Ahoj,
jsem tak přemýšlel jak se mají správně montovat tlumiče na motorku, koukal jsem do repair manualu R1150 GS a ten mi nijak nepomohl.
Oč jde - u aut se dost zdůrazňuje, že se mají utahovat horní úchyty až když stojí auto na kolech.
Je to u motorky stejný? Nebo se můžou tlumiče utáhnout na plnej moment i když jsou kola ve vzduchu?
BMW? Co s takovou Jawou chcete dělat?
U laciných tlumičů jsou v okách jenom gumové silenbloky. Když je tedy utáhneš v poloze s vyvěšenými koly a pak teprve auto spustíš, jsou silenbloky už v normální poloze docela dost namáhány a při dalším propružení nápravy se mohou utrhnout. Lepší tlumiče mají v okách ložiska a tam si myslím, že je jedno kde je utáhneš, protože v ložisku se protočí...
Chtěl jsem být v životě šoustár. Splnilo se mi to na 50%. Jsem stár...
Taky jsem nad tím přemýšlel.. V manuálu je tohle varování jen u záchytu reakce.. U tlumičů ne..
Tady je tlumič chycený kousek od osy kyvky, takže tlumič chodí na krátké dráze a tedy v malém úhlovém rozdílu.. U auta bývá tlumič chycený na opačném konci než jen osa ramena, takže musí chodit skoro ve stejné délce jako je zdvih pérování, což dává velký rozdílový úhel.. Ten už by gumové silentbloky asi nesnesly, zatímco u našich motorek je zřejmě dost malý na to, aby nepřekročil mez pružnosti gumy v silentbloku..
Navíc motorka tráví víc času na stojanu, kdy jsou kola vyvěšená a gumový silentblok je tak úhlově "v nule" (bez zkrutu).. Zatímco auto stojí pořád na kolech, tzn. "nula" silentbloku musí být když na nich stojí a ne když je má vyvěšená..
Horní matku předního tlumiče rozhodně utahuji vždycky s motorkou na kolech, protože se dotahuje na poměrně malej moment a s vyvěšeným kolem se zvedá váha kola a ramene právě dotahováním závitu (tlumič to nesmí pustit dolů do dorazu ramene)... sice to maji asi spočítany tak, že to vyjde i s moto na stojánku, ale dotažením na kolech se rozhodně nedá nic pokazit. Zmáčkne se silentblok a nemusí se zvedat kolo... prostě celý to jde líp s motorkou na kolech. Servis motocyklů BMW Praha- východ
(po dohodě, tel.: 773767249, 776602104) http://www.youtub...er/PETRGSA