Zatial som tu len ťahal rozumy, tak skúsim aj niečím prispieť :-)
Keď som pred zimou kúpil GSko, veľa som toho v teréne nenabehal - ale všimol som si, že motorke terénne nerovnosti akosi nechutia - hlavne prednému kolesu, správalo sa neisto a tvrdo - pripísal som to vyšsej hmotnosti stroja a zlému nastaveniu podvozku... Ale aj na normálnej asfaltke predok ideálne nespolupracoval, trochu som cítil prejazd každou nerovnosťou. Chcel som uvoľniť prepätie pružiny, ale už bolo v "najmäkšej" polohe.
V štvrtok som po dlhšom čase zobral hrocha do terénu, predok sa správal tradične neochotne, ale cestou naspäť som cítil, že sa to trochu zlepšilo, tak som sa potešil, že sa to samoopravilo :-) Radsoť ma prešla pri pohľade na zaolejovaný ľavý klzák a gufero...
Guferá (ariette) a olej (castrol synthetic fork oil SAW 10W) som kúpil ešte hneď po kúpe motorky, s tým, že ich vymením cez zimu, ale akosi som to stále odkladal, tak teraz nadišiel ten správny čas.
Musím pochváliť súdruhov z Nemecka za konštrukčné riešenie vidly, nakoľko výmena gufier a oleja mi zabrala len tri hodinky (na predošlom japoncovi mi to trvalo podstatne dlhšie), netrebalo mi žiedne špeciálne pomôcky (okrem sady orechov, torxov a momenťákov) a nabudúce to stihnem do hodinky (kedže už viem, ako na to :-))
Jednoduchý postup som v servisnom manuály nenašiel, a ani tu na fóre, tak som to skúsil takto:
Demontáž
1. zhodenie predných brzdových prasiatok
2. demont predného kolesa
3. povolenie skrutiek na vrchu vidly (sú v okulároch, pri pohľade zhora, pod čiernymi krytkami)
4. zatlačenie klzákov nadol(uvoľnenie z okuláru) a povolenie ovzdušnovákov (malé skrutky na vrchu klzákov)
5. povolenie vypúštacích skrutiek, sú skryté vnútri "nohy", nad oskou predného kolesa (pozor na tesnenia), samozrejme treba nejaké nádoby na zachytenie starého oleja
6. pár krát prepumpovať klzákom, nech vytečie všetok olej, možno je idéalne nechať to poriadne vykapkať cez noc, ja som to nechal vykapkávať jednu hodinu, nechcel som použiť žiaden agresívny čistič typu benzín a pod. ...
7. vybrať prachovky a poistné krúžky, čo sú nad guferami (ja som tam mal trochu hrdze )
8. vytiahnuť oba klzáky nahor, okolo rajdov, ide to pekne ľahko, odteraz sa dá spodok vidly natočiť popod zobák a ku guferám je perfektný prístup
9. vypáčiť guferá, napr. skrutkovačom (opatrne, použiť nejakú plastovú ochranu na vrch "spodku nohy tlmiča"
10. pod guferami sú ešte veľké kovové podložky, boli trochu zahrdzavené, tak som ich vyčistil, postrašil olejom a dal naspäť
(10.add z dlhej chvíle som skontroloval povrch klzákov a takisto som ich vložil naspäť na svoje miesto a skontroloval, či sa pohybujú hladko a plynule)
Montáž
11. naloženie vypúšťacích skrutiek (pozor na tesnenia) - doťahovací moment som v manuáli nenašiel
12. naplnenie nôh olejom (470ml oleja na nohu)
13. nasadenie gufier (klasika - aplikácia priloženého maziva), vonkajšiu stranu som potrel olejom - potom sa na miesto dali zatlačiť prstami :-)
14. nasadenie poistných krúžkov
15. vloženie klzákov, okolo rajdov, opatrne - pozor na brity gufera
16. nasadenie prachoviek
17. V servisnom manuály sa píše: "Bleed telescopic forks under zero load" - ovzdušni teleskopickú vidlicu pri nulovom zaťažení. Netuším, čo si pod tým mám predstaviť... Ale asi v polovici klzáku je dierka, a kým sa táto dierka nedostane pod úroveň gufera, tak cez ňu vzduch unikne - vysunul som klzáky tak, aby sa táto dierka dostala nad gufero a potom som nasadil a dotiahol ovzdušnovacie skrutky (doťahovací moment som v manuáli nenašiel, pozor na tesnenia) (dúfam, že som to urobil správne)
18. nasadenie klzákov do okulárov (klzáky treba jemne zatlačiť nadol, cítil som, ako PRUŽIA :-) )a dotiahnutie matíc na vrchu vidly (čistý závit, 45Nm)
19. nasadenie predného kolesa - pozor na tacho snímač, skrutky najprv dotiahnuť rukov, potom pár krát popružiť prednou vidlou a dotiahnuť - skrutka na osi 30Nm, dva bočné zaisťováky 22Nm
20. nasadenie prasiatok (40Nm)
21. huraaa jazdiť
Mne z toho vytečeného tlmiča po povolení vypúšťaku najprv vytieklo pár kvapiek vody, a potom hustý červený "sirup" s hnedou prímesou, ten olej mám teraz vo fľaši a na dne sa robí nechutná hnedá usadenina...
Niekde tu na fóre som čítal, že je jedno, aký olej sa dá do tlmičov, že slúži len na mazanie a ze pruženie a tlmenie má na starosti predný centrál. Ale na vlastnej koži som si vyskúšal, že aj noha bez pružiny dokáže vďaka vzduchu pružiť a že akú šarapatu dokáže narobiť starý hustý olej.
Teraz po výmene a po skušobných jazdách som nadšený, motorke nerovnosti začali chutiť, a aj mne (poľná cesta, ja 80-tkou a vedľa po poli oranžoví minimálne 100vkou, hehe):-) Zvýšila sa stabilita predného kolesa (jazda s pustenými rajdami bola pred výmenou obtiažnejšia) a jemné nerovnosti už vôbec necítim :-) 30€ investícia, ktorá stála za to :-)
Vďaka, ak si to vydržal dočítať až sem :-)
palciatko přiložený následující obrázek:
Výmena oleja a gufier v prednej vidle - návod a poznatky
Přidané 02.05.2010 13:29
Tento víkend sem taktéž absolvoval výměnu gufer, prachovek a oleje předních vidlích na 11GS (najeto cca 50 000km, stáří 11let). Pár poznatků z předchozího návodu mi usnadnilo práci. Napíšu pár svých poznatků, při samotné demontáži a montáži nebyl žádný problém. Po vyšroubování vidlí se pístnice vytáhne a vyleje olej, neni to nijak sešroubovaný, doraz zajišťuje centrální lunič. Olej kterej sem vylil byl červenej a řídkej ale žádný blivajz. Gufera šli pěkně ven pomocí montpáky podložené hadrem. Narozdíl od návodu sem trubky důkladně vyplách benzímen a vypouštěcí šroub sem ani nevytáčel protože není důvod. Po vyschnutí od benzímu sem máznul gufera a pomosí velkého ořechu goly sem opatrně naklepnul. Použil sem origo BMW gufera který mají uvnitř nějakou speciální vazelínu (v těch starých byly také zbytky), cena byla 1100,-kč za celou sadu (2x gufero , 2x prachovka). Potom sem nalil olej (Mogul Silence 15) a zastrčil trubky do vidlic. Množství oleje do 11GS sem nikde nezjitil tak sem odměřil množství co sem vylil z té zdravé nohy, bylo to cca 470ml takže stejný jako u 1150. Potom následovalo přišroubování na telever. Následně sem vytáhnul trubky do výšky brejlí a ovzdušnil,teprve pak našrouboval do brejlí, je to tak lepší protože potom se k tomu šroubku na ovzdušnění špatně dostává. Vidle se mají ovzdušnit při nulovém zatížení takže sem to pochopil tak že se ovzdušní na hlvaním stojanu při max vysunutí. Po následném víkendovém ježdění sem nepoznal v pružení žádnej rozdíl (je to supr jako před tím), s tím rozdílem že už mi po levé vidli nestéká olej. Práce mi zabrala 2 hodinky a nebyl žádnej zádrhel. Šrouby na televeru a nahoře na brejlích byli zalepený a zejména ty na televeru šli vytočit jen s námahou. Bohužel vlastním jen lepidlo na závity a tak sem ho raději nepoužil neboť sem se bál že bych při příštý výměně šrouby nepovolil vůbec. Je zapotřebí pojištovač rávitů. Takže sem šrouby natočil zpět přez staré lepidlo a šli stejně ztuha jako ven takže se samovolného povolení nebojím, maximálně to za čas zkontroluju.
Upravil FRN dne 02.05.2010 15:55
Přidané 03.05.2010 09:08
FRN napsal(a):
... a vypouštěcí šroub sem ani nevytáčel protože není důvod.
Neviem, že ako presne je predná vidla a jej uchytenie riešené na 1100vke, ale ja som na 1150ke vidlu z ramena teleleveru nevyberal, vybral som len klzák-piestnicu. Ak by som nepovolil vypúštacie skrutky, tak by som ten olej odtiaľ musel nejak odsať alebo prevrátiť motorku dole hlavou.
Mimochodom, ja som v čase výmeny mal nabehané 90t km ( toho asi 5tkm mojich) a neviem, či ten olej predomnou niekto menil.
Přidané 22.02.2011 10:08
Výborně... mě to čeká v nejbližší době taky,tak budu mile rád čerpat info z Palciatkova návodu
Každou stresovou situaci řeším jako pes: když to nemůžu sežrat nebo ošukat, tak to pochčiju a odejdu od toho.
Přidané 22.02.2011 10:41
Kubrt napsal:
Výborně... mě to čeká v nejbližší době taky,tak budu mile rád čerpat info z Palciatkova návodu
Dokud netečou gufera, nemá dle mého názoru cenu do toho sahat.
H.
/ Z howna bič neupleteš. Když upleteš, tak s ním nezapráskáš. Když zapráskáš, tak jenom sebe. /
Přidané 22.02.2011 10:46
Ozdušňovací šroubek je ten malej imbus uplně nahoře.Vidla musí spadnůt důle,tím se z ní vipustí vzduch a pak se ten ozdušňovák dotahne.Palciatko tam pravděpodobně nasál vzduch jak to povitahl a fčíl steho má vzduchokapalinoví tlumiče,proto se mu zdá že to líp funguje.Ty vidle sů tam opravdu jen na to aby drželi kolo a ten olej jen aby mazal ty kluzáky žádnů jinů funkci to nemá...Nevim jakí je tam prostor ale podle mě dyž to nebude ozdušněný tak jak vlítneš negde do díry tak ten stlačený olej nekama višplíchne a nebo se to roškubne.
Kupredu spatki ni krok...
Přidané 22.02.2011 10:52
bohumil napsal:
Ozdušňovací šroubek je ten malej imbus uplně nahoře.Vidla musí spadnůt důle,tím se z ní vipustí vzduch a pak se ten ozdušňovák dotahne.Palciatko tam pravděpodobně nasál vzduch jak to povitahl a fčíl steho má vzduchokapalinoví tlumiče,proto se mu zdá že to líp funguje.Ty vidle sů tam opravdu jen na to aby drželi kolo a ten olej jen aby mazal ty kluzáky žádnů jinů funkci to nemá...Nevim jakí je tam prostor ale podle mě dyž to nebude ozdušněný tak jak vlítneš negde do díry tak ten stlačený olej nekama višplíchne a nebo se to roškubne.
Bohušu já se vžycky musím smát jak to hezky napíšeš...
Přidané 22.02.2011 11:14
Hrabe_X napsal:
Kubrt napsal:
jenže mě už z levý šavle olej téct přestal... A před tím tekl,takže tam už asi nic nebude...
Každou stresovou situaci řeším jako pes: když to nemůžu sežrat nebo ošukat, tak to pochčiju a odejdu od toho.
Přidané 22.02.2011 11:23
a propo,dají se sehnat ty gumový prachovky co jsou na vrchu vidlic někde jinde,než v BMW?
Přidané 22.02.2011 12:04
brumla napsal:
Panove, s tim odvzdusnenim vidlic, nemelo by to byt nahodou tak, jak je uvedeno na tomhle videu? http://www.youtub...6TR7DpZXVU prevzato odsud http://www.advrid...amp;page=2
Moc tomu frajerovi nerozumim, ale pochopil jsem to tak, ze kluzak by se mel nechat klesnout az dolu a teprve potom utahnout ten sroubek nahore. Nebo se pletu ?
Kdo to rozlouskne, driv nez neco po***u ? Diky.
No v tom článku na advrider.com spomínajú 2 rozdielne spôsoby:
1. zasunúť klzák až úplne nadol, a až potom dotiahnuť odvzdušnovák - pri montáži klzáka do okulára cítiť podtlak
2. Klzák dať na úroveň okulára, potom dotiahnuť odvzdušnovák. (pri tom obrázkovom návode)
Hrabe_X napsal:
Kubrt napsal:
Vec názoru - skús po najazdení 30-50tkm (aj keď guferá netečú) vypustiť olej a nechaj den/dva postáť, sám uvidíš, aké svinstvo sa v ňom usadí.
bohumil napsal:
Aj to je možné. Tiekol mi ľavý tlmič, a po tej výmene a najazdení asi 12tkm začal tiecť opäť ľavý - bol by som naozaj rád, ak by to bolo len nesprávnym odvzdušnením, a nie vybitými púzdrami alebo ohnutým klzákom.
Přidané 22.02.2011 12:06
Kubrt napsal:
Hrabe_X napsal:
Kubrt napsal:
jenže mě už z levý šavle olej téct přestal... A před tím tekl,takže tam už asi nic nebude...
Panečku, se s tím nesejřeš.... Já mám motorku od 40ti tis km.
Takže tam 80tis km není, anebo jen neteče, protože je vše OK. :-)
H.
/ Z howna bič neupleteš. Když upleteš, tak s ním nezapráskáš. Když zapráskáš, tak jenom sebe. /
Přidané 22.02.2011 14:07
Wing napsal:
Nazdar kluci tady je pár fotek jak vypadá olej v předních kluzácích u 12GSA 08 po 42tk, při pružinách a tlumících jednotkách již na odpis. Něco sem již tlumičú uvnitř viděl, ale tohle mě teda vyrazilo dech :
Tak to čumum teda.... Po zkušenostech s japonci když jsme měnili olej po cca 30tkm tak z toho vytekla jak říkáš "vazelína"....Toto mě opravdu překvapilo...!!!