Mám dotaz na zkušenější uživatele těchto "veteránů". Na mé R100R chodí řazení uplně v pohodě a na takto starý model i hladce a přesně, jen při podřazování okolo cca 1500-2000 otáček to jde velmi ztuha a musím si pomoci meziplynem nebo ještě větším snížení otáček. Přitom při vyšších nebo nižších otáčkách to je úplně bez problémů. Má s tím někdo nějakou zkušenost, případně nějaké návrhy co s tím?
Správná otázka je spíš, co tě vede k tomu, takhle podtáčet ten motor?
Servis motocyklů BMW Praha- východ
(po dohodě, tel.: 776602104) http://www.youtub...er/PETRGSA
Asi oprávněná připomínka, každopádně jedná se např. o situaci, kdy dojíždím ke křižovatce bez plynu a chci podřadit třeba o dvě rychlosti. Na jiné motorce včetně R80GS se mi nic podobného nestává, tak mě napadlo, jestli s tím nemá někdo zkušenost a už to neřešil
Je to složitý, jak mlátička, ta převodovka. Tohle asi těžko vypátráš. Pod některými ozubenými koly jsou dokonce mosazný pouzdra s dírou a šikmou drážkou pro vedení oleje. Ten řadící mechanismus je takovej náchylnější. Rozhodně to není taková "kovadlina" jak u čtyřventilu. Každopádně, pokud ti v jiných otáčkách řadí dobře a přesně, tak je řešení prosté. Nedělej to. Stejně je to špatně i pro motor v těchto otáčkách.
Já jsem měl převodovku, která řádila dobře... Takže za 3... nebyl to žádnej extra šlágr, ale na dvouventila dobrý. Žádný falešný neutrály, žádný problémy se řazením jedničky po studeným startu z neutrálů. Vyměnil jsem všechny pružiny v řadícím mechanismu, mini ložisko na palec táhla místo plast. kroužku. Všechny pouzdra, ložiska, vymezovací podložky... Všechno, co by mělo chod ještě zlepšit a teď to řadí úplně na hovno. Bylo to se sebou nějak sžitý a fungovalo to, teď to nefunguje. Musím vyměnit jednu z řadících vaček, protože je trochu křivá. Snad to bude ono. Jinak mě čeká celý mechanismus. Skoro nic z toho už se nevyrábí, takže pouze použity díly
Takže buď rád, že ti to normálně funguje.
Servis motocyklů BMW Praha- východ
(po dohodě, tel.: 776602104) http://www.youtub...er/PETRGSA