Navážu na diskusi o olejích pro LC, kde jsem zmínil tabulku s parametry olejů.
Mám nového favorita, objednané dvě náplně Millers Oils CFS 15W-60. Píší o něm, že má snížené tření a přitom HTHS 5,5
Upravil Francis dne 02.05.2025 23:10
servisak napsal:
Francis jezdi na r 1200 st/xr/gs. Vybrat si musi kazdy sam co to je
Omlouvám se, ne každý moji tříbarevku zná.
Kdyby to tenkrát vyráběli, asi by se to jmenovalo R1200 XR :-)
Základ je R1200 ST, tedy vzducháč jednovačka 81 kW z konce roku 2006 a tedy s iABS gen2 bez posilovače (pro méně sečtělé: RT/ST měly od začátku jiné písty a vačky než GS a R) s modifikacemi: hlavní rám z GS, podvozek Öhlins TTX EC pro GS, kluzáky přední vidlice z GS/R, horní brýle z R1200 GS LC (mám rozepsaný návod jak použít LC brýle na vzducháč), jiné lešení přední kapoty s přizvednutím o 8cm (nutné pro vyšší zdvih předního kola), řidítka z GSA DOHC. Přední kolo a spodek přední vidlice původní R1200 ST, nástavce (snížení a posunutí vpřed) stupaček, řadička z GS, pedál zadní brzdy z GS, vyšší plexi s mechanismem posunu s rozsahem 12 cm, centrální stojan z GS, bočák původní s upraveným tvarem a prodloužením, padáky a kryty hlav z GS, svody z GS, tlumič výfuku Zach, zadní úhlový převod "ventillated" z GS.
Na avataru focenou R1100 RS stále vlastním coby uloženku veterána vyrobeného roku 1993 a nechávám v avataru pro kontinuitu identity zde na foru ;-)
Francis přiložený následující obrázek:
No vida, ST a vypadá to dobře.
Oprava: něco co vypadá jako ST a vypadá to dobře.
Upravil mahomaho dne 04.05.2025 16:50
---------------
Život je cesta. Čím dál-tím líp.
Chtěl jsem napsat, že je škoda, že nemají něco takového i v motorkových olejích. Tak se koukám na cz stránky a tam píšou, že je vhodné pro motocykly i mokrou spojku. To je asi mimo ne? Na anglických stránkách, ani v tds nic nepíšou a jaso jsem taky nikde neviděl. Není něco na obalu?
ideš tej motorke nakladať niekam do subsaharskej afriky ked 15w60
namiesto štandardných značkiek olejov dostupných po celom svete (shell, motul, motorex) riešiš exoty? Načo? Dobrá cena či koli čomu?
live fast, die young be wild, have fun
Ahoj, jestli to bylo na mě, tak jsem se ptal na řadu CFS, ne na viskozitu 15w60. Mám 1250, takže jsem koukal na 10w40 a 10w50. Jinak Millers rozhodně nepovažuju za exota a už vůbec ne s dobrou cenou Ale prostě některé značky nabízejí něco navíc, např 75w90 a 75w140 bez LS aditiv což my potřebujeme No a když třeba nechceš Castrol, tak je to těžšší... Konkrétně tenhle olej má super TBN a HTHS, prostě když tě baví hledat různé alternativy a z různých důvodů Někoho baví jen jezdit a někdo prostě řeší komplet ****viny okolo. To Francis - po kolika plánuješ měnit?
Bere mi to olej 1-1,5 dcl / 1000 km. Vím, není to moc, ale na dovolenkovou několikatýdenní cestu musím brát 2 litry na dolévání. Jak trefně poznamenal Sommi, vybraný olej má vysoké HTHS (udržení olejového filmu za rychlého střihu, typicky na stěně válce) a tak chci zkusit, zda se spotřeba oleje zlepší. V současnosti jezdím Motorex Boxer 15W-50 a ten má HTHS pouhých 3,7 což je těsně nad limitem 3,5 pro lehkoběžný olej. Cena Millers Oils je +- stejná s Motorexem.
JASO normy jsou doplněné v tabulce zmíněné v úvodním příspěvku, u Millerů např. ZFS 4T Performance 15W-50. Millers Oils dodržují nepsaný zvyk, oleje pro mokrou spojku mají v názvu 4T
Upravil Francis dne 09.05.2025 00:11
zvlastne, motorex boxer lejem dlhodobo a podla mna do vzduchaca jeden z najlepsich olejov co sa tyka spotreby... ale na mojej aktualnej moto to zacalo brat trochu viac tak teraz som nalial Shell 15w50 tak uvidim.
Po dovolenke pls určite napíš či to malo vplyv na spotrebu oleja a teda už chápem prečo to riešiš.live fast, die young be wild, have fun
Tak mi to nedalo a provolal jsem to se zastoupením. Na stránkách to mají správně, doporučují i jako motocyklový pro aplikace s mokrou spojkou. Jen pro úplnost.