Zdarec odbornící,
řeším repasi baterie do AKU vrtačky Makita. Origo baterie je 14,4V a 2,4Ah, články jsou NiMH. Potřebuji udělat repas, ale nevím, zda jsou lepší články NiCD nebo NiMH. Vrtačku nepoužívám moc často, prostě příležitostné hobby použití.
Pro srovnání NiCD 2,5Ah za 1969 Kč včetně DPH
NiMH 3 Ah 1768 Kč včetně DPH
Co soudíte?
Upravil MartinM77 dne 12.05.2016 07:53
Nikdy neříkej, že něco nejde, protože se vždycky najde nějakej iniciativní kretén, který neví, že to nejde a udělá to..
Dal bych NiMH už kvůli nabíječce, pochybuji, že bude stejná jako na NiCD. Makitu prodáváme dlouhá léta, NiMH baterky byly nástupcen NiCD, ale dlouho poměrně brzy byly nahrazeny LiOn. Určitě budou lepší než NiCD, jen bacha na dlouhou dobu bez provozu, mají poměrně rychlé samovybíjení. Ale jak jsem pochopil, tyhle baterky jsi už měl tak víš jak na ně. Mohu se zeptat, jak dlouho vydržely?
Tím neříkám, že NiCd baterky jsou špatné, je to taková klasika, která se na trhu ještě chvíli udrží, já mám doma akušroubovák Bosch s NiCd, 13 let starý a baterky jsou stále původní. už asi nemají kapacitu jako dřív, ale to mi nevadí, nikdy nepracuji tak dlouho abych je vyšťavil..
Ivane já vlastně ani nevím, vrtačku jsem kupoval starší, takže těžko říct jak jsou baterie staré. Když jsem se ptal na ceny v různých obchodech, tak mi v jednom technik tvrdil, že právě NiCD mohu nechat klidně rok bez provozu a po roce se jim nic nestane... což mě celkem překvapilo...
Nikdy neříkej, že něco nejde, protože se vždycky najde nějakej iniciativní kretén, který neví, že to nejde a udělá to..
Ono je to v podstatě jedno, nabíjení NiCd A NiMh se trochu liší citlivostí Deltapeaku, výhodou NiCd bylo, že se mohou namáhat vyššími proudy, jak nabíjecími tak i vybijecími, to NiHh byly na zátěž choulostivější, těm to nedělalo dobře a šli do kytek dříve.
Podstanější je vědět jak skladovat aku!! NiCd Ve stavu vybitém, to znamená na minimálním napětí a NiMh se skladují ve stavu nabitém, což pro tendle účel je vhodnější.
Vono je to jedno, já mám v malé akuvrtačce NiCd články které dříve dost nalétali v modelu a neskladuji je ve stavu vybitém. Tehdy jsem potřeboval aku do vrtačky, NiMhy chcíply, tak jsem vybral články ze starých NiCd paků do letadla, které byly po ruce. Ve vrtačce jsou leta, možná deset let, vrtačka je používána málo a necítím že by bylo něco špatně, myslím kdyby tam byly NiMhy tak ty by odešli dříve.
Takže je to jedno
Upravil JirkaHK dne 12.05.2016 09:29
JirkaHK napsal:
Ono je to v podstatě jedno, nabíjení NiCd A NiMh se trochu liší citlivostí Deltapeaku, výhodou NiCd bylo, že se mohou namáhat vyššími proudy, jak nabíjecími tak i vybijecími, to NiHh byly na zátěž choulostivější, těm to nedělalo dobře a šli do kytek dříve.
Podstanější je vědět jak skladovat aku!! NiCd Ve stavu vybitém, to znamená na minimálním napětí a NiMh se skladují ve stavu nabitém, což pro tendle účel je vhodnější.
Sice nevím, co je to Deltapeak, ale nevadí :-)
To je fakt rozdíl, zda baterie skladuješ ve stavu nabitém, nebo vybitém?
Já jsem pro NiCd. Stejně jako JirkaHK je znám hlavně z modelů. U modelářů se tvrdí, že NiMh jsou nejhorší baterie, které se kdy používaly. NiCd výrazně lépe snášejí vyšší proudy a jsou časově odolnější (déle vydrží). Jen při stejné velikosti mívaly NiMh větší kapacitu a mají výrazně větší samovybíjení. A s tím skladováním si hlavu nelam, jedná se o ideální stav, který stejně u nářadí nebuš schopný dodržet. U modelů je to třeba období mimo sezonu, tedy dlouhodobé skladování přes zimu.
Jinak já řešil stejný problém, a nakonec to vyřešila LiPol baterka z Číny, ale to už musíš trochu bastlit a hlavně používat speciální nabíječku. Cena ale byla čtvrtinová.
Upravil Miho dne 12.05.2016 10:09
Ano, kup NiCd, nabíjení neřeš, to bude v poho, NiMh bych nevěřil, že mi vydrží deset let, teorie je jedna věc, praxe druhá(skladování). Jen jednou za čas aku vybij do mrtě a nabij, třeba dva cykly tím se obnoví kapacita(paměťový efekt, třeba ne tolik, ale bude, při jenom přibíjení), nebo v případě že by se ti zdálo, že kapacita klesne. Já bych koupil NiCd.
Upravil JirkaHK dne 12.05.2016 11:54
Tak jsem ještě pro jistotu psal dotaz na firmu, která repase provádí - přikládám jejich odpověď:
oba dva typy je nutno skladovat v nabitém stavu. Pokud se Ni-Cd akumulátory podvybijou, tak se dají většinou ještě zprovoznit, pokud jsou delší dobu podvybité Ni-MH akumulátory, tak se může stát, že pak již nepůjdou nabít vůbec.
Ni-Cd akumulátory jsou tedy odolnější, Ni-MH akumulátory mívají větší kapacitu, ale je nutno častěji je dobíjet kvůli rychlejšímu samovybíjení.
Doporučuji vám tedy raději Ni-Cd akumulátory, dokud se ještě dají sehnat (je možné, že již příští rok dojde k zákazu těchto akumulátorů).
Takže volba je jasná - Ni-Cd. Děkuji za názory :-) Nikdy neříkej, že něco nejde, protože se vždycky najde nějakej iniciativní kretén, který neví, že to nejde a udělá to..
MartinM - nicholas1 napsal:
Ivane já vlastně ani nevím, vrtačku jsem kupoval starší, takže těžko říct jak jsou baterie staré. Když jsem se ptal na ceny v různých obchodech, tak mi v jednom technik tvrdil, že právě NiCD mohu nechat klidně rok bez provozu a po roce se jim nic nestane... což mě celkem překvapilo...
S dlouhou dobou bez provozu/nabíjení jsem myslel NiMH. Už to vysvětlili kluci po mně...