Ahoj, byl někdo v poslední době? Zajímá mně průjezdnost, bezpečnost, tipy atd. Chtěl bych letos do Azeru, nechce se mi tam i zpět přes turky, tak přemýšlím vzít to naokolo.
Byli jsme tam v září 2016. Čečna a Dagestán je to nejhezčí, co jsem do teď viděl. Naprostá pecka a celkově ten východní Kavkaz vypadá úplně jinak / líp , než v Gruzii. Obě tyto země jsou součástí RF, takže bezpečnost maximální + to, že "díky" tomu, že tam měli 10 let nazpět problémy s "černokněžníkama" a podařilo se jim je vykopat, vybudovali kompletní sít check pointů na celém uzemí a neustále probíhá namátková kontrola vozidel, aby se tam nepašovali zbraně a kontrola dokladů, aby se tam nepašovali ti ****i, takže když překousneš, že na každým hlavním tahu tě bude co 20 km někdo stavět, tak je to úplně v klidu. Lidi max. hodní a vstřícní.
Minimálně 50 % cest je šotolina, ale luxusní a dalo by se tam po horách jezdit měsíc a neměl bych dost... a to jsou to hodně malý země.
Příště už bych rozhodně vynechal Ázerbajdžán a pojezdil jenom tam (Dagestán, Čečna) a horem zase zpět.Jsem rád, že jsem tam byl, ale fakt to stačí jednou... ikdyž kydy typu "tam nic není" rozhodně nejsou pravdivý.
K tý Ukrajině... nás nepustili na Krym, takže jsme si dali 2000km objížďku. Možná lepší to rovnou vzít vrchem. Jsou zapšklý, že se na ně celej svět vys.ral a pokud tam nemáš příbuzný nebo práci, tak tě tam nepustí... se.re mě to hodně, ale asi to chce čas
Klobouk dolů před Vámi, ale hlavně před tvojí přítelkyní....fotky nadherný!!! Chtěl bych to jednou vidět, ale je to strašná dálina a ne že bych to nedal, ale jde o čas a praskla by na to celá dovolená. Mohu se zeptat, zda jste to celé jeli po vl. ose, kolik to bylo cca km a jak dlouho jste byli na cestách. Díky za info.
Jasně, všechno pěkně po vlastních kolech Bylo to 23 dní a 11tis km., ale jak jsem psal. 2tis km byla zbytečná objížďka od harnic s Krymem až přes Charkov a pak zpět dolů Jinak by to bylo úplně dokonalý Ale tam to jde rychle...samá rovina a v obcích se moc nezpomaluje, když se držíš místních Ty 2 tis jsme ujeli za necelý 3 dny, takže časově jsme se nezdrželi. Tři dny jsme stejně chtěli strávit na Krymu.
Ta celá dovolená za to stojí... na co jinýho by taky měla být?
Servis motocyklů BMW Praha- východ
(po dohodě, tel.: 773767249, 776602104) http://www.youtub...er/PETRGSA
Mr GS napsal:
Obě tyto země jsou součástí RF, takže bezpečnost maximální + to, že "díky" tomu, že tam měli 10 let nazpět problémy s "černokněžníkama"
jestli neni polovina uspechu v tom, ze mistni hormonek (dobre) odhaduje, ze bys mu dal tezkou nakladacku sahnout ti na holku....
17 cm
----------------------------------------------------------------
BMW R1200GS LC od 2013, BMW F800 GS od 2008,
Aprilia SR 50 Factory, Praga ED 250, CFMOTO CFORCE 520 Gen2
sloon napsal:
Taky tam letos jedeme a chceme jet přes Krym, tak to jsi mě nepotěšil že vás tam nepustili. Udaly nějakej zákonej důvod?
Zákonný - nezákonný - důvod je, že nám namachrovaná 20 letá ludra, co zrovna vyběhla z armádní školy sdělila, že je to okupovaná oblast a turisty tam nepouští
Jediný co mě napadlo, je poptat se tady na UA ambasádě a pokud není oprávněný tam nepouštět turisty, tak si to nechat dát písemně, abys měl čím mávat na hranicích. Bez tohodle bych tam už nejel, protože odsud se rozmunou cestou nikam nedostaneš.
Nám povídala, že si můžeme zažádat o speciální povolení (nejblíž v Charkově) a že za týden uvidíme, jestli je dostanem...
Mr GS napsal:
Obě tyto země jsou součástí RF, takže bezpečnost maximální + to, že "díky" tomu, že tam měli 10 let nazpět problémy s "černokněžníkama"
jestli neni polovina uspechu v tom, ze mistni hormonek (dobre) odhaduje, ze bys mu dal tezkou nakladacku sahnout ti na holku....
Vůbec jsem neměl ten pocit. Je fakt, že Čečna je výrazně víc ortodoxní v tom muslimáctví (nebo jak to popsat? ), ale i tak pohoda. Martu jsem až v Groznym donutil koupit si šátek na hlavu, ale protože jsme občas potkali i místní nezahalené, tak ho ani nepoužila. Lidi fakt neskutečně hodní.
Jeden příklad za všechny (a bylo jich hodně): zastavíme na kraji silnice a než se vysoukám z helmy, tak za mnou zastaví dodávka, vyjde pán, co mě začne objímat a mačkat ruce, jak dávno ztracenému bratrovi, pak prohrabe celou dodávku a všechno co najde mi doslova vnutí jako "na památku".
Člověku je tam kolikrát až trapně, ale všechno, co jsme potřebovali nebo sháněli, jsme dostali všude zadarmo.
V Dagestánu jsem se ptal po jejich nožích ( Dagestán je špičkou v ruční výrobě nožů ) a ti u nichž jsme spali ( zase zadarmo ) ho vytáhli ze šuplíku a dali mi ho... to ti prostě hlava nebere.
Ovšem je potřeba nezapomínat na to, že když tam někdo pojede s celou bandou lidí, tak tohle nezažije. Chlap musí jet sám, max. se ženskou, jinak je nepravděpodobný, že vás vezmou spát k sobě domů a pod., kde mají ženy, děti atd. Pořád jsou to prostě muslimové a my jsme všude říkali, že jsme svoji, aby jsme měli klid...to je taky dost podstatný. Nemají moc pochopení pro nesezdaný páry... ale to není nic vyjímečnýho a lidi navštěvující mimoevropský východ jistě znají
O tom Krymu vím že vracejí nepoštěějí a musíš mít tu speciální propustku. Jel bych to přes Kyjev, mám tam známého. Te " válečné zóně " je rozumnější se vyhnout. Každopádně Mr GS díky za spoustu info, to co popisujeě jsem zažil minuý rok v Iránu - spal jsem u lidí, zvali mně na jídlo, dokonce mi jednou nkdo na benzině zaplatil nádrž a než jsem to nějak pochopil tak už byl pryč. Neskutečné. Spousta lidí říká že v Azeru nic není, ale já se musím přesvědčit na vlastní oči. Tyky je možnost vykašlat se na Azer a projet aspoŇ kousek Kazachstánu, letos bezvízového.
Super fotky MrGS, moc rád bych se podíval do Gruzie, snad se zdaří v dalších letech. Obdivuji slečnu, že to všechno dala.
Full gas a nebát se :-D
Moto : BMW R 1150 GS, Supertenere 750 a Tenere 660,
Kawasaki ER 5(vše stále ve službě)
Renek napsal:
Spousta lidí říká že v Azeru nic není, ale já se musím přesvědčit na vlastní oči. Tyky je možnost vykašlat se na Azer a projet aspoŇ kousek Kazachstánu, letos bezvízového.
Nic jim nevěř.Je tam Kavkaz, tak jak by tam nemohlo nic být?
Jen je problematický si tam najít pěknou okruhovou cestu těma horama...aspoň mi nic nenašli a odevšud jsme se museli vracet stejnou cestou. Na severu je krásná cesta do hor z Quasaru do Xinaliqu a je v mapách i na googlu, ale dojedeš jen do Laza a kousek za tím je "předsunutá" hraniční kontrola do Ruska a dál tě nepustí. Všechno je tam takový "na levačku" ale rozhodně je tam toho ranec a ten sever je krásnej.
Každej, kdo tam byl, tvrdí to samý- nic tam není , ale pro ty lidi jsem si dovezl speciální fotku NIC tam je
Mr GS přiložený následující obrázek:
[80.06Kb]
Upravil Mr GS dne 16.03.2017 17:41
Renek napsal:
Je ta Ukrajina průjezdná vrchem? Kyjev - Kursk, nebo je celá ta hranice UK - Rusko uzavřená / omezená?
Vždyť jsem psal, že jsme to objeli přes Charkov (to je taky UA/RUS) ...ale byl to děs, jako každej velkej přechod. My jsme si to vystáli od 20 do 04 h ale po tom zmařeným pokusu přes Krym a hned potom přes Donětsk jsem chtěl mít už jistotu, tak jsem jel na ten největší, co byl v možnostech.
Lepší to, jak píše Mařa
Ahoj, jeli jsme s Pavlem Cecnu a Dagestan v lete 2016, spodem tam a vrchem pres LV a LT zpet. Ta severni trasa je naprosto super, cesty paradni, bez jakychkoli problemu... jel bych zase tudy (a letos taky pojedu:-)
to MrGS : JJ, já myslel že ten Charkov je taky omezený, četl jsem to někde jinde snad. Proto jsem se ptal na ten vyšší přechod. Jak to tam chodí na těch hranicích? Loni v Iránu skoro 12 hodin, takže už jsem taky trochu vycvičený.
Upravil Renek dne 18.03.2017 06:24
Azer je rozhodne jedna z zemi, kam se musime vratit a diky tomu, ze jsme dali prechod do Ruska, o kterem hodne lidi i ceska ambasada tvrdili, ze nejde prekrocit (pro obcany tretich zemi) se otevrelo krasne kolecko jak objet cely Kavkaz kolem dokola a ze to za to stopro stoji.
jel jsem kolem koule www.jedemkolem.cz