Nemáte někdo přidělanou kameru k řiditkám nebo někde k motorce? Zkrátka abych se nenudil při jízdě, tak nad tim přemýšlim. Tam by pasoval taky ten RAM kloub? Co to tak vyjde na kameru?
BMW R 1150 GS kombi
MERCEDES Benz 123 240 TD kombi
TRABANT 601 kombi
AUDI A6 2.5TDi Quattro Kombi
Já s tím nemám žádnou zkušenost, ale co jsem viděl, RAM úchyt je jedna možnost, kluci co jeli Mongolsko ji měli i na boku motorky, co jsem ale slyšel, nic z toho není ideální a kamera trpí. Někdo mi říkal, že jediná spolehlivá možnost je mít vyveden kablík s minikamerkou na konci, psali o tom vloni i v MotoRoute, nebo to měla angloamerická expedice Long Way Round nebo Ch.Boormann vloni na Dakaru, kdy to měli na helmách. Ivan
No přispěju nějakými postřehy.. a třeba někomu ušetřím zklamání.
Kamera na helmě je v principu dobrá věc, pokud nemáte solidní kompenzaci vibrací (existuje a kupodivu zvládne i řídítka v terénu), tak je to jediná možnost v amatérských podmínkách. Ten šroub na řídítka je pochopitelně taky řešení, otázky s tím spojené jsou jen dvě - chcete vyhodit tu kameru brzo? Druhá - bude se na tom záznam někdo dívat nebo to děláte jen pro sebe?
Takže pokud chcete použitelnou kvalitu záznamu, která se dá ukázat lidem a nechcete vyhodit naprosto oddělanou kameru po týdnu občasného natáčení na dovolené (jako jsem jí oddělal já po prvním Maroku), tak zapomeňte na kloub a pevné uchycení. I pružné uchycení není řešení, protože obvykle váš střihový program neumí funkci zvanou "tracking a stabilizace obrazu", což znamená najít ve scéně nějaký výrazný bod (třeba na obzoru), nechat sledovat jeho trajektorii ve scéně a pak ten bod nechat stabilizovat nebo tu křivku pohybu nechat vyhladit aby to nelítalo tolik. Stabilizovaná scéna se pak obvykle zvětší tak, aby lítající okraje nebyly vidět ve výřezu obrazovky ale to mluvíme víceméně pro profesionálním přístupu a kvalitě obrazu alespoň HDV. Takhle to dělali LWR (nebylo na tom nic amerického mimochodem, celý projekt je 100% anglický a oba protagonisté jsou angličani, resp. Ewan je původem skot).
Amatérsky jsme to zkoušeli vloni opět v Maroku pomocí kamery za cca lehce nad 12 tisíc Kč. Značka tuším Samsung. Rekordér byl v tankbagu. Když pominu fakt, že rekordér vyžadoval napájení 220V a neexistoval adaptér na 12V, takže jsme tam museli mít násobič na 220V a dovedete si asi představit, jak příjemná práce to byla když CanBus po pár minutách klasicky připojené zařízení odpojil kvůli šetření baterky. Nicméně výsledný záznam je v asi 15fps v kvalitě obrazu horší než videoCD, nešlo to ničím stříhat, byl to příšerný MPEG s kodekem, který nijak nešel zpracovat, nakonec jsem to konvertoval soubor po souboru v DOSu, no hrůza. Kvalita vypadá jak 7 kopie z VHS z originálu co vyhazují v půjčovně po 5 letech. Nepoužitelný. Vyhozený peníze. Jediný co jsem fakt za poslední roky viděl slušně natočený byly dva zdroje: a) kamera připevněná přes kus gumy na helmu zboku, metoda upevnění byla pomocí několika vrstev kvalitní scotch lepicí pásky. Výsledek - bezvadný, na amatérský DVD naprosto v pohodě. Nevýhody jsou jasný, nevidíš co filmuješ atd. Ale kvalita záznamu dobrá. A druhá metoda - starší miniDV kamera se vstupem na kamerku na rameno asi metrovým kabelem. Kupodivu takhe dělala moc hezký obraz a výsledek nebyl rozeznatelný od záznamu přes hlavní objektiv. Sháněli jsme to ale přestala se dělat jak kamera, tak ten přídavný objektiv.
Jinak elektronická stabilizace objektivu má velký problém odfiltrovat vibrace i při velmi pomalé jízdě po špičkové silnici. Na terén a upevnění napevno bych ani nepomyslel. Má li někdo zájem prohlídnout si tu kvalitu co produkuje ta Samsung, stačí dát vědět, mám to pořád v počítači.
Hmm. Jasné. Já držák vozim v 99% za sebou (přítelkyně snad si to nepřečte, aby se neurazila). Šlo mě vesměs o nějaký zajimavý záběr z cesty ať už z řidítek, nebo z boku kufru (tam by mohli být vidět i nohy a taky pěkně náklony), ze zobáku nebo tak něco. Asi něco vyzkoušim, jestli se k tomu někdy dostanu. Neprovozoval bych to furt. Spíš jen taková vsuvka do videa, aby tam nebylo furt jen ze zadního sedla.
BMW R 1150 GS kombi
TRABANT 601 kombi
Tak na to pochopitelně ten kloub na řídítkách asi bude stačit. Já s tím natáčel video pomocí kompaktního foťáku a je to použitelný - rozhodně na pobavení a stažení z webu to stačí. Nicméně jsem viděl u známého že zkoušel přidělat kameru na přední zobák před chladič oleje, měl jí podloženou kusem molitanu a zajištěnou širokou lepicí páskou. Prý super záběry. Tak na občasné použití taky řešení.
Tomáš Kocanda www.touratech.cz
Touratech e-shop: http://shop.toura...
Všechno ostatní e-shop: http://www.techge...
Na maily se snažím odpovídat co nejdřív, na SZ a messengery sporadicky!!! Pokud chcete odpověď rychle, napište mail nebo zavolejte 602 349970...
Jo, přesně něco takového jsem myslel. Díky za zkušenosti.
BMW R 1150 GS kombi
TRABANT 601 kombi
Něco jsem našel a neni to zase tak drahý kua 4400kč........celkem o tom uvažuju.
Video ZDE:http://www.youtub...dV4SJeL80Y
Link na prodejce ZDE:http://www.kamery...lmu/atc2k/
Nemáte někdo nějaký zkušenosti?Bylo by dobrý to tu přes zimu probrat F800GS 2011 is history (76000Km)
CRF 1000 Rally Red 2016 is history (47000)
Yamaha Tenere 700 zatím 40 tis
Jestli jste to nečetli, tak zajímavé diskuze ohledně kamer probíhají každou chvíli na motorkářích. Tady je jedna z nich: http://forum.moto...p?id=28186
Já osobně se začínám klonit k tomu Aipteku. Cena 2600Kč je docela směšná, izolačky doma máme kilometry a na takové to domácí koukání by to mělo stačit
Nevadí mi žít v mužském světě, pokud v něm mohu být ženou.
Tohle je filmeček z této neděle.
Kamera s názvem @Tec, kterou jsme dostali ZADARMO k objednávce papírenského zboží. Funguje na 3 AAA, vejde se do ní 2GB karta (100min záznamu), všechno je z plastu, váží méně než maličký digitální foťák a ovládání má tak jednoduché, že jde nahrávání vypnout a zapnout takřka za jízdy.
Přilepila jsem jí stříbrnou izolačkou k přilbě a ani se nehla. Bohužel jsem nevychytala přesný úhel a kamera je moc skloněná dolů. Ale to se vychytá.
Netuším co vydrží a nevydrží, ale pokud bude fungovat tak jak teď v neděli, mám vyřešeno
P.S. nečekejte žádný drsný offroad, jela jsem sama 35Km přes lesy a bylo mi jasné, že by se ke mně nikdo z rodiny nějakou dobu nedostal. Navíc v kalužích byl často led...
Na 16 sec se to kousne, tak to nechte načíst a pak to jede už furt. http://www.n-joy....1kcmk7ykz/Nevadí mi žít v mužském světě, pokud v něm mohu být ženou.
Pěkné video... jsi se na konci otáčela estli tě jako někdo neviděl? Mohla by jsi sem hodit foto kamerky ať máme představu? Díky moc...
BMW R1150GS, kočárek a jiné stroje... www.X-treme.cz
Super - díky za foto! Já jsem právě po té značce pátral a nic jsem nenanšel a zatím stále badám... jak vše vyřešit
BMW R1150GS, kočárek a jiné stroje... www.X-treme.cz