Je to všechno z originál manuálu pro BMW v práci vše takhle dotahuji, krom krytu motoru tam to dělám od ruky s citem . Sám mám 4 momentové klíče, u tak velkých rozsahů je možné, že bude u spodní hranice přetahovat, takže dotahovat jak s momentovým klíčem tak s citem.
Servis motocyklů BMW včetně originální diagnostiky BMW Motorrad
Já myslím že momenťáky co jsou opravdu kalibrovaný a mají dokonce ten protokol přiložený budou cenově hoodně vejš. Takovýto jak odkazuje Jaro51 bohatě stačí
Ideální jsou poměry tak do 1-5 (např. 20-100Nm). Ty levné 28-210 co jsou všude cca kolem 400 Kč + (všechno je to stejné, občas jsou v akci v LIDLu) asi lepší než ráčna ale moc bych jim nevěřil...
Na malé mám 5-30 od Proxxonu ( Microclick ) cca za 1500
a pak mám tenhle velký 28-210 (někde jsem ho koupil cca za 600) ten používám prakticky na utahování kol atd (jak moto tak auto...) - na tu přesnost to asi stačí.
Vzhledem k tomu, že máš 1200 tak by ti stačilo něco do cca 80Nm...
Na to by mohl být tenhle (varianta 3/8) rozsah 20 - 110 Nm: https://www.louis...l/10002597
občas to mají v akci o pár E levnější Případně pak tu jsou podobné Číny cca kolem litru i na českých eshopech...
Pokud si připlatíš tak WERA, HAZET...
Upravil HonzaGS-SV dne 10.09.2017 10:39
ja mam od Stanley... a ani nebyl extra drahej. Tusim do 2 litru...
17 cm
----------------------------------------------------------------
BMW R1200GS LC od 2013, BMW F800 GS od 2008,
Aprilia SR 50 Factory, Praga ED 250, CFMOTO CFORCE 520 Gen2
Mydlo52 napsal:
Rozumím, ideální by byly dva momenťáky aspoň, ale snad s citem bude ok. Mimochodem ventilové víko má stejný moment i na dvouvačce kde sou jen dva šrouby?
Moment je stejný, pořád je to M6 do hliníku, je trošku jinak řešené těsnění kolem víka a svíčky, manuál zkus pohledat tady na webu, ale nevím jestli je zvlášť na 12ctku 10-13
Servis motocyklů BMW včetně originální diagnostiky BMW Motorrad
ja som nedavno kupoval tento: http://www.silver...les/962219
1 x Torque Wrench 3/8" 7 -105Nm
1 x Extension bar 75mm
1 x Converter 3/8" to 1/4"
1 x Certificate of calibration
Deklaruju presnost +-4%, ale ci tomu naozaj tak je...Okolo 30e na ebayi.
Ten rozsah je myslim na nic.
Na male momenty jeden momentak a na ostatne, napriklad 20-100, druhy.
Proxxon ma pre amaterske pouzitie prijatelnu cenu a spracovanie.
Ak budes chciet protokol, nebude sa ti pacit cena.
5-60 to máš poměr 1-12 to opravdu je spíše loterie než by to vykazovalo něco vypovídajícího....
Navíc beztak menší momenty budou mít menší šrouby/ořechy (takže ideální na to mít nějakou 1/4" a na ty větší momenty např. 3/8" nebo 1/2" čtyřhran.
Podívej jaké poměry mají profesionální klíče třeba od WERA nebo Hazet atd... vesměs to je 1-5... Např. těch 20-100 atd... ta přesnost nemůže být v tak širokém rozsahu jak uvádíš...
P.S.: Také doporučuji momentový klíč s "okénkem" pro čtení hodnot... Ty přírustkové (číslo na rukojeti, kterou točíš a postupně stoupá/klesá na naznačené rysky (které jsou vždy trochu mimo) se to špatně odečítá - můžeš to mít díky chybnému čtení hodnoty +/- 12 Nm a další je tolerance cca 5% klíče... to jsou klidně o 15-20Nm jinde...
A diskuze k nim: http://www.bmwgs....rowstart=0
Upravil geofre dne 14.09.2017 14:16
... BMW I´m lovin it ...
My beloved, My precious, My R1100GS, R1200GS 30 Jähre 2010
Toš to máš tak. Kúpíš cedník, teče. Zalepíš ďúry, necedí
Mám mnoho let momentový klíč Tona s "hodinkami", pokud bych kupoval nový, tak něco ve stylu digitálního momentového nástavce nebo jiný klíč s ukazatelem. Problém hobby domácích "cvakacích" klíčů je kalibrace, stačí jednou zapomenout odlehčit pružinu, nenastavit 0 moment před uložením do skříně, a hodnoty utažení budou mimo. Můžeme se domluvit, vezmu poctivý hodinkový na nějaký sraz a přeměříme vaše cvakací.
Upravil Francis dne 15.09.2017 08:29
Francis napsal:
Mám mnoho let momentový klíč Tona s "hodinkami", pokud bych kupoval nový, tak něco ve stylu https://www.nako.cz/10325-extol-premium-8825300-momentovy-digitalni-adapter-12-20-200nm.html digitálního momentového nástavce nebo jiný klíč s ukazatelem. Problém hobby domácích "cvakacích" klíčů je kalibrace, stačí jednou zapomenout odlehčit pružinu, nenastavit 0 moment před uložením do skříně, a hodnoty utažení budou mimo. Můžeme se domluvit, vezmu poctivý hodinkový na nějaký sraz a přeměříme vaše cvakací.
Tento digitální přesně mám a používám.. Ovšem jak je to s přesností to opravdu netuším
Upravil Magmar dne 15.09.2017 08:30
Zkalibruješ doma :
vezmi digitální mincíř, upni moment.klíč za 4hran do svěráku, nasaď metrovou trubku, zjisti váhu trubky na konci (1metr) a pak digi mincířem vyvolej sílu na moment.klíč na metrovém rameni. K tomu musíč přičíst změřenou váhu trubky na konci klíče. Je to neskutečně přesné. (kontrolní výsledek ze zkušebny)
KUKY se vrací