Nikdy jsem ho nepotřeboval, i když nás v Srbsku kontrolovali policajti. Jezdíme tam každý rok, ale jak je to v zákonech nevím. Pouze prakticky a ze zkušenosti.
Jinak google ti rekne:
Mezinárodní řidičské průkazy neplatí pro řízení motorových vozidel na území České republiky, je možné je použít pouze v zahraničí, a to ve státech, které nejsou členskými státy Evropské unie. V rámci členských států Evropské unie je možné řídit motorová vozidla na základě tzv. „národního“ českého řidičského průkazu.
Ahoj, obecně platí že mimo EU by si měl mýt mezinárodní ř.p. Záleží jen na policajtovi co tě zastaví jestli ti uzná čeký průkaz nebo ne, za pokutu a dohadování to nestjí když mezinárodní řidičák ti vystaví na počkání a stojí to pár kaček.
Je nutné mít v balkánskách zemích (Albánie, Makedonie, Černá hora, Bosna) mezinárodní řidičský průkaz?
Nenašel jsem úplně přesné informace, proto tenhle dotaz.
Díky.
Jirka.
Hele, já tam jezdil a jezdím. Vždycky jsem vystačil s občankou a naším řidičákem a pár kontaktů s místní opicií jsem měl včetně nehod.
Vůbec to neřeš, ale pro klid duše si ho klidně (mezinárodní) udělej. Já to nikdy nepotřeboval ani neřešil.
Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.
"Laskavým slovem a namířenou pistolí dosáhnete víc než jen laskavým slovem" www.elektrorv.cz
Mám rovnakú skúsenosť, na Balkán jazdím už 16 rokov 2-3 krát ročne a nikdy nepýtali medzinárodný vodičák. Jediné "dokladové" obmedzenie je v Kosove, keďže není oficiálne uznané tak tam neplatí zelená karta a musíš na hraniciach platiť poistku a není dobre vyťahovať pas, lebo ak tam máš pečiatku o opustení Kosova napr do Macedónska, tak si napr pre Srbov nelegálne opustil Srbsko a pri návrate potom z toho robia aféru - preto tam iba s občianskym. Dokonca aj do Albánska stačí iba občiansky, teda cez koronu stačil
lako napsal:
Někdy to chce vidět pojišťovna když se něco stane. Zkušenost z Indonesie
To dáva logiku iba ak to riešiš s ich poisťovňou, nie? Pre našu platí domáci vodičák, keďže doma ani medzinárodný vodičák neplatí a keďže PZP ti kryje celý Balkán okrem Kosova....
Upravil patol dne 19.05.2023 09:01
lako napsal:
Někdy to chce vidět pojišťovna když se něco stane. Zkušenost z Indonesie
To dáva logiku iba ak to riešiš s ich poisťovňou, nie? Pre našu platí domáci vodičák, keďže doma ani medzinárodný vodičák neplatí a keďže PZP ti kryje celý Balkán okrem Kosova....
Jo ještě doplním myslel jsem cestovní zdravotní připojištění, ne zákonný na motorku
Upravil lako dne 21.05.2023 19:43
Over than 250k km on BMW GS bikes