Ahoj, mam jeden netradicni dotaz. Asi pred dvema lety jsem si prehodil tovarni vyfuk za SC Project. Dobre vypada, ma dobrej zvuk. Loni v lete jeste v pohode, nicmene na podzim mi pri delsich vyjizdkach zacal vadit dost vyrazny dunivy zvuk a rezonance od vyfuku, ktere jeste paradoxne zesilovaly pri zavrene helme (pri otevrene helme se to paradoxne delo min).
Jasne, muze to byt vyfukem (nevim, najezdeno 15 tis. km, muze uz hur tesnit) a uvazuju, ze tam hodit zpatky originalni. Nicmene kdyz jsem googlil, dosel jsem k tomu, ze r1200gs lc ma nekdy “problem” s rezonanci od vyfuku.
Wunderlich na to dokonce dela deflektor a pise k tomu tohle:
Naši zákazníci často poukazují na jasně znatelný, nízkofrekvenční řev GS, který se objevuje zejména při částečném a plném zatížení při rychlostech mezi 80 a 130 km/h. Bohužel je to rychlostní pásmo, ve kterém jezdíte nejčastěji, kterému se můžete nejméně vyhnout.
Při testovacích jízdách se jako zdroj hluku podařilo identifikovat rezonanční komoru, kterou tvoří zhruba vnitřek skříně a celý zadní podběh.
Právě akustický tlak unikající z výfuku stimuluje popisovaný prostor k rezonanci. Tato rezonanční komora funguje jako mechanický zesilovač. Je to příčina hučení, které je vnímáno jako obtěžující a nepříjemné, což může ovlivnit fyzickou pohodu tím, že způsobí subjektivní stres a nepohodlí, a tím odvede pozornost od dění na silnici.
Jasne, muzu mit problem s citlivejsim sluchem, ale ten prispevek vlastne popisuje presne to, co na R1200GS LC zazivam, tak se chci zeptat, jestli nekdo neresil podobny problem. Zkousel jsem i motospunty do usi, ale ty tlumi spis ty vyssi frekvence nez ty spodni, dunivy. Diky za cokoli.
rezonanční komoru, kterou tvoří zhruba vnitřek skříně a celý zadní podběh.
Ak by to bola pravda, tak rezonačnú frekvenciu ľahko zmeníš zmenou hmotnosti napr :
napchať pod sedlo na skúšku handry, namontovať predné predľženie zadného blatníka alebo aspoň zadok motorky riadne zašpiniť blatom.
Ja neviem ci to je rezonancia ale mne dunivy zvuk na 1200 LC vyslovene vadil po celodennych jazdeniach a aj manzelke.
U motoguzzi ci KTM sme nemali problem , aj ked Guzzi bola dunivejsia ,ale nie neprijemne.
Dokonca na Guzzi mi zena strpela neskor aj laďák.
1250 ma podstatne prijemnejsi zvuk. Az sa bojim , ze po par tis km to bude ako na 1200.