Zdravim vsetkych.
Chcel by som kupit GS650ku avsak mam par otazok.
Prvou z nich je ako su na tom motory, kolko km priblizne znesu?
Viem ze to zalezi od sposobu jazdy, ale zaujimalo by ma kolko su tieto motory schopne zniest km.
Ci sa mi oplati kupovat moto s 20000-30000km ci viac, alebo si mam radsej priplatit za moto ktora ma okolo 10000-15000km. Samozrejme ze cim menej tym lepsie.
Dalej som si vsimol ze je tu zvlast forum pre motory rotax, ktore su lepsie, alebo v com je rozdiel od tychto dvojvalcov?
Jedna sa o prvu moto, preto som sa aj rozhodol pre mensiu kubaturu.
Takisto aj cenovo je to inde.
Dakujem vsetkym za opovede, ospravedlnujem sa ze som zakladal nove vlakno, ak tu uz take je kludne ma nasmerujte.
Je to fakt individuální. jsou tu lidi co mají najeto nemálo přes 100 tis.km bez zásadnějších problémů. já mám 70tis a taky jsem neměl větší závadu-spotřebák se nepočítá- a stator altu jsem vyměnil spíše preventivně, než aby mě někde nechal na cestě;hodně záleží jak předchůdci byli poctiví na údržbu a jak s moto celkově zacházeli.Jak píšeš že 650ku - no -za mě -radši přišetřit a jít do osmikila protože po čase bys to stejně vyměnil za osmikilo jako už mnozí před tebou a ještě na tom provaříš love-je to na tobě ; co se týká najetých km při koupi -to máš tak,může být motorka s 50ti tisíci ,opečovávaná v supr stavu a může být s dvacíti s kterou prali o zem v terénu a údržbu moc neřešili. určitě bych se díval na stav celého mota ,určitě bych požadoval servisní knížku
Ano uz aj nad 800kou som rozmyslal.
Slo mi skor o to ci boli tieto motorky robene so zamerom na vysoky najazd...viem ze nove vodou chladene 1200ky tusim? znesu hoodne, kludne aj niekolko sto tis. km-co mi znamy hovoril ktory ju ma.
800 by som riesil najradsej avsak je dost cez mojrozpocet.
Pokud by jsi šel do 800 tak doporučuji rok 2010 a víc.. od 08-10 se sere motor (neřikam že u všech, ale dost jsem o tom četl) nebo nějaka 08 ktera už ma danej jinej motor (zase 2010 a víc).. takže tim se zase zvedá pořizovací cena :/
Peter asi len začínaš hladať, lebo máš v tom dosť nejasno.
Sú jednovalcové F 650 s motorom rotax 650 ccm - skoro zhodné s A Pegaso 650
sú dvojvalcové F 650 a F 700 s motorom rotax 800 ccm
potom sú F800 s prakticky rovnakým motorom
Kolko znesú vodníky 1200 sa globálne nedá povedať, lebo ešte málo kusov má nabehaných porovnateľné množstvo km ako vzducháče 1100, 1150, 1200 no tie vydržali hodne.
Žiadny výrobca nerobí motorky zo zámerom na vysoký nájazd, no všeobecne sa dá povedať, že všetky motorky vydržia aspoň 100 000 km a toto číslo sa znižuje o prúsery pri údržbe a používaní.
Ak si teda začínaš vyberať motorku mal by si o sebe povedať trochu viac, napr.
výška, váha - si na "endurofóre" tie su relatívne vysoké a asi by nebola moc veľká zábava začínať s "krátkymi" nohami na vysokej adventure s 250 kg.
Chceš jazdiť iba cestu, či už aj teraz Ťa priťahuje offroad?
Plánuješ často spolujazdca?
Už si na niečom jazdil?
Nieco malo mam odjazdene aj na jave 250, doma sa mi povaluje skuter rv. 67 je to 175ka celkom prijemne povozenie.
Ja sam som dost vysoky preto aj chcem vysoku motorku a cestne ma az tak nelakaju, takze som sa rozhodol pre enduro. Meriam 186cm a vazim okolo 75kg, cize vysoky a chudy.
Spolujazdca planujem casto, priatelku, malinka lahunka, dokopy mame tak 120-130kg.
Co chcem jazdit tak to je pre mna jasna vec, dlhsie trasy po cestach, nezpevnenych , polnych atp. Offroad ako taky ano ale nejake skakanie jasenie sa po kopcoch nasich lesov to nebude. S tym ratam, a na zaciatok by som nerad prilis silnu moto. Uz aj ta 800ka sa mi zda moc ziva a ako sa poznam iba by som si ublizil. Preto radsej mensie slabsie naucit sa to a potom ked tak nieco vacsie.
Este doplnim, ze konkretne pozeram verziu dakar, co som pozeral mala by mat trosku lepsi podvozok??? info ktore som si neoveroval ale na YT som nasiel par testov kde klasicka f650gs bola na tom o cosi horsie v terene ako verzia dakar.
Asi tolko o mne.
Upravil Peter M dne 11.09.2015 17:13
Pokud jsi takový střízlík a tvoje přítelkyně taky a vzhledem k tomu co píšeš že by si chtěl jezdit tak verze dakar 650 je pro tebe dobrá volba -po výkonu neprahneš a těch 50 kobyl vám bude při vaší váze stačit -já vážím mnohem víc a byl jsem celkem spokojen i při jízdě ve dvou; dakar = spolehlivost nízká spotřeba,relativně lehké -tady chybu neuděláš.
Vdaka pani, velmi ste mi pomohli uistit ma v mojom vybere, ak by vam nevadilo, hodil by som sem linky jednotlivych moto a spolu by sme niektoru vybrali, mozno to stihnem este tento rok ak nie moto budem kupovat az na jar 2016.
kim napsal:
Pokud jsi takový střízlík a tvoje přítelkyně taky a vzhledem k tomu co píšeš že by si chtěl jezdit tak verze dakar 650 je pro tebe dobrá volba -po výkonu neprahneš a těch 50 kobyl vám bude při vaší váze stačit -já vážím mnohem víc a byl jsem celkem spokojen i při jízdě ve dvou; dakar = spolehlivost nízká spotřeba,relativně lehké -tady chybu neuděláš.
PS ještě-podle mého vkusu- Dakary v barvách a designu po roce 2004 jedny z nejhezčích motorek co do vzhledu
Ahoj. V březnu jsem kupoval dakara 04, ~22k km (v cebii se nezdálo že by byl nějak přetočenyý). Kupoval jsem ho v podstatě se stejným rozmyslem, jako máš ty. Tedy první vetší moto. Předtím jen drandění polňaček na fichtlu, pak dlouhá pauza. Před finálním rozhodnutím že to bude dakar, jsem uvažoval i o jiných (ktm, honda, yamaha), no nakonec jsem se ze zištných důvodů rozhodl pro něj.
Po půlroce asi těžko hodnotit. Nenavštívil jsem žádnou enduroškolu, zkušenosti jsem sbíral na silnici, ani jsem se nenechal nikam vyvézt do lesa (od zkušenějších). Tudíž mám zkušenost jen z cesty.
Je to fajn motka. Sice to nežehlí nerovnosti jak by člověk chtěl, nemá 120 koní, ráfky jsou snad z bláta, sedadlo snad z plastu... ALE, baví mě.
Zatím jsem na ní najel spíš nic než moc, ale 2-3 x týdně 400-500 km, a dovezla mě všude. Já ~181 cm 83 kg, 50 kobyl bohatě stačí na utíkaní feldám v serpentinách. Po 17 tankováních spotřeba +- 3.3 l (cesta, kufr/tankvak 00 prd kilo).
Závěrem snad jen to, že rada typu: "kup silnější, stejně bys ji časem měnil" má sice váhu, ale dost lidí stejně jezdí slabší kubatury. Počítej jen s tím, že pokud nenarazíš na nabídku dobře vybavené motky, budeš si ji muset vybavit sám, a to pak tečou peníze proudem.
Jinak já například kupoval motku 3 roky a dobrých deset inzerátů mi proteklo mezi prsty Takže pozor na horkou hlavu, ale zase se s tím moc nepárej. Stejně s velkou pravděpodobností neodhalíš nějakou záludnost, kterou budeš muset řešit.
Ještě bych dodal, že někdy marně hledám šestku.
Upravil Nahdar_Vebb dne 18.09.2015 12:15
Na kupu pojde so mnou kamos ktory ma velkeho brata, takysto som rozmyslal aj nad hondou transalp, twin atp. Mam na muske moto plne vybavene za cca 90 000kc
Cize suchplechy, kufre, predne sklo, chranice ruk, usb zasuvk atd. Kazdopadne kufre si viem spravit aj sam, pracujem s hlinikom, nerezou a klasickym zelezom ako zvarac, nebude pre mna problem si motorku dovybavit za babku Takysto ochranne a padacie ramy.
Ja rozmyslam nad touto: http://www.motork...26376.html -ano tento link je od tryskaca...z levoce pochadzam preto som ho sem hodil.
pripadne: https://www.zoner...bum/795814 -na tuto pokukujem uz dlhsie a velmi sa mi paci.
a tryskac, pozeral som aj apriliu pegaso ale bmw je moja srdcovecka uz par rokov, preto sa k nej priklanam, samozrejme sancu som dal aj honde, yamaha ma az tak nenadchla. Mozno este aprilia...
Upravil Peter M dne 13.09.2015 15:14
schrek tie staršie pegasá moc nepoznám, ja som doporučoval tú novšiu s motorom minareli-yamaha.
Má celkom slušný odkladací priestor pod sedlom a aj schránku na nádrži. Vôle ventilov sa riešia ešte šróbkami a celkovo na mňa pôsobí príjemným dojmom. Ale nikdy som ju nema
len som sa vozil s ňou a pár krát aj na nej.
Peter ak pridávaš do výberu transalp môžeš aj strom 650.
Ja by som videl hodnotenie spomínaných moto asi takto:
turistika : strom,transalp,pegaso,dakar
offoad : dakar,transalp,pegaso,strom
No tie rozdiely sú veľmi malé, takže vybral by som si moto u ktorej by zafungovala "chémia". Čo je u Teba pravdepodobne Dakar.
Všetky motory spomínaných moto vydržia dosť. ale ak majú viac natočené treba počúvať zvuky pri naštartovaní a vypnutí motora - volnobežka štartra.
A nezabudnúť na podvozok prepákovanie tlmiče.
Přesně tenhle model má kolega, kupoval to od mého kamaráda, kde na tom jezdila jeho žena. Upřímně, motorka neurazí, nenadchne. Padáky a rámy na to koupíš jen takový pochybný - poloviční síla materiálu, jak se dělá na GSa, celkově doplňky k tomu nejsou a když, tak pochybný, plastový, neznačkový, "nijaký", skoro bych řekl nespolehlivý. Nějaká podpora či rady na netu skoro nulová, spíše zahraniční weby. GSa jsou tady rozebraný do šroubku, dozvíš se všechno, seženeš taky všechno, i když někdy to chce čas. Možná do toho světa Aprilia moc nevidím, ale nemyslím si, že by to byla správná cesta...
Aj tato vec, ze je tu vela for plnych GSiek a vela ich vidam aj na cestach, ma presvedcila, ze bmw bude fajn volba.
Pani dakujem za pokec mam v tom jasno uz nic ine nehladam idem do dakaru. S Hackerom sme si uz pisali snad sa dohodneme
Dakujem kazdemu za nazor.
Este sa ale opytam, momentalne pozeram po obleceni pre mna a pre priatelku, co to som precital o znackach ako 4SR, MBW, padama tusim?? Starsie vlakna popisovali tieto znacky ako podradnejsie no nie zufalo zle, dnes to vidim tak ze koly snahe udrzat sa na trhu zlepsili ako design tak kvalitu..ja osobne by som siel do niekorej z tychto znaciek-pred par rokmi nie dnes ano...co vy na to?