Potřeboval bych radu, jakou pořídit navigaci? Léta to neřeším a trochu jsem vypadl z obrazu, co je teď aktuálně dobrý. Rozhoduju se mezi Garmin Zumo 395LM a TomTom Rider 450. Teď mám už léta TomTom Urban Rider, kam musím fut dokupovat mapy (1500 Kč), což mě přestalo bavit. Jezdím jen po Evropě, silnice, maximálně někde kousek sjedu mimo zpevněný.
TomTom mě vcelku vyhovuje, má dobrou čitelnost a grafiku, ale slyšel jsem, že 450 má přehnanou citlivost displeje a trochu to zlobí, s Garminem nemám zkušenosti.
Ještě by byla možnost trochu ušetřit a pořídit Garmin Zumo 345LM. Netuším ale (kromě menšího počtu map států), jaký je tam rozdíl oproti 395LM? Možná by stačila ta 345LM?
S Garminama zkušenost mám a byla vždy pro zlost... tahalo to nesmyslně, tolik kixků co udělal TomTom za 3 roky jsem měl na Garminu za jedno odpoledne... Měl jsem Zumo 500 i 660...
Pak TomTom a paráda... Měl jsem staršího Ridera, teď 400... oboje co se týče navigování tak super... Mapy jsou teď doživotní zdarma... jen pozor ať nekoupíš modely označené CE (má mapy jen střední - centrální- evropy ...) je asi jen o 1000 levnější ale za to to asi nestojí Pokud jezdíš silnici tak TomTom asi nemá konkurenci...
Upravil HonzaGS-SV dne 09.02.2018 18:58
Jestli jsi zvyklej na Tomtoma tak u toho asi zustan. Ja sice z Tomtoma presel na Garmin GPSmap kvuli funkcim, ale uz je to dlouho a ze zacatku jsem se teda pekne navztekal. Ale pak se s Garminem naucil a jsem spokojenej, kiks jsem nemel ani nepamatuju. Z GPSmap jsem presel na ZUMO590 a OK.
Aktualne 1250 GSA HP
Pouzivam uz roky slovensky Sygic na fone.
Uz pri kupe su navigacky par rokov pozadu za telefonmi.
Je treba dokupit vodeodolny obal, ale inak mi fon vydrzi viac ako pol dna so zapnutou navigackou. Prenosne na ine zariadenie, appku mas za €13 v akcii (tusim, ze maju opat akciu este par dni) a mapy dozivotne.
Po tych problemoch s navigackami co citam na motorkarskych forach by som stovky € za navigacku nedal. Niekto tu pisal problemy s konektorom, ze sa vyklepe, ja mam Oneplus 3t s usb C a no problemo.
Díky moc za názory. S telefonem jezdím v autě s aplikací Waze a pohoda, ale jeli jsme loni na moto a i když je voděodolný držák, tak se to na slunci moc přehřívalo a vypínalo. Není to podle mě ideální.
Četl jsem od pár lidí kritiku, že u TomTom Rider 450 je hrozně citlivý displej a zadal znak aniž by se dotkli obrazovky. Nepozorujete to někdo?
Ja mam Sygic Voucher ale dokúpil som si Sygic mapy za 26€ a mam doživotne celý svet a každy 3 mesiac aktualizáciu.bol som minuli rok v Bosne a Sygic Voucher mi neukázal cesticku v horách a druhí Sygic mapy mi to tam ukázal.odporucam Sygic mapy.mam ho v telefóne a som spokojny
HonzaGS-SV napsal:
S Garminama zkušenost mám a byla vždy pro zlost... tahalo to nesmyslně, tolik kixků co udělal TomTom za 3 roky jsem měl na Garminu za jedno odpoledne... Měl jsem Zumo 500 i 660...
Pak TomTom a paráda... Měl jsem staršího Ridera, teď 400... oboje co se týče navigování tak super... Mapy jsou teď doživotní zdarma... jen pozor ať nekoupíš modely označené CE (má mapy jen střední - centrální- evropy ...) je asi jen o 1000 levnější ale za to to asi nestojí Pokud jezdíš silnici tak TomTom asi nemá konkurenci...
Já poslouchám hudbu z telefonu, navigace mi to nepřerušuje a mluví mi normálně nahlas (má svůj repro, je možno ho použít i v autě). Spíš to mám tak, že slyším, že něco říká tak na ní mrknu, a to mi stačí...
Opravdu, pokud se nechceš s navi peklovat (hlavně, když to nejméně potřebuješ jako já v lijáku v zapadlé vesničce, kde tě to táhne 10 km uzkou cestou a pak řekne ať se otočíš...) za mě TomTom, vozim ho i v autě kde mám integrovanou navi za x-desítek tisíc... a prostě logika navigování je jinde...
Z Telefonů v Tankavaku/taštičkách na řídítkách jsem vyrostl už tak před 10 lety, když to vůbec začínalo, tehdy ještě na PDA. Problém s čitelností, přehříváním, kabeláží, vodotěsností, když někam přijedeš tak to sundat, odpojit - zdlouhavá procedůra... a ono třeba jen na pumpě to dělat 3x denně tě celkem odradí
Upravil HonzaGS-SV dne 09.02.2018 21:01
Plny souhlas s vyse uvedenym, mel jsem Zumo 500, vydrzel jsem to s nim docela dlouho, ale logika navigovani byla dobra tak akorát pro jizdu po dalnici (a na to navi nepotrebuju). Jinak stylem ved me co mozna nejnesmyslnejsi cestou a pak ještě do lesa.
Jednou se mu povedlo vest trasu Praha - Brno mimo dalnici tak, ze jsem skončil na lesni ceste před hlubokejma kolejema po lesnickem traktoru. Jedina sance na smysluplnou cestu bylo si ji předem naplánovat pomoci prujezdnich bodu. Ale opet, na to navigaci nepotrebuju.
Od te doby mam poslední generaci TomTom Rider. Citelnost displeje na plnem slunci je horsi, nez mel starsi Garmin, ale to je tak jediny minus. Jo, tu a tam taky vymysli nejakou botu, ale spis jsem se setkal s tim, ze jsem se snazil neposlouchat dobre rady pana TomToma a cestu si tak zbytecne zkomplikoval sam (pozůstatek neduvery v navi od dob garmina).
Upravil ficus dne 09.02.2018 21:22
Citlivost displeje se da u Rideru 420/450 nastavit, dve urovne.
Mam Rider 400 nejaky rok a spokojenost. Neni to dokonaly pristroj, ale pokud jde o navigaci, funguje perfektne. Mel jsem v ruce i Garmin 590 a ovladani mi prislo proti Rideru neprehledne, same menu, podmenu, jedna trasa tam, druha jinde. Asi jde o zvyk, ale Rider mi prijde modernejsi, vic jako mobilni appka a da se zvladnout i bez navodu.
Upravil HonzaMT dne 09.02.2018 22:40
Souhlas, musím říct, že co do ovládání mi více vyhovoval předchozí rider (tuším 2013). Jednoduší řešení itineráře, jednodušší objížďky atd... Ale celkově logika navigování pořád super
Zumo 660 mne fantasticky vodila po 9000km během 14 dnu, ani jeden kix a prostě paráda. měl jsem ji dva roky a ... no mohla by mít rychlejší softvér... ted mam Navigator V a tam už asi zůstanu...
HonzaGS-SV napsal:
Na chlup stejná zkušenost...
Přesně tak.
Mám 660 devět let a 9 let se učím s tím vyjít. Přirovnávám to k tomu, jako by jste jeli v autě a mapu pro navigování dali vedle sedícímu retardovi ze zvláštní školy. Dá se podle toho jet, ale člověk to musí neustále kontrolovat, co to spočítalo a kama to vede
Je to dobře použitelný pouze v případě, že si trasu předem připravíte na PC v mapsource a i tam se musí zkontrolovat každá křižovatka a odbočka (v podstatě je to předraženej digitální roadbook) a ještě před nahráním trasy do navi se v přístroji musí vypnout automatické přepočítávání, protože si to pak zase udělá, co chce... prostě neskutečnej retard.
Na druhou stranu jsem slyšel, že v řadách 39x a 59x už proběhly zásadní změny a že už to počítá "normálně" Jen nevím, jestli po tom všem budu mít ještě chuť to zkoušet a posílat peníze do společnosti, co se nestydí s tímto vyjít v kategorii top navigací (poplatně době samozřejmně ... aby se toho zase nějakej studovanej nechytl )
Nebýt OSM map a mapsource, se kterým si už po těch letech docela rozumím, tak už jsem to dávno vyhodil a přešel na TomToma.
Zkrátka, když jsem čekal, že po koupi gps s držákem za 26tis bude navigování pro vždy bez starostí, tak jsem se šeredně spletl... ale aspoň to člověka udržuje v bdělosti a nezapomene fungovat s papírovou mapou
Jediný, co se tomu nedá upřít je fakt, že to po těch letech a téměř 400tis najetých km pořád "funguje" ... dokonce i baterka vydrží po odpojení asi 1/2h
Servis motocyklů BMW Praha- východ
(po dohodě, tel.: 773767249, 776602104) http://www.youtub...er/PETRGSA
Tak asi teda spíš ten TomTom, jak to tady čtu. Jak jsem psal, ten můj Rider mě celkem vyhovuje, ale nejde do něj dostat za rozumný peníze mapy a 1600 Kč ročně je prostě moc....díky všem za názory
HonzaGS-SV napsal:
Na chlup stejná zkušenost...
Přesně tak.
Mám 660 devět let a 9 let se učím s tím vyjít. Přirovnávám to k tomu, jako by jste jeli v autě a mapu pro navigování dali vedle sedícímu retardovi ze zvláštní školy. Dá se podle toho jet, ale člověk to musí neustále kontrolovat, co to spočítalo a kama to vede
Je to dobře použitelný pouze v případě, že si trasu předem připravíte na PC v mapsource a i tam se musí zkontrolovat každá křižovatka a odbočka (v podstatě je to předraženej digitální roadbook) a ještě před nahráním trasy do navi se v přístroji musí vypnout automatické přepočítávání, protože si to pak zase udělá, co chce... prostě neskutečnej retard.
Na druhou stranu jsem slyšel, že v řadách 39x a 59x už proběhly zásadní změny a že už to počítá "normálně" Jen nevím, jestli po tom všem budu mít ještě chuť to zkoušet a posílat peníze do společnosti, co se nestydí s tímto vyjít v kategorii top navigací (poplatně době samozřejmně ... aby se toho zase nějakej studovanej nechytl )
Nebýt OSM map a mapsource, se kterým si už po těch letech docela rozumím, tak už jsem to dávno vyhodil a přešel na TomToma.
Zkrátka, když jsem čekal, že po koupi gps s držákem za 26tis bude navigování pro vždy bez starostí, tak jsem se šeredně spletl... ale aspoň to člověka udržuje v bdělosti a nezapomene fungovat s papírovou mapou
Jediný, co se tomu nedá upřít je fakt, že to po těch letech a téměř 400tis najetých km pořád "funguje" ... dokonce i baterka vydrží po odpojení asi 1/2h
Presne rovnaké skúsenosti s garminom 660 .... je to niekedy na nervy.
BMW R1200GSA r.v.:2010
Mám z ebay čínskou Excelvan za 110 euro. Je vodotěsná motorková, mám v ní iGO Primo, BT do přilby funguje. Vzhledem k ceně neřeším sundávání při parkováno na chodníku před firmou při letním denním ježděním.
V Rumunsku vloni praskla plastová kolébka, nouzové stažení dvěma páskami vydrželo do Turecka a zpět a mám to takto až do dnes :-)
Francis přiložený následující obrázek:
Este doplnim, ze svojho casu som mal navigaciu Mio. Znacka zanikla, ale kedze to ficalo na windowse, tak som tam nahral iGO a pouzival ju este par rokov. Myslim, ze vacsina navigacii sa da prepalit, len treba hladat po forach. Bola s tym jebacka, ale fungovalo to paradne.