Ahoj všem, mám nově 1200 GS r.2013, nájezd 77 tis. km. Motorka je původem z Itálie. Ujel jsem zatím asi 250 km, je to jízdně veliká paráda. Včera mi vyskočila chybová hláška, že snímač tlaku v pneu (vzadu) nemá baterii. Je mi jasný, že musí guma dolů a musím vyměnit buď snímač, nebo baterii. Prosím všechny zkušenější kolegy, mohu s touto chybou chvíli jezdit, než jí odstraním? Nemá to nějak zásadní vliv na elektroniku? Myslím ESA podvozek, kontrolu trakce, ABS či tak nějak? Samozřejmě nechci s tím jet na Balkán, ale než to udělám. Děkuji za odpovědi.
Bateriové snímače tlaku v pneu je největší voser motorismu 21.století. Ještě na moto má snímač vcelku smysl, ale v autech to je pouze nápad EU, jak vytahat z lidí prachy.
H.
/ Z howna bič neupleteš. Když upleteš, tak s ním nezapráskáš. Když zapráskáš, tak jenom sebe. /
Proto jsem se ptal, moje nová motorka je výrazně chytřejší a nadupanější elektronikou, než moje bývalé. Před tím jsem jezdil na Yamaze Virago 1100 a pak na XVS 1300 Midnight Star. Zestárl jsem a dospěl ke GéeSu. Fakt luxusní poježdění. Těším se na velkou prázdninovou cestu, i když jsme jezdili na cruiserech Rumunsko, Balkán i Albánii. Nohama napřed.
xylem napsal:
v autech to resi ABS, snimace tlaku maji dnes jen exoti (auta myslim) a sveho casu snad jen Alfy a nejaky francouzi pokud si dobre pamatuju ...
Chyba lávky... ABS je provizorní řešení, které jen upozorní, že některé kolo je podhuštěné a ani neurčí které. Lepší auta mají klasické senzory, kdy je řidič informován o tlaku v konkrétním kole.
xylem napsal:
v autech to resi ABS, snimace tlaku maji dnes jen exoti (auta myslim) a sveho casu snad jen Alfy a nejaky francouzi pokud si dobre pamatuju ...
Tak kamarade ja mam pocit ze EU to naridila od nejakyho roku jako povinnost vyrobce.. takze uz to musi mit kazdy nový auto... skoro bych se vsadil ze tvoje domněnka je mylná...
Upravil bmwgsa dne 16.05.2022 11:32
a taky by to nemělo projít technickou, když to není funkční (bavím se o autech od toho roku) , jinak to byla vždy nadstandartní výbava.
Zavděčit se všem, je umění, které nikdo nedokáže. 1200 GSA - 2011
bmwgsa napsal:
Tak ano... je to povinne od roku 2014... vsechna nova auta musi mit povinne snimace tlaku v pneu.. google vsechno vi
na pestni souboj se nechystam, ale korigovat to musim
"Automobilky se s novou povinností vypořádaly v naprosté většině případů tak, že vozy osadily nepřímým systémem, který žádná taková čidla nemá. Pouze s pomocí senzorů ABS sleduje rychlost otáčení kol a pokud u některého zaznamená abnormalitu (pokles tlaku v pneu znamená zmenšení obvodu), zahlásí to na přístrojovém štítu."
Ono to takto ma i logiku, to pravidlo je rozdil o 20% a na to ABS staci uplne v pohode, navic je to jen otazka SW a jedne kontrolky, nic vic