Když jsem letos zvažoval, jakej motocykl pořídit, respektive jestli jít do G650Xcountry, chyběla mi u něj jen jedna drobnost-plexi... Originál BMW je vážně mini a bastlit tam nějaký univerzál není nic pro mně. Pak jsem ale našel tohle od wunderlichu- http://wunderlich.de/frame.php?MakeLang=wunderlich&MakeLangID=1&lay1=2&lay2=9&lay3=1&lay4=6&prodid=8110097 -takže bylo jasno a GXC zamířilo do garáže a ještě ten den jsem navštívil Car service a plexi objednal. Prý by mohlo být za týden až dva,super, do Alp už ho budu mít.... psal se začátek srpna. Za 14 dní mi řekli, že půjde teprve do výroby a za měsic bude k dipozici. To mě trochu namíchlo, tak jsem obepsal i dealery v Reichu i ve Vídni, kde jsem se dozvěl totéž. Pomalu jsem se smířil, na stránkách TT se dozvěl o existenci něčeho co se jmenuje backorder a co má k normálnímu fungování trhu ve třetím tisíciletí vážně daleko! Minimáně bych považoval za fér, kdyby o tom výrobce či prodejce předem informoval.... V půlce září jsem místo plexi dostal nový-pevný termín-poslední týden v říjnu. A zase nic! Tak jsem napsal přímo výrobci a dozvěděl se, že výroba začne MOŽNÁ v prvím kvartále příštího roku! No, tak jsem se se vypovídal a trochu se uklidnil a třeba si z toho někdo vezmete ponaučení....
morabo přiložený následující obrázek:
Ani trosku me to neudivuje.
Objednam zbozi, u dodavatele ho vidim na B2B jako dostupny, jeste radsi volam, zbozi nedorazi.
Sem tam tu nekdo vylozi zbozi, ktery patri nekam uplne jinam, jedna se samozrejme o drahy zbozi, ke kterymu ti staci jen podpis na dodaku a kdyz chces, uz ho z tebe nikdo nevymlati.
No mazec.
No asi takhle - po letitých zkušenostech s motocyklovými díly na cruisery z USA, kde je slovo "backorder" alfou a omegou jakéhokoliv obchodu, je trh s enduro doplňky úplná pohoda. Americké backordery jsou často i v rocích! Nekecám. Výfuk světoznámé firmy Supertrapp - backorder na 18 měsíců.
Každopádně princip je v tom, že se třeba teď dělá katalog. Nafotí se tam prototypy. Jenže u řady dílů to musí jít na schválení TUV nebo u výrobce motorky a často oboje. Obě strany připomínkují, dělají se revize, mění formy, design atd. Tohle může trvat x měsíců. Pak se to teprve zadá do výroby. Mezitím se vesele berou objednávky a když z výroby přijde prvních 200ks, tak se to pošle kam? No přece tomu, kdo má nejvíc objednáno v "backorderech" - takže 1. USA, 2. japonsko, 3. UK apod.
Takhle to funguje se vším. Kupoval jsem si domácí kino. Backorder z října do února. Doplněk na auto z tištěného katalogu - backordered, budou v létě (byl podzim). Jo přátelé, to je život. Nic nenormálního.
Tomáš Kocanda www.touratech.cz
Touratech e-shop: http://shop.toura...
Všechno ostatní e-shop: http://www.techge...
Na maily se snažím odpovídat co nejdřív, na SZ a messengery sporadicky!!! Pokud chcete odpověď rychle, napište mail nebo zavolejte 602 349970...
Mozna je to bezny, ale uplne spatne.
V elektronice se tohle ale nedeje. Jestli jsi cekal na kino od rijna do unora, byl to model, kterej proste dosel. A ne ze by byl v katalogu a neexistoval.
Alda: omyl. V případě toho kina to byl výrobek Samsung, který inzerovali od podzimu (HT BD 02) a opravdu nebyl dostupný. Nakonec jsem to koupil z Pixmanie (samostatná story) ale i přes problémy jsem to i s výměnou nefunkčního kusu měl kino doma dřív než bylo u nás v prodeji. Podle mě to tak je opravdu skoro se vším - v určitém okamžiku (veletrh) se pustí novinářské obrázky a specifikace nových věcí a v reálu jsou na trhu nejdřív za půl roku. Vem si telefony - na každém mezinárodním veletrhu se ví, co bude následující kvartál nebo půlrok ve výrobě. Naše firma dělá mimo jiné nějakou profesionální obrazovou techniku - hlavní veletrhy jsou v USA na jaře a v Evropě na podzim. Na jaře všichni (!) zveřejní nové věci v různém stadiu rozpracování nebo návrhu. Na podzim se předvede závěrečná fáze v betatestech (nebo alespoň trošku funkční) a když to dobře jde, do konce roku to dostanou první zákazníci.
Ale k těm motorkách - vezmi si od prodejce H-D hlavní katalog Custom Chrome. To je bible každého majitele H-D a má tisíce stran. Tak třetina se dělá už léta a je to dostupné. Třetina se dělá v cyklech ale není s tím problém. Cokoliv na letošní nebo i loňské modely se vyrábí nebo bude vyrábět přesně tak, jak jsme psali - berou se objednávky a série má třeba 500ks. Z toho se prodá třeba 300ks těm, kteří čekali a 200 se nechá na skladu. Další výroba se naplánuje za půl roku. Během té doby se prodá těch 200 a berou se další backordery atd. Nic nenormálního. Akorát je rozdíl v tom, že linky na výrobu elektroniky myslím jedou jen jeden výrobek a pak se to nenávratně ukončí a dělá se jiný. Jenže kdo by chtěl 3 roky starý telefon? Ale 3 roky starý doplněk na 3 roky starou motorku vůbec nevadí, takže výrobci mění výrobu podle plánu a jen se upravuje počet v sérii podle množství objednávek a odhadu prodejů - do určité míry.
Ještě jeden příklad - počítačové součástky. Typicky pevné disky. Taky se stane že nějaký typ prostě v žádném skladu není a nemá je ani výrobce ale ví se termín, kdy bude další várka na cestě (typicky z Thajska) a do té doby se berou objednávky. *******************************
Na maily se snažím odpovídat co nejdřív, na SZ a messengery sporadicky!!! Pokud chcete odpověď rychle, napište mail nebo zavolejte 602 349970...
V ostatnim se nepohybuju, tak nevim a nekomentuju, ale s tim kinem teda cumim, fakt to tak nebejva skoro nikdy.
To, ze je zbozi porad nedostupny je uplne bezny, ale nestava se, ze by nebyly novinky. Vsechno to proste neni az kdyz zasoby dojdou.
Tak by mě v této souvislosti zajímalo, jakto bude s novým katalogem TT 09 a časovou dostupností inzerovaných dílů.....
Upravil bluesbery dne 22.11.2008 22:52
bluesbery: katalog bude do konce ledna. Každý rok je tlačí všichni distributoři aby začali vyrábět dřív. A každý rok nám říkají to samý - co jde, to se do výroby dává okamžitě po skončení vývoje nebo testování (případně po schválení výrobcem motorky - to je případ BMW, KTM a nově i Yamahy nebo TUV - to je u některých věcí kriticky nutné - bez toho třeba v Německu neprošli technickou). Nejhorší je čekání na TUV a na věci vyráběné v kooperaci nebo subdodavateli. To je případ skoro všech padáků a nosičů v komaxitu s vyjímkou KTM, které dělají sami. A čehokoliv plastového. A když se to sejde - třeba příklad letošního plexi na F800GS a je to výrobek dodávaný jako OEM někým jiným a ještě bylo potřeba TUV, je to peklo, protože se to předělává podle požadavků zkušebny ale v externí firmě a je to zdlouhavé a když se to opakuje 3x a co pokus, to třeba 7 tisíc EUR, je to fakt peklo. Proto mě nepřekvapuje to zdržení u konkurence - což bylo původní téma.
Některý věci se už vyrábí, na některé novinky už teď píšeme objednávky na jednotlivé jarní měsíce v přesných počtech kusů a na něco se prostě bude čekat. Letos měli okamžitě skladem (nebo do 14 dnů v případě vyprodání) 92.7% katalogové nabídky, což z těch tisíců věcí není špatný. Rok a dva předtím to bylo kolem 75%, takže to je o dost lepší. My jsme letos čekali vlastně jen na ty plexi a padáky nebo jednu část padáků na F800, ostatní chodilo celkem rozumně. V létě skončil jeden z dodavatelů černých dílů, to byl problém ale náhradního dodavatele našli celkem rychle. A na příští sezónu chtějí postavit skladovou halu na materiál, který se v létě těžko shání, aby byli víc nezávislí na dovolených jiných firem. Tak to snad bude OK.
Jinak katalog na streetline nový nebude, ten co máme teď je i na příští rok. Hlavní katalog bude mít asi 1000 stran.
To čekání je pokaždé nekonečné a kolikrát nepochopitelné, ale musím upřímně napsat, že i když jsem se kvůli TT taky letos trochu navstekal, tak po dodání to stojí za to, jejich výrobky jsou vynikající. A abych nechválil jen jednu stranu tak od té doby co vzal Wunderlich pan Žlábek jsem i tam maximálně spokojen.
No to já právě moc ne... V TT jsem taky čekal, ale nějak se mi to snažili vysvětlit, omluvit, navíc byli všichni velice vstřícní, zajímali se třeba taky kdy mi můžou zavolat a podobně. Prostě jsem měl dojem, že jim jde o zákazníka a že dělají maximum, snaží se mi pomoct najít to nejvhodnější. Jeden dražší díl mi vyloženě rozmluvili, protože by nesplňoval co jsem chtěl atd... V Car service se musím pomalu doprošovat, objednávku si zapsali do nějakýho ušmudlanýho sešitu, kde teď bude bůhví na který stránce. Navíc mi řekli, že zájemců mají dost, takže to moje plexi klidně prodají, někomu jinýmu. Vím že to čekání není přímo jejich vina, ale nikdo mě neimformoval že to hrozí. Když mi pak sdělovali že to bude trvat, řehtali se u toho a vyloženě se tím dobře bavili (což nechápu, to oni přece přichází o kšeft). Zkrátka mám tam ten totalitní pocit, že já jsem tam kvůli nim a ne oni kvůli mně a to mi vadí asi ze všeho nejvíc.... Jen doufám, že si to tam nikdo nepřečte a že se toho pos... plexi vůbec někdy dočkám...
Maiali nel Fango!
morabo napsal:
No to já právě moc ne... V TT jsem taky čekal, ale nějak se mi to snažili vysvětlit, omluvit, navíc byli všichni velice vstřícní, zajímali se třeba taky kdy mi můžou zavolat a podobně. Prostě jsem měl dojem, že jim jde o zákazníka a že dělají maximum, snaží se mi pomoct najít to nejvhodnější. Jeden dražší díl mi vyloženě rozmluvili, protože by nesplňoval co jsem chtěl atd... V Car service se musím pomalu doprošovat, objednávku si zapsali do nějakýho ušmudlanýho sešitu, kde teď bude bůhví na který stránce. Navíc mi řekli, že zájemců mají dost, takže to moje plexi klidně prodají, někomu jinýmu. Vím že to čekání není přímo jejich vina, ale nikdo mě neimformoval že to hrozí. Když mi pak sdělovali že to bude trvat, řehtali se u toho a vyloženě se tím dobře bavili (což nechápu, to oni přece přichází o kšeft). Zkrátka mám tam ten totalitní pocit, že já jsem tam kvůli nim a ne oni kvůli mně a to mi vadí asi ze všeho nejvíc.... Jen doufám, že si to tam nikdo nepřečte a že se toho pos... plexi vůbec někdy dočkám...
a co si nechat neco vysochat od bystrickeho?
Sice to asi nebude uplne pruhledny, hlavne ale at nekouka
btw: jinak je to hroznej jihad
17 cm
----------------------------------------------------------------
BMW R1200GS LC od 2013, BMW F800 GS od 2008,
Aprilia SR 50 Factory, Praga ED 250, CFMOTO CFORCE 520 Gen2
njn, jeden známej dělá pěný věci z karbonu a za dobře, taky už jsem to zvažoval... Možná to přes zimu zkusím. Ale když už bych něco takovýho dělal, tak pořádně, třeba nějak takhle, jen nevím jestli to má smysl...
morabo přiložený následující obrázek:
morabo: myslím že jinak než s humorem někdy ty situace s dodavateli nejdou zvládat. Věř mi, že se musíme občas firem doprošovat aby nám poslali něco "mimo pořadník". 100% jsem přesvědčený, že to nemysleli tak, že by se smáli tobě ale tomu, jak se "zase" změnil nějaký termín.
Jinak rozdíl je asi v tom, když prodej doplňků někdo dělá takříkajíc na plno a nebo jestli to má jako vedlejší činnost k servisu. Vidíme to u jiných prodejců v zahraniční - pokud má někdo jako hlavní činnost prodej motorek, doplňky jsou na vedlejší koleji, to samé moto-cestovky (snad s vyjímkou SK) - kvůli tomu skončil vloni původní jihoafrický dovozce. V sezóně zavřeli doslova krám a jeli všichni na tour s klienty na 3 týdny, protože "to je živí" a lidi volali do německa že mají objednané věci a že tam je zavřeno atd. Holandsko třeba - to dělá náš dobrý známý - tam je to úplně jasně vidět. Prodávají asi 500 nových motorek a tuším 1500 ojetých ročně a dělají na to servis. Prodej nějakých doplňků je proti tomu prd a je to hlavně kvůli pestrosti nabídky.
morabo: s tím neprůhledným štítem je to asi takhle - pokud jezdíš převážně ve stupačkách, tak je to v pohodě ale jestli si myslíš, že budeš jezdit v sedě s nějakým účinným neprůhledným štítem (jako je ten příklad prototypu HPN rally), tak zapomeň. Mám to doma a věř mi, jsou situace, kdy jedeš absolutně poslepu. Stačí technická pasáž někde v lese, kde potřebuješ přesně najet a nevidíš vůbec nic. Pokud vsedě nevidíš na přední kolo, budeš s tím zápasit.
morabo napsal:
njn, jeden známej dělá pěný věci z karbonu a za dobře, taky už jsem to zvažoval... Možná to přes zimu zkusím. Ale když už bych něco takovýho dělal, tak pořádně, třeba nějak takhle, jen nevím jestli to má smysl...
zkousels eBay apod?
+ Janov, Chanov, Zizkov, Ostravu, Moravske Budejovice, Caslav, Mesice atd... nikde nic?
Upravil hicks dne 24.11.2008 13:05
17 cm
----------------------------------------------------------------
BMW R1200GS LC od 2013, BMW F800 GS od 2008,
Aprilia SR 50 Factory, Praga ED 250, CFMOTO CFORCE 520 Gen2
TomasTT napsal:
morabo: s tím neprůhledným štítem je to asi takhle - pokud jezdíš převážně ve stupačkách, tak je to v pohodě ale jestli si myslíš, že budeš jezdit v sedě s nějakým účinným neprůhledným štítem (jako je ten příklad prototypu HPN rally), tak zapomeň. Mám to doma a věř mi, jsou situace, kdy jedeš absolutně poslepu. Stačí technická pasáž někde v lese, kde potřebuješ přesně najet a nevidíš vůbec nic. Pokud vsedě nevidíš na přední kolo, budeš s tím zápasit.
jj, to je právě ono. Sice jak to jde tak vstávám, ale je mi jasný, že do silničního provozu to bude spíš mínus a tak se do toho zrovna neženu... Navíc časem bych GXC chtěl nechat přítelkyni a ta by na tom byla ještě o dost hůř a stejně bych to nějak předělával. Plexi je prostě nejlepší volba a jiný pěkný, než to od "milovaného" wunderlichu prostě bohužel není. Takže jsem zpátky na začátku a nezbývá mi než se dát na modlení.
Maiali nel Fango!
já objednal díl Wunderlich ve 2B Motu při pořízení motorky tamtéž....13. června.....do dneška jej nemám...když napíšu dotaz, odpověď je, že to ještě nepřišlo....a není to jedinný problém s 2B Motem, než prodali motorku, to snaha byla...takže s nimi raději příště nejít do kontaktu....
morabo napsal: