stan jsme řešili dlouho, chodili se dívat na různé výstavy a zvítězil tenhle. Chtěli jsme, aby měl přijatelnou váhu a hlavně rozměry a aby stál aniž by se musely zapichávat kolíky do země - ne všude je to možné. Opravdu funguje, obstál ve velkých deštích i ve vichřicích v Patagonii, zatím nejeví známky opotřebení. Hlavně je super to, že stan má velkou předsínku, kde dám opravdu vše, co potřebuji, výborně větrá a je skladný. Jediné, co by lidé mohli postrádat je to, že nelze postavit jen moskytieru.
Spacák - i tady na gs foru jsem stále četl, jak je naprd peřový - navlhne atd. Byl jsem rozhodnut pro spacák z umělých vláken, v Hudy mi jeden nabídli - tří sezonní spacák, splnoval vše, co jsem chtěl, až na to že byl velký jako kůn, těžký jak kráva a prostě když jsem v něm ležel jsem si připadal jakoby na mě hodili 3 velké tlusté peřiny.. ukázali mi peřový spacák, splnoval stejná kritéria co se teplot týče ale byl asi o 2kg lehčí a podstatně menší! lehl jsem si do něj a cítil jsem se jako v chorvatsku když ležíte pod prostěradlem...http://www.hudy.c...-seda.html xkrát jsem spal jen v moskytiéře, byla rosa taková, že motorky vypadaly jako po dešti, spacák za pár minut vyschnul, nesmrdí, funguje.. kdybych nebyl líný tak postavím stan a spacák nemá šanci zmoknout. Je to ohromný rozdíl oproti umělého spacáku, už vím, že vždy budu chtít jen peřový.
Vařič - každý říkal.. Vemte benzinak, vzali jsme..už bych do toho asi nešel. Všude jsme narazili na outdoor shopy, hlavně v Patagonii.. Proste všude a všude meli kartuše na plyn. Benzin je fajn kdyz jde člověk na hory a vi, ze nebude mit možnost koupit kartus ( a ani tak si nemyslim, ue by jednu spotřeboval ) porad se srat s benzinem, vsechno pak smrdi, vsechno je cerne, spatne jsem zavrel viko te termosky a benzin se mi vylil na polstar od vařiče taky vsechno smrdi...už ho mam, tak dokud bude slouzit si ho necham, ale pak koupím zase klasicky plyn za 500kc a bude.
Moskytiéra - nemám moc rád spaní ve stanu, když to teda není nutné, tak jsem chtěl moskytiéru, kterou budu moc použít v teplých nocích když bude nebe plných hvězd... všude na netu jsou moskytiéry, které jsou sice fajn, za pár peněz ale mají velké ALE - nemají podlážku. Ve Střední Americe je taková havět, kterou opravdu na obličeji v noci nechci, lehce se odkopete a moskytiéra je rázem k ničemu.. opravdu jedinou moskytiéru, která by vše splnovala mají v TT http://www.tourat...-2436.html tak jsem si na to zvykl, že jsem v ní spal opravdu často.. je to lepší pocit - mátě něco kolem sebe, můžete si vedle sebe dát knížku, pítí a v noci to neztratíte, je to pořád na stejném místě a navíc se neprobudíte s bodanci hmyzu. Opravdu doporučuju těm, co jedou do přírody a nechějí tahat stan. Moskytieru jednoduše zavážete kamkoliv - já ji dávám vždycky na mřížku motorky, je to tak akorát výška.
2. oblečení
Oblečení na motorku jsem vybíral dlouho, limitovaly mě samozřejmě peníze, ale zase nadruhou stranu jsem nechtěl žádný shit, přece jenom jsem v tom měl ujet více než 40tis km. V Motozemi jsem narazil na Revit - nikdy jsem to na sobě neměl, jen jsem o tom slyšel.. když jsem si oblíkl bundu hned jsem věděl, že tohle chci mít na sobě více než půl roku! Neskutečný rozdíl oproti tomu, co jsem kdy jezdil.. zpracování, materiál, zipy, kapsy..prostě vše je opravdu špičkové a jsem s tím nadmíru spokojený! nemohl jsem udělat lépe - za tyhle peníze. Konkrétně mám http://www.motoze...-stribrna/ a kalhoty. Cena je adekvátní za to, co tyhle hadry nabídnou. Mám za sebou jeden pád v cca 50ti kmh, oblečení má už přes 30tis km, v Americe nám sněžilo, měli jsme záplavové deště, více jak 40st v poušti, všude se s tím válím, nějak to nešetřím.. jednou jsem to dal do pračky - oblečení je opravdu jako nové! žádné volné švy, žádné seknuté zipy, nic! opravdu paráda.. jsem z toho nadšený. Vím, že mi tyhle hadry vydrží x let to se za tu cenu vyplatí! Mohl jsem porovnat s oblíbenou českou značkou po stejném nájezdu km... nesrovnatelné.
Boty - jasná volba - Sidi Adventure, nikdy před tím jsem je neměl, jen jsem četl samou chválu tak jsem po ních sáhl - super!! nejlepší boty co jsem kdy měl.
Přilba - Uvex enduro, koupil bych si další dvě, kdyby se ještě vyráběly.. škoda jim
Funkční prádlo apod. - v Hudy mi říkali, kupte si Merino věci - opravdu to funguje. nikdy jsem nebyl na takové ty dražsí věci, nevěřil jsem tom.. třičko s krátkým rukávem za 1300??? no, dobře, vezmu jedno s krátkým a jedno s dlouhým... včera jsem tričko měl 6. den na sobě - celou Kolumbii , kdy teploty neklesly pod 35 stupnů a vzduch byl horší jak fén... na tričku jsou mapy potu, přes den mokré jako bych se v něm koupal... 6 dní a třičko nesmrdí!!! opravdu nesmrdí.. prostě týden v potu a klidně bych v něm šel večer na pivo a nikdo by to nevěděl. Merino funguje! Pro někoho asi žádné prekvapení, pro mě ano.. nikdy jsem tomu nevěřil a myslel jsem, že to budou vyhozené peníze..
Rukavice - tyhle mám 2 roky, mají cca 40 000 km, v Americe xkrát zmokly, že jsem je musel ždímat, namazal jsem je jednou... rukavice stále fungují, žádné díry, žádné povolené švy, pořád krásně měkké.. za mě super, koupím si je klidně zase! http://www.motoze...ma-d-tour/
3. vybavení motorky
Kufry - pro mě to byla jasná a osvědčená volba -BIG HUSKY EVO 4. Nejenom že je s Romanem super zkušenost, ale prostě fungují... měl jsem je vždycky a věřím jim i ted. Spadl jsem cca 15x - většinou ze stojánku, jak se rádo říká, ale jeden již zminovaný pád byl na štěrkové cestě v Torres del Paine, kdy jsem jel cca 50kmh. motorce se nic nestalo, vše chytl kufr. Ten samozřejmě šrámy má - tvarově už není co býval, musel jsem použít hodně síly, abych ho vrátil do původního tvaru - šlo to. není 100%ní ale prostě funguje dále! Panty i zámky drží, těsní - nikdy jsem neměl nic vevnitř mokré ani dokonce po opravě kladivy a kameny.. za ty peníze, český výrobce, funguje! Každý, koho jsem potkali, se mě ptal co to jsou za kufry.. nikdo nevěřil, když jsem řekl, že jsou made in czech a kolik stojí... lidi koukaj.
Držáky Bartus - tihle dva musí k sobě, domluva opět na jedničku, kdo Tomáše zná tak ví... od mřížek, padáků až po držáky kufrů..vše od Toma. Držáky super, plní funkci na kterou jsou vyrobeny, při zmíneném pádu jeden napraskl - byla to opravdu šupa, ale jsem rád, že to není uděláno na největší sílu, radsi at praskne - svařil mi jej první Pedro ve vesnici, než aby mi praskl rám motorky..
Takže kdo se rozmýšlí co dát na novou sezonu - doporučuji tyhle dva kluky!
Přemýšlel jsem, jaký vzít vzducháč - vzal jsem klasiku papír plus TT molitánový http://shop.touratech.cz/unifilter-for-bmw-r1150gs-r1100gs-r850gs.html vypravný je opravdu za chviličku, stačí i igelitka a trocha vody.. používal jsem ho hlavně v Argentině a Chile, kdy se hrozně prášilo - na dlouhé cesty ideál - taková pojiskta že vždy mám čístý filtr když potřebuji.
Pneu - Mitas 07, ani vteřinu jsem nepřemýšlel o jiných.. brali jsme si dvě sady. Hodně lidí je pomlouvá, jiní opěvují... já budu vždy ten druhý, podle mě výborná guma! A ví to nejenom češi... švýcar, co jede 3 roky kolem světa je měl, měli je němci, co jeli do Ushuaii, měl je španěl co jede dva roky kolem světa... takže at si říká kdo chce co chce, ta guma funguje!
BTW - žádný defekt za 24000km... Tuk tuk a zítra určitě pichneme
4. ostatní
Dlouho jsem řešil foták - vzali jsme Olympus Stylus 1. Podle mě fotí krásně, vydrží i trošku nešetrné zacházení, na jedno nabití udělá cca 800 fotek! což je parádní! a automatická krytka objektivu je taky výhodou..
Máme s sebou GoPro 4 silver. Bál jsem se toho, jak každý píše kolik vydrží baterka... naprosto s tím nesouhlasím - po 3 měsících natáčení vím, že ta baterka absolutně stačí! natočí cca 3h záznamu.. kolik víc potřebuji? První týden měníte baterku denně - to jen proto, že natáčíte všechno...a zbytečně. TEd už vím, co chci natočit a co mám - baterka mi vydrží klidně týden. Navíc náhradní stojí pár korun - nabité jsou za 3 hodiny - tak na co bych potřeboval aby kamera vydržela natáčet 10h??? jedině proto, aby to pak dalších 10 hodin promazával...
Tlumiče nám dělal Pavel Beran - výborná spolupráce, i ted na cestách, když jsem něco potřeboval, moc velká ochota! Díky
Určitě si ještě na něco vzpomenu, budu postupně přídávat.
Kdyby chtěl někdo vědět vít - klidně se ptejte, rád poradím.
naprcccs přiložený následující obrázek:
To cesky moto obleceni taky neni spatny za polovicni cenu, opotrebeni mi taky prijde rychlejsi, ale zipy mam ok vsechny, jeden povoleny sev opraven zdarma, proste funkcne stale bez problemu jen estetika. 22tis km 2 roky 5-35°C. Jinak na takovou cestu se urcite vyplati investovat do obleceni, zalezi jen na rozpoctu. :-)
Honda XL600R
KTM 790R
BMW GS
Kdybyste chtěli někdo něco konkrétního tak napište Ja mam teď plnou hlavu toho, jak se dostat do Panamy... Tak se mi nechce moc přemýšlet
Upravil naprcccs dne 29.03.2016 14:24
vorel napsal:
já z toho teda hlavně pochopil žes všechno vybral správně
Z těch hlavních věcí nejspíš ano..samozřejmě je pár věcí, které mam buď zbytečně anebo nejsou tak dobré, jak bych čekal. Výše jsem psal, tohle jsou věci se kterými jsem spok.
Cidas napsal:
naprcccs: Jedete oba i v mx brýlích?
Oba mame Uvex Enduro - čili plexi. Brýle máme s sebou - zbytečně. Ja je teda používal asi 3 dny..když jsem v arg přejel své sluneční, v zavřené helmě bylo vedro, pak jsem sehnal sluneční a mx brýle šly zpět do kufru...jezdili jsme tuny prachu na Ruta40 a Carretera Austral...zavřená přilba a sluneční brýle bohate stačí.
Tak je dulezite, ze ty hlavni veci slouzi. Ja sel do revitu defend z akito desert a rozdil je to velkej a nejen kvuli coretexu ale i celkove strih je lepsi. Takze revit urcite neni spatna volba. Ale nezkusil jsem zatim nic lepsiho, takze zatim nemam srovnani. Ale celou zimu na skutru jsem prezil v pohode.
S ostatnim nemam zkusenosti, ale musim rict, ze s tim perovym spacakem jsi me nahlodal
Splněný sen moje 1100GS
sice to působí jak reklama sponzorů nalepených na kufrech, ale taky jsem si z toho něco vzal. Já měl péřák taky v plánu, ale v našich podmínkách se bojím, že za vlhkých večerů a rána ten spacák prostě ztrácí izolační vlastnosti. Ale jsem nahlodanej ho koupit.
KOCHAČ AMATÉR http://mardock.ra...
Mardock napsal:
sice to působí jak reklama sponzorů nalepených na kufrech, ale taky jsem si z toho něco vzal. Já měl péřák taky v plánu, ale v našich podmínkách se bojím, že za vlhkých večerů a rána ten spacák prostě ztrácí izolační vlastnosti. Ale jsem nahlodanej ho koupit.
Nejde o sponzory..nikdo nám nedal ani Kč. Vybíral jsem pečlivě, tak jsem spokojen a sirim to dál.. Samozřejmě napíšu, kde jsem co koupil.. To je samozřejmý. Pak už je to na každém.
A co se spacáku týče... V CR podle me není šance abys zažil takovou rosu jakou jsme zažívali my v Patagonii...ráno byla opravdu takova vlhkost že jsem mel blastry plné vody.
naprcccs napsal:
A co se spacáku týče... V CR podle me není šance abys zažil takovou rosu jakou jsme zažívali my v Patagonii...ráno byla opravdu takova vlhkost že jsem mel blastry plné vody.
pravdou je, že péřák je určenej do oblastí s nižší vlkhostí vduchu např. vysoko v horách aby peři uvnitř nenavlhlo. Asi se nemusí jednat jen o to, že na to padne rosa, ale o relativní vlhkost vzduchu, která pronikne skrz obal. Ale asi to risknu když to chválíš.
KOCHAČ AMATÉR http://mardock.ra...