Díky chlapi, jen mne zajímalo jestli bych našel jeden druh oleje pro F800GS a R1200GS. Mám doma oba a popravdě lít jen jeden druh oleje do obou by mi o něco málo ulehčilo život.
Upravil Radig dne 14.09.2016 15:59
Radig napsal:
Díky chlapi, jen mne zajímalo jestli bych našel jeden druh oleje pro F800GS a R1200GS. Mám doma oba a popravdě lít jen jeden druh oleje do obou by mi o něco málo ulehčilo život.
Tak dej 10W50 nebo 15W50 a můžeš ho použít do obou motorek, které zmiňuješ.
...po dohodě servis a diagnostika moto BMW...
Teď dám na radu Tondy 10w50, uvidím co na to šicí stroj F800GS 2011 is history (76000Km)
CRF 1000 Rally Red 2016 is history (47000)
Yamaha Tenere 700 zatím 40 tis
10W50 má více modifikátorů viskozity, takže se rychleji opotřebovává (dlouhé řetězce polymerů se po zahřátí oleje doslova stříhají v zubových čerpadlech na kratší a olej je postupem času řidší a řidší. Vůbec bych se nebál použít 15W50. Čím nižší je totiž rozdíl mezi "zimním" a "letním" číslem, tím je olej "jednodušší" (obsahuje méně různých modifikátorů) a tím je stabilnější. Pokud nejezdíte vyloženě v minusových teplotách, tak to není problém, olej je lehce čerpatelný i při teplotě kolem nuly a motor F800 zahřívá tak rychle, že mu nepatrně hustší olej při studeném startu nevadí.
Já tu desítku používám protože ,,řidší "studený olej se rychleji rozvede při studeném ,,suchém " motoru do mazaných míst ,olej měním striktně po najetí intervalu takže údržbu nepřetahuji; jinak je pravdou že patnáctka dostačuje co se týká provozu v našich podmínkách
Upravil kim dne 21.03.2017 19:56