Dneska jsem si přečetl reportáž o projektu FGR Midalu 2500V6. Jsem rád, že se nakonec panu Felgrovi podařilo tento projekt uskutečnit a konečný výtvor je opravdu masakr. V6, 270kg suchá váha, 240koní?, 200Nm? že by zlaté české ručičky? Co vy na to? Mě se to líbí moc!!
Mě se to taky moc líbí,je vidět,že "umíme".Jen mě mrzí ta cena a fakt,že to bude normálním smrtelníkům neprodejný...
Každou stresovou situaci řeším jako pes: když to nemůžu sežrat nebo ošukat, tak to pochčiju a odejdu od toho.
Zajimala by me argumentace, proc zvolili takovouto prodejni strategii. Nerikam, ze je spatna, jen bych to chtel vedet.
Stroj to bude hodne dobrej, pokud se jim prodeje budou darit, treba tu casem vznikne takovy nejaky Evropsky Virus.
motto: jak vidim pole, jdu se tam rozplacnout
KTM 640SM, KTM 350 EXC-F, HD Night ROD Special
Levně okopírovat, vyrábět hodně kusů, prodávat levně = zisk (čína)
Vyvinout, vyrábět dost kusů, prodávat za normální ceny = zisk (stávající značky, které mají zkušenosti a prostředky)
Nový výrobce asi nemá šanci proto může zvolit cestu:
vyvinout (draze) a draze prodávat, tím pádem to může být ruční práce s možností individualizace a jistou exkluzivitou (aby srazil cenu na konkurenční tak musí vyrobit hodně kusu a to opět znamená investovat do reklamy a hlavně výrobních prostředků a vývoj se už nezaplatí).
Navíc to je možná jen splněný sen bez ambicí na prodejní úspěchy ale s ambicemi na kvalitní stroj. Každopádně je to reklama ČR a českých výrobců že tu jsou lidi kteří umí něco udělat i vymyslet a ne jen přebírat technologie. Navíc to navazuje na úspěchy závodního týmu FGR.
Doufám že se najde pár nadšenců (a třeba i zbohatlíků) kteří "investují" do této motorky a že bude vidět i na silnici a ne jen v showroomu.
Třeba to bude znamenat úspěch a časem vznikne "něco dalšího" třeba i pro "širší vrstvy" :-).
Jasne, souhlasim, jenze tento stroj nejde do plne konkurencniho prostredi, v6 zatim v takovem kabate nekoupis, takze urcite jde zvolit i strategie ala topzbozi za ceny nekde mezi 0,5 a mega a maloseriova vyroba, tam je individualizace stale mozna.
Ted zvolili cestu topexkluzivniho zbozi, me by prave zajimala nejaka rozvaha, co se vyplati vic, ale asi mas pravdu, ze na rozjezd je to idealni.
Kazdopadne jim preji hodne spokojenych klientu a uspech.
Upravil jacob dne 12.02.2011 14:26
motto: jak vidim pole, jdu se tam rozplacnout
KTM 640SM, KTM 350 EXC-F, HD Night ROD Special
milan: no ikdyby, tak se ty nase penize stejne nevyplati nam, kteri to platime. Ale porad to platim radsi nez injekcni strikacky pro fetaky nebo auta poslancum.
milan: ...no řekl bych to malinko více ze široka...možná konrkétně pro tento model se ta dotace nevyplatí...ale tím, že Felgr kooperoval s dalšími českými firmami tak jde o to, že nabrali zkušenosti při tvorbě, vývoji a tato motorka jim jisto jistě poskytne určité reference...tím jsem tedy chtěl říci, že u kooperujících firem, se probudí potenciál vyřešit technické vychytávky a nejen dělat podle předhozených výkresů zahraničních investorů....takže když nebudou dělat právě na motorkách, budou se podílet na další výrobě pro úplně jiné odvětví......a z toho plyne zpět DPH, daně z příjmu atd. atd.
pro mě je ta motorka fakt neuvěřitelná, čtu to poprvé.....FGR znám...ale toto je prda, přeji hodně úspěchů.... bude to GS 1XXX velebnosti...jen nevím kdy......
milan enduroskola napsal:
mě by jen zajímalo, zda se těch 40 mega státní dotace čili od nás všech opravdu vyplatí.
...pokud jsem z daní platil vývoj tohoto motocyklu tak jsem spokojen, dostaly to většinou české firmy. Já měl spíš obavu že jsem platil předražený dálnice, prohrané arbitráže či sluneční elektrárny...
Upravil Lamark dne 12.02.2011 18:48
...pokud jsem z daní platil vývoj tohoto motocyklu tak jsem spokojen, dostaly to většinou české firmy. Já měl spíš obavu že jsem platil předražený dálnice, prohrané arbitráže či sluneční elektrárny...
Souhlas, taky si myslím, že peníze nasypané do konstrukčních firem se nakonec vrátí ikdyž jejich další produkt nebude zrovna 2,5 litrová motorka.
Pája
Každý máme svůj názor, ale jsem rád že aspoň na tomto foru jsou ohlasy na Midalu pozitivní. Nevadí mě ani dotace ani nic jiného. Je to zajimavý stroj a zaslouží si uznání. A možná i svítá trochu naděje na oprášení zašlé slávy českých motocyklů. Moje poslední česká byla Jawa 250 z r.1970 a ještě ji mám. Bylo by super kdyby se třeba někdy v budoucnu s dílny fgr objevil český motocykl dostupnější širším masám. Vlastnictví a jízda na takové mašině by pro mě byla nová další dimenze motorkaření a jak je na projektu midalu vidět šikovných českých firem je tu dost.
Upravil mahomaho dne 12.02.2011 20:17
---------------
Život je cesta. Čím dál-tím líp.