chvíli to bylo OK, ale pak znovu po pár měsících to samé. Nezáleží na tom, jestli je teplo nebo mráz. Žádný klidový odběr jsem nezjistil (protože asi nastane právě jen při té „chybě“). Vím, že u starších modelů byla nějaká chyba v SW, ale že by i této verze? Nějaký nápad kromě toho jet do servisu? Díky.
Haus1: Jo, máš pravdu mám Zumo 350. Jen mi nejde do hlavy, co tam může vadit. Myslel jsem, že v tom držáku není žádný aktivní prvek, který by si vybíral, kdy bude něco odebírat. Takže bych čekal, že to bude buď vybíjet pořád, nebo vůbec. Ale jednou za čas a tak brutálně? A dá se s tím něco dělat?
Waltr: Díky za tip na ten ZFE modul. Viděl jsem to ve fórech, ale tam jsem taky (asi špatně) pochopil, že to pak vybíjí nepřetržitě, takže motku nenastartují třeba za pár dnů. Každopádně nic nepokazím, když se objednám k servisákovi.
Bill napsal:
Haus1: Jo, máš pravdu mám Zumo 350. Jen mi nejde do hlavy, co tam může vadit. Myslel jsem, že v tom držáku není žádný aktivní prvek, který by si vybíral, kdy bude něco odebírat. Takže bych čekal, že to bude buď vybíjet pořád, nebo vůbec. Ale jednou za čas a tak brutálně? A dá se s tím něco dělat?
Waltr: Díky za tip na ten ZFE modul. Viděl jsem to ve fórech, ale tam jsem taky (asi špatně) pochopil, že to pak vybíjí nepřetržitě, takže motku nenastartují třeba za pár dnů. Každopádně nic nepokazím, když se objednám k servisákovi.
Díky moc za rychlé rady.
Zumo 350 neni 12V navigace ale tusim 6V a v kabelazi ma maly trafo.
Can bus z nejakyho duvodu obcas pri vypnuti klicku neodpoji ( neregistruje odber ? ) a to maly trafo ti tu baterku v moto vybije.
Nebo tohle byl alespon muj problem.
Kdyz je v drzaku nacvakla navigace tak se to odpojuje korektne.
Reseni jsou myslim jen dve:
- samostatny vypinac ( ma ja )
- do instalace k navi naletovat odpor ( musel bych najit jak velkej ; can bus registruje vetsi odber a odpojuje korektne ; NEMAM VYZKOUSENO )
Jestli mas tu navi od TT, budou ti to myslim schopny "opravit" tim odporem.
Upravil haus1 dne 12.01.2015 21:29
Zumo 350 neni 12V navigace ale tusim 6V a v kabelazi ma maly trafo.
Can bus z nejakyho duvodu obcas pri vypnuti klicku neodpoji ( neregistruje odber ? ) a to maly trafo ti tu baterku v moto vybije.
Nebo tohle byl alespon muj problem.
Kdyz je v drzaku nacvakla navigace tak se to odpojuje korektne.
Reseni jsou myslim jen dve:
- samostatny vypinac ( ma ja )
- do instalace k navi naletovat odpor ( musel bych najit jak velkej ; can bus registruje vetsi odber a odpojuje korektne ; NEMAM VYZKOUSENO )
Jestli mas tu navi od TT, budou ti to myslim schopny "opravit" tim odporem.
Nojo, to máš pravdu, že tam to trafo je. To by mě fakt nenapadlo, že s tím bude mít canbus takovou honičku. V tomhle případě canbus = dobrý sluha ale zlý pán :-).
Tak teď jen sehnat dobrej samostatnej vypínač - waterproof :-). Díky moc.
Upravil Bill dne 12.01.2015 21:47
To Bill:
Jeste docasny reseni, ktery jsem praktikoval .... ten drzak od navi ma dva vystouply kontakty na kterejch se da namerit napeti.
Pri zaparkovani moto jsem vzdy zkusil ( merakem v garazi nebo zarovickou z dratkama mimo domov ) jestli can bus odpojil. Kdyz ne, zapnul jsem a vypnul zapalovani a zase zkusil.
Treba 5x za sebou dokud can neodpojil
haus1 napsal:
To Bill:
Jeste docasny reseni, ktery jsem praktikoval .... ten drzak od navi ma dva vystouply kontakty na kterejch se da namerit napeti.
Pri zaparkovani moto jsem vzdy zkusil ( merakem v garazi nebo zarovickou z dratkama mimo domov ) jestli can bus odpojil. Kdyz ne, zapnul jsem a vypnul zapalovani a zase zkusil.
Treba 5x za sebou dokud can neodpojil
Super nápad, to vyzkouším úplně nejdřív, tak vlastně zjistím, že to je opravdu tím držákem. Ještě jednou moc díky.