Ahoj všichni. Předem se omlouvám jestli se to tu už řešilo, nicméně konkretní odpověď jsem nenašel.
Koupil jsem F650GS 2009 z dovozu (Itálie) a při prvním svezení mi zůstává rozum stát. Motorka mi ukazuje spotřebu cca 19-21 litrů dojezd 197km na plnou nádrž ačkoliv jsem natankoval do prázdné (svítilo hladové oko) cca 14litrů. Ujel jsem cca 40km a spotřeba stále stejná - dojezd klesnul na 193km, tedy o 3km.
Dokázal bych ještě pochopit ten dojezd, jel jsem na pohodu takže, si to computer zprůměroval jinak, ale ta průměrná spotřeba? Abych nebyl za úplného blba-dohledal jsem zde na fóru že u GS1200 existuje nastavení, kdy ukazatel spotřeby neukazuje standardně v l/100km ale naopak v km/l. Může to být tedy i můj případ? A co ten dojezd 200km na plnou?
Děkuji všem za rady, postřehy, názory...
Ahoj, nech si nahrat novej sofst do ridici jednotky, myslim si ze u F800GS BMW opustilo ukazatel dojezdu jelikoz to poradne nefungovalo ja ho na moto z roku 2010 uz nemam. Nebylo to nikdy presne a preslo se na to, ze jakmile ti skoci rezerva zacne ti ukazovat kolik jsi na rezevu ujel vim, ze na ni ujedu cca 50-80km podle stylu jizdy.
TAkovou spotrebu jsme nikdy ani nevidel. Opravdu si nech prehrat soft a uvidis. Jinak me spotreba stoupla k 7,5 litru i na beznou jizdu , ale bylo to vadou teplotniho cidla nasavaneho vzduchu a jednotka vyhodnocovala ze ma posilat vice paliva, se vymenilo 800,- a jede se dal F800GS ma spotrebu od 3,9 po 6,5 pri bezne kombinobvane jizde dle nalozeni motorky, pneumtik a vetrneho stirku
Upravil schrek dne 01.07.2020 09:10
Nejezdi rychleji, než umí tvůj anděl strážný létat!!!
Čeština můj koníček
schrek napsal:
Ahoj, nech si nahrat novej sofst do ridici jednotky, myslim si ze u F800GS BMW opustilo ukazatel dojezdu jelikoz to poradne nefungovalo ja ho na moto z roku 2010 uz nemam. Nebylo to nikdy presne a preslo se na to, ze jakmile ti skoci rezerva zacne ti ukazovat kolik jsi na rezevu ujel vim, ze na ni ujedu cca 50-80km podle stylu jizdy.
TAkovou spotrebu jsme nikdy ani nevidel. Opravdu si nech prehrat soft a uvidis. Jinak me spotreba stoupla k 7,5 litru i na beznou jizdu , ale bylo to vadou teplotniho cidla nasavaneho vzduchu a jednotka vyhodnocovala ze ma posilat vice paliva, se vymenilo 800,- a jede se dal F800GS ma spotrebu od 3,9 po 6,5 pri bezne kombinobvane jizde dle nalozeni motorky, pneumtik a vetrneho stirku
Díky za obsáhlé info. Máš nějaký tip na BMW hackera ze středních Čech? Nebo je to záležitost pouze autorizovaného servisu? Jsem z Nymburka tzn. Pardubice Barth nebo Praha...k jedněmu z nich stejně budu muset-rád bych pokračoval v servisní historii(serviska)....ještě jednou díky za tip!
Prečo Ti ukazuje tak vysokú spotrebu to neviem. No ukazovateľ dojazdu Ti ukazuje správne. Princíp je v tom, že plavák vie odmerať len cca 10 litrov benzínu. Ak natankuješ viac, plavák oprie o vrch nádrže a tak z nejakého posledného časového úseku zoberie priemernú spotrebu /"10 litrov" a napíše Ti dojazd < 190 km , teda viac ako 190 km.
Údaj o dojazde sa takýmto spôsobom zobrazuje dovtedy kým neklesne hladina benzínu tak aby sa plavák odlepil od horného dorazu. Funguje to perfektne a spoľahlivo, chodím bežne na dojazd nula viem, že ešte môžem spraviť cca 10-15 km kým bude sucho.
No všetko má svoje ale. Za 75 000 km mi došiel benzín iba raz - zasekol sa plavák na 1/3 nádrže, ale aby to za to stálo , bolo to na madarskej dialnici a ja som mal sádru na nohe. Ďaľšie ale je, že plavák je potrebné aspoň raz nakalibrovať v servise - domnievam sa, že nádrž po nejakom čase v prevádzke trochu zmení rozmery. Okrem toho bola séria plavákov kde madari zle naletovali drót a ten občasne zablokoval plavák, na to bola aj zvolávačka. A ak niekto rozoberal nádrž, mohol prihnúť ramienko plaváku alebo ho nahodiť v trochu inej polohe.
Tryskac napsal:
Prečo Ti ukazuje tak vysokú spotrebu to neviem. No ukazovateľ dojazdu Ti ukazuje správne. Princíp je v tom, že plavák vie odmerať len cca 10 litrov benzínu. Ak natankuješ viac, plavák oprie o vrch nádrže a tak z nejakého posledného časového úseku zoberie priemernú spotrebu /"10 litrov" a napíše Ti dojazd < 190 km , teda viac ako 190 km.
Údaj o dojazde sa takýmto spôsobom zobrazuje dovtedy kým neklesne hladina benzínu tak aby sa plavák odlepil od horného dorazu. Funguje to perfektne a spoľahlivo, chodím bežne na dojazd nula viem, že ešte môžem spraviť cca 10-15 km kým bude sucho.
No všetko má svoje ale. Za 75 000 km mi došiel benzín iba raz - zasekol sa plavák na 1/3 nádrže, ale aby to za to stálo , bolo to na madarskej dialnici a ja som mal sádru na nohe. Ďaľšie ale je, že plavák je potrebné aspoň raz nakalibrovať v servise - domnievam sa, že nádrž po nejakom čase v prevádzke trochu zmení rozmery. Okrem toho bola séria plavákov kde madari zle naletovali drót a ten občasne zablokoval plavák, na to bola aj zvolávačka. A ak niekto rozoberal nádrž, mohol prihnúť ramienko plaváku alebo ho nahodiť v trochu inej polohe.
Díky za objasnění. V tom případě to vysvětluje polovinu mého problému! Až se dostanu k motorce zkusím vynulovat ještě spotřebu a projet se v klidu/svižně. Pokud bude hodnota vyšší u klidné jízdy tak je jasné že Italové mají ukazatel nastavený na km/1l. Proč se sakra tyhle životně důležitý informace nikde nepíšou Jste borci pánové
janrypal napsal:
Ukazatel dojezdu funguje náhodou velmi spolehlivě. A přepnout km/l na l/100 km jde kdyžtak i přes Moto Scan.
Díky, neměl jsem tušení že něco takového existuje. Aplikaci jsem stáhnul, OBD musím objednat nebo si vypůjčit.
Náhodou nevíš konkrétně v jakém menu bych to měl hledat?
F Series => K72(F650GS, F800GS) => ???
janrypal napsal:
Ukazatel dojezdu funguje náhodou velmi spolehlivě. A přepnout km/l na l/100 km jde kdyžtak i přes Moto Scan.
Díky, neměl jsem tušení že něco takového existuje. Aplikaci jsem stáhnul, OBD musím objednat nebo si vypůjčit.
Musíš mít verzi Motoscan Ultimate a dělá se to Kódováním v sekci Kombi (přístrojová sekce)
janrypal napsal:
Musíš mít verzi Motoscan Ultimate a dělá se to Kódováním v sekci Kombi (přístrojová sekce)
Jasně, díky. 1400 za apku a min 500 za OBD abych měl jiný ukazatel spotřeby
janrypal napsal:
Jasně, díky. 1400 za apku a min 500 za OBD abych měl jiný ukazatel spotřeby
Tak pokud chceš jen to jediné tak je to neúměrná cena, ale zase vzhledem k tomu co ta aplikace umí tak je to (pro případy potenciálních závad a kontrol)dobrý si připlatit ten rozdíl mezi Profesional a Ultimate(pravda je to v cizích řečech tak tam hledat funkce je na dlouhý lokty) ale nejvíc stejně stojí to OBD +kabel (pokud to nekoupíš teda na Aliexpresu)
Já jsem spíš myslel, že bys jako napřed zajel za někým, kdo to má. Nemusíš to hned kupovat. A kdyby náhodou jo, tak bacha na levné čínské ELM dongly, s nima to nefunguje, řešili jsme to už v jiném vlákně. Každopádně jak říká kim, pár resetů servisního intervalu, pár diagnostik a už ta cena není tak neúměrná. A vždycky si říkám, že v životě už jsem vyhodil víc peněz za daleko zbytečnější věci.
janrypal napsal:
Já jsem spíš myslel, že bys jako napřed zajel za někým, kdo to má. Nemusíš to hned kupovat. A kdyby náhodou jo, tak bacha na levné čínské ELM dongly, s nima to nefunguje, řešili jsme to už v jiném vlákně. Každopádně jak říká kim, pár resetů servisního intervalu, pár diagnostik a už ta cena není tak neúměrná. A vždycky si říkám, že v životě už jsem vyhodil víc peněz za daleko zbytečnější věci.
Máte pravdu pánové, kvůli jednomu zásahu to nemá cenu pořizovat, v případě dlouhodobějšího využití už to smysl dává. Navíc čím déle o mém problému vím, tím víc mi přestává vadit Je to o zvyku... Vlákna jsem pročítal, tak o možném problému s levnými dongly už vím. Našel jsem tu chlapíka z okolí MB co nabízel pomoc, zkusím ho poptat.