Ahoj, chtel bych poprosit o radu Vas zkusenejsi ohledne koupe velkeho gs. Je mi 33 a nejvetsi obsah na kterem jsem kdy sedel bylo brachovo 650 gs Dakar. Obcas nejake projizdky po lese na pujcene 250 crosce. Merim 190 cm a vazim cca 100kg. Motorky miluju, nemam rad rychlost, to spis teren, vim, ze gs neni cross, je tezka. Chci motorku, ktera bude pro me pohodlna a az potkam v 90tce nakladak, chci mit dostatek vykonu na jeho predjeti, nejde mi o zavodeni, na 650gs se spolujezdkyni jsem mel pocit, ze se vykonu nedostava. Kolega co ma 800 gs povidal, ze mi bude tahle take mala. Jsem presvedceny, ze pokud na to pujdu s citem a rozumem, zvladnu to, jestli si nekdo zkusenejsi mysli opak, jen do me. A jeste maly dotazek ohledne testovacich jizd u prodejcu - co je k tomu potreba a plati se take kauce? Preji hezky den vsem.
Zdar, každopádně velké GS je dobrá volba na využití o kterém píšeš. Dospěl jsem na motorkách také ke stavu, kdy jsem si připustil, že již nejsem nejmladší a blbnutí po motokrosový trati není to pravé ořechové. Hlavně taky ty pády nějak víc bolej. I když mám celkem dost naježděno, tak o sobě netvrdím že jsem zkušený jezdec. Nevím proto jestli jsem ten pravý na příspěvek......znám ale hodně případů, kdy si někteří mysleli jak umí jezdit a pak viseli na prvním stromě. Jsem endurovej, silnice jsem sice zkoušel ale moc mě to nebere. Ostrá endura jsem vyměnil za GS, které je ideálnější na poklidné delší projížďky a ne blbnutí po okolí. Pořiď si GS a budeš spokojen....
Někdo má auto, někdo moto.....já si zvolil BMW....aneb co má kola musí mít i modrou vrtuli(na kapotě)
Ahoj, na motorkách mám najeto cca 40-50.000 km, z toho 80% na GSách, takže jsem stále také nezkušený jezdec, ale GS mohu doporučit všemi deseti. Mám zhruba stejné míry jako ty, nyní GSA LC a nemůžu si ten stroj vynachválit. Nejezdil jsem na tom tedy v žádném ostrém terénu, ale šotolinky a nějakou tu polňačku např. ve Slovinsku už mám taky za sebou a svezení je to fantastické. Laicky řečeno jede, brzdí, je pohodlná a bezpečná. Samozřejmě to lze rozvést hromadou méně či více odborných informací, na které si ani netroufnu, ale považuji se za uživatele, nikoliv znalce a nevyměnil bych to už za nich jiného. Měl jsem R1200C, krátký úlet s Dukatkou, zkoušel pár "rejží" a např. s Transalpem to vůbec nejde srovnat. Měl jsem pocit, jak když jedu na dědovým žebřiňáku. Loni jsem si sedl v Hondě na to jejich nové cestovní enduro s kardanem (koukal jsem, že už ho dělá kde kdo) a jen to posezení mi stačilo, abych z ní zase honem rychle slezl. Např. těžiště těsně pod pinďourem skutečně asi nebude to pravé ořechové :-)
Jestli mohu doporučit, vlez si do pár salonů, vyzkoušej co půjde, ale věřím, že tím akorát ztratíš čas. Mám třetí GéeSo a jinou motorku už nechci ani vidět. Používám ji hlavně na delší pojíždění, tripy a teď jsem začal jezdit i kousek dál (před týdnem např. Korsika) a neumím si představit motorku, která by mě více bavila. Konečně stačí se podívat kolem sebe. Např. na té Korsice (i cestou) bylo GS každá druhá až třetí motorka :-)
Jezdím: BMW R 1250 GSA (2020), BMW R NineT Pure (2017)
---
Jezdil jsem: BMW R 1200 GS (2007), BMW R 1200 GS (2012), BMW R 1200 GSA LC (2014)
Kup si rovnou velkou, osmikilo by ti po chvilce bylo malý (vlastní zkušenost). A když u toho budeš používat hlavu tak ji zvládneš bez problému, toho se neboj, jde z ní respekt kvůli mohutnosti, ale jak se rozjedeš tak je to pohoda
Dneska jsem si koupil časopis Motocykl a je tam zkusenost po 50 000 Km s novým LC. Kvůli ložisku v převodovce odešel komplet motor. Věřím tomu pánovi z BMW, který tam taky dostal prostor, že se jedná o výjimku a takový případy se stávají jednou za deset let, jak říkal pan Chocholoušek.... to se může stát každé motorce a klidně i dřív.... o to mi tak nejde. Co mě skutečně dostalo je, že se tam píše, že pro Němce dělají převodovky Japonci, stejně jako pro Hondu. Jsem z toho zmaten....myslel jsem, že BMW je německá motorka. Asi jsem objevil Ameriku, ale jsem z toho fakt v šoku.
Tak jsem to vykoumal. Pujcim si milacka v gsmoto.cz a myslim, ze az se svezu, uz nebude cesty zpet ???? Globalizace je sice hnus, ale kdyz je nemuzes porazit, pridej se k nim.
Davidek napsal:
Tak jsem to vykoumal. Pujcim si milacka v gsmoto.cz a myslim, ze az se svezu, uz nebude cesty zpet ???? Globalizace je sice hnus, ale kdyz je nemuzes porazit, pridej se k nim.
Vyzkoušej a uvidíš. Celkem nic nepo... ani žádným starším modelem. Má to svoje klady i zápory, nakonec jako všechno.
Já neseděl na motorce víc jak 10 let a pak skočil rovnou do 1100GS (na novější jsem neměl) a jsem spokojenej. Pár věcí je o zvyku (předtím japonec), ale to se poddá. Třeba jsem si málem rozbil hubu, když jsem si před zatáčkou ve městě podřadil o dva a po puštění spojky se mě "kouslo" zadní kolo a hned jsem byl kousek ve smyku. Prostě komprese a brzdný účinek motoru je opravdu úplně jiný než na nějakém silničním pětikilu.
Ale je to fakt o zvyku. Mám 192/120 a na 1100 mám sedlo v nejvyšší poloze a uvažuji o snížení stupaček a to jen z pohodlnosti. Na posledním vzduchové=m advikovi jsem se svezl o dovče a srovbnání mám - je to rychlejší, ovladatelnější, pohodlnější, jde lépe do zatáčky, ale to ticho, které mám s origokamny na 1100 bych nevyměnil.
Takže neboj vlka nic, němci dělají motorky pro bl.ce a opravdu odpustí leccos.
Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.
"Laskavým slovem a namířenou pistolí dosáhnete víc než jen laskavým slovem" www.elektrorv.cz
Kamarád si dělal papíry na velkou motorku ve 40, před tím jezdil jen na babetě. GSA 1200 koupil rovnou ( od Pardála ). Motorku jsem mu převezl já a on začal pomalu sám, prakticky každý den pomalu po kouskách. Dnes mu je 44 a na tom GSA najel za tu dobu 100tis. pneu do stran brousí na max. Nechtěl malou motorku, aby ji za rok nemusel měnit a rovnou začal na 1200.. je to individuální o přístupu každého.
všude dobře.....doma GSA
Od 14. 8. 2015 budu mít v zápůjčce 1150 GS z MotoTrade Třebíč. V pátek budu jezdit někde kolem, večer bych rád končil u Jemnice, s tím, že bych najel max. 300 Km, jestli se poštěstí. Ještě jsem na tom neseděl, kdyby se přesto chtěl někdo přidat, budu rád. Je to pátek a v sobotu se chystáme z Jemnice na Lipno...
Někde kolem tohoto místa bych se rád s někým potkal během dopoledne: