mama rallye pro 3 -prave oprate a chcem sa spytat na to ako sa ma spravne starat po prani o taketo handry (impregnacny spray? ak ano tak aky..)
idealne postrehy a rady od majitelov ktori to uz nejaky ten rok jazdia
ak je to tu niekde uz rozobrate tak sorry, hladal som ale nenasiel som
vdaka, raptor
live fast, die young be wild, have fun
Ja kupoval v Rockpointu tekuty prasek + tekutou impregnaci, ktera se dava misto avivaze. K tomu outdoor program v pracce a vysledek supr.
Chce to ale predem namocit, na ten outdoor program se to sice neposkodi, ale taky nijak extra nevypere. Odmocit a hodit do pracky mokry.
Já zkoušel něco podobnýho...taky prášek a impregnaci a výsledek 0
Je možný,že tomu vadí tvrdá voda,protože tady je to fakt hodně,ale prostě to nezabralo vůbec.Nejlepší je dobrá pláštěnka
Servis motocyklů BMW Praha- východ
(po dohodě, tel.: 773767249, 776602104) http://www.youtub...er/PETRGSA
GTX se pochopitelně prát musí - pokud se nepere, zkracuje se jeho životnost a zhoršuje prodyšnost. Pochopitelně kromě případu, kdy se používá za sucha a majitel se vůbec nepotí, což v praxi moc často nebývá..
Praní odstraňuje mastnostu, která se k membráně dostává mimo jiné právě z potu a mastnota je pro goretex smrt. Naopak "impregnaci" je potřeba používat s rozumem - zdaleka ne všechno, co se prodává a nabízí je vhodné na GTX a to platí i o pracích prášcích a gelech. Vyhledejte si nějaké články o povrchovém napětí a smáčivosti, bude to jasnější. Ve zkratce - většina pracích prášků je agresivních - jejich úkolem je s nejmenším množstvím přípravku vyprat z látky úplně všechno a pokud možno co nejvíc oholit vlákno aby látka vypadala co nejvíc "čistě". Proto se tam přidávají enzymy, tenzidy, křemičitany, zeolity, zjasňovače..
Ale my nechceme, aby se vypralo všechno - chceme aby látka měla malou smáčivost - aby se na ní dělaly ty velké kapky a voda se nevpíjela. Pracím práškům jde o pravý opak. Proto jsou prací prášky na membránové oblečení relativně málo účinné - neperou špínu "dočista dočista" ale taky neostraní z vlákna to, co tam je užitečné. Ale po několika praních se z látky, která se chovala "vodoodpudivě" stane smáčivý hadr i kdyby se to pralo v tom nejšetrnějším prostředku. Proto je potřeba třeba na třetí praní přidat přípravek na na obnovení původní úpravy vláken - zvýšení povrchového napětí a snížení smáčivosti. Efekt je podobný jako u impregnací ale je to trošku něco jiného, i když se to často nerozlišuje. Impregnace ale velmi často sníží prodyšnost látky (a to třeba i úplně) a to nechceme. Správná "impregnace" ne. U látek, které jsou třeba opatřené DWR zátěrem je to fuk ale u vrchní vrstvy GTX oblečení by to bylo špatně.
Takže prací prášek (nebo gel) - co nejméně účinný, který odstraní jen mastnotu a nečistoty mezi vlákny ale nevymyje úpravu tkaniny
"Impregnaci" takovou, která je určená na membránové oblečení a nesnižuje prodyšnost a jen obnoví nesmáčivost látky.
Vložky nebo lamináty - je to úplně jedno. Peru na nejnižší teplotu (často na studený program). Pokud je oblečení nějak hodně špinavé (zaschlé bahno...) tak to vyperu předtím v ruce kartáčkem a snažím se dostat nejhorší špínu z látky. Podle nálady používám NikWax TechWash (zelený) nebo Perwolll Sport&Active. Dávám asi 1.5dcl na komplet bunda + kalhoty nebo 2dcl kdy˛k tomu přidávám ještě další membránové oblečení. V pohodě se s tím dají vyprat i GTX rukavice, bunda na kolo, lyže apod. Jednou za 3 praní přidávám namísto aviváže do příslušeného kastlíku v pračce přípravek NikWax TX.Direct Wash-In. Ten se teoreticky může aplikovat i bez praní ale já to dělám takhle a funguje to. Kritický je, aby se to aplikovalo do mokrého oblečení.
Ždímání dávám na nejnižší rychlost. Oblečení pochopitelně bez chráničů - ty zbytečně tlačí látku na stěny pracího bubnu a zbytečně se to drhne. Všechny zipy zapnout a pozapínat sucháče.
Suším to pak obvykle jen tak pověšené na terase ale gore na školeních říká, že jednou za čas se má oblečení usušit v sušičce na program "vlažný vítr" nebo prostě na nejnižší teplotu jako kdyby šlo o hedvábí. Některé sušičky na to mají extra program (funkční oblečení). Já se přiznám, že jsem to od roku 1990, kdy jsem si koupil první GTX bundu nikdy nezkusil. Ale i ta moje úplně první Salewa GTX, kterou pořád mám, vypadá perfektně a kupodivu pořád funguje - i po 25 letech! V dešti se na ní dělají ty velké kapky, nepromokne, je prodyšná.. Jasně - tohle je outdoor a zátěž je mnohem nižší než v případě motorky, kdy větrem látka třepe vysokou frekvencí a tlak vody je mnohem vyšší atd. Každopádně - používat GTX bez praní je jistá cesta, jak dosáhnout toho, že to někde začne propouštět - u lidí, kteří se hodně potí, je to fakt jen otázka času.
Tomáš Kocanda www.touratech.cz
Touratech e-shop: http://shop.toura...
Všechno ostatní e-shop: http://www.techge...
Na maily se snažím odpovídat co nejdřív, na SZ a messengery sporadicky!!! Pokud chcete odpověď rychle, napište mail nebo zavolejte 602 349970...
Paul...RP2 jsem neměl nikdy, RP3 mám a jsem maximálně spokojen. Je fakt, že GSA nepoužívám místo krosky a neválím se v tom v blátě. 2x jsem v tom upadl v menší rychlosti a poznat na tom není nic. Peru to 2x ročně a impregnuji bundu a kalhoty. 3x v dešti cca 100 km, bylo to mokré, ale po dešti to bylo za 30 km suché.
všude dobře.....doma GSA
Rallye (modro-bílá bez vložky), Rallye Pro i Rallye Pro 2 byly vyráběné z Cordury a vložka byl klasický Z-Liner GoreTex. Rallye Pro 3 by měla být vyrobená z Cordury, kterou si nechalo BMW vyrobit - alespoň takhle se to prezentovalo v tisku. Jestli je to pravda, to těžko říct - bmw je v tomhle případě (a na rozdíl od předchozích modelů) hodně skoupé na specifikace. Látka má denzitu 500, pravděpodobně to není polyester ale nylon, nicméně některé panely jsou prý vyrobené z polyesteru kvůli komfortu. Membránová vložka je "speciální BMW" bez specifikace typu.
Není pravda, že by výrobci, který to pro BMW dřív vyráběl, vzali licenci na GTX. BMW vyrábělo v Indonézii a v té továrně vyrábí například Dane, takže rozhodně dělají dál jak s cordurou, tak s goretexem. Důvod pro změnu je celkem jasný - tohle je levnější.
Poměrně hodně majitelů co sem chodí si stěžuje, že po celkem krátké době vypadá to oblečení hodně "jeté" a z té látky lezou chloupky. Vložka prý je málo prodyšná a potí se v ní.
Já tohle posoudit neumím, máme zkušenosti jen s RP, R2 a RP2. Všechny tyhle modely jsme měli koupené a jezdili v nich - tenkrát nic lepšího asi nebylo. *******************************
Tomáš Kocanda www.touratech.cz
Touratech e-shop: http://shop.toura...
Všechno ostatní e-shop: http://www.techge...
Na maily se snažím odpovídat co nejdřív, na SZ a messengery sporadicky!!! Pokud chcete odpověď rychle, napište mail nebo zavolejte 602 349970...
to ja som sa napodiv v RP3 nepotil do 26 stupnov a to som mal vlozku, bmw termopradlo a tricko a to patrim skor medzi tych potivych. Bol som z toho megaprekvapeny lebo v rovnakej situacii v DI-FI by sa zo mna liali litre potu. Kazdopadne RP3 je pre mna obrovsky kvalitativny a funkcny rozdiel a to DIFI co este mam bolo zatial to najlepsie co som mal na sebe oblecene.
live fast, die young be wild, have fun