Možná jsem slepý, ale nemohu najít vlákno o svítilnách a bez nich se přitom na outdoorových akcích neobejdeme. Přitom je to pestré téma, každý máme jiné zkušenosti. Takže co na cestách používám já?:
- Čelovka - celkem obyčejná, LED, na 3xAAA monočlánek, spolehlivá, přitom nejspíš Asie. Má ale problém a kvůli tomu ji vyřadím - nešťastně umístěný vypínač a v brašničce/kapse se sama zapíná. Používám do cca 20 metrů, v rámci tábořiště, při chůzi apod.
- Další svítilnu, jsem kdysi kupoval u TT v Popradu. Klasická ruční, lehká, odolná, kvalitně zpracovaná, kombinace plast, kov. bílé světlo ale LED to není, mám na malou a střední vzdálenost, cca do 30 metrů. Zajímavé ale je, že přední část se dá vysunout dopředu a odkryje se"skleněný" válec, v jehož středu zůstává žárovka, takže z toho je lampička na postavení i pověšení, používám hodně ve stanu. Přitom průměr svítilny je asi 25 mm a délka necelých 10 cm, takže vyloženě kapesní.
-chybělo mi něco na delší vzdálenost. A včera dorazila malá (25x137 mm), lehká (89g bez baterky), vodotěsná a nárazuodolná svítilna Fenix PD 35 TAC, tedy v taktickém provedení, které spočívá ve volitelně taktickém svítícím režimu, přední části použitelné na údery či možností montáže na zbraň včetně dálkového ovládání. Jinak je to sice kapesní svítilna, ovšem pozor, s výkonem až 1000 lm a komfortním dosvitem až 200 metrů!!! Výkonových stupňů je kvůli úspoře baterky víc. Včera jsme ji se sousedem srovnávali s jeho "handgranátem" o hmotnosti kilo, 5W LEDkou a 25 cm dlouhým akupakem. Dokonalá úderová zbraň, protivníka by jí šlo umlátit snáze než basebalovou pálkou. A malý Fenix ji porazil! Jsem nadšený a když jsem viděl ten výkon, napadlo mne další použití a to jako přídavný, popř. po prasknutí žárovky ve světle motocyklu i provizorně hlavní reflektor, fakt na to má! Navíc tenhle výkon se dá použít i k obraně, oslnění a dezorientaci protivníka, asi i zvířete. Ke svítilně mám zatím jeden akumulátor (3500mAh) a nabíječku, která má USB i Micro USB konektor a lze ji použít i jako powerbanku!
Ivan přiložený následující obrázek:
kurna fix Ivane .... ma se.reš
sa vies tak pekne hrat, Tvoje prispevky o "hrackach" pre velkych chlapcov mam rad
Skoda ze nemozem prist k Štefimu, bych Ti nakazal vziat ju - pozrel by som si ju.
Jestli pojdes, tak pozdravujem Štefikovcov a vobec vseckych ktorych Vas tam poznam, at mate pekne pocko a vikend sa vydari
Navigačný výjazd motocyklov podľa itinerára www.rallykopanice.sk
Tak já jsem už jsem víc než půl roku vlastníkem svítilny Fénix UC35 (http://www.kroniu...actCat=101) ..a musím říct že svítí naprosto parádně strašně se mi líbilo že dokáže svítí až 150 hodin což jsem prostě musel otestovat... Svítilnu jsem položil na stůl s plně nabitou baterií.. Na nejmenší světelný tok (14lm který na běžné prisviceni naprosto stačí) svítila 148-149 hodin!! Takže za mě tyhle baterky rozhodně doporučuji jinak na 80% času s ní svítím na druhý režim ktery je 50lm což je stále víc než kdejaka obyčejná svítilna
Upravil Magmar dne 24.09.2015 11:17
Vlk - na Štefitech jdu, je to u nás, nesmím chybět. Hračky si občas kupuju a mám rád kvalitní věci, co dlouho vydrží a je na ně spolehnutí, po letech si obvykle říkám, že díky kvalitě jsou vlastně levné...
Magmar - UC35 byla alternativou a s příslušenstvím by mne stála ještě asi o 300,- méně. Nakonec jsem dal přednost o něco menším rozměrům, nepatrně menší hmotnosti a možnosti přepínání do taktického režimu u PD35 TAC, která má navíc přední část tvarovanou pro možnost úderů. Ale máš pravdu, výkon je prakticky totožný.
Já bych tedy ještě, přidal další parametr - možnost nabíjení z USB, jak u svítilny ruční tak u čelovky, už žádný AAA, AA a další nabíječ (krám co zabírá místo, protože si ji vezmeš-co kdyby)sebou na cestu. Ideálně sjednotit nabíjení i s ostatním, kamera, dálkové ovl., telefon, F4XT atd. Powerbanku vozím sebou, dvakrát, jednou napájím kameru přes den a večer případně vše potřebné nabiju ve stanu, bez potřeby shánět zásuvku i kdyby byla poblíž, alespoň nikde nic nezapomenu. A druhou za jízdy nabíjím.
Když budu kupovat novou čelovku tak třeba toto http://www.petzl....gPPk24uf6g
Já používám čelovku PETZL asi 4 roky...balím ji jako první kamkoli jedu jak na motorce, tak na ryby a pod. Stála kolem litru, ale kdyby jsem kupoval kupoval na tržnici, tak jich za 200,-kč za tu dobu spotřebuji za 1.500,-. Hýčkám si ji
všude dobře.....doma GSA
no právě...to je samý kabel, dobíjení helem, mobilu a ještě čelovky , k tomu vozit Powerbanku...ne ne za mě zlatý AAA , tankovat musím stejně a mají je všude na světě
všude dobře.....doma GSA
Téma "svítilny" by mohlo být adept na nekonečnou diskuzi.
Každopádně - jsou lidi, kteří mají třeba 50 různých čelovek. Nekecám - znám ho osobně.
Já mám po baráku taky třeba 10 různých, možná i víc. Celkem bych to rozdělil do třech kategorií:
- křápy které nějak fungují a je mi líto je vyhodit
- kvalitní domácí svítilny
- spolehlivé, skladné a výkonné na cesty
- taktické
První kategorii mám různě po šuplíkách - většinou čína, ve všech případech kovové tělo. Vypadají úžasně, výkonné diody ale jednou svítí jakoby ztlumeně, někdy vůbec a je potřeba vyšroubovat a zašroubovat víčko nebo se svítilnou klepnout atd. Prostě jsou to nespolehlivé krámy. Většina z toho jsou nějaké reklamní, pár jsem jich i koupil v naději, že tahle bude lepší než ty jiné ... nebyla
Ty spolehlivé domácí jsou většinou starší Maglite, které prostě fungují a používám je, když jdu v noci něco zkontrolovat někde na zahradě apod. Prostě spolehlivé ale staré a vesměs s žárovkou.
Na cesty mám jen dvě - na klíčích miniaturní MicroLight od firmy Photon. Měl jsem jí od první verze (bez aretace) a teď mám asi třetí nebo čtvrtou generaci s výkonnější LED. Je to úžasná věc. Druhá je čelovka - starý Petzl (4x LED + žárovka) jsem vyměnil za LedLenser H7R2. Naprostá spokojenost.
A taktické - Streamlight Scorpion xenon a novější ThruNite s LED a ovládáním na předpaždí.
Osobně už nechci žádné neznačkové OEM LEDky - i kdyby byly sebelíp eloxované a vypadaly fantasticky. Když to člověk nejvíc potřebuje - leží někde za trámem a potřebuje si posvítit na nějaký kabel v nepřístupném místě a svítilna pohasne na 1/10 výkonu kvůli nějakému studeňáku, tak je to k vzteku. Ale když jde fakt o něco důležitého - hledá se ztracený klíč v noci na louce apod - tak tyhle krámy fakt nejsou spolehlivý. *******************************
Tomáš Kocanda www.touratech.cz
Touratech e-shop: http://shop.toura...
Všechno ostatní e-shop: http://www.techge...
Na maily se snažím odpovídat co nejdřív, na SZ a messengery sporadicky!!! Pokud chcete odpověď rychle, napište mail nebo zavolejte 602 349970...
Tady se s Tomášem shodnu. Svítilny LED LENSER a čelovky PETZL. Samozřejmě doma mám spoustu jiných svítilen, ale spoleh na ně není, což mi doma zase tak neva, prostě sáhnu po jiné. Na běžky jsem jeden čas používal něco neznačkového, kupodivu fungovalo docela dlouho a dobře, až jsem to ztratil.
Jinak i ty levnější čelovky od PETZL, TIKKA, TIKKINA, TACTIKKA jsou už naprosto dostačující na kempování a naše použití. A když spadnou do půllitru s pivem, tak to přežijí.... :-D
pepanek1150 napsal:
Tomáši, když se chci podívat na http://www.tourat...C3%ADtilna , tak ta novinka svítilna nějak nejde otevřít
Hmm, nechápu. Vyhledává to někde v chache, protože ten výrobek už dávno v nabídce nemáme. Zavolám do firmy, co nám ten systém dělá, aby to vyřešili. Když se to zadá bez diaktritiky "svitilna" tak je to OK, chyba vzniká tou češtinou. Kde se tam ty položky berou, když už dávno neexistují, to netuším. Dík za upozornění.
Na maily se snažím odpovídat co nejdřív, na SZ a messengery sporadicky!!! Pokud chcete odpověď rychle, napište mail nebo zavolejte 602 349970...
TomášTT - třeba takhle, před chvilkou proběhla zkusmá montáž. Dálkáč na předpažbí nebo na přední ručku (pokud není rozložená jako dvojnožka), po stranách má krytky, po jejich sejmutí se do vzniklého výřezu vloží dálkáč.
Ještě foto svítilny, i když na zbrani. Ta svítivost je famózní, nechtěně jsem si bliknul do očí nejslabšími 60 lm a pár sekund, i doma na světle, mžoural a měl mžitky před očima, přitom těch 60 lm není jinak nic moc, tak na hledání spadlých klíčů přede dveřmi. Ve tmě, dostat do očí dávku 1000 lm, bych byl na dost dlouho vyřízený... Přitom je to malá kočka do kapsy a v dlani není skoro vidět.
Jo to je ten druhej nejslabší svit.. Na světle je to nic moc ale pokud si s tím svítíš ve tmě tak to bohatě stačí fakt už ji používám dlouho a nedám ji z ruky.. Fakt parádní věc nabíjení přes USB je taky vynikající jak už tady bylo psáno
Já používám tyhle svítilny na cestách i doma neboť mi už asi před 10 lety odpojili elektřinu.Mám jich asi 20.Můžu to vřele doporučit zejména méně zámožným lidem,stojí to pár korun a životnost je velmi vysoká.
3axap přiložený následující obrázek:
Dobrá volba Vlastimile, občas jsem to používal na terase. Ale na cesty je to pro mne neskladné a vodotěsnost a nárazuvzdornost taky nic moc. Když vypnou elektřinu, mám nejradši svíčku. Ale ako zbraň může petrolejka fungovat dobře (po úpravě Molotovův koktejl či něco husitského) a umím si představit i montáž na střelnou zbraň, třeba ji pověsit na hlaveň...
vlastimil: no to je pecka, já myslel, že jsi pořád u v1 (svíčka ve svícnu) nebo v1.5 (svíčka ve skleněné lampě). A přitom jste už upgradovali na V.2 (petrolej). Počkej až dojdeš na V2.5 (tlakový benzín s punčoškou). To je pecka! *******************************
Ivan napsal:
Ale ako zbraň může petrolejka fungovat dobře (po úpravě Molotovův koktejl či něco husitského) a umím si představit i montáž na střelnou zbraň, třeba ji pověsit na hlaveň...
Týjo, a já myslel, že si jen tak vymýšlím. Ale nabízí se to.
Zpět ke svítilnám, narážím na popis arzenálu TomášeTT. Jako úchyl na nože, zbraně, pouzdýrka všech druhů a jako hračička miluju i svítilny. Ale opravdu kvalitní jsem nikdy neměl, snad s vyjímkou prastaré Maglite a obrovské čelovky Coleman, kde byla normální žárovka a kromě zpracování ničím, ani svítivostí, nevynikala. V práci prodáváme LEDkové baterky i čelovky, mám doma asi 5 kusů, ale občas, jak píše Tomáš, přestane svítit, musí se s ní zatřást a tak. To samé čelovky s různým počtem LED, celkem spolehlivé, ale na krátkou vzdálenost. Vloni jsme naskladnili baterky a čelovky s jednou LED jako ve Fenixech, ty se povedly, svítí skvěle, daleko a dokonce jsem se zatím nesetkal se závadou, cena je ale vyšší. Mezi ručními 2 handgranáty s dobíjecími Li-On akumulátory, velké, celokovové svítilny s fantastickou svítivostí, myslel, jsem, že výkonově nic lepšího není. Až doteď, kdy Fenix PD35 TAC strčil tu výkonnější do kapsy.
Mimochodem, Fenix je vodotěsný (hloubka 2 metry, 30 minut) a nárazuvzdorný (pád z 1 m výšky), ale odolnost je taková, že výrobce dodává výše uvedenou montáž na zbraně včetně vojenských pušek a brokovnic a tenhle provoz vydrží jen nejlepší z nejlepších. V sadě byla i sada těsnění včetně krytu vypínače. Někdo tu popisoval možnost USB nabíjení akumulátoru přímo ve svítilně (např. UC35), to bohužel nemám, váhal jsem, ale nakonec jsem šel do PD45 TAC i vzhledem k tomu, že mne zaujala nabíječka, co slouží i jako powerbanka. A protože svítivost až do vybití neklesá a není ani signalizace stavu baterky, teoreticky může dojít k vybití kdykoliv. Pak je nejlepší sáhnout do kapsy pro rezervní aku a vybitý dát na externí nabíječku, přičemž svítilnu mohu dál používat.
TomasTT napsal:
vlastimil: no to je pecka, já myslel, že jsi pořád u v1 (svíčka ve svícnu) nebo v1.5 (svíčka ve skleněné lampě). A přitom jste už upgradovali na V.2 (petrolej). Počkej až dojdeš na V2.5 (tlakový benzín s punčoškou). To je pecka!
Tož já mám toto, asi tři roky, ale ještě jsem se nedostal k tomu, abych ji vyzkoušel...prý taky špička..ale ve své třídě